ADVERTISEMENT728 x 90
BREAKING NEWS
SHARECopied!
Home / Boards / Boards
BOARDS

TS Inter 1st Year Maths 1A Matrices Solutions Exercise 3(e)

iii) Find the adjoint and inverse of the matrix ⎡⎣⎢123012201⎤⎦⎥. Answer: Find cofactors of elements in the matrix as

M Junaid Verified Source Updated: Jan 10, 2026 12:45 PM IST 2 min read
SHARECopied!
Google Ad728 x 90Responsive / 320 x 100Top Content
Google Ad728 x 90Responsive / 320 x 100Middle Content
ALSO READTS Inter 1st Year Maths 1A Study Material Pdf Download | TS Intermediate Maths 1A SolutionsView ›

TS Inter 1st Year Maths 1A Matrices Solutions Exercise 3(e)

I.
Question 1.
Find the adjoint and inverse of the following matrices. (March 2002)

i) [24−36]
Answer:
If A = [acbd] then adj A = [d−c−ba]
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(e) 1

ii) [cosαsinα−sinαcosα]
Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(e) 2

iii) Find the adjoint and inverse of the matrix ⎡⎣⎢123012201⎤⎦⎥.
Answer:
Find cofactors of elements in the matrix as
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(e) 3

iv) ∣∣∣∣212102211∣∣∣∣
Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(e) 4

Question 2.
If A = [a+ib−c+idc+ida−ib], a2 + b2 + c2 + d2 = 1

Answer:
det A = (a + ib) (a – ib) – (c + id) (- c + id)
= (a2 – i2 b2) – (- c2 + i2d2)
= a2 + b2 + c2 + d2 (∵ i2 = -1)
= 1
Adj A = [a−ibc−id−c−ida+ib]
A-1 = AdjAdetA=[a−ibc−id−c−ida+ib]

Question 3.
If A = ⎡⎣⎢10−2−2−12341⎤⎦⎥, then find (A’)-1. (Board Model Paper)

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(e) 5

Question 4.
If A = ⎡⎣⎢−122−21−2−2−21⎤⎦⎥, then show that the adjoint of A = 3A, find A-1

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(e) 6

Question 5.
If abc ≠ 0; find the inverse of ⎡⎣⎢a000b000c⎤⎦⎥ (May 2006)

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(e) 7

II.
Question 1.
If A = ⎡⎣⎢b+cc−bb−cc−ac+aa−cb−aa−ba+b⎤⎦⎥ and B = 12⎡⎣⎢b+cc−bb−cc−ac+aa−cb−aa−ba+b⎤⎦⎥, then show that ABA-1 is a diagonal matrix.

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(e) 8

Question 2.
If 3A = ⎡⎣⎢12−22122−2−1⎤⎦⎥, then show that A-I = A’.

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(e) 9
∴ A.A’ = I and by definition A’ = A-1
similarly A’.A = I

Question 3.
If A = ⎡⎣⎢320−3−3−1441⎤⎦⎥, then show that A-1 = A3

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(e) 10
So, the multiplicative inverse of A exists and it is A3.
∴ A-1 = A3

Question 4.
If AB = I or BA = I, then prove that A is invertible and B = A-1.
Answer:
Given AB = I
⇒ |AB| = |I|
⇒ |A| |B| = 1
⇒ |A| ≠ 0
∴ A is a non-singular matrix.
Also BA = I
⇒ |B| |A| = |I|
⇒ |A| |B| = 1
⇒ |A| *0
∴ A is a non-singular matrix.
⇒ A is invertible
⇒ A-1 exists AB = I
⇒ A-1 AB = A-1I
⇒ (A-1 A) B = A-1I
⇒ IB = A-1I
⇒ B = A-1.

Google Ad728 x 90Responsive / 320 x 100Bottom Content
Source: Board updates and article informationLast updated: Jan 10, 2026 12:45 PM ISTReport a Correction