Solutions

TS 10th Class English Guide Unit 1B Every Success Story is Also a Story of Great Failures

I. Answer the following questions

Question 1.
To Lincoln, defeat was a detour and not a dead end. Justify this statement from the life of Lincoln?

Answer: Though Lincoln failed in many attempts, he didnt lose hope. He couldnt quit his trials. He failed in business at the age of 21, was defeated in a legislative race at age 22, failed again in business at age 24, overcame the death of his dear wife at the age of 26 had a nervous breakdown at age 27, lost a congressional race at age 34, lost a senatorial race at age 45, failed in an effort to become vice-president at age 47, lost a senatorial race at age 49 and was elected president of the United States at age 52

Thus he had faced so many difficulties before he got the success. When he faced difficulties, he didnt lose his way. He tried hard and got the success. Thus, Lincoln proved that defeat was a detour and not a dead end

Question 2.
What did Socrates suggest as the secret to success? Do you agree or disagree with him? Give reasons for your answer?

Answer: Socrates suggested that the burning desire is the only secret to success. Every one should agree with this idea Unless we have a strong passion for something, we cannot achieve it. According to Socrates, the burning desire would be the starting point of all accomplishments. It gives the perfect and adequate motivation to achieve something

Question 3.
Complete the following table about the failures and successes of the great personalities mentioned In the lesson you have just read. The first one is done for you?

Answer:

Person Failures/rejections he faced Final success
1. Abraham Lincoln Failed in business, defeated in legislative elections, had nervous breakdown, lost congressional race and senatorial race Elected President of United States of America
2. Lee De Forest was charged by the district attorney for using fradu lent means to mislead the public into buying stocks of his company Invented the triodes tube
3. Wright Brothers Their wisdom was questioned by a New York Times editorial They took their famous flight at Kitty Hawk
4. Colonel Sanders Knocked many doors before he got the first order Became a famous business-man and founded the Kentuc ky Fried Chicken Chain restaurants
5. Walt Disney Faced many rejections from newspaper editors, who said he had no talent He created world famous Mickey Mouse. He became animator, film producer, director, screen writer, voice actor, enterpreneur, entertainer, international icon and philanthropist
6. Thomas Edison He was considered as a stupid by his teachers. He was partially deaf. He lost his factory when he was 67 Grew up to be a great scientist
7. Henry Ford Forgot to put the reverse gear in his first car. He was broke at the age of 40 Established cars Company
8. Lee lacocca Fired by Henry Ford II Engineered the Ford Mastang and Ford Pinto cars. Famous for leadership, creativity and self control
9. Ludwig van Beethoven was told that he had no talent for music Gave some of the best music to the world
Question 4.
How did Walt Disney create Mickey Mouse ?

Answer: As a young cartoonist, Walt Disney faced many rejections from newspaper editors, who said he had no talent. One day a minister at a church hired him to draw some cartoons. Disney was working out of a small mouse infested shed near the church. After seeing a small mouse, he was inspired and that was the start of Mickey Mouse

Question 5.
What is failing forward ?

Answer: All success stories are stories of great failures. The only difference is that everytime they failed, they bounced back. This is called failing forward, rather than backward

Question 6.
How can we get rid of setbacks ?

Answer: Setbacks are inevitable in everybodys life. A setback can act as a driving force and also teach us humility. In grief we will find courage and faith to overcome the setback we need to learn to become victors, not victims. We should not feel fear and doubt

Study skills

An elderly carpenter was ready to retire. He told his employer-contractor of his plans to leave the house-building business to live a more leisurely life with his wife and enjoy his extended family. He would miss the paycheck each week, but he wanted to retire. They could get by

The contractor was sorry to see his good worker go and asked if he could build just one more house as a personal favour. The carpenter agreed. But over time it was easy to see that his heart was not in his work. He resorted to shoddy workmanship and used inferior materials. It was an unfortunate way to end a dedicated career

When the carpenter finished his work, his employer came to inspect the house. Then he handed the front-door key to the carpenter and said, "This is your house.my gift to you."

The carpenter was shocked! What a shame! If he had only known that he was building his own house, he would have done it all so differently

So it is with us. We build our lives, a day at a time, often putting less than our best into the building. Then, with a shock, we realize we have to live in the house we have built. If we could do it over, we would do it much differently

But, you cannot go back. You are the carpenter, and every day you hammer a nail, place a board, or erect a wall. Someone once said, "Life is a do-it-yourself project." Your attitude, and the choices you make today, help build the "house" you will live in tomorrow. Therefore, build wisely

QuestionI.
Complete the table given below?

Answer:

Point to be observed Observation / Point of view
The setting / Location in which the Story took place (A building) Retirtement of a carpenter
The main characters A contractor and a carpenter
The main events The carpenter decided to retire. He told his employer (contractor) about his decision. The contractor requested the carpenter to build one more house as a personal favour. The carpenter agreed and finished his work, but not whole heartedly. The contracter gave the very house to the carpenter as a gift
The turning point in the story The contractor inspected the house, handed the front-door key to the carpenter and told him to take the house as a gift
The irony in the story The carpenter thought that the hosue was for the contractor. As he had already decided to retire, he didnt do the work with good workmanship. But he was shocked to know that the house was for him
The message in the story "Build your life with good attitude"
Possible title Possible title
QuestionII.
Rewrite the above story by giving another ending of your own?

Answer: An elderly carpenter was ready to retire. He told his employer - contractor of his plans to leave the house - building business to live a more leisurely life with his wife and enjoy his extended family. He would miss the paycheck each week, but he wanted to retire. They could get by

The contractor was sorry to see his good worker go and asked if he could build just one more house as a personal favour. The carpenter agreed. He was very faithful and always trustworthy. Hence, he showed good workmanship and used superior materials and finished building the beautiful house

When the carpenter finished his work, his employer came to inspect the house. He was so attracted that he wanted to live in it. The employer / contractor praised the carpenter and gave him a hundred gold coins as a reward so that he could live happily his remaining life. The " carpenter went home with the huge gift he received and lived in the house with his family happily

Listening

Question.
Listen to the story about a farmer Attitude is Everything?

There was a farmer in Africa who was happy and contented. He was happy because he was contented. He was contented because he was happy. One day a wise man came to him and told him about the glory of diamonds and the power that goes along with them

The wise man said, "If you had a diamond of the size of your thumb, you could have your own city. If you had a diamond, the size of your fist, you could probably own your own country." And then he went away. That night the farmer couldnt sleep

He was unhappy and he was discontented. He was unhappy because he was discontented and discontented because he was unhappy. The next morning he made arrangements to sell off his farm, took care of his family and went in search of diamonds

He looked all over Africa and couldnt find any. He looked all through Europe and couldnt find any. When he got to Spain, he was emotionally, physically and financially broke. He got so disheartened that he threw himself into the Barcelona River and committed suicide

Back home, the person who had bought his farm was watering the camels at a stream that ran through the farm. Across the stream, the rays of the morning sun hit stone and made it sparkle like a rainbow. He thought it would look good on the mantel piece. He picked up the stone and put it in the living room. That afternoon the wise man came and saw the stone sparkling

He asked, "Is Hafiz back?" The new owner said, "No, why do you ask?" The wise man x said, "Because that is a diamond. I recognize one when I see one." The man said, no, thats just a stone I picked up from the stream. Come, Ill show you. There are many more." They went and picked some samples and sent them for analysis. Sure enough, the stones were diamonds. They found that the farm was indeed covered with acres and acres of diamonds

Just now you have listened to a story about a farmer. Here are some sentences that describe the events in the story. However, they are not in the order in which they occur in the story. Listen to the story and arrange them in the order in which they occur. Put 1 after the event that occurs first, 2 against the next and so on

He threw himself into the Barcelona River and committed suicide. The wise man said, "Because that is a diamond." He picked up the stone and put it in the living room. He looked all through Europe and couldnt find any. They found that the farm was indeed covered with acres and acres of diamonds. That night the farmer couldnt sleep. The person who had bought his farm was watering the camels at a stream. He made arrangements to sell off his farm and went in search of diamonds. He was unhappy and he was discontent. A wise man told him about the glory of diamonds

Answer: Correct Order

  1. A wise man told him about the glory of diamonds.
  2. That night the farmer couldnt sleep.
  3. He was unhappy and he was discontented.
  4. He made arrangements to sell off his farm and went in search of diamonds.
  5. He looked all through Europe and couldnt find any
  6. He threw himself into the Barcelona River and committed suicide
  7. The person who had bought his farm was watering the camels at a stream
  8. He picked up the stone and put it in the living room
  9. The wise man said, "Because that is a diamond."
  10. They found that the farm was indeed covered with acres and acres of diamonds

Oral Activity

Question.
After listening to the story, work in pairs and discuss the advantages and disadvantages of travelling abroad. You may use the hints given in the box for your understanding?
Advantages Disadvantages
Earn more money Cut off from your roots
Social Status Living away from parents
More opportunities Brain drain / Intellectual loss

Answer: Travelling Abroad - Advantages and Disadvantages: Now-a-days, it is easier and easier for people to travel abroad. Because of the globalization, travelling abroad has become necessary in todays world. The number of foreign tourists is increasing day by day in each and every country. Along with advantages, travelling abroad brings disadvantages too

Advantages:- Some people travel abroad to discover the new lands, meet the people there, learn about their culture, gain knowledge, enjoy the architecture and beautiful scenery, pleasant weather etc. Some others travel abroad to work and earn more money. They want to maintain social status by making more money

The students go abroad to study the specialized courses. They want to get jobs there with the educational qualifications acquired by them there. Thus, they get more opportunities to earn a living. They will get an exciting job and have an active life. The travellers will get a chance to observe how the people in other parts of the world live. Thus they will get a broader worldview

Disadvantages:- Today most of the people think that it is a status symbol living in abroad and earning money there. Thus they cut off themselves from their roots. They forget about their culture, customs, rituals etc. They give importance only to money. They abandon their parents and go abroad to earn more and more money. They dont even think of their parents

The old ones, when they really need the help from their offspring, cant get any. Their condition is really miserable. This is all because of mans thrust for money. In the process of earning money, they are leading mechanical lives. They are using their intellectual power for sake of other countries

The skilled and clever people emigrate from their countries and use their skill for money. In-that way the countries lose persons with skill and workmanship. These countries are suffering from Intellectual loss

Travelling abroad is necessary in this fast-growing world. It helps to promote the development of the tourism industry and the relations among the countries are strengthened. Still, one shouldnt forget ones own parents, country, culture etc. for the cause of going abroad

Every Success Story is Also a Story of Great Failures Summary in English

Failures are the stepping stones to success. According to Tom Watson Sr. we have to double our failure rate if we want to get the success. Most of the successful persons had to face failures before reaching their positions. Abraham Lincoln was a good example for this. Before he became President of the United States, Lincoln failed in business at age 21, was defeated in a legislative race at age 22, failed again in business at age 24, overcame the death of his sweetheart at age 26, had a nervous breakdown at age 27, lost a congressional race at age 34, lost a senatorial race at age 45, failed in an effort to become vice-president at age 47, lost a senatorial race at age 49 and finally achieved the success

Though Lee De Forest was publicly humiliated for transmitting the voices across the Atlantic, he invented the triodes tube and had over 180 patents to his credit. Though their wisdom was questioned, the Wright Brothers didnt lose their confidence and took their famous flight. Colonel Sanders, the founder of Kentucky Fried Chicken Chain Restaurants had knocked on more than a thousand doors before he got his first order

Walt Disney, the famous cartoonist had faced many rejections before he got the success. He created Mickey Mouse when he was inspired by a small mouse. Thomas Edison was considered a stupid in his childhood but he grew up to be a great scientist

He was partially deaf and had only three months of formal schooling. He had made over 1000 experiments before he invented the electric bulb. He was the man with great attitude. Though Edison lost his factory to fire at age 67, he didnt lose heart. Three weeks later, he invented the phonograph

Henry Ford, the founder of the Ford Motor Company, forgot to put the reverse gear in the first car he made. He was broke at the age of 40. Lee lacocca was an American Businessman known for engineering the Ford Mustang and Ford Pinto cars. He was fired (dismissed from service) by Henry Ford II at the age of 54. Ludvig van Beethoven was a German composer and pianist. Though he was told that he had no talent for music, he gave some of the best music to the world

Everytime the successful men failed, they bounced back which is called failing forward. Setbacks are inevitable in life. They teach us humility. We should get rid of fear and doubt and find courage and faith to overcome the setback. According to Napolean Hill whenever we think about something and believe it, we can achieve it. A burning desire is needed to achieve a purpose

When a young man asked Socrates the secret to success, he took him to the river and ducked him into the water. He kept the young man there until he started turning blue and then pulled his head onto the water. The boy took a deep breath of air. Then Socrates made the boy realise that the secret to success is that he should want success as badly as he wanted the air

IF YOU THINK

If you think you are beaten, you are. If you think you dare not, you dont! If you like to win, but think you cant, Its almost a cinch ou wont. If you think youll lose, youre lost; For out in the world we find Success begins with a fellows will; Its all in the state of mind. If you think you are outclassed, you are, Youve got to think high to rise, Youve got to be sure of yourself before You can ever win a prize. Lifes battles dont always go To the stronger and faster man, But sooner or later the man who wins Is the man who thinks he can

Our positive thinking makes us successful. If we think we are beaten, it certainly happens. If we think we darent we dont dare to do any. If we dont think about a win, surely we cant get it. If we think that we will lose, we are lost. With will we will be successful. If we think we are overcome, we are surely overcame. We need to think high to achieve success. We need to have confidence and faith. The man who thinks properly wins finally. If we are stronger and faster, we can get rid of our difficulties

Glossary

overcome (v) = to defeat or succeed in controlling or dealing with something

detour (n) = a road or route that is used when the usual one is closed ;

triodes tube (n) = a triode is an electronic amplification tube having three active electrodes. Invented in 1906, the triode vacuum tube was the first electronic amplification device. This invention founded the electronic age, making possible amplified radio technology and long-distance telephony.

Lee de Forest = an American inventor with over 180 patents to his credit. He invented the Audion, a vacuum tube that takes relatively weak electrical signals and amplifies them. He is one of the fathers of the "electronic age," as the Audion helped in the widespread use of electronics. He is also credited with one of the principal inventions that brought sound to motion pictures

fraudulent (adj) = intended to cheat someone, usually in order to make money illegally

Colonel Sanders = Colonel Harland David Sanders was an American businessman and restaurateur who founded the Kentucky Fried Chicken (KFC) Chain Restaurants

Beat-up (adj) = old and damaged

Walt Disney = an American animator, film producer, director, screenwriter, voice actor, entrepreneur, entertainer, international icon and philanthropist, well known for his influence in the field of entertainment during the 20th century. He created some of the worlds most well-known fictional characters including Mickey Mouse.

infest (y) = to exist in large numbers in a particular place, often causing damage or disease (especially of insects or animals such as rats)

Henry Ford = An American industrialist, the founder of the Ford Motor Company, and sponsor of the development of the assembly line technique of mass production. He did not invent the automobile but he developed and manufactured the first automobile that many middle class Americans could afford to buy

Lee lacocca = an American Business man known for engineering the Ford Mustang and Ford Pinto cars. He was the former chairman of the Chrysler Corporation. He was one of the most famous business people in the world. He is the author (or co-author) of several books, including lacocca

Ludwig van Beethoven= a German composer and pianist. He was a crucial figure in the transition between the Classical and Romantic eras in Western art music. He remains one of the most famous and influential of all composers. His best known compositions include 9 symphonies, 5 concertos, 2 piano sonatas and 16 string quartets. He also composed other chamber music, choral works (including the celebrated Missa Solemnis and songs).

Napoleon Hill = an American author in the area of the new thought movement who was one of the earliest producers of the modern genre of personal-success literature. He is widely considered to be one of the great writers on success.

conceive = to form an idea, a plan, etc. in your mind; to imagine something

Socrates(469 - 399 BC)= A classical Greek Athenian philosopher credited as one of the founders of Western Philosophy. He is an enigmatic figure known chiefly throuqh the accounts of later classical writers, especially the writings of his students Plato and Xenophon and the plays of his contemporary Aristopanes. Many would claim that Platos dialogues are the most comprehensive accounts of Socrates to survive from antiquity. Socrates has become renowned for his contribution to the field of ethics.

ducked (v) = pushed somebody under water and held them there for a short time

cinch (n) = a thing that is certain to happen

outclassed (v) = overcame

attorney (n) = a lawyer

humiliate (v) = to make someone feel ashamed

quit (v) = to leave; to stop doing something

recipe (n) = set of instructions for cooking a particular type of food

rejection (n) = the act of not accepting

disaster (n) = event that causes great harm or damage

setback (n) = thing that hinders the progress of something

inevitable (adj) = that is sure to happen

humility (n) = humble attitude of mind, modesty

victor (n) = winner of a battle, contest, game etc.

stumbling block (n) = thing that causes difficulty or hesitation, obstacle

gasp (v) = take one or more quick deep breaths with open mouth

accomplishment (n) = successful completion, thing achieved

will (n) = mental power by which a person can direct hs thoughts and actions or influence those of others

Important Question

TS 10th Class English 2nd Lesson Every Success Story is Also a Story of Great Failures Important Questions and Answers

Now answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
Why did Nick want to learn surfing from Bethany Hamilton ?
  1. because she was the best coach
  2. because Hawaii is the suitable place to learn surfing
  3. because he hoped that she would make a good teacher with a deep understanding because of her disability
  4. as he found her amazing

Answer:

  1. because he hoped that she would make a good teacher with a deep understanding because of her disability
Question 2.
The Surfer magazine published Nicks, feat on the cover page as?
  1. it was a fantastic feat
  2. nobody did it so easily
  3. nobody achieved the feat till then
  4. very few people had this credit

Answer:

  1. nobody achieved the feat till then
Question 3.
The best reason for Nicks success in the feat?
  1. Nick had a knack for surfing
  2. Nick had the determination to do it
  3. Nick had capacity to balance himself
  4. Nick had a low centre of gravity

Answer:

  1. Nick had a low centre of gravity
Question 4.
Nick speaks to groups of people?
  1. as he loved talking to people
  2. as he wanted to encourage people
  3. since he did not believe in accepting failure
  4. because people invited him to speak

Answer:

  1. as he wanted to encourage people

Answer the following

Questions in two or three sentences each

Question 5.
Nick was afootball fan. Do you think he played other game/games If so, mention them?

Answer: He played golf, football. He swims and surfs

Question 6.
Who is referred to asthe football fan in the above passage ? What are the games played by him ?

Answer: Nick is referred to asthe football fan. He plays golf, swims and surfs

Question 7.
What is the similarity between Nick and Bethany Hamilton ?

Answer: Nick didnt have any limbs by birth. Bethany Hamilton lost one arm to a shark. Both are physically disabled. In spite of the disability, they were successful because of their strong will

(A) Read the following passage

Failure is the highway to success. Tom Watson Sr. said, "If you want to succeed, double your failure rate." If you study history, you will find that all stories of success are also stories, of great failures. But people dont see the failures. They only see one side of the picture and they say that person got lucky: "He must have been at the right place at the right time." Let me share someones life history with you

This was a man who failed in business at the age of 21; was defeated in a legislative race at age 22; failed again in business at age 24; overcame the death of his sweetheart at age 26; had a nervous breakdown at-age 27; lost a congressional race at age 34; lost a senatorial race at age 45; failed in an effort to become vice-president at age 47; lost a senatorial race at age 49; and was elected President of the United States at age 52. This man was Abraham Lincoln. Would you call him a failure? He could have quit. But to Lincoln, defeat was a detour and not a dead end

Now answer the following

Questions. Each
Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 8.
"If you want to succeed, double your failure rate" These words are said by?
  1. Socrates
  2. Narayana Murthy
  3. Abraham Lincoln
  4. Tom Watson Sr

Answer:

  1. Tom Watson Sr
Question 9.
Would you call him a failure ? He could have quit. But to Lincoln, defeat was a detour and not a dead end. The term detour implies?
  1. a road or route that is used when, the usual one is closed
  2. a normal route for success
  3. an alternative path to avoid defeat
  4. the best way to attain success

Answer:

  1. a road or route that is used when, the usual one is closed
Question 10.
What happened to Lincoln at age of 49 ?
  1. he was defeated in a legislative race
  2. he overcame the death of his sweetheart
  3. he was elected President of the United States
  4. he lost a senatorial race

Answer:

  1. he lost a senatorial race

Answer the following

Questions in one or two sentences each

Question 11.
How should we take our failures, according to the speaker of the passage ?

Answer: According to Tom Watson Sr. the speaker of this passage, we have to double our failure rate if we want to attain success. We should take the failures as stepping stones to success. Most of the successful persons in their lives had to face several failures before reaching their eminent and high positions

Question 12.
"To Lincoln, defeat was a detour and not a dead end" Justify this statement from the life of Lincoln?

Answer: Lincoln failed in many of his attempts to attain high positions or get success in many matters. But he didnt lose hope and went on trying and trying till he succeeded. He was a stoic and so he did not give up his endeavours. He failed in business and was defeated in a legislative race. He had nervous breakdown too. Yet he continued his efforts for attaining success. However, he felt that defeat was an enthusing factor for getting success. At last, at the age of 52, he became the President of the United States

(B) Read the following passage

In 1913, Lee De Forest, inventor of the triodes tube, was charged by the district attorney for using fraudulent means to mislead the public into buying stocks of his company by claiming that he could transmit the human voice across the Atlantic. He was publicly humiliated. Can you imagine where we would be without his invention

A New York Times editorial on December 10, 1903,

Questioned the wisdom of the Wright Brothers who were trying to invent a machine, heavier than air, that would fly. One week later, at Kitty Hawk, the Wright Brothers took their famous flight. Colonel Sanders, at age 65, with a beat-up car and a $100 cheque from Social Security, realized he had to do something. He remembered his mothers recipe and went out selling

How many doors did he have to knock on before he got his first order? It is estimated that he had knocked on more than a thousand doors before he got his first order. How many of us quit after three tries, ten tries, a hundred tries, and then we say we tried as hard as we could

As a young cartoonist, Walt Disney faced many rejections from newspaper editors, who said he had no talent. One day a minister at a church hired him to draw some cartoons. Disney was working out of a small mouse infested shed near the church. After seeing a small mouse, he was inspired. That was the start of Mickey Mouse. Successful people dont do great things; they only do small things in a great way

Now answer the following

Questions. Each
Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 8.
triodes tube?
  1. was an electronic amplification tube
  2. was the first electronic amplification device
  3. made possible amplified radio technology and long - distance telephony
  4. all the three mentioned above

Answer:

  1. all the three mentioned above
Question 9.
How many doors did Colonel Sanders have to knock on before he got his first order ?
  1. more than one hundred doors
  2. more than a thousand doors
  3. more than two thousand doors
  4. uncountable number of doors

Answer:

  1. more than a thousand doors
Question 10.
Successful people dont do great things; complete the sentence?
  1. because they are apprehensive of failures
  2. as they are not capable of doing them
  3. they only do small things in a great way
  4. they do only things feasible

Answer:

  1. they only do small things in agreat way

Answer the following Questions in one or two sentences each

Question 11.
How did Walt Disney create Mickey Mouse ?

Answer: As a young cartoonist, Walt Disney faced many rejections from newspaper editors. They commented that he had no talent. One day a minister at a church hired him to draw some cartoons. Disney was working out of a small mouse infested shed near the church. After seeing a small mouse, Disney was inspired and that was the creation of Mickey Mouse

Question 12.
Write two lines each on the following (A) Wright Brothers (B) Colonel Sanders?

Answer: A New York Times editorial on December 10, 1903

Questioned the wisdom of the Wright Brothers. Then they were trying to invent a machine, heavier than air, that could fly. One week later, at Kitty Hawk, the Wright Brothers took their famous flight

(C) Read the following passage

Do you consider these people failures? They succeeded in spite of problems, not in the absence of them. But to the outside world, it appears as though they just got lucky. All success stories are stories of great failures. The only difference is that every time they failed, they bounced back. This is called failing forward, rather than backward.You learn and move forward

Learn from your failure and keep moving. In 1914, Thomas Edison, at age 67, lost his factory, which was worth a few million dollars, to fire. It had very little insurance. No longer a young man, Edison watched his lifetime effort go up in smoke and said, "There is great value in disaster. All our mistakes are burnt up. Thank God we can start anew." In spite of the disaster, three weeks later, he invented the phonograph. What an attitude

Setbacks are inevitable in life. A setback can act as a driving force and also teach us humility. In grief you will find courage and faith to overcome the setback. We need to learn to become victors, not victims. Fear and doubt short-circuit the mind. Ask yourself after every setback What did I learn from this experience? Only then you will be able to turn a stumbling block into a stepping stone

Now answer the following

Questions. Each
Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 8.
"The only difference is that every time they failed, they bounced back." Who arethey referred to ?
  1. successful people
  2. defeated ones
  3. problematic persons

Answer:

  1. failed persons
Question 9.
What is the tone of the expression, "Thank God we can start anew."?
  1. agony
  2. happiness
  3. hope

Answer:

  1. Hatred
Question 10.
To overcome the setback we should need?
  1. fear
  2. doubt
  3. courage

Answer:

  1. Fierceness

Answer the following Questions in one or two sentences each

Question 11.
What do you understand by the expression, "Only then you will be able to turn a stumbling block into a stepping stone." ?

Answer: The phrasestumbling block means something that causes problems and prevents one from achieving ones aim. If one has courage and faith, one will overcome the setback and thus one can turn a stumbling block-into a stepping stone to become successful

Question 12.
How can we become victorious according to the author ?

Answer: Fear and doubt short-circuit the mind. So one needs courage and faith to become victors

(D) Read the following passage

The motivation to succeed comes from the burning desire to achieve a purpose. Napoleon Hill wrote,Whatever the mind of man can conceive and believe the mind can achieve." A young man asked Socrates the secret to success, Socrates told the young man to meet him near the river the next morning. They met. Socrates asked the young man to walk with him toward the river

When the water got up to their neck, Socrates took the young man by surprise and ducked him into the water. The boy struggled to get out but Socrates was strong and kept him there until the boy started turning blue. Socrates pulled his head out of the water and the- first things the young man did was to gasp and take a deep breath of air. Socrates asked, "What did you want the most when you were there ?"

The boy replied, "Air." Socrates said, "That is the secret to success. When you want success as badly as you wanted the air, then you will get it." There is no other secret. A burning desire is the starting point of all accomplishment, just like a small fire cannot give much heat, a weak desire cannot produce great results

Now answer the following

Questions. Each
Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 8.
Socrates asked the young man to meet him near the river?
  1. to make him learn swimming
  2. to duck him into the water
  3. to motivate him
  4. to make him know the secret to success

Answer:

  1. to make him know the secret to success
Question 9.
The weak desire is compared to?
  1. accomplishment
  2. a small fire
  3. a strong fire
  4. the starting point

Answer:

  1. a small fire
Question 10.
Which of the following words given in the passage means, "to think about something in a particular way" ?
  1. duck
  2. gasp
  3. conceive
  4. accomplish

Answer:

  1. conceive

Answer the following Questions in one or two sentences each

Question 11.
What do you understand by the expression, "Whatever the mind of man can con¬ceive and believe the mind can achieve" ?

Answer: To achieve something, the mind of the man should conceive It. His mind should believe that he can do it and he should work hard to achieve his goal. This is the way to get success

Question 12.
What should one need to achieve something?

Answer: One should need to have a burning desire to achieve something

(E) Read the following passage

He came from a poor but educated family. His father was a high-school teacher and an avid reader of English Literature. He, like all the boys in his class, was trying to get admission into some engineering college. The brighter ones wanted to study in the Indian Institutes of Technology, or the IITs

There was an entrance test for IIT. This boy, along with his friends, applied to appear for the test. They did not have any special books or coaching. All these IIT aspirants would sit below the shade of a stone mandap close to Chamundi Hills in the sleepy town of Mysore. He was the guide for the others

While the others struggled to solve the problems in the

Question paper, he would smile shyly and solve them in no time. He sat along below a tree and dreams of studying at IIT. It was the ultimate aim for any bright boy at that age, as it still is today. He was then only sixteen years old

Now answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 8.
The father is interested in reading?
  1. English literature
  2. IIT
  3. newspapers
  4. epics

Answer:

  1. English literature
Question 9.
Sleepy town in the above passage means?
  1. a town where people sleep
  2. a town which is peaceful or quiet
  3. a town in which people sleep at day time.
  4. a town in which people sleep a lot of time

Answer:

  1. a town which is peaceful or quiet
Question 10.
This passage deals with?
  1. the biography of Narayana Murthy
  2. the biography of Na rayana Murthys father
  3. the history of IIT
  4. the autobiography of Narayana Murthy

Answer:

  1. the biography of Narayana Murthy
  2. Answer the following Questions in one or twojsentences each

    Question 11.
    Where did the brighter ones want to study ?

    Answer: The brighter ones wanted to study in the Indian Institute of Technology

    Question 12.
    How did he solve the problems in IIT
    Question paper ?

    Answer: He solved the problems in IIT Question paper in no time

    (F) Read the following passage

    Anna, I have passed the exam. Well done, my boy. I want to join IIT.

    His father stopped reading the paper. He lifted his head, looked at the boy and said with a heavy voice,My son, you are a bright boy. You know our financial position. I have five daughters to be married off and three son to educate. I am a salaried person. I cannot afford your expenses at IIT You can stay in Mysore and study as much as you want.

    Indeed it was a difficult situation for any father to sayno to his bright son. But circumstances were like that. It was common theh for the man to be the single earning member with a large family dependent on him. His father was sad that he had to tell the bitter truth to his son. But it could not be helped. The boy had to understand reality

    The teenager was disappointed. It seemed his dreams had burnt to ashes. He was so near to fulfilling his fondest hope, yet so far. His heart sank in sorrow. He did not reply. He never shared his unhappiness or helplessness with anybody. He was an introvert by nature. His heart was bleeding but he did not get angry with anybody

    The day came. His classmates were leaving for Madras (now Chennai). They were taking a train from Mysore to Madras. They have shared good years in school and college together. He went to the station to say goodbye and good luck to them for their future life

    Now answer the following

    Questions. Each
    Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

    Question 8.
    "The day came." - The day was?
    1. on which Murthy was meeting his friends
    2. on which the results were published
    3. on which Murthys fondest hope came true
    4. on which Murthys friends were leaving for Madras

    Answer:

    1. on which Murthys friends were leaving for Madras
    Question 9.
    The teenager was disappointed because?
    1. he was missing his friends
    2. his father expressed his helplessness to send him to IIT
    3. he couldnt get through the exam
    4. he didnt understand the reality

    Answer:

    1. his father expressed his helplessness to send him to IIT
    Question 10.
    "His father was sad that he had to tell the bitter truth to his son." - Here the truth was ( )?
    1. he was unable to send his son to IIT
    2. he was a salaried person
    3. he allowed his son to study in Madras
    4. he didnt allow his son to study in Mysore

    Answer:

    1. he was unable to send his son to IIT

    Answer the following

    Questions in one or two sentences each

    Question 11.
    Why do you think Murthys heart sank to sorrow ?

    Answer: Murthys father expressed his helplessness to send him to ¡IT although he had passed with a high rank. So, Murthys heart sank in sorrow

    Question 12.
    How can you say that Murthy was an introvert ?

    Answer: Murthy never shared his unhappiness or helpless-ness with anybody. It tells us that Murthy was an introvert

    (G) Read the following passage. (June 2018)

    The day came. His classmates were leaving for Madras (now Chennai). They were taking a train from Mysore to Madras. They have shared good years in school and college together. He went to the station to say goodbye and good luck to them for their future life

    At the station, his friends were already there. They were excited and talking loudly. The noise was like the chirping of birds. They were all excited and discussing their newhostels, new courses, etc. He was not part of it. So he stood there silently. One of them noticed and said,You should have made it.

    He did not reply. He only wished all of them. They waved at him as the train slowly left the platform. He stood there even after he could no longer see the train or the waving hands. It was the June of 1962 in Mysore city. Monsoon had set in and it was getting dark. It had started to drizzle. Yet he stood there motionless

    He said to himself, without anger or jealousy,All students from the IITs study well and do big things in life. But it is not the institution; ultimately it is you and you alone who can change your life by hard work. He is none other than Nagavara Ramarao Narayana Murthy, the founder of Infosys, a leading IT company in the world

    Now answer the following

    Questions. Each
    Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

    Question 8.
    In the above passage, the line,You should have made it, implies that the speaker was very much?
    1. jealous
    2. angry
    3. concerned
    4. arrogant

    Answer:

    1. concerned
    Question 9.
    The waving hands?
    1. shocked Narayana Murthy
    2. built self-confidence in Narayana Murthy
    3. disappointed Narayana Murthy
    4. discouraged Narayana Murthy

    Answer:

    1. built self-confidence in Narayana Murthy
    Question 10.
    Their school and college life was?
    1. memorable
    2. sorrowful
    3. non-productive
    4. boring

    Answer:

    1. memorable

    Answer the following Questions in one or two sentences each

    Question 11.
    Why did Narayana Murthy go to the station ?

    Answer: Narayana Murthy went to the station to say goodbye and good luck to his friends, who were going to join in IIT, for their future

    Question 12.
    Why was Narayana Murthy not a part of the excitement ?

    Answer: He was not a part of the excitement because he was not going to join 11T, Chennai

    (H) Read the following passage

    A son of a school teacher showed other Indians it was possible to earn wealth legally and ethically. He built a team of people who were equally good

    He became a pioneer of Indias software industry and started the Information Technology wave. Today he has become an icon of simplicity, uncompromising quality and fairness, apart from being a philanthropist. He really believes in the motto,Powered by intellect and driven by values

    Now answer the following

    Questions. Each
    Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

    Question 8.
    The person mentioned in the above passage earned money and assets?
    1. legally and ethically
    2. powerfully
    3. easily
    4. intelligently

    Answer:

      l
    1. egally and ethically
    Question 9.
    The positive qualities mentioned in the above passage are?
    1. power, legal and ethical
    2. simplicity, uncompromising quality and fairness
    3. motto, power and pioneering
    4. power, intellect and motto

    Answer:

    1. simplicity, uncompromising quality and fairness
    Question 10.
    What do you mean byPowered by intellect and driven by values?
    1. Mind power should be the power of every man. He should be influenced by values
    2. Intellectuals have power and they drive values
    3. Educated people should be driven by values
    4. Mind power should be driven by values

    Answer:

    1. Mind power should be the power of every man. He should be influenced by values

    Answer the following Questions in one or two sentences each

    Question 11.
    Who was the persom who showed other Indians it was possible to earn wealth legally and ethically ?

    Answer: Narayana Murthy, the founder of Infosys

    .
    Question 12.
    Who was responsible for the Information Technology wave in India ?

    Answer: Narayana Murthy, the founder of Infosys

Question Papers / Notes Download


Videos


Join
Intermediate