Solutions

TS 10th Class English Guide Unit 5B The Storeyed House - II

L Answer the following Questions:

Question 1.
How did Kondiba oppose Bayajis idea of building a storeyed house? In what way did he warn Bayaji? How did Bayaji change his plan?

Answer: Kondiba Patil who was the owner of only storeyed in the village was a high-caste person. He could not tolerate the idea of the untouchable creature, Bayajis building a storeyed house. Kondiba warned him not to lose his head to aspire an equal status with the upper-caste people. He told Bayaji that the poofshould remain content with their cottage. He advised Bayaji to build a small house with three convenient portions, a veranda in the front and at the back and the living section in the middle. He opined that it was unnecessary spending money on a storeyed house. He finally warned Bayaji that he would be thrown out of the village if he went in for a storeyed house. Out of fear, Bayaji abandoned his plans for the storeyed house. He changed his plan and wanted to build the conventional three-portioned house

Question 2.
Kondiba Patil and his friends felt uneasy at the sight of Bayajis new house because .......?
  1. Bayaji built the house beautifully
  2. the house was not built properly
  3. the rooms were unclean
  4. they felt that Bayaji should not be in the village

Answer: Bayaji built the house beautifully

Question 3.
Patil gave back the customary betel leaves offered by Bayaji because?
  1. they were bad
  2. it was their custom
  3. he felt that they were unnecessary
  4. he did not want to accept them from an untouchable

Answer: he did not want to accept them from an untouchable

Question 4.
What was the intention of Kondiba and his companions, When they eyed each other?

Answer: The intention of Kondiba and his companions is to destroy or kill him immediately. It was revengeful and malicious. They decided to teach him a lesson by doing something harm to him. So they burnt the new house which resulted in the death of Bayaji

Question 5.
"And then the undreamt-of-incident took place." What was it? Who do you think responsible for it?

Answer: It was the Bayajis new house had suddenly flared up and caught fire from all sides. Kondiba Patil and his companions were responsible for it. No one would ever dream or hope any new house burn down to ashes before the house-warming ceremony was over. It was the undreamt-incident

Question 6.
Bayajis death was the result of an accident due to petromax flare-up/ was their conclusion. Do you accept it? If not, what do you think is the truth?

Answer: I dont accept the conclusion of the village officers and witnesses that Bayajis death was the result of an accident due to petromax flare-up. I think that Kondiba Patil and his companions are responsible for this incident. They felt jealous on seeing the impressive new house and the crowd of smiling faces. So they planned to burn the house

Question 7.
Comment on Bayajis last wish: Sons, I want you to build a storeyed house?

Answer: Bayajis last words are like a mantra suggestive of the rise of Dalit empowerment. Digging the foundation of a regular storeyed-house symbolises the Dalit digging into the foundation of the villain of the tragedy, the caste system?

Question 8.
Were starting on a house, not one with a concealed first floor but a regular two-storeyed house. What is the significance of this sentence?

Answer: The significance of this sentence is to start the work (fight) against the caste discrimination or social injustice. As their father (Bayaji) wanted them to build a storeyed house, the sons of Bayaji started the house, not one with a concealed first floor but a regular two¬storeyed house. This sentence revealed their courage to start another new house for the peace of their fathers soul. It signifies the determination of all the six sons to build a two-storeyed house. It also signifies the determination of all the downtrodden to over come all the difficulties in their way of achieving social and financial equality

Question 9.
"The Storeyed House is a powerful symbol of Dalit empowerment in India. Comment?

Answer: "The Storeyed House" is a powerful symbol of Dalit awakening in India. It contributes greatly to the dynamics of Dalit emancipation. This portrays not only the worst scene of the caste system, but a powerful enrichment of Dalits from nowhere, a view of hope prevailing within them. Here the cast-wicked society is depicted very well. Kondiba Patil and his companions felt uneasy at the sight of Bayajis brand new house, the impressive pandal and the crowd of smiling faces. They wanted to teach him a lesson. They could not bear the idea that an untouchable like Bayaji building a storeyed house. With jealousy, he set the new house on fire and burnt it along with Bayaji. Bayajis last words made his sons begin a new storeyed house. Digging the foundation of the new storeyed house, not a concealed one but a regular one, is a powerful symbol of the Dalit digging into the foundations of the villain of the tragedy, the caste system. It tells us that Dalits would go forward with great determination to get a right place in the society. The new¬found courage and confidence would help them to get rid of the problems faced by Dalits because of the caste system. Thus, this short story is a powerful symbol of Dalit empowerment in India

Question 10.
What, according to you, are the major social problems in India?

Answer: Some of the major social problems are the caste system, the gender discrimination, the racial discrimination, the religious differences, the corruption, the population growth, the dowry system, the unemployment problem, social and economical inequality, and communalism

Question 11.
What is the conflict in the story? Which is the turning point?

Answer: The conflict in the story is between the ambitious wicked upper class and righteous down trodden dalits. The caste discrimination is the conflict in the story. The turning point is to burning the house in flames and another turning point is to build a storeyed house. Finally Bayajis sons were starting the foundation work to build two-storeyed house

Question 12.
What is the point of view of the writer? Pick out evidence from the story in support of your answer?

Answer: The point of view of the writer is that Dalits should bravely face the ill-effects of caste system without losing self-respect and determination. He sends all the Dalits a message through the characters of Bayajis sons that they should not lose hope and look forward for a bright future. The last scene in the story is the best evidence in support of the writers point of view. The last scene : All of a sudden the undreamt of incident happened. Bayajis new house had caught fire and flared up. His enemy had taken revenge on him. He climbed up to save the pictures of great men on the wall. Suddenly the stairs crumbled down. Bayaji was trapped by flames all around and in no time, Bayaji fell down along with the upper storey. He was burnt all over. He was still wailing- "my house", "my house". He expressed his last wish that his sons should build a storeyed house and with those words his head collapsed. His old mother wept bitterly that both her husband and her son passed away without giving her a funeral. His wife was sobbing her heart out. The house was burning and Bayaji was in ashes instead of enjoying the comforts of a retired life. The guests who had come to celebrate the house-warming had the misfortune to attend the funeral of the host. The next morning the village officers reported that Bayajis death was caused by an accident due to a petromax flare-up. In the end we see the sons of Bayaji, instead of mourning, digging the foundation of a regular storeyed-house, not a concealed one. The final act of the sons symbolizes the Dalit digging the foundation of the villain of the tragedy, the caste system

Question 13.
The sons decided to build a storeyed house soon after the death of their father. What does this act of the sons signify?

Answer: Bayajis sons decided to build a storeyed house soon after the death of their father. This act of the sons signifies the Dalit digging the foundation of the villain of the tragedy, the caste system. It also signifies the self-respect and the determination of Dalits. It signifies the importance of Dalit empowerment

Question 14.
What according to you is the underlying theme of the story, The Storeyed House? Substantiate your view point with instances quoting from the story?

Answer: The underlying theme of the story The Storeyed House, is nothing but the age old Cast Discrimination which was prevailing in the Indian Society for a long time. It portrays the worst scene of the caste system, but a powerful enrichment of Dalits from nowhere, a view of hope prevailing within them

Vocabulary:

QuestionI.
Compound Adjectives A compound adjective is made by joining two or more than two adjectives before a noun. The meaning of the compound adjective may be different from the meanings of its components. Compound adjectives may have a hyphen (-) between them as in three- portioned house or house-warming ceremony?
  1. Fill in the blanks below with the appropriate compound adjectives + noun from the box

Answer: Raghu was a thirty-five year old man. He was an open-minded person. He was a hard-working person. He was loved by all for his soft-spoken words. He built a two-storeyed house in his village. It was his life-time desire. On the day of the house-warming ceremony one of his friends presented him with a water-proof watch. He felt very happy and thanked him

QuestionII.
Phrasal Verbs: In class IX you have learnt that a phrasal verb is a verb followed by a preposition or an adverbial particle. Phrasal Verbs give us a single independent unit of meaning. Here are a few examples?
  1. Give out (to come to an end; to be completely used up) After a month their food supplies gave out
  2. Set aside (to save something for future needs) She set aside money for her future needs. There are two types of phrasal verbs
  3. Inseparable phrasal verbs: Inseparable phrasal verbs as in sentence (a), the lexical part of the verb cannot be separated from the preposition that accompanies it. For example: She takes after her mother
  4. Separable phrasal verbs: The object may come after the lexical part of the verb or it may come after the phrasal verb. For example
  5. He brought his son up. (or) He brought up his son
  6. She filled up her form. (or) She filled her form up
  7. He burnt him up

Answer:

  1. Guess the meaning of the following phrasal verbs and then check them with the help of dictionary. Rewrite the sentences that followed using the phrasal verbs
  2. The farmer threatened to make his dogs set on us
  3. I went to the air-port to see off my uncle
  4. We had to hang around near the office until it was opened
  5. I dropped off by the end of the film off
  6. New schools are beginning to spring up now
  7. We decided to wind up the work by 5 p.m
  8. His shoes have become very thin. They are worn out
  9. She dashed off the meeting quickly to pick up her daughter
  10. The wedding is put off to the next month
  11. The bus knocked down him and he fell down on the road

Important Question

TS 10th Class English Important Questions 14th lesson The Storeyed House Part2

Section - B : Vocabulary & Grammar (Q.13 - 17):
Question(A).
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet?
    There was something really wrong with the State Transport bus.
  1. It had come off the winding road in the mountain as if with a life-time effort.
  2. The road was now down-hill and yet the bus moved as slower as a sick man walking with the help of another
  3. It reached the plain when the dispensary building was situated, and stood still, like an obstinate bull
  4. Now, the destination was hard a mile or two away
  5. But the driver was sore and the conductor had no option but to silent

Answer:

  1. It had come up the winding road
  2. as slowly as a sick man
  3. the plain where the dispensary
  4. was hardly a mile
  5. but to be silent
Question(B).
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet?
  1. Bayaji had packed his entire household in this box
  2. There was no longer any reason to hang in Bombay. He had worked honestly for the past thirty-five years in the dockyard and had retired from service two months before
  3. Not that he had held important position. He had merely got an extension for two years; during that period he had become a supervisor
  4. Otherwise his entire life had spent lifting heavy loads. He had worked very hard whenever he could, day and night
  5. Bayaji had crossed sixty was in sound health. He had a sturdy frame right fron birth, and hard work had given a well formed shape to his strong body. He paid fifteen paise to the coolie, put the box, in which he had thrown pots and pans and sundry other things on his own head and began to walk in the direction of his house

Answer:

  1. Bayaji had packed his entire household goods in this box
  2. There was no longer any reason to hang around in Bombay
  3. Not that he had held an important position
  4. Otherwise his entire life had been spent lifting heavy loads
  5. Bayaji had crossed sixty but was in Sound health
Question©.
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet?
  1. As Bayaji came in, his wife concealed her joy with the end of her sari and took off the box from his head
  2. His grandchildren clung to him and began twist the folds of his dhoti
  3. The neighbouring children watched the scene in idle curious.
  4. Come, gets into the house, children! said Bayaji
  5. His mother walked out with a bend back and told Bayaji to wait outside the door

Answer:

  1. and took down the box
  2. began to twist
  3. idle curiosity
  4. come, get into the house
  5. with a bent back
Question(D).
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet?
  1. Bayaji paused after these words. His eldest son was godly. He said, Neither or our wives want anything. Tell us what youd like us to do.
  2. Look children, our is such a large family. Even at mealtime, weve to eat by turns or sit crowded, knocking our knees together.
  3. I wish to build a house out of my earnings, and it has to been a storeyed house; the usual three-portioned house wont be adequate for us.
  4. All are happy with this plan.
  5. The plan was finalised and the foundation of the storeyed house was lay on the auspicious New Year Day

Answer:

  1. Neither we nor our wives
  2. ours is such a large family
  3. to be a storeyed house
  4. All were happy
  5. house was laid
Question?.
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet?
  1. The house was complete and the tradition housewarming ceremony was planned
  2. Invitations were send to relatives in different villages
  3. The village elders, by convention, could not be invite to a meal or refreshments, so they were invited to the ceremonial paan-supari
  4. Bayaji put off a fine pandal in front of the house
  5. His sons worked hardly for two full days on the decorations

Answer:

  1. traditional housewarming ceremony
  2. were sent to relatives
  3. could not be invited
  4. Bayaji put up a fine pandal
  5. His sons worked hard
Question(F).
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet?
    Bayajis new house had caught fire from all sides. It had suddenly flared up.
  1. The womenfolk in the front varandah screamed confusion. The guests stood up swiftly and agan to pull out the women like a herd of cattle. Bayaji was frantic. He ran around crying, My house, my storeyed house I Its on fire.
  2. "My enemy was taken revenge on me." He entered the roaring flames, crying My house, my house. He climbed up, pulled the pictures of Buddha and Babasaheb from the walls and hurled them down.
  3. As he was about to come down, the stairs crumbled down in flames
  4. People pulled up water from a nearby well to put up the dreadful fire but it could not be easily contained. "Bayaji, jump down, quick, jump, people shouted. Women and children were crying and screaming.
  5. Now that the staircase collapse, no one could go up. Scorched in flames, Bayaji ran around like a trapped creature, howling all the time, my house, my house!

Answer:

  1. The womenfolk in the front verandah screamed in confusion
  2. "My enemy has taken revenge on me."
  3. As he was about to come down, the stairs, it crumbled down in flames
  4. People pulted up water from a nearly well to put otit the dreadful fire nearby well to put oi.it the dreadful fire but it could not be easily contained
  5. Now that the staircase had collapsed, no one could go up
Question(G).
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet Bayaji was badly burnt and he was in great agony. He asked for water all the time. As his eyes began to roll in his head, his eldest son moved closer, gulped down the sorrow that was surging in his throat and asked, Nana, whats your last wish?
  1. Sons, I want you to build a house, Ive no other wish. With these words, his head collapsed like the storeyed house.
  2. Bayaji was quiet and the fire too had down. Bayajis mother wept bitterly.
  3. Your father passed without giving me a burial. At least your hands should have pushed the dust over my dead body. Bayaji, speak to me.
  4. She mad with grief. Bayajis wife was sobbing her heart out, crying repeatedly,
  5. Whos done this evil us? Let the house burn to cinders. Save my husband first! The entire family was shattered by the calamity. The spirits of all them were dampened like a cooking fire on which water has been poured

Answer:

  1. Sons, I want you to build a storeyed house, Ive no other wish
  2. Bayaji was quiet and the fire too had calmed down
  3. Your father passed away without giving me a burial
  4. She was mad with grief
  5. Whos done this evil to us
Question(H).
Read the following passage given below. Five sentences in the passage are numbered from 13 to 17 at the beginning. Each of these sentences has an error. Correct them and rewrite the sentences in your answer booklet?
  1. The entire family shattered by the calamity.
  2. The spirits of all the men were dampened like a cooking fire on which water has poured.
  3. In the morning the village officers but witnesses visited the place to record the facts of the accident
  4. Bayajis death was the result of a accident due to a petromax flare-up, was their conclusion.
  5. The house was burning before the house-warms ceremony was over and Bayaji was in ashes in the cemetery instead of enjoying the comforts of a retired life

Answer:

  1. family was shattered
  2. water has been poured
  3. officers and witnesses
  4. of an accident
  5. the house-warming ceremony
(Q.18 - 22):
Question(A).
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet?

Answer:obstinate, downhill, dispensary, winding, destination, busy, elegant

    There was something really wrong with the State Transport bus. It had come up the winding
  1.  road in the mountain as if with a life-time effort. The road was now downhill
  2. and yet the bus moved as slowly as a sick man walking with the help of another. It reached the plain where the dispensary
  3.  building was situated, and stood still, like an obstinate
  4.  bull. Now, the destination
  5.  was hardly a mile or two away
Question(B).
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet?

Answer:tempted, cleared, good, , anxious, interred, afford

    Bayaji was nonplussed
  1. . For a moment, he was tempted
  2.  to knock him down with his box but realised that he couldnt afford
  3.  to do so. Besides, now he had come back to his village for good
  4. . He was to spend the rest of his days on this soil and would be interred
  5.  in the same soil
Question©.
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet.?

Answer:by, finished, with, pleasantries, had aged, a, the

    Exchanging pleasantries
  1.  with people he met on the way, Bayaji reached the
  2. public building called Takkya in the untouchables settlement. The building was named Buddha Vihar by
  3.  those who had embraced Buddhism. As Bayaji neared Buddha Vihar, the children, who were playing with a ball made of rags, finished
  4. f their game and cried out, Baiju Nana is here, Baiju Nana is here! and scampered in the direction of Bayajis house. Bayajis eightyfive- year-old mother quickly scrambled to her feet. She had aged,
  5. much but her old-worn frame was still sturdy, and her teeth were strong enough to break grams. She could thread a needle without help. When she,heard of Bayajis arrival her heart swelled
Question(D).
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet?

Answer:had been, after, seven, togreet, eight, studying, up

    Bayajis family was doing well .He had eight
  1.  children in all, six sons and two daughters. The daughters had been
  2.  married off and had given birth to children. The elder son looked after the fields, the next two sons were in government service the one after
  3.  them was a school- teacher and the sixth one was still studying
  4. Since-they knew that Bayaji was coming home for good, the elder son in service and the two daughters were already home bear
  5.  him. All of them wondered what their father had got for them from his lifetimes earnings
Question?.
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet?

Answer:was, creature, has been, by, was building, bear, from

    The news that Bayaji
  1. a storeyed house spread like a cry
  2. the rooftops. There
  3. only one storeyed house in the village and that belonged to Kondiba Patil. That Bayaji, an untouchable
  4. , should think of a rival storeyed house was too much for Kondiba to
  5. . Others also murmured that the untouchables were forgetting their position
Question(F).
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet?

Answer:engrossed, contract, progressed, foundation, building, filled, fillings, clearings

    Work on the foundation
  1. had started. Dattaram Vadar was given the
  2. of construction. The foundation trenches were
  3. with mud, bits of stone and other
  4. . Work
  5. with speed
Question(G).
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet?
Answercotton, uncomfortable, woollen, high-caste, angrily, quietly, customary, usual

    Bayaji spread a rough woollen
  1. carpet for Patil and the other high-caste
  2. people. Patil sat quietly
  3. on that. His companions, rather uncomfortable
  4. , took their positions around him; Bayaji offered them the customary
  5. betel leaves. Patil accepted the leaves but immediately gave it back to Bayaji with the remark, Yes, its all very nice!
Question(H).
Complete the following passage choosing the right words from those given in the box. Write the answers in your answer booklet?
Answerpainfulpained, returned, of, housewarming, to, elder man, host

    After the funeral, people returned
  1.  hanging their heads. All of them were pained
  2.  at heart to think that having come to celebrate the house warming
  3. , they had the misfortune to
  4.  attend the funeral of the host
  5. .
(Q.23 - 27): (A) Some words/sentences in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    The conductor asked the passengers to get out
  1.  and they all put their strength together to pushed
  2. the bus. Having gained this initial
  3.  momentum, the bus started. Passengers clambered up, jostling one another. The conductor rang the bell and the bus gradually
  4.  took on speed. It entered the village reluctantly like a truant child being dragged to school. As it wound its way through the curves on the outskirts, it groaned and croaked like a hen about to lay eggs, and stopped with a bang in front of Bhujaba Patils residential
  5. As it halted, it gave a big lurch, sending the passengers helter - skelter, churned like water in a pitcher when the carrier stumbles
Question 23.
Replace the underlined word with a suitable one?

Answer: down

Question 24.
Replace the underlined word with the correct form?

Answer: push

Question 25.
Write the word that is opposite in meaning of the underlined word?

Answer: final

Question 26.
Write the word that gives the same meaning of the underlined word?

Answer: slowly

Question 27.
Write the correct form of the underlined word in the context?

Answer: residence

(B) Some words/sentences in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    Bayaji was a Mahar by caste and according to age-old reason
  1.  he should have, greeted Bhujaba with My humble salutations to you, sir, who are my father and mother So when Bayaji merely said Greetings. Bhujaba became furious
  2.  and said, Do you thin you can become a Brahmin merely by saying "Greetings"? Can you forget your position simply because
  3.  youve turned a Buddhist? Bayaji was nonplussed
  4. , For a moment, he was tempted to knock him down with his box but realised that he couldnt afford to do so. Besides, now he had come back to his village for good. He was to spend the rest of his days on this soil and would be interred in the same soil. He would not be able to return to Pune or Bombay hereafter. It was not a good policy to incur the hostility
  5. of anyone in the village, least so of the Patil, the village headman
Question 23.
Use the appropriate word in the place of the word underlined?

Answer: custom

Question 24.
Write the synonym of the word underlined?

Answer: angry; choleric

Question 25.
Name the part of speech of the word underlined?

Answer: conjunction

Question 26.
What do you mean by non-plussed ?

Answer: surprised and confused as how he react

Question 27.
Write the antonym of the underlined word?

Answer: friendship; cordiality; amicability

(C) Some words/sentences in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    Bayajis family was doing well. He had eight children in all, six sons and two daughters. The daughters had been married of
  1.  and had given birth to children. The elder son looked at
  2. the fields, the next two sons were in government service, the one after them was a school - teacher and the sixth one was still
  3.  studying. Since they knew that Bayaji was coming home for good, the elder
  4. son in service and the two daughters were already home to greet him.
  5. All of them wondered what their father had got for them from his lifetimes earnings
  6. .
Question 23.
Replace the underlined word with a correct one?

Answer: off

Question 24.
Replace the underlined phrasal verb with a suitable one?

Answer: looked after

Question 25.
Replace the underlined word with a correct one?

Answer: still

Question 26.
Write the word that gives the similar meaning of the underlined word?

Answer: senior

Question 27.
Write the opposite word of the underlined one?

Answer: expenditure / spending

(D) Some words/sentences in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    He ran his eyes over all his children and said, Look here, children, if I had brought
  1.  new clothes for you, theyd tear, if I had brought an ornament, it would soon wear out. Out of my earnings I wish you to have something thatll it
  2. longer. Bayaji
  3. after these words. His eldest son was godly. He said, Neither we nor our wives want anything. Tell us what youd like us to do. Look children
  4. , ours is such a large family. Even at mealtime, weve to eat by turns or sit crowded, knocking our knees together. I wish to build a house out of my earnings, and it has to be a storeyed house; the usual three-portioned house wont be adequate
  5.  for us. All were happy with this plan. The plan was finalised and the foundation of the storeyed house was laid on the auspicious New Year Day
Question 23.
Name the tense form of the underlined expression - had brought?

Answer: Past Perfect Tense

Question 24.
Name the part of speech of the word underlined?

Answer: verb

Question 25.
Write the synonym of the word underlined?

Answer: stopped

Question 26.
What is the singular form of the noun children ?

Answer: child

Question 27.
What is the antonym of the word underlined ?

Answer: inadequate; insufficient

(E) Some words/sentences in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    The news that Bayaji was building, a storeyed house spread as
  1.  a cry from the rooftops. There was only one storeyed house in the village and that belonged to Kondiba Patil. That Bayaji, a
  2.  untouchable creature, should think of a rival
  3.  storeyed house was to
  4.  much for Kondiba to bear. Others also murmured that the, untouchables were forgetting their position. Work on the foundation had started. Dattaram Vadar was given the contract of construction. The foundation trenches were filled with mud, bits of stone and other fillings. Work progressed with speed. One day Bayaji saw Kondiba coming towards him and greeted him. Its with your blessings
  5.  that I have ventrured on this storeyed house."
Question 23.
Replace the underlined word with a suitable one?

Answer: like

Question 24.
Replace the underlined word with the correct article?

Answer: an

Question 25.
Write the word that gives the same meaning of the underlined word?

Answer: opponent

Question 26.
Replace the underlined word with a correct one?

Answer: too

Question 27.
Write the word that is opposite in meaning of the underlined word?

Answer: curses

(F) Some words/sentences in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    You may go in for a storeyed house only if you dont wish to stayed
  1.  in this village. I hope
  2. you know what I mean. Kondiba shot out as a warning and walked away. Other ruffians in the village threatened Bayaji in a similar
  3.  manner. Out of fear Bayaji had to abandon plans for the storeyed house. The convention
  4. three-portioned house was taken up. Work was resumed and the walls rose rapidly. The middle portion was the
  5. little elevated and a small first storey fixed up there with a wooden flooring. This part could be reached by stairs rising from the kitchen. No one could guess from outside that there was a first storey to the house. Bayaji had to make the best of things
Question 23.
Replace the underlined word with a correct one?

Answer: Stay

Question 24.
Write the word that gives the same meaning of the underlined word?

Answer: expect/wish

Question 25.
Write the word that gives the opposite meaning of the underlined word?

Answer: different

Question 26.
Write the correct form of the underlined word.,?

Answer: conventional

Question 27.
Replace the underlined word with the correct article?

Answer: a

(G) Some words/sentences in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    They eyed one another as if to say, This untouchable worm has got a swollen head
  1. . He needs proper handling. Bayaji fed all his guests with meal of shira and puris. Along with betel nuts items of gossip
  2.  rolled over their tongues and then the session of social devotional songs beginning
  3. . Among the Bhajan singers, Kalekar Bapu Master has a superior
  4.  voice. Kadegaonkar Buwa was better at classical singing. Devotional songs were sung in praise of Dr.Babasaheb Ambedkarand Lord Buddha. People swayed
  5.  their heads in appreciation
Question 23.
What does the phrase mean ?

Answer: a person who thinks that he is more important than he really is

Question 24.
What is the equivalent word for the word underlined ?

Answer: casual conversation

Question 25.
Write the appropriate word for the word underlined?

Answer: began

Question 26.
Write the antonym of the word?

Answer: inferior

Question 27.
What is the synonym for the underlined word ?

Answer: nod from one side to other

(H) Some words/sentences in the following passage are underlined. Rewrite them as directed in your answer booklet
    Bayajis new house is caught
  1.  fire from all sides. It had suddenly flared up. The womenfolk in the front verandah screamed in contention
  2. . The guests stood up swiftly
  3. and began to pull out the women like a herd of cattle. Bayaji was frantic. He ran around crying, My house, my storeyed house! Its on fire. My enemy has taken revenge on me. He entered the roaring flames, crying My House, my house. He climbed up, pulled the pictures of Buddha and Babasaheb from the walls and hurled them down. As he was about to come down the stairs, it crumbled
  4.  down in flames. People pulled up water from a nearby well to put out the dreadful fire but it could not be easily contained. Bayaji, jump down, quick, jump/ people shouted. Women and children were crying and screaming. Now that the staircase had collapsed, no one could go up. Scorched in the flames, Bayaji ran around like a trapped creature, howling
  5.  all the time, My house, my house!
Question 23.
Use the correct tense form for the underlined words?

Answer: had caught

Question 24.
Use the proper word in the place of the underlined word?

Answer: confusion

Question 25.
Write the antonym of the word underlined

Answer: slowly

Question 26.
Name the part of speech of the word underlined?

Answer: verb

Question 27.
What is the sysnonym of the underlined word ?

Answer: laying; screaming crying, etc

Question Papers / Notes Download


Videos


Join
Intermediate