Solutions

TS 10th Class English Guide Unit 8B Once upon a Time (Poem)

Reading:

Once upon a time, son, they used to laugh with their hearts and laugh with their eyes: but now they only laugh with their teeth, while their ice-block-cold eyes search behind my shadow

There was a time indeed they used to shake hands with their hearts: but thats gone, son. Now they shake hands without hearts: while their left hands search my empty pockets

Feel at home! Come again: they say, and when I come again and feel at home, once, twice, there will be no thrice - for then I find doors shut on me

And I have learned too to laugh with only my teeth and shake hands without my heart. I have also learned to say, Goodbye when I mean Good-riddance; to say Glad to meet you, without being glad; and to say Its been nice talking to you, after being bored

But believe me, son. I want to be what I used to be when I was like you. I want to unlearn all these muting things. Most of all, I want to releam how to laugh, for my laugh in the mirror shows only my teeth like a snakes bare fangs

So show me, son, how to laugh; show me how I used to laugh and smile once upon a time when I was like you. So I have learned many things, son. I have learned to wear many faces like dresses - home face, office face, street face, host face, cocktail face, with all their conforming smiles like a fixed portrait smile

I. Tick (?) the option that will complete each of the following statements. In some cases more than one option may be possible
Question 1.
In the first five stanzas the poet is talking about?
  1. the honest and innocent world of children
  2. the insincere world of adults
  3. the difference between the past and the present
  4. the old and the young

Answer: the insincere world of adults the difference between the past and the present

Question 2.
The last four lines of the poem suggest?
  1. hope
  2. regret
  3. a sense of loss
  4. eagerness to learn

Answer: hope regret

Question 3.
The expression Ice-cold-block eyes means?
  1. The eyes are wet with tears
  2. expressionless eyes
  3. a state of lack of feelings
  4. a dead mans eyes

Answer: expressionless eyes a state of lack of feelings

Question 4.
They in line 4 of stanza 1 refers to?
  1. people in the past
  2. present day people
  3. all adults
  4. young children

Answer: all adults

Question 5.
Their ..eyes search behind my shadow means?
  1. they avoid meeting his eyes
  2. they try to look at the darker side of the person
  3. they convey no emotions
  4. they try to see what is not there

Answer: they try to look at the darker side of the person

Question 6.
The poet has learnt?
  1. to shake hands
  2. the ways of the world
  3. to laugh
  4. to put on masks

Answer: the ways of the world to laugh

Question 7.
The poet wants to learn from his son because his son?
  1. is not corrupted by the ways of the world
  2. is more informed
  3. knows about good manners more than his father
  4. is more caring

Answer: is not corrupted by the ways of the world

II. Answer the following questions ¡n a sentence or two each
Question 1.
When did people shake hands with their hearts?

Answer: The people shook hands with their hearts in their childhood. Then they didnt know the falsehood and hypocrisies of the world and they were not corrupted by the ways of the world. So, the people shook hands heartfully in their childhood days

Question 2.
What is the poet crying over? What help does he want from his son?

Answer: The poet says that he is fed up with the lifeless expressions and heartless ways of the world. He is crying over the loss of traits of his own character such as goodness, honesty, modesty and sincerity. He regrets over the corrupted and hypocritic ways of the world. The poet wants his son to help him to regain his heartful, sincere, innocent and child-like smile

Question 3.
"Most of all, I want to relearn how to laugh, for my laugh In the mirror shows only my teeth like a snakes bare fangs!" Why does the poet mean by these lines?

Answer: The line says that in the process of learning the ways of the world, he has forgotten the laugh, he once had. Now his laugh is not more than a grin. He feels that his teeth are like a snakes fangs as his smile is artificial, insincere and hypocritic

Question 4.
What ¡s the tone of the poem?

Answer: The poem has a mixed tone of sadness and great hope. It is truly emotional

Question 5.
"Now they shake hands without hearts while their left hands search my empty pockets." Why do the left hands search empty pockets now ? What does this indicate?

Answer: The poet expresses his concern for the influence of the western world on age-old African custom. He feels that the once enthusiastic and friendly society of Africa now treated ts own people like strangers and looked at each other with suspicion and hostility. The white imperialists always exploited and plundered the wealth of their colonies. So their left hands search the empty pockets of their subjects in an endeavour to rob them further

Question 6.
The poet uses certain words to express frustration and sorrow. Identify these words?

Answer:

  1. Ice-block-cold-eyes
  2. many faces like dresses
  3. a fixed portrait smile
  4. laugh with teeth
  5. shake hands without hearts
  6. doors shut on me
  7. teeth like a snak&s bare fangs
  8. "believe me, son; I want to be what I used to be"
  9. unlearn these muting things
  10.  
  11. want to learn how to laugh etc
  12. are the expressions used by the poet to express frustration and sorrow

Once Upon A Time (POEM) Summary in English

The poet Okara, compares the hypocritic ways of the modern society to the original ways of the previous generation. Once upon a time people used to laugh with their hearts and eyes. But now they laugh only with their teeth and searching the negative side of the person with evil eyes. Once upon a time people used to shake hands with their hearts, but nowadays people shake hands without hearts and searching the others empty pocket with their left hands

People ask us to feel at home and come again. But if we go there thrice, we can find the doors shut on us. So he says that modern man has learnt to wear many faces-home face, office face, street face etc. He has learnt to express a fixed portrait smile. The writer also has learnt to laugh with teeth and shake hands without heart. He also has learnt fake greeting and good bye etc. But the poet says that he wants to be what he used to be - lively. He wishes to relearn how to laugh whole heartedly - but not a fake one. He requests the modernman to show him how to laugh whole heartedly, like a child

About the Author:

Gabriel Okara is an African poet. He was born in 1921 in Nigeria. He was educated at Government College, Umuahia. His parents were not rich. He worked as a book binder and later as an information officer at Enugu. He also wrote plays and features for broadcasting and became a poet of outstanding ability. His poems appeared regularly in Black Orpheus. He has also written a novel called Voice

Glossary: cold eyes (n.pharse) = evil eyes cocktail (n) = a drink usually made from a mixture of one or more alcoholic drinks conform (v) = to be and thinking the same way as most other people in a group or society, normally acceptable portrait (n) = a painting, drawing or photograph of a person especially of the head shoulders good bye (n) = An exclamatory expression used forexpressing separation or leaving a person or place good riddance (n) = a feeling of relief when an unwanted person leaves muting (adj) = changing all the time; expressionless/not expressed in speech fangs (n) = long, sharp teeth of some animals like snake and dogs

Important Question

TS 10th Class English 23nd Lesson Questions and Answers What is my Name?

Section - B : Vocabulary & Grammar (Q.13 - 17):
Question(A).
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet?
  1. Everyday, I walk an-half-mile from my home to the tramcar lines in the morning and from the lines to my home in the evening
  2. The walk was pleasant
  3. The road on either sides is flanked by red and green-roofed bungalows, green lawns and gardens
  4. The exercise is good to me, and now and then
  5. I learn something by a little incident

Answer:

  1. Everyday, I walk a half-mile from my home to the tram-car lines in the morning and from the lines to my home in the evening
  2. The walk is pleasant
  3. The road on either side is flanked by red and green roofed bungalows, green lawns and gardens
  4. The exercise is good for me, and now and then
  5. I learn something from a tittle incident
Question(B).
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet?
  1. For a whole day I puzzled for his problem
  2. For a whole day my faith in my people was shaken. When I passed by that afternoon the little boys were not there
  3. That evening I thought deep on the subject. The next morning the boys were there again; and a man was standing at the gate watching them
  4. I stooped and looked, just to seeing what the white boy was making his little servant do
  5. To my utter astonishment the little dark boy was striding imperiously up but down the lawn, while the white youngster walked adjectly behind him

Answer:

  1. For a whole day I puzzled over this problem
  2. For a whole day my faith in my people was shaken
  3. That evening I thought deeply on the subject
  4. I stopped and looked, Just to see what the white boy was making his little servant do
  5. To my utter astonishment the little dark boy was striding imperiously up and down the lawn, while the white youngster walked adjectly behind him
Question©.
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet?
  1. The man was surprised with my outburst.
  2. Fie looked to me smiling
  3. I knows all about the game. he said
  4. The boys is brothers - my sons
  5. Fie pointed to a handsome brown woman on the verandah who had just came out to call in the children. Thats my wife, he said

Answer:

  1. The man was surprised at my outburst
  2. He looked at me smiling
  3. I know all about the game he said
  4. The boys are brothers - my sons
  5. He pointed to a handsome brown woman on the verandah who had just come out to call in the children. Thats my wife, he said
Question(D).
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet?
  1. Once upon a time, son, they used to laugh with their hearts and laugh with their eyes
  2. but now they only laugh their teeth
  3. while their ice-block-cold eyes behind my shadow
  4. There was a time indeed they to shake hands with their hearts
  5. but thats, son. Now they shake hands without hearts: while their left hands search my empty pockets

Answer:

  1. Once upon a time, son, they, used to laugh with their hearts and laugh with their eyes
  2. but now they only laugh with their teeth
  3. while their ice-block-cold eyes search behind my shadow
  4. There was a time indeed they used to shake hands with their hearts
  5. but thats gone, son
Question?.
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet?
  1. Feel at home! again: they say, and when I come
  2. again and feel at home, twice
  3. there will be no for then I find doors shut on me
  4. So I have many things, son. I have learned to wear many faces like dresses - home face, office face, street face, host face
  5. cocktail face, with all their smiles like a fixed portrait smile

Answer:

  1. Feel at home Come again
  2. again and feel at home, once, twice
  3. there will be no thrice
  4. SoI have learned many things, son
  5. cocktail face, with all their conforming smiles
Question(F).
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet?

    Falling for her beauty and intelligence, as also the dowry which her father offered, a young man tied the three sacred knots around her neck, made her the housewife to a household and said to her, Look ammadu, this is your home. Then the housewife immediately pulled the end of her sari and tucked it in at the waist and swabbed the entire house and decorate the floor with muggulu designs

  1. The young man promptly praised hers work. You are dexterous at swabbing the floor - even more dexterous in drawing the muggulu. Sabash, keep it up.
  2. He said it in English, giving her a pat on the shoulder with appreciation
  3. Overjoyed, the housewife begun living with swabbing as the chief mission in her life
  4. She scrublied the house spotlessly clean:at all times but beautifully decorated it with multi-coloured designs
  5. Thats how her live went on, with sumptuous and ceaseless supply ofswabbing cloths and muggu baskets

Answer:

  1. The young man promptly praised her work
  2. He said it in English, giving her a pat on the shoulder in appreciation
  3. Overjoyed, the housewife began living with swabbing as the chief mission in her life
  4. She scrubbed the house spotlessly clean at all times and beautifully decorated it with multi coloured designs
  5. Thats how her life went on, with a sumptuous and ceaseless supply of swabbing cloths and muggu baskets
Question(G).
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet?
  1. Yes - I havent bring, them here
  2. I shall go for my place, search for my certificates and enquire about my name, and return in a couple of days. She asked,for her husbands permission. Very nice ! Must you go just for your name or what
  3. If you go, who would scrub, the house these two days? said her lord. Yes, that was true - because she scrubbed better than the others, she had not allowed anyone else to do that job all these days
  4. Everyone was busily with his or her own respective duties. He had his,office - poor things, the children had their studies to take care of. Why should they bother about this chore, and she had been doing it all along
  5. they just didnt knew how to do it, of course

Answer:

  1. Yes - I havent brought them here
  2. I shall go to my place, search for my certificates and enquire bout my name, and return in a couple of days
  3. If you go, who will scrub the house these two days ? said her lord
  4. Everyone was busy with his or her own respective duties
  5. they just didnt know how to do it, of course
Question(H).
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet?
    Sarada ! My dear Sarada ! she shouted and embraced her.
  1. The housewife felt like a person - totally parched and dried up, about to die of thirst - getting a drink of cool water from the new earthen kooj poured, into her mouth with a spoon and given thus a new life. The friend did indeed give her a new life - You are Sarada. You came first in our school in the tenth class
  2. You came first in the music competition conducted by the college. You used to paint good pictures too. We were ten friends altogether - I meet all of them some time or other
  3. We write letters to each other.
  4. Only, you have went out of our reach
  5. Tell me why you are living incognito ? he friend confronted her

Answer:

  1. The housewife felt like a person
  2. You came first in the music competition conducted by the college
  3. We write letters to each other
  4. Only you have gone out of our reach
  5. Tell me why are you living incognito ? her friend confronted her
(Q.18 - 22):
Question(A).
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet?

Answer:at, see, flanked, learn, garden, in, exercise, front gate, walking

    The road on either side is
  1. by red and green-roofed bungalows, green lawns and gardens. The
  2. is good for me, and now and then, I
  3. something from a little incident. One morning, about half-way between my
  4. and the tram track, I noticed two little boys playing
  5. the garden of the more modest cottages
Question(B).
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet?

Answer:do, was, faithfully, myself, equal

    I was amazed. Here before my eyes, a white baby, for they were little more than babies, was
  1. imposing his will upon a little black boy. And the little black boy submitted. I puzzled within myself
  2. as I went down the road. Could it be that the little dark boy was the son of a servant in the home and therefore had to do
  3. the white boys bidding ? No. They were obviously dressed alike; the little dark boy was of equal
  4. class with his playmate. No. They were playmates, the little dark boy was a neighbours child. I was sure of that. Then how was it that he obeyed so faithfully
  5. ,the white boys orders
Question©.
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet?

Answer:what, astonishment, were, and, at

    The next morning the boys were
  1. there again, and a man was standing at
  2. the gate watching them. I stopped and looked, just to see what
  3. the white boy was making his little servant do. To my utter astonishment
  4. the little dark boy was striding imperiously up and
  5. down the lawn, while the white youngster walked abjectly behind him
Question(D).
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet?

Answer:a, dull, with, empty, beside, cold, behind

    Once upon a time; son, they used to laugh with
  1. their hearts and laugh with their eyes: but now they only laugh with their teeth, while their ice-block-cold
  2. eyes search behind
  3. my shadow. There was a
  4. time indeed They used to shake hands with their hearts: But thats gone, son. Now they shake hands without hearts: while their left hands search my empty
  5. pockets
Question?.
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet?

Answer:have learned, several, say, conforming, against, on many Feel at home! Come again

    they say
  1. , and when I come again and feel at home, once, twice, there will be no thrice - for then I find doors shut on
  2. me. So I have earned
  3. many things, son. I have learned to wear many
  4. faces like dresses - home face, office face, street face, host face, cocktail face, with all their conforming
  5. smiles like a fixed portrait smile
Question(F).
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet?

Answer:to, her, decorated, which, and

    Falling for her
  1. beauty and intelligence, as also the dowry which
  2. her father offered, a young man tied the three sacred knots around her neck, made her the housewife to a household and said to
  3. her, Look, ammadu, this is your home. Then the housewife immediately pulled the end of her sari and
  4. tucked it in at the waist and swabbed the entire houseiand decorated
  5. the floor with muggulu designs
Question(G).
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet?

Answer:too, herself, restless, near, is

    But one day while scrubbing the floor, the housewife suddenly asked herself
  1. , What is
  2. my name ?. The query shook her up. Leaving the mopping cloth and the muggu basket there itself, she stood near
  3. the window scratching her head, lost in thoughts. What is my name what is my name ? The house across the road carried a name-board, Mrs M Suhasini, M.A., Ph.D., Principal, X College. Yes, she too
  4. had a name as her neighbour did.-How could I forget like that ? In my scrubbing zeal I have forgotten my name - what shall I do now ? The housewife was perturbed. Her mind became totally restless
  5. Somehow she finished her daubing for the day
Question(H).
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet?

Answer:expenses, education, took, has, married

    What is it amnia, you are our elder daughter. We gave you education
  1. up to B.A. and got you married
  2. with fifty thousand rupees as dowry. We took
  3. care of your two deliveries - each time we alone bore the expenses
  4. of the maternity home. You have two children - your husband has
  5. a good job - a very nice person, too - your children are well-mannered
(Q.23 - 27): (A) Some words/sentences in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    Everyday, I walk a half-mile from my home to the tramcar lines in the morning and from the lines to my home in the evening. The walk is pleasant. The road on either side is flanked
  1. by red and green-roofed bungalows, green lawns and gardens. The exercise is good for me, and now and then, I learn something from a little incident. One morning, about halfway between my front gate and the tram track, I noticed
  2. two little boys playing in the garden of the more modest cottages. They were both very little boys, one was four years old perhaps; the other five. The bigger
  3. of the two was a sturdy youngster, very dark, with a mat of coarse hair on his head and coal-black eyes. He was definitely a little Jamaican - a strong little Jamaican. The other little fellow was smaller, but also sturdy - he was white, with hazel eyes and light-brown hair
  4. . Both were dressed in blue shirts and khaki pants. They wore no shoes and their feet were muddy. They were not conscious of my standing there, watching them; they played on. The game, if it could be called a game, was not elaborate. The little white boy strode proudly
  5. up and down, and every now and then shouted imperiously at his bigger playmate. The little brown boy shuffled along quietly behind him and did what he was told
Question 23.
Write the synonym of the word underlined?

Answer: sided; bordered; edged, bound, etc

Question 24.
Name the part of speech of the underlined word?

Answer: verb

Question 25.
Write the antonym of the word underlined?

Answer: smaller

Question 26.
Name two descriptive expresssions from this sentence?

Answer: hazel eyes and light brown hair

Question 27.
Use the right word in the place of the word underlined?

Answer: imperiously

(B) Some words/sen&hces in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    Was it that even as a boy he sensed that in his own country he would be at the white mans beck and call?
  1. Could he, at his age, divine
  2. a difference between himself and the white boy? And did the little white youngster, so young, such a baby, realize that he would grow to dominate the black man? Was there an indefinable quality in the white man that enabled his baby, smaller and younger than his playmate, to make him his slave? I could find no answer. I could not bring myself to believe such a thing, and yet, with my own eyes I had seen a little dark boy take orders from a little white boy - a little white boy, obviously
  3. his social equal, and younger and smaller. Were we, as a race, really inferior? So, inferior that even in our infancy we realised our deficiencies
  4. , and accepted a position as the white mans servant? For a whole day I puzzled
  5. over this problem. For a whole day my faith in my people was shaken. When I passed by that afternoon the little boys were not there. That evening I thought deeply on the subject
Question 23.
What does the underlined idiom mean ?

Answer: agree with any wish/obey

Question 24.
What is the equivalent word of the underlined one ?

Answer: godly

Question 25.
What is the synonym of the word ?

Answer: evidently/clearly

Question 26.
What is the antonym of the word ?

Answer: adequacy

Question 27.
Replace the word with a suitable one?

Answer: wondered

(C) Some words/sentences in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    I saw it now. It was indeed
  1. a game, a game I had played as a child. Each boy took it in turn every alternate day to be the boss, the other the slave
  2. It had been great fun to me as a youngster. I smiled as I remembered. I looked at the man standing by the gate. He was a white man. I remembered what I had thought yesterday
  3. . "He, no doubt, " I thought to myself, "was wondering if the black race is superior to the white. " I laughed gently to myself. How silly grown-ups are, how clever we are, how wonderfully able we are, to impute
  4. deep motives to childish actions! "This man," I said to myself, "will puzzle all day on whether the blacks will eventually
  5. rise and rule the world because he thinks he sees a little black boy realizing at a tender age his superiority over the white. I will save him from his puzzle. I will explain it to him. I went across to him."
Question 23.
What is the meaning of the word ?

Answer: really

Question 24.
Write the opposite word for the underlined word?

Answer: master

Question 25.
What is the part of speech of the underlined word ?

Answer: adverb

Question 26.
What is the synonym of the underlined word ?

Answer: represent, cause

Question 27.
What is the antonym of the word ?

Answer: suddenly

(D) Some words/sentences in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    But one day while scrubbing
  1. the floor, the housewife suddenly asked herself, What is my name? The query shook her up. Leaving the mapping
  2. cloth and the muggu basket there itself, she stood near the window scratching her head, lost in thoughts. What is my name - what is my name? The house across
  3. the road carried a name-board, Mrs M Suhasini, M.A., Ph.D., Principal, X College. Yes, she too had a name as her neighbour did - How could I forget
  4. like that? In my scrubbing zeal I have forgotten my name - what shall I do now? The housewife was perturbed. Her mind became totally restless. Somehow she finished her daubing for the day. Meanwhile, the maidservant arrived. Hoping at least she would remember, the housewife asked her, Look, ammayi, do you know
  5. my name?
Question 23.
Write the synonym of the word underlined?

Answer: cleaning; rubbing; brushing

Question 24.
Use the correct word in the place of the underlined word?

Answer: mopping

Question 25.
Name the part of speech of the word across?

Answer: preposition

Question 26.
Write the antonym of the word underlined?

Answer: remember

Question 27.
Write the tense forms of the verb KNOW?

Answer: know-knew-known

(E) Some words/sentences in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    Sarada! My dear Sarada! she shouted and embraced h£r
  1. . The housewife felt like a person - totally parched and dried up, about to die of thirst - getting a drink of cool water from the new earthen kooja poured into her mouth with a spoon and given thus a new life. The friend
  2. did indeed give her a new life - You are Sarada. You came first in our school in the tenth class. You came first in the music competition conducted by the college. You used to paint good pictures too. We were ten friends altogether - I meet all of them some time or other. We write letters to each other. Only you have gone out of our reach! Tell me why are you living incognito
  3. ? her friend confronted her. Yes, Pramila - what you say is true. Of course Im Sarada - until you said it I could not remembrance
  4. it - all the shelves of my mind were taken up with only one thing - how well I can scrub the floors. I remembered nothing else. Had I not met you, I would have gone mad/ said the housewife named Sarada
Question 23.
Name the part of speech of the underlined word?

Answer: pronoun

Question 24.
Write the antonym of the underlined word.?

Answer: enemy/foe

Question 25.
What do you mean by incognito ?

Answer: being away from all known people

Question 26.
Use the right word in the place of the underlined word?

Answer: remember

Question 27.
Is sarada - a house wife, an employee, or one who swabs and scrubs the floor?

Answer: housewife one who swabs and scrubs floor

(F) Some words/sentences in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    You are amma - your name is-amma only - never
  1. since, we were birth
  2. we have known only this, the letters that come are only in fathers name - because everyone calls him with
  3. his name we know his name - you never told us your name - you dont even get letters addressed to your name, the children said plainly
  4. . Yes, who will write letters to me ? Father and mother are there but they only make phone calls once in a month or two. Even my sisters are immersed with swabbing their houses. Even if they met me in some marriage or kumkurn ceremony, they chatted away their time talking about new muggulu or new dishes to cook, but no I letters ! The housewife was disappointed and grew more restless - the urge to know her own name somehow or the other grew stronger
  5. in her
Question 23.
Replace the underlined word with a correct one?

Answer: ever

Question 24.
Replace the underlined word with a suitable one?

Answer: born

Question 25.
Replace the underlined word with a correct preposition?

Answer: by

Question 26.
Write the synonym of the underlined word?

Answer: bluntly

Question 27.
Write the antonym of the underlined word?

Answer: weaker

(G) Some words/sentences in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    Sarada! My dear Sarada! she shouted and embraced
  1. her. The housewife felt like a person - totally parched
  2. and dried up, about to die of thirst - getting a drink of cool water from the new earthen kooja poured into her mouth with a spool and given thus a new life.The friend did indeed give her a new life - You are Sarada. You came first in our school in the tenth class. You came first in the music compete
  3. conducted by the college. You used to paint good pictures too. We were ten friends altogether - I meet all of them some time or other. We write letters to each other. Only you have gone out of our reach! Tell me why are you living incognito?
  4. her friend confronted
  5. her
Question 23.
What is the meaning of the word ?

Answer: hugged/ took one closely in arms

Question 24.
Write an equivalent word?

Answer: dried out of heat

Question 25.
Replace the underlined word with an appropriate one?

Answer: competition

Question 26.
What is the synonym of the word underlined ?

Answer: ones identity kept as secret, living in false identity

Question 27.
Write the noun form of the word?

Answer: confrontation

(H) Some words/sentences in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    You have not been here - look at the state of the house - its like a choultry
  1. . Oh what a relieve
  2. you are here, now it is like a festival for us/ said Saradas husband. Just scrubbing the floor does not make a festival. By the way, from now onwards dont call me yemoi geemoi. My name is Sarada - call me Sarada, understood? Having said that, she went inside, humming joyously
  3. . Sarada who had always cared so much for discipline, keeping an eye on every corner, checking if there was dust, making sure
  4. things were properly arranged each in its correct and respective
  5. order, now sat on the sofa which had not been dusted for the last two days. She sat there showing the children an album of her paintings that she had brought for them
Question 23.
Give the meaning of the word?

Answer: a common place for many tourists

Question 24.
Replace the word with an appropriate one?

Answer: relief

Question 25.
Write the opposite of the word underlined?

Answer: sorrowfully

Question 26.
Write the other form of the word underlined?

Answer: surity

Question 27.
What is the part of speech of the word ?

Answer: adjective

Question Papers / Notes Download


Videos


Join
Intermediate