ADVERTISEMENT728 x 90
BREAKING NEWS
SHARECopied!
Home / Boards / Study Material
TELANGANA

TS Inter 1st Year Maths 1A Trigonometric Ratios upto Transformations Solutions Exercise 6(b)

Answer: Let f(x) = cos (3x + 5) + 7 We have period of cos x is 2π ∀ x ∈ R ∴ f (x) is periodic and period of f is = 2π|3|=2π3 (or) f (x + p) = f(x) ⇒ cos (3x + 3p + 5) + 7 = cos (2π+ 3x + 5) + 7 3x + 3p + 5 = 2π + 3x + 5 ⇒ 3x = 2π ⇒ x = 2π3

M Junaid Verified Source Updated: Jan 30, 2026 02:35 PM IST 2 min read
SHARECopied!
Google Ad728 x 90Responsive / 320 x 100Top Content
Google Ad728 x 90Responsive / 320 x 100Middle Content
ALSO READTS Inter 1st Year Maths 1A Trigonometric Ratios upto Transformations Solutions Exercise 6(d)View ›

I.
Question 1.
Find the periods for the given 1 – 5 functions.
(i) cos (3x + 5) + 7

Answer:
Let f(x) = cos (3x + 5) + 7
We have period of cos x is 2π ∀ x ∈ R
∴ f (x) is periodic and period of f is = 2π|3|=2π3
(or) f (x + p) = f(x)
⇒ cos (3x + 3p + 5) + 7 = cos (2π+ 3x + 5) + 7
3x + 3p + 5 = 2π + 3x + 5
⇒ 3x = 2π
⇒ x = 2π3

Question 2.
tan x

Answer:
The function tan x is periodic with period π
∴ f(x) = tan 5x is periodic and its period is
π|5|=π5

Question 3.
cos(4x+95) (Mar. ’14)

Answer:
The function f(x) = cos x ∀ x ∈ R has the period 2π
∴ f(x) = cos(4x+95) is periodic and period of f is 2π45=5π2

Question 4.
|sin x|

Answer:
The function sin x has period 2π ∀ x ∈ R
But f(x) = |sin x| is periodic and its period is π
[∵ f(x + π) = |sin(x + π)| = |-sin x| = sinx]

Question 5.
tan (x + 4x + 9x + …. + n2x) (n any positive integer) (March 2015-A.P&T.S)

Answer:
tan [1 + 22 + 32 + ……… + n2) x
= tan[n(n+1)(2n+1)6]x
Period = 6πn(n+1)(2n+1)

Question 6.
Find a sine function whose period is 23.

Answer:
2πk=23 ⇒ 3π = |k| ∴ sin kx = sin (3n x)

Question 7.
Find a cosine function whose period is 7. (March 2013)

Answer:
f(x) = cos[2π7 .x] (2πk = 7 ⇒ 2π7 = k)

II. Sketch the graph of the following functions
Question 1.
tan x between 0 and π4.

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 6 Trigonometric Ratios upto Transformations Ex 6(b) 1

Question 2.
cos 2x in the interval [0, π]

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 6 Trigonometric Ratios upto Transformations Ex 6(b) 2

Question 3.
sin 2x in the interval (0, π).

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 6 Trigonometric Ratios upto Transformations Ex 6(b) 3

Question 4.
sin x in the interval [-π, +π]. (May 2014)

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 6 Trigonometric Ratios upto Transformations Ex 6(b) 4

Question 5.
cos2x in [0, π].

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 6 Trigonometric Ratios upto Transformations Ex 6(b) 5

Question 6.
Sketch the region enclosed by y = sin x, y = cos x and X – axis in the interval [0, π].

Answer:
y = sin x
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 6 Trigonometric Ratios upto Transformations Ex 6(b) 6

Google Ad728 x 90Responsive / 320 x 100Bottom Content
Source: Board updates and article informationLast updated: Jan 30, 2026 02:35 PM ISTReport a Correction