Solutions

TS 10th Class English Guide Unit 2A The Dear Departed Part 1

Question 1.
What do you understand from the picture?

Answer: We see a cat being frightened by a rat, using a gun.

Question 2.
Can you recall anything comic associated with these animals ?

Answer: Tom & Jerry.

Question 3.
Can you imagine, what may be the conversation between the rat and cat ?

Answer: The rat would be threatening to kill the cat while it is requesting to let him go.

Question 4.
How do people differ in enjoying humour; young and old; rural and urban; literates and illiterates?

Answer: The young people could enjoy most of the modern humours where as the old could enjoy the old fashioned ones, which may not be to the liking of the new generations.

The rural could be found among the rustic verities of humour rather than the class or standard modals which are found in the urban areas.

The literates will be able to enjoy much standard verities of classical jokes and humour, where as the standard of jokes enjoyed by the illiterates are usually low level, unsophisticated and rude in nature.

Role play - (based on the scene depicted in the picture)

Question 1.
Now lets read a play in which the characters behave in a humorous way?

Answer: Students activity - to be done in the class.

I. Answer the following questions

Question 1.
What qualities of Mrs. Slater have you noticed?

Answer: Mrs. Slater is vigorous, plump, redfaced, vulgar, greedy, selfish, unscrupulous and mean. Mrs. Slater doesnt waste even a minute to grab the oldmans bureau, clock and slippers thinking that he is dead. She gives more importance to the mourning dress.

This shows us that Mrs. Slater is showy. She has no compassion for her father. She wants to grab her fathers things even before his death. She plans to outshine the Jordans in wearing mourning dress. She is impolite and insensitive.

Question 2.
Why does Mrs. Slater decide to shift the bureau from her fathers room before the arrival of the Jordans? How does Henry react to the suggestion?

Answer: Mrs Slater wants to own her fathers bureau as she likes it very much. After her fathers death, she decides to shift the bureau to sitting room before the arrival of the Jordans. She thinks that her sister will lay a claim to it. At first, Henry is shocked at her decision

He feels that the two sisters should amicably divide their fathers things. Henry suggests her that it is not a good thing pinching her fathers things in an unfair way. Moreover, Henry is worried about the arrival of the Jordans while they are shifting the bureau.

Question 3.
Why do the Jordans take a long time to get to the house of the Slaters? What does it show about the two sisters attitude towards each other?

Answer: Jordans dont have mourning dresses for the occasion. Their arrival is delayed as they have to get them. It shows us that they give more importance to showmanship. The sisters are not grief stricken at their fathers death. For them, grief is to be revealed through mourning dress and not by the feelings in ones heart. They are showy and mean. They dont have any love and affection for each other.

Question 4.
Ben appreciates his father-in-law saying, Its a good thing he did. Later, he calls him a drunken old beggar. Why does he change his opinion about his father-in¬law?

Answer: Ben appreciates his father-in-law saying, Its a good thing he did, when he comes to know that he has paid his insurance premium. But when he hears that the old man, has not gone to pay the premium he changes his opinion and calls him a drunken old beggar since he has gone to the Ring-o-Bells. He changes his opinion about the old man because of his meanness and selfishness.

Question 5.
What made Mr. Henry feel shocked to hear Victoria say, "Are you planning to pinch it" ?

Answer: Mr. Henry was shocked to know that even Victoria was able to see through the trickery of her parents in shifting the bureau. He was afraid that she might speak the truth in front of the Jordans. So, he tried to convince her that the bureau was given to her mother before the death of the grandfather

Question 6.
Why does Mrs. Slater ask Victoria to change her dress?

Answer: Mrs. Slater rebukes her daughter victoria for wearing the colourful dress. She asks Victoria to change into black as they all have to adapt themselves to the regrettable occasion. Victorias grandfather is thought to be dead. Hence she must be in mourning

Question 7.
Why does Henry doubt the Jordans arrival?

Answer: Mr. Henry doubts the Jordans arrival because both the families (the Slaters and the Jordans) have not been in good terms for years. When Mrs. Slater and Mrs. Jordan have quarrelled earlier, Mrs. Jordan has said that she would never set her foot in their house again

Question 8.
Why is Victoria scared when she returns from Grandpas room?

Answer: Victoria goes into her grandpas room reluctantly when her mother asks her to bring the bunch of keys. Her parents have told her that the grandpa is dead. But when she enters the room, she sees grandpa getting out of bed. Hence, she is scared

Question 9.
How does the Slaters and the Jordans respond to Mr. Abels death?

Answer: The Slaters and the Jordans are excited over the death of Mr. Abel, the father of two women. Mrs. Slater has pinched her fathers bureau, clock and slippers before her sisters arrival. They wear mourning dress and pretend to be sad but really they are happy as they want to divide the oldmans things between them

Question 10.
What are the things done by the Slaters before the arrival of the Jordans?

Answer: Mrs. Slater is greedy and selfish. She loves her fathers things more than her father himself. Before the arrival of the Jordans, she has grabbed her fathers bureau and his wall clock. She has made her husband make use of her fathers new slippers

The Dear Departed 1 Summary in English

Stanley Houghtons The Dear Departed is a social play which reveals the pathetic condition of the elderly and how they are ill treated, neglected and deserted by their own children. It is a satire that criticizes the degradation of moral values in the modern

It shows the hollow relations between two daughters and their father. This play reveals the breaking of human relationships in the modern world. The two daughters and their husbands have waited for the Oldmans (Mr.Abels) death. They dont show any concern for the old man. They only want his belongings, but never love him

Mr. Abel Merryweather, an old man had two daughters - Amelia and Elizabeth. Amelia is married to Henry Slater and Elizabeth to Ben Jordan. Victoria is the Slaters only daughter. Abel is a widower and since the death of his wife, he has been living by turns with his daughters

At present Abel stays with the Slaters. One morning when Mrs. Slater takes up a bit of something on a tray and goes into the old mans room, Finding the man in deep sleep, she feels that he is dead. Without checking if the old man is really dead, the Slaters send a telegram to the Jordans revealing the much awaited death

Mrs. Slater asks her daughter Victoria to change her dress before her aunt Elizabeth and uncle Ben come. She tells her that they are coming to talk over grandpas affairs. Henry wonders if they will come at all as Elizabeth has said she would never set her foot in their house again. But Mrs. Slater says that Elizabeth will come fast enough after her share of what their father has left

Mrs. Slater asks her husband to wear grandfathers new slippers so that those could be theirs. Then she tells him that she always wanted to have grandfathers bureau after his death. She says that they could put their shabby chest of drawers upstairs where the bureau is. So she asks her husband to help bring down the bureau. Mrs. Slater fastens the front door and they carry old chest of drawers upstairs

In the meantime Victoria comes there after she changes her dress according to her mothers instructions. Henry is shocked when Victoria asks him if they are planning to pinch the grandpas things. Henry and Mrs. Slater put the bureau where the chest of drawers is. Mrs. Slater carries the grandpas clock under her arm and puts it on the mantlepiece. Then there is a knock at the door and Victoria ushers in Ben and Mrs. Jordan. Mrs. Jordan says that finally their father has been dead

Mrs. Slater replies that he is severty-two a fortnight the previous Sunday. She also tells her that her father has been merry that morning and has gone to pay his premium. Then he is found dead on his bed. Then Mrs. Slater asks them if they will go up and look at him. Mrs. Jordan prefers tea. Then they think about the announcement in the papers. They want to look through the oldmans bits of things and make a list of them

Mrs. Jordan tells that father has promised his gold watch for Jimmy. Mrs. Slater is amazed to hear this. Ben talks about the insurance money. He asks if they have got receipt for the premium paid by the old man. VRtoria informs that grandpa hasnt gone to pay his insurance that morning. At this, Ben calls the old man as drunken old begger. Mrs. Slater says that it is nothing short of swindling after she has kept him for three years

Mrs. Slater tells Victoria to run upstairs and fetch the bunch of keys thats on her grandpas dressing table. At first Victoria doesnt want to go into grandpas room. She goes out reluctantly. Then both the sisters talked about the bureau. After sometime Victoria returns very scared and tells her mother that grandpa is getting up. They are transfixed with amazement because they all think him to be dead. The door opens revealing the old man Abel Merryweather. They cant believe their eyes

Glossary

get her own way (id.) = persuade other people to allow you to do what you want

Dye = Do you (used in awkward situations)

precocious (adj) = intelligent/ gifted/ talented

bureau (n) = a writing desk with drawers

drive a hard bargain = work hard to negotiate agreements in ones own favour

daft (adj) = stupid / silly

pinch (v) = steal

mantlepiece (n) = a shelf projecting from the wall over the fireplace

usher(v) = lead/show the way/welcome

complacent (adj) = self-satisfied/unconcerned

chirpily (adv) = cheerfully and actively

snug (adj) = warm and comfortable

overdue (adj) = not paid by the expected time

swindling (n) = cheating somebody for property or money;

transfixed (v) = became motionless in fear

chuckling (v) = laughing quietly out of mild amusement or satisfaction

clad (adj) = wearing a particular type of clothing;

malicious (adj) = harmful

vigorous (adj) = strong, active or emergetic

plump (adj) = having a full rounded shape, fleshy

vulgar (adj) = rude and offensive

amazed (adj) = surprised or wondered

for ages (n) = for a long time

stooping (adj) = bending forward and down

drooping (adj) = bending or hanging downwards through tiredness

worn out (adj) = too old or damaged to be used

trifle (n) = thing, question or activity that has little value

stupefied (adj) = so surprised, bored or tired that one cant think clearly

shabby (adj) = in poor condition through much use or being badly cared for

stagger (v) = walk unsteadily

mourning (n) = feeling of sadness owing to somebodys death;

annoy (v) = cause slight anger, irritate

reluctantly (adv) = unwillingby

obviously (adv) = clearly

Important Question

TS 10th Class English 4th Lesson The Dead Departed Part1 Questions and Answers

Section - A : Reading Comprehension

(Q. 1 - 7) (A) Read the following passage

Mrs. Slater : (sharply) Victoria, Victoria I Dye hear, ? Come in, will you ? (Victoria, a precocious girl, dressed in colours, comes in.) Mrs. Slater : Im amazed at you, Victoria. I really am. Be off now and change your dress before your Aunt Elizabeth and your Uncle Ben come. It would never do for them to find you in colours with grandfather lying dead, upstairs. Victoria : What are they coming for? They havent been here for ages. Mrs. Slater : Theyre coming to talk over poor grandpas affairs. Your father sent them a telegram as soon as we found he was dead. (A noise is heard)

Now answer the following

Questions. Each
Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
What is the relationship between Mrs. Slater and Victoria ?
  1. sisters
  2. friends
  3. mother and daughter
  4. daughters

Answer:

  1. mother and daughter
Question 2.
What kind of dress did Mrs. Slater want Victoria to wear ?
  1. a colourful dress
  2. a mourning dress
  3. a spotless white dress
  4. a dress with bright colours

Answer:

  1. a mourning dress
Question 3.
How are Mrs. Slater and Elizabeth related to each other ?
  1. They are sisters
  2. They are step sisters
  3. They are friends
  4. They are neighbours

Answer:

  1. They are sisters
Question 4.
Why have they not been to the house of Mrs. Slater for years ?
  1. Because they quarrelled each other
  2. Because they have been living abroad
  3. Because they are old
  4. Because they have not been in good health

Answer:

  1. Because they quarrelled each other

Answer the following

Questions in two or three sentences each

Question 5.
Who was believed to be dead ?

Answer: The grandfather/Abel Merryweather

Question 6.
What is meant by precocious ? Who is precocious as mentioned in the passage ?

Answer: "Precocious" means "intelligent gifted/talented". Victoria is precocious as mentioned in the passage

Question 7.
What kind of girl was Victoria ? Justify your answer?

Answer: She was a precocious girl. Because she was able to notice the stealing of the bureau and the clock of the grandfather

(B) Read the following passage

Henry : I suppose its in the family, (pause) Where are my slippers ? Mrs. Slater : In the kitchen; but you want a new pair, those old ones are nearly worn out. (Nearly breaking down) You dont seem to realize what its costing me to bear up like I am doing. My hearts fit to break when I see the little trifles that belonged to father lying around, and think hell never use them again. (Briskly) Here! Youd better wear these slippers of my fathers now. Its lucky hed just got a new pair

Henry : Theyll be very small for me, my dear. Mrs. Slater : Theyll stretch, wont they ? Im not going to have them wasted. (She has finished laying the table). Henry, Ive been thinking about that bureau of my fathers thats in his bedroom. You know I always wanted to have it after he died. Henry : You must arrange with Elizabeth when youre dividing things up. Mrs. Slater : Elizabeths that sharp, shell see Im after it, and well drive a hard bargain over it

Now answer the following

Questions. Each
Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
What is supposed in the family according to Henry ?
  1. Being hard for the things they like
  2. Being quick for the things they like
  3. Being liberal for the things they like
  4. Being sincere towards old people

Answer:

  1. Being hard for the things they like
Question 2.
How are Mrs. Slater and Henry related to each other ?
  1. They are the brother and the sister
  2. They are the wife and the husband
  3. They are the father and the daughter
  4. They are neighbours

Answer:

  1. They are the wife and the husband
Question 3.
What nature do you notice in Mrs. Slater basing on her words ?
  1. calm and obedient
  2. foolish and stupid
  3. greedy and overpowering
  4. smooth and sincere

Answer:

  1. greedy and overpowering
Question 4.
Which of the following statements is true ?
  1. Mrs. Slater and Henry are going to buy a new pair of slippers
  2. Mrs. Slater and Henry are going to steal a new pair of slippers
  3. Mrs. Slater and Henry are going to break a new pair of slippers
  4. Mrs. Slater and Henry are going to sell a new pair of slippers

Answer:

  1. Mrs. Slater and Henry are going to steal a new pair of slippers

Answer the following

Questions in two or three sentences each

Question 5.
What is the relationship of Mrs. Slater, with Elizabeth ?

Answer: Mrs. Slater and Elizabeth are sisters. They are the daughters of Abel Merry weather

Question 6.
Whose things are they going to divide up ?

Answer: The things of their father Abel Merryweather

Question 7.
Who died according to Mrs. Slater ? How was she related to the dead person ?

Answer: Mr. Abel Merryweather died. He was the father of Mrs. Slater

(C) Read the following passage

Henry : You must arrange with Elizabeth when youre dividing things up. Mrs.Slater : Elizabeths that sharp shell see Im after it, and well drive a hard bargain over it. Henry : Perhaps shes got her eye on the bureau as well. Mrs.Slater : Shes never been here since father bought it. If it was only down here instead of in his room, shed never guess it wasnt our own. Henry : (startled): Amelia! (He rises) Mrs.Slater : Henry, why shouldnt we bring that bureau down here now? We can do it before they come. Henry : (stupefied) I wouldnt care to. Mrs.Slater : Dont look so daft. Why not? Henry : It doesnt seem delicate, somehow. Mrs.Slater : We could put that shabby old chest of drawers upstairs where the bureau is now. Elizabeth could have that and welcome. Ive always wanted to get rid of it. (She points to the drawers.) Henry : Suppose they come when were doing it. Mrs.Slater : Ill fasten the front door. Get your coat off, Henry. Well change it. (Mrs. Slater goes out to fasten the front door. Henry takes his coat off. Mrs. Slater reappears.) Mrs.Slater : Ill run up and move the chairs out of the way. (Victoria appears, dressed according to her mothers instructions) Victoria : What have you got your coat off for, father? Henry : Mother and I are going to bring grandfathers bureau down here. Victoria : Are you planning to pinch it? Henry : (Shocked) No, my child. Grandpa gave it to your mother before he died

Now answer the following

Questions. Each
Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
What do you mean by the word it in the expression, It doesnt seem deli¬cate, somehow" ?
  1. Henrys surprising
  2. looking silly
  3. pinching grandpas bureau
  4. taking bureau upstairs

Answer:

  1. pinching grandpas bureau
Question 2.
Which of the following words/phrases given in the passage means, "work hard to negotiate agreements in ones own favour" ?
  1. drive a hard bargain
  2. stupefied
  3. daft
  4. shabby

Answer:

  1. drive a hard bargain
Question 3.
Mrs. Slater asks her husband to get his coat off because?
  1. she wants her husband to take rest
  2. to get his help to bring the bureau downstairs
  3. the weather is sultry
  4. to wash the coat

Answer:

  1. to get his help to bring the bureau downstairs
Question 4.
Henrys dialogue, "I wouldnt care to," suggests that?
  1. Henry is interested in pinching grandpas bureau
  2. Henry is not interested in pinching grandpas bureau
  3. Henry is careful
  4. Henry is careless

Answer:

  1. Henry is not interested in pinching grandpas bureau

Answer the following

Questions in two or three sentences each

Question 5.
Why did Mr. Henry feel shocked to hear Victoria say, "Are you planning to pinch it?"?

Answer: Mr. Henry thought that Victoria was innocent. But when she asked him whether they were going to pinch the bureau, Mr. Henry came to know that Victoria had wisdom beyond her age. He actually didnt expect that

Question from his little daughter. Hence, Mr. Henry was shocked

Question 6.
What does Henry mean by saying, "You must arrange with Elizabeth when youre dividing things up" ?

Answer: Mrs. Slater expresses her opinion that she wishes to have her fathers bureau after his death. When her husband comes to know about her wish, he advises her to divide the old mans things between the two sisters after the arrival of the Jordans

Question 7.
Why does Mrs. Slater decide to shift the bureau from her fathers room before the arrival of the Jordan ?

Answer: Mrs. Slater wants to own her fathers bureau as she likes it very much. After her fathers death, she decides to shift the bureau to sitting room before the arrival of the Jordans. She thinks that her sister will lay a claim over it Hence, she decides to shift the bureau before the arrival of the Jordans

(D) Read the following passage

Henry : (stupefied) I wouldnt care to. Mrs.Slater : Dont look so daft. Why not? Henry : It doesnt seem delicate, somehow. Mrs.Slater : We could put that shabby old chest of drawers upstairs where the bureau is now Elizabeth could have that and welcome. Ive always wanted to get rid of it. (She points to the drawers.) Henry : Suppose they come when were doing it. Mrs.Slater : Ill fasten the front door. Get your coat off, Henry. Well change it. (Mrs. Slater goes out to fasten the front door. Henry takes his coat off. Mrs. Slater reappears.) Mrs.Slater : Ill run up and move the chairs out of the way. (Victoria appears, dressed according to her mothers instructions) Victoria : What have you got your coat off for, father? Henry : Mother and I are going to bring grandfathers bureau down here. Victoria : Are you planning to pinch it? Henry : (Shocked) No, my child. Grandpa gave it to your mother before he died. Victoria : This morning? Henry : Yes. Victoria : Ah! He was drunk this morning. (Mrs. Slater appears carrying a handsome clock under her arm.) Mrs.Slater : I thought Id fetch this down as well. (She puts it on the mantelpiece.) Our clocks worth nothing and this always appealed to me

Now answer the following

Questions. Each
Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
Why was Henry stupefied ?
  1. because of his wifes mean and greedy nature
  2. because of his wifes hasty nature
  3. because of Amelias fear of Elizabeth
  4. because of Amelias hurried and unscrupulous nature

Answer:

  1. because of his wifes mean and greedy nature
Question 2.
"Ive always wanted to get rid of it" It referts to?
  1. clock
  2. the old chest of drawers
  3. the new pair of slippers
  4. the desire of Mrs. Jordan

Answer:

  1. the old chest of drawers
Question 3.
Mrs. Slater fastens the front door because?
  1. the guests may arrive at any time
  2. Elizabeth may come at any moment
  3. Ben Jordan may come at any moment
  4. Elizabeth and Ben Jordan should not know about the pinching of the drawers

Answer:

  1. Elizabeth and Ben Jordan should not know about the pinching of the drawers
Question 4.
The reaction of their daughter Victoria?
  1. is that she feels that her parents are planning to pinch the bureau of her grandpa
  2. is that she is ashamed of the silly behaviour of her parents
  3. is that she detests the behaviour of her mother
  4. is that she detests the behaviour of her father

Answer:

  1. is that she feels that her parents are planning to pinch the bureau of her grandpa

Answer the following

Questions in two or three sentences each

Question 5.
Why is Mrs. Slater in such a hurry ?

Answer: Being very mean by nature Amelia (Mrs. Slater) wanted to have the bureau of Abel Merryweather, her own father. She is under the Impression that he is dead and gone. To steal even small articles, she is in a great hurry. She plans things in such a way that Ben and Elizabeth Jordan should not know of her, stealing of the old mans articles

Question 6.
What sort of a person is Henry ?

Answer: Henry Slater is a hen - pecked husband. He does simply whatever is commanded by his wife Amelia. He does not have any individuality. He complies with all the orders of Mrs. Amelia Slater. In fact, he is shocked to hear his daughters words as he does not expect those words from her at such a tender age

Question 7.
What are the feelings of Victoria on this occasion ?

Answer: Victoria realises that her parents are grabbing the grandfathers bureau. Therefore, she asks him if they are planning to pinch the bureau. Henry is shocked to hear his daughters words. Unlike her parents, Victoria is a fair and precoclus girl who is able to distinguish between the good and the bad

(E) Read the following passage

Mrs. Jordan : Well, Amelia, and so hes gone at last. Mrs. Slater : Yes, hes gone. He was seventy-two a fortnight, last Sunday, (sniffs back a tear.) Ben : (chirpily) Now, Amelia, you mustnt give way. Weve all got t die some time or other. Mrs. Jordan : And now perhaps youll tell us all about it. Mrs. Slater : Father had been merry this morning. He went out soon afte breakfast to pay his insurance. Ben : My word, its a good thing he did. Mrs.Jordan : He always was thoughtful in that way. He was too honourable to have gone without paying his premium. Henry : And when I came in I found him undressed sure enough and snug in bed. Mrs . Slater : And when wed finished dinner I thought Id take up a bit of something on a tray. He was lying there for all the world as if he was asleep, so I put the tray down on the bureau-(correcting herself) on the chest of drawers - and went to waken him. (A pause) He was quite cold. (A pause. They wipe their eyes and sniff back tears.) Mrs. Slater : (Rising briskly at length; in a business-like tone) Well, will you go up and look at him now, or shall we have tea? Mrs.Jordan : What do you say, Ben? Ben : Im not particular. Mrs.Jordan : (surveying the table) Well, then, if the kettles ready, we may as well have tea first. (Mrs. Slater puts the kettle on the fire and gets tea ready.) Henry : One thing we may as well decide now is the announcement in the papers. Mrs.Jordan : I was thinking of that. What would you put? (A pause) Mrs.Jordan : Well, well think about it after tea, and then well look through his bits of things and make a list of them. Theres all the furniture in his room

Now answer the following

Questions. Each
Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
The expression, "He was too honourable to have gone without paying premium," means?
  1. The grandpa would be honourable if he paid the premium
  2. The grandpa would not be honourable if he paid the premium
  3. The grandpa died without paying premium
  4. The grandpa didnt pay the premium, so he was too honourable

Answer:

  1. The grandpa would be honourable if he paid the premium
Question 2.
What do you mean by the word that in the expression, "I was thinking of that"?
  1. the death of. Mr. Abel
  2. their having tea
  3. the announcement in the papers about the death of Mr. Abel
  4. about the kettle

Answer:

  1. the announcement in the papers about the death of Mr. Abel
Question 3.
Which of the following words given in the passage means, "warm and comfortable"?
  1. at length
  2. sniff
  3. merry
  4. snug

Answer:

  1. snug
Question 4.
The expression," we may as well have tea first," suggests that?
  1. they dont love to have tea
  2. they dont have any love and affection for the old man
  3. it is a tradition to have tea first and then to look at the dead body
  4. they are afraid to look at the dead body and so they prefer to have tea

Answer:

  1. they dont have any love and affection for the old man

Answer the following

Questions in two or three sentences each

Question 5.
Why do you think Mrs. Jordan says, "Well Amelia, and so hes gone at last" ?

Answer: Mrs. Jordan doesnt have any love and affection for her father. Her words suggest that she has been looking for her fathers death. She wants to get her share of things from the old mans propeity

Question 6.
Mrs. Slater told her sister that she had put the tray down on the bureau. Then she corrected herself by saying, "on the chest of drawers." - Why ?

Answer: Mrs. Siater slipped her tongue and told the fact that she had kept the tray on the bureau, which she shouldnt reveal. Later she had corrected, as they had pinched the bureau and kept the drawers in its place

Question 7.
Why does Ben say, "My word, its a good thing he did" ?

Answer: Mrs. Slater tells Ben that the old man has paid the insurance premium. Ben feels very happy with the thought that they will get their share of insurance and says, "My word, its a good thing he did."

(F) Read the following passage

Mrs.Jordan : Well, well think about it after tea, and then well look through his bits of things and make a list of them. Henry : Theres all the furniture in his room. Theres no jewelry or valuables of that sort. Mrs.Jordan : Except his gold watch. He promised that to our Jimmy. Mrs.Slater : Promised your Jimmy! I never heard of that. Mrs.Jordan : Oh, but he did, Amelia, when he was living with us. He was very fond of Jimmy. Mrs.Slater : Well, (Amazed) I dont know! Ben : Anyhow, theres his insurance money. Have you got the receipt for the premium he paid this morning ? Mrs.Slater : Ive not seen it. (Victoria jumps up from the sofa and comes behind the table.) Victoria : Mother, I dont think Grandpa went to pay his insurance this morning

Now answer the following

Questions. Each
Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
Well think about it after tea. - What doesitrefer to in this line?
  1. Paying the insurance premium
  2. Giving an announcement in the newspapers about the death of Abel
  3. Taking a cup of coffee
  4. Bringing the bureau down

Answer:

  1. Giving an announcement in the newspapers about the death of Abel
Question 2.
What does the phrase his bits of things mean ?
  1. The property of Abel
  2. The books read by Abel
  3. The slippers of the old man
  4. The gold watch of Abel

Answer:

  1. The property of Abel
Question 3.
Who is Jimmy?
  1. the brother of Mrs. Jordan
  2. the son of Mrs. Jordan
  3. the husband of Mrs. Jordan
  4. the neighbour of Mrs. Jordan

Answer:

  1. the son of Mrs. Jordan
Question 4.
Except his gold watc. He promised that to our Jimmy. What do these words tell us about Mrs. Jordan ?
  1. Mrs. Jordan is kind to give the watch to Mrs. Slaters
  2. Mrs. Jordan wants to buy the gold watch
  3. Mrs. Jordan wants to include the gold watch as her share of her fathers property
  4. Mrs. Jordan wants to have only the gold watch as her share of the property

Answer:

  1. Mrs. Jordan wants to include the gold watch as her share of her fathers property

Answer the following

Questions in two or three sentences each

Question 5.
He promised that to our Jimmy. - Who is referred to as he ? What did he promise?

Answer: Abel Merryweather. He promised to give the gold watch to Jimmy

Question 6.
How are Mrs. Slater and Mrs. Jordan related to each other? What are they doing now?

Answer: They are sisters. They are dividing up things of their father between them

Question 7.
Who do the gold watch and the insurance policy belong to?

Answer: They belong to Abel Merryweather (father of Mrs. Slater and Mrs. Jordan)

(G) Read the following passage

Henry : Theres no jewelry or Valuables of that sort. Mrs. Jordan : Except his gold watch. He promised that to our Jimmy. Mrs.Slater : Promised your Jimmy ! I never heard of that. Mrs. Jordan : Oh, but he did, Amelia, when he was living with us. He was very fond of Jimmy. Mrs. Slater : Well, (Amazed) I dont know ! Ben : Anyhow, theres his insurance money. Have you got the receipt for the premium he paid this morning ? Mrs. Slater : Ive not seen it. (Victoria jumps up from the sofa and comes be-hind the table.) Victoria : Mother, I dont think Grandpa went to pay his insurance this morning. Mrs. Slater : He went out. Victoria : Yes, but he didnt go into the town. He met old Mr. Tattersall down the street, and they went off past St. Philips Church. Ben : Do you think he hasnt paid it ? Was it overdue ? Mrs. Slater : I should think it was overdue. Mrs. Jordan : Something tells me hes not paid it. Ben : The drunken old beggar ! Mrs. Jordan : Hes done it on purpose, just to annoy us. Mrs. Slater : After all Ive done for him, having to put up with him in the house these three years. Its nothing short of swindling Mrs. Jordan : I had to put up with him for five years. Mrs. Slater : And you were trying to turn him over to us all the time. Henry : But we dont know for certain that hes not paid the premium. Mrs.Slater : Victoria, run upstairs and fetch that bunch of keys thats on your Grandpas dressing-table. Victoria : (timidly) In Grandpas room ? Mrs. Slater : Yes. Victoria : I - I dont like to. Mrs. Slater : Dont talk so silly. Theres no one who can hurt you. (Victoria goes out reluctantly) Well see if hes locked the receipt up in the bureau

Now answer the following

Questions. Each
Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
The Jordans have come to the Slaters house?
  1. to receive the gold watch
  2. because they received the news of Grandpas death
  3. to receive the insurance amount
  4. to get the bunch of keys

Answer:

  1. because they received the news of Grandpas death
Question 2.
Mrs. Slater asks Victoria to fetch the bunch of keys?
  1. to see if the insurance receipt is there in the bureau
  2. to unlock the door of Grandpas MOM
  3. to unlock the bureau to see if there is the golden watch
  4. to unlock the bureau to see if there are any jewels

Answer:

  1. to see if the insurance receipt is there in the bureau
Question 3.
What do you mean by the word it in the expression, "Hes done it on purpose, just to annoy us" ?
  1. meeting Tattersall
  2. going to St. Philips Church
  3. paying the insurance premium
  4. not paying the insurance premium

Answer:

  1. not paying the insurance premium
Question 4.
The type of the text given above is?
  1. Description
  2. Play
  3. Biography
  4. Autobiography

Answer:

  1. Play

Answer the following Questions in two or three sentences each

Question 5.
Why doesnt Victoria like to go into Grand-pas room ?

Answer: Mrs. Slater asks Victoria to fetch the bunch of keys thats on Grandpas dressing table to see if grandpa has locked the receipt up in the bureau. But Victoria doesnt like to go into grandpas room as they all think that the old man is dead

Question 6.
What do you understand by Mrs. Maters remark, "Promised your Jimmy?

Answer: Mrs. Jordan told her sister that their father had promised his gold watch to their Jimmy. But Mrs. Slater didnt believe her words. Hence she expressed her wonder with the remark, "Promised your Jimmy !

Question 7.
Why does Ben call Abel, "a drunken old beggar !" ?

Answer: At first it was thought that Mr. Abel had paid his insurance premium. Later they came to know that he hadnt paid the premium and It was overdue. Hence, Ben called him, "The drunken old beggar !"

(H) Read the following passage

Mrs.Jordan : Hes done it on purpose, just to annoy us. Mrs.Slater : After all Ive done for him, having to put up with him in the house these three years. Its nothing short of swindling. Mrs.Jordan : I had to put up with him for five years. Mrs.Slater : And you were trying to turn him over to us all the time. Henry : But we dont know for certain that hes not paid the premium. Mrs.Slater : Victoria, run upstairs and fetch that bunch of keys thats on your Grandpas dressing-table. Victoria : (timidly) In Grandpas room? Mrs.Slater : Yes. Victoria : I - I dont like to. Mrs.Slater : Dont talk so silly. Theres no one who can hurt you. (Victoria goes out reluctantly) Well see if hes locked the receipt up in the bureau. Ben : In where? In this thing? (He rises and examines it.) Mrs.Jordan : (also rising) Where did you pick that up, Amelia? Its new since last I was here. (They examine it closely.) Mrs. Slater : Oh - Henry picked it up one day. (Victoria returns, very scared. She closes the door after her.) Victoria : Mother ! Mother ! Mrs. Slater : What is it, child ? Victoria : Grandpas getting up. Ben : What ? Mrs. Slater : What do you say? Victoria : Grandpas getting up. Mrs.Jordan : The childs crazy. Mrs. Slater : Dont talk so silly. Dont you know your grandpas dead? Victoria : No, no; hes getting up. I saw him. (They are transfixed with amazement; Victoria clings to Mrs. Slater.) Ben : (Suddenly) Hist! Listen

Now answer the following

Questions. Each
Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
He has not done it on purpose. to whom does He refer to ?
  1. Henry slater
  2. Abel Merryweather
  3. Ben Jordan
  4. None of these

Answer:

  1. Abel Merryweather
Question 2.
Why do the women talk of the insurance premium ? It is because?
  1. They want to share the money equally
  2. They like to know the exact amount
  3. They are worried whether their father paid the last premium or not
  4. They are under the impression that their father is no more

Answer:

  1. They are under the impression that their father is no more
Question 3.
Mrs. Jordan says that the child is crazy because?
  1. Victoria announces that grandpais getting up
  2. she says that she doesnt like to go to grandpas room
  3. Victoria hates everything that the women do
  4. Victoria refuses to wear mourning clothes

Answer:

  1. Victoria announces that grandpais getting up
Question 4.
The word reluctantly means?
  1. willingly
  2. hesitatingly
  3. unwillingly
  4. annoyingly

Answer:

  1. unwillingly

Answer the following

Questions in two or three sentences each

Question 5.
Why is Victoria scared when she returns from her grandpas room ?

Answer: Victoria goes into her grandpas room quite unwillingly when her mother asks her to bring the bunch of keys. Her parents have given Victoria the impression that her grandpa has passed away. But when the child enters the room, she is scared, to see her grandpa getting up

Question 6.
Why do the two sisters worry about the payment of insurance premium of Abet Merryweather ?

Answer: Mrs. Amelia Slater and Mrs. Ben Jordan are really worried about the last payment of insurance of their father, Abel Merryweather. It is because thèy are under the impression that he is dead and gone. If he has not paid the premium they may not get the insured income completely or else they may not get it at all

Question 7.
What do you understand about Mrs. Amelia Slater and Mrs. Ben Jordan from a study of the given dialogues ?

Answer: The two sisters are mean, selfish, greedy and unscrupulous. They have no genuine affection for their father, Abel, Merryweather. Instead of grieving over their fathers demise, they try to share between themselves the belongings of Abel; They wear mourning dress and pretend to be sad and- grief - stricken. Mrs. Slater has pinched her fathers bureau, clock and slippers before her sisters arrival. All these show the hollow and sham relations between the two daughters and their father

Question Papers / Notes Download


Videos


Join
Intermediate