Solutions

TS 10th Class English Guide Unit 5A The Storeyed House - I

Social Issues

Read the following quotation and answer the questions that follow

Question 1.
What does the above line talk about?

Answer: In the above lines the poet Tagore thinks that a society, which is not divided by communal, regional, religious and linguistic differences, is like a heaven itself. He even wishes his country to be such a heaven. The narrow feelings among the people such as communalism, regionalism, religious fundamentalism and linguistic fascinations divide the society into pieces

They divide one section of people from others as narrow domestic walls. Tagore wishes that there should not be any differences, and discrimination among the people. All the people in our country should live in harmony, peace and fraternity. Then our country becomes a heaven of freedom

Question 2.
What does the expression the narrow domestic walls mean?

Answer: The communal, religious, regional and linguistic differences among the people are called the narrow domestic walls, because they divide the society into pieces. They distinguish one section of people from the other like walls. Communalism, religious fundamentalism, regionalism, and linguistic feelings are the narrow ideas that divide people from one another

Oral Discourse

Speech - Social evils are the hurdles for the development of the country. (Social evils; causes; consequences and your role in making the world heaven of freedom) ?

Answer: Social & cultural practices that have adverse or negative impact on all, or some group of people including girls women, and dalit are known as social evils. Social evils exist in almost all societies, communities, religion, regions are civilization since time immemorial

The only difference is educated & developed societies have released, and given up the practices that are unscientific, inhuman, undemocratic and discriminatory. On the other hand, developing countries with a large percentage of illiterate, ignorant and unexploited masses of people are yet to give up the various aspect of social evils

However the combined effort of law, act, education and awareness, democratic principles, modern and western influence have been helping to gradually eradicate these time immemorial practices. In practice, the various type of society evil do prevail in the day-to-day the severity of the social evils in much more in rural areas than the urban centers

Impact of social evils and problems:
  • Felling of nationalism and petrolism declines
  • Deprivation of fundamental rights / human rights
  • Deprivation of social culture rights & privileges
  • Social communal and political conflict / violence, hatered, grudge
  • Increase poverty and deprivation
  • Sovernity, democracy and unity became weaker
  • Narrow division of society / community
  • The effort of planned development cannot achive the object of equity, equaity and quality life
  • Lack of equal aspect, support and co-ordinate among the people at different levels
  • Psychological / pressure / develop inferiority complex
  • Pack of mass baed political participation

I. Answer the following Questions

Question 1.
Who was Bayaji? Where did he work?

Answer: Bayaji was a sixty year old man with sound health. He was a Mehar by caste. He worked for thirty five years as a porter in the dockyard in Bombay. He retired as a supervisor

Question 2.
Why did he return home?

Answer: Bayaji retired from his service as a supervisor in the dockyard. He thought that there was no longer any reason to hang around in Bombay. So he decided to come back to his own village. He wanted to live his remaining life in his own village with his own people. He had a big family but he owned a small house. He wanted to construct a big storeyed house for his family. So he returned home

Question 3.
"Greetings to you, sir, how are things with you?" Bayaji greeted Bhujaba. Why did Bhujaba become furious?

Answer: Bhujaba was a known rascal of the village. He belonged to a upper caste. When Bayaji greeted him by merely saying "Greetings sir, he became furious. He was expected to greet higher caste people by saying "My humble salutations sir". Bhujaba thought, after embracing Buddhism, Bayaji himself must have felt an equal to a Brahmin. So he grudged about it and became furious

Question 4.
Which religion did Bayaji embrace?

Answer: Actually Bayaji belonged to Mehar, a dalit community of Maharashtra. Later he embraced Buddhism to escape the sufferings of untouchability

Question 5.
Why was Bayaji tempted to knock down Bhujaba with his box?

Answer: When Bayaji merely said "Greetings", Bhujaba became furious and asked him if he thought he could become a Brahmin merely by saying "Greetings" and if he could forget his position simply because he had turned Buddhist. Bayaji was nonplussed to face those questions from Bhujaba and for a moment, he was tempted to knock Bhujaba down with his box

Question 6.
Why do you think Bhujaba insisted on knowing the exact amount received by Bayaji on his retirement?

Answer: He Bhujaba came to know that Bayaji was retired from his service and came to the village to spend the rest of his life there. Knew that Bayaji would get some amount of money towards retirement benefits. Actually, he was Jealous and greedy about Bayajis money

He wanted to swindle at least four or five hundred rupees from Bayajis fund amount. So, I thought Bhujaba insisted on knowing the exact amount received by Bayaji on his retirement. In fact, Bhujaba respected him when he came to know that Bayaji had collected the fund amount some two and a half thousand rupees

Question 7.
What was Bayajis dream?

Answer: Bayajis dream was to build a storeyed house in his own village. He had a big family but a small house. Their house was so small that all the members of the family could not eat at once. The existing three-portioned house could not accommodate all the people in his large family. So his dream was to build a big storeyed house

The Storeyed House - I Summary in English

Bayaji was a sixty year old man with sound health. He worked as a porter for thirty five years in the dockyard in Bombay. He retired from his service as a supervisor. He received two thousand five hundred rupees as fund amount. He thought that there was no longer any reason to hang around in Bombay. So he wanted to go back to his village to live his remaining life with his family

Bayaji belonged to a Mehar caste, a low caste of Maharashtra. Later he embraced Buddhism. On reaching his village he met Bhujaba, a highercaste rascal. Bayaji greeted him by saying "Greetings Sir!". Bhujaba thought his greetings had not any salutation and was not humble. So he showed his upper-caste grudge against Bayaji

He asked him whether he had grown head strong and forgot his lower social position after embracing Buddhism. For a moment it annoyed and frustrated Bayaji. Bhujaba was jealous of Bayajis financial position. He enviously asked Bayaji how much money he received as fund amount after his retirement. He insisted Bayaji to tell the exact figure of his receipts

On reaching the house all his family members received him delightfully. His mother, his beloved wife, all his eight children received him with warm welcome. His daughters, overcame with enthusiasm, like little children searched all his luggage, to see whether he had brought any gifts for them. On finding pots, pans, nails and photographs in his box they were a little disappointed

They asked him fondly why he had not brought anything for them. Then Bayaji replied smilingly that he wanted to present a gift for them all which could last for ever. He told them that their house was very old and very small. It could not accommodate all his big family. So for their comfort he told them he decided to build a single Storeyed House for them

Glossary

Winding (adj) = having a curving and twisting shape

dispenssary (n) = a place where patients are treated, hospital

obstinate (adj) = stubborn

destination (n) = a place to which somebody is going to

sore (adj) = annoyed; upset and angry

goddammit (phr) = an expression used to show that one is angry or annoyed

initial (adj) = first

momentum (n) = impetus gained by movement

clambered (v) = climbed or moved with difficulty; climbed

jostle (v) = to push roughly against somebody in a croud; push

reluctantly (adv) = unwillingly

truant (n . phr) = a child (a student) who stays away from school

without leave or permission

bang (n) = a sudden loud noise

lurch (n) = to make a sudden, unsteady movement; forward or

sideways(stagger away); a sudden movement

helter - skelter (adv) = in disorderly haste

stumble (v) = to hit your foot against something which you are walking or running

heaved (v) = uttered (a sigh)

grunted (v) = made a short low sound in the threat

hang around (phr . v) = to stay at a place not doing very much

sundry (adj) = various; not important enough to be named

dockyard (n) = place where ships are built and repaired

non plussed (v) = so surprised and confused that you do not

know what to do or say; Dumbfounded

inter (v) = to bury a dead person

incur (v) = to become liable for

hostility (n) = enmity

persist (v) = to continue to do something

artfully (adv) = cleverly

swindle (v) = to cheat somebody in order to get something ;

scampered (v) = ran quickly

scrambled (v) = to move quickly especially with great difficulty;

mock (adj) = not sincere

conceal (v) = hide

cling (v) = to hold on tightly to somebody ; cling-clung-clung

obey (v) = to do what you are told or expected to do

fling (v) = to throw ; fling-flung-flung

temple (n) = each of the flat part at the sides of the head

be doing well (pharase) = to be in good health

godly (adj) = living a moral life based on religious principles

adequqte (adj) = enough in quantity, sufficient

auspicious (adj) = showing signs that something is likely to be

successful in the future; promising

Mahar (n) = a dalit community in Maharastra (Their main occupations are wall mending, sweeping or agricultural labour.)

pleasantries (n) = jocular or humorous remarks

sturdy (adj) = strong and solid

Important Question

TS 10th Class English Important Questions 13th lesson The Storeyed House Part1

Section - A : Reading Comprehension (Q.1 - 7) (A) Read the following passage

There was something really wrong with the State Transport bus. It had come up the winding road in the mountain as if with a life-time effort. The road was now down-hill and yet the bus moved as slowly as a sick man walking with the help of another. It reached the plain where the dispensary building was situated, and stood still, like an obstinate bull. Now, the destination was hardly a mile or two away. But the driver was sore and the conductor had no option but to be silent. When they realized that the bus wouldnt move any faster, a couple of passengers exclaimed: "Goddammit for a bloody nuisance!"

The conductor asked the passengers to get down and they all put their strength together to push the bus. Having gained this initial momentum, the bus started. Passengers clambered up, jostling one another. The conductor rang the bell and the bus gradually took on speed. It entered the village reluctantly like a truant child being dragged to school

As it wound its way through the curves on the outskirts, it groaned and croaked like a hen about to lay eggs, and stopped with a bang in front of Bhujaba Patils residence. As it halted, it gave a big lurch, sending the passengers helter-skelter, churned like water in a pitcher when the carrier stumbles. All the passengers got down

Now, answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
The author of these lines is?
  1. Sudha Murthy
  2. Waman Govind Haval
  3. Yeshe Dorjee Thongchi
  4. An article from Frontline

Answer:

  1. Yeshe Dorjee Thongchi
Question 2.
".... the bus moved as slowly as a sick man walking with the help of an¬other". What figure of speech do you find here ?
  1. Simile
  2. Metaphor
  3. Personification
  4. Hyperbole

Answer:

  1. Simile
Question 3.
A couple of passengers exclaimed "Goddammit for a bloody nuisance". They said so because?
  1. they were angry
  2. they were tired
  3. the bus wouldnt move any faster
  4. The bus did not reach the destination

Answer:

  1. the bus wouldnt move any faster
Question 4.
As the bus halted, it gave a big lurch, sending the passengers "helter-skelter"?
  1. in great disorder
  2. sending the passengers in different directions
  3. in an orderly manner
  4. in disorderly haste

Answer:

  1. in disorderly haste

Answer the following

Questions in two or three sentences each

Question 5.
Why did a couple of passengers express their annoyance ?

Answer: There was something really wrong with the state transport bus. It travelled on the hilly road as If with a life-time effort. When the passengers realized that the bus would not move any faster, they got angry. A couple of passengers expressed their annoyance as the bus came to a halt

Question 6.
What did the conductor ask the passengers ? And why ?

Answer: When the slow-moving bus reached the plain where the dispensary building was situated, it came to ahalt. It stood still. Some of the passengers got annoyed and angry. Then the conductor asked the passengers to get down and they all put their strength to push the bus

Question 7.
How did the bus move and where did it stop ?

Answer: All the passengers put their strength together, and pushed the bus. Having gained this initial momentum, the bus started. The passengers boarded the bus. It entered the village reluctantly. It stopped with a bang in front of Bhujaba Patils residence

(B) Read the following passage

There was something really wrong with the State Transport bus. It had come up the winding road in the mountain as if with a life-time effort. The road was now down-hill and yet the bus moved as slowly as a sick man walking with the help of another. It reached the plain where the dispensary building was situated, and stood still, like an obstinate bull

Now, the destination was hardly a mile or two away. But the driver was sore and the conductor had no option but to be silent. When they realized that the bus wouldnt move any faster, a couple of passengers exclaimed: "Goddammit for a bloody nuisance!"

The conductor asked the passengers to get down and they all put their strength together to push the bus. Having gained this initial momentum, the bus started. Passengers clambered up, jostling one another. The conductor rang the bell and the bus gradually took on speed. It entered the village reluctantly like a truant child being dragged to school

As it wound its way through the curves on the outskirts, it groaned and croaked like a hen about tolay eggs, and stopped with a bang in front of Bhujaba Patils residence. As it halted, it gave a big lurch, sending the passengers helter-skelter, churned like water in a pitcher when the carrier stumbles. All the passengers got down

The coolie put his hand on a huge wooden box and shouted, Whose box is this? Bayaji, who was brushing away the dust from his body, answered, Oh, its mine, please lower it down. The coolie heaved and grunted as he lowered the box which Bayaji caught with ease

Bayaji had packed his entire household goods in this box. There was no longer any reason to hang around in Bombay. He had worked honestly for the past thirty-five years in the dockyard and had retired from service two months before. Not that he had held an important position. He had merely got an extension for two years; during that period he had become a supervisor. Otherwise his entire life had been spent lifting heavy loads. He had worked very hard whenever he could, day and night

Now answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
The expression, "The coolie heaved and grunted as he lowered the box which Bayaji caught with ease," is used to suggest that?
  1. the coolie was very strong and healthy
  2. Bayaji was very strong and healthy
  3. the coolie used to heave and grunt when he lowered the box
  4. Bayaji used to catch with ease when he took any kind of box

Answer:

  1. Bayaji was very strong and healthy
Question 2.
The tone of the expression, "Goddammit for a bloody nuisance is!" is?
  1. anger
  2. agony
  3. anxiety
  4. excitement

Answer:

  1. anger
Question 3.
What does it refer to in the expression, "Oh, its mine, please lower it down." ?
  1. water in a picther
  2. the dust
  3. Bayajis wooden box
  4. a hen about to lay eggs

Answer:

  1. Bayajis wooden box
Question 4.
Which of the following words given in the passage means, "stubborn" ?
  1. obstinate
  2. sore
  3. jostle
  4. groan

Answer:

  1. obstinate

Answer the following

Questions in two or three sentences each

Question 5.
What does Bayaji mean by saying, "There was no longer any reason to hang around in Bombay" ?

Answer: Bayaji retired from his service after he had crossed sixty. He had worked in the dockyard in Bombay. After his retirement he wanted to leave Bombay and return to his native place to spend his rest of life. Hence he says, There was no longer any reason to hang around in Bombay

Question 6.
Why do you think the bus driver was sore ?

Answer: The bus was not in a good condition. Though the road was down-hill, It moved as slowly as a sick man walking with the help of another. It reached the plain where the dispensary building was situated, and stood still, like an obstinate bull. So the dnver was sore

Question 7.
How did Bayaji work ?

Answer: Bayaji worked honestly in the dockyard. He also worked very hard whenever he could, day and night

(C) Read the following passage

The coolie put his hand on a huge wooden box and shouted, Whose box is this? Bayaji, who was brushing away the dust from his body, answered, Oh, its mine, please lower it down.

The coolie heaved and grunted as he lowered the box which Bayaji caught with ease. Bayaji had packed his entire household goods in this box. There was no longer any reason to hang around in Bombay. He had worked honestly for the past thirty-five years in the dockyard and had retired from service two months before. Not that he had held an important position. He had merely got an extension for two years; during that period he had become a supervisor. Otherwise his entire life had been spent lifting heavy loads. He had worked very hard whenever he could, day and night

Bayaji had crossed sixty but was in sound health. He had a sturdy frame right from birth, and hard work had given a well formed shape to his strong body. He paid fifteen paise to the coolie, put the box, in which he had thrown pots and pans and sundry other things, on his own head and began to walk in the direction of his house

Now, answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
The word grunted means?
  1. cried aloud
  2. shouted loudly
  3. made a low sound
  4. all the above

Answer:

  1. made a low sound
Question 2.
Bayaji retired from service?
  1. two months before
  2. two years before
  3. two decades before
  4. only last week

Answer:

  1. two months before
Question 3.
Wherever he worked (Bayaji) he worked _______ (fill in the blank)?
  1. sincerely
  2. hard
  3. honestly
  4. hardly

Answer:

  1. honestly
Question 4.
During the last two years (extended) of service, Bayaji worked as _______?
  1. supervisor
  2. clerk
  3. labourer
  4. U.D.C

Answer:

  1. supervisor

Answer the following

Questions in two or three sentences each

Question 5.
Describe the physical condition of Bayaji?

Answer: Bayaji had crossed sixty but was In sound health. He had a sturdy frame right from birth. Moreover, hard work had given a well formed shape to his strong body. He walked to his house keeping the box on his head

Question 6.
What was/were there in his box ? How was it unloaded from the bus ?

Answer: The coolie heaved and grunted, as he lowered the box which Bayaji caught with ease. The box contained only some pots and pans, nails and photographs

Question 7.
How did Bayaji work during his service at the dockyard ?

Answer: Bayaji had worked honestly for the past thirty-five years in the dockyard and had retired from service two months before. He had merely got an extension for two years and he held an important position. During his extension period he had become a supervisor. Otherwise his entire life had been spent lifting heavy loads

(D) Read the following passage

Bayaji had packed his entire house- hold goods in this box. There was no longer any reason to hang around in Bombay. He had worked honestly for the past thirty five years in the dockyard and had retired from service two months before. Not that he had held an impor-tant position. He had merely got an extension for two years; during that period he had become a supervisor. Otherwise his entire life had been spent lifting heavy loads. He had worked very hard whenever he could, day and night

Bayaji had crossed sixty but was in sound health. He had a sturdy frame right from birth, and hard work had given a well formed shape to his strong body. He paid fifteen paise to the coolie, put the box, in which he had thrown pots and pans and sundry other things, on his own head and began to walk in the direction of his house. Now answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
What was the important position that was held by Bayaji ?
  1. a coolie
  2. a supervisor
  3. a driver
  4. a conductor

Answer:

  1. a supervisor
Question 2.
What was the reason for Bayajis packing his entire household goods in a box?
  1. He was removed from his job and leaving for his native village
  2. He retired from his job and was leaving for his native village
  3. He was promoted as a supervisor and was moving to his workplace
  4. He was going to shift his goods to his new house

Answer:

  1. He was removed from his job and leaving for his native village
Question 3.
What kind of a man was Bayaji ?
  1. honest and hard working
  2. smooth and strong
  3. old and strong
  4. honest but not sincere

Answer:

  1. smooth and strong
Question 4.
Bayaji paid fifteen paise to the cooli. What does this tell us about Bayaji ?
  1. He was jealous
  2. He was kind
  3. He was sensitive
  4. He was serious

Answer:

  1. He was jealous

Answer the following Questions in two or three sentences each

Question 5.
What was the reason for Bayajis stay in Bombay ?

Answer: He was working in the dockyard of Bombay

Question 6.
What were the two reasons for Bayajis strong body ?

Answer:

  1. He had a sturdy frame right from the birth
  2. His hard work had given a well formed shape to his strong body
Question 7.
What would happen if Bayaji did not become the supervisor ?

Answer: He had to spend his entire life lifting heavy loads, as a coolie

(E) Read the following passage

Bayaji had crossed sixty but was in sound health. He had a sturdy frame right from birth, and hard work had given a well formed shape to his strong body. He paid fifteen paise to the coolie, put the box, in which he had thrown pots and pans and sundry other things, on his own head and began to walk in the direction of his house

As he reached Kadams house, he saw Bhujaba coming towards him. Bhujaba was a known rascal of the village. Bayaji balanced the burden on his head. Straightening his neck,he said, Greetings to you, sir, how are things with you?

Bayaji was a Mahar by caste and according to age-old custom he should have greeted Bhujaba with My humble salutations to you, sir, who are my father and mother/ So, when Bayaji merely said Greetings. Bhujaba became furious and said, Do you think you can become a Brahmin merely by saying "Greeting? Can you forget your position simply because youve turned a Buddhist?

Bayaji was nonplussed. For a moment, he was tempted to knock him down with his box but realised that he couldnt afford to do so. Besides, now he had come back to his village for good. He was to spend the rest of his days on this soil and would be interred in the same soil. He would not be able to return to Pune or Bombay hereafter. It was not a good policy to incur the hostility of anyone in the village, least so of the Patil, the village headman

So he said in a meek tone, Sir, why spring this on me even before I set foot on the soil of my forefathers? I have to stay here till the end of my life. Why? Arent you going back to your job? asked Bhujaba. No sir, my service is over, Ive turned sixty. With this Bayaji lifted the load from his head a little to place it in position

Now answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
Bayaji would not be able to return to Pune or Bombay thereafter because?
  1. Bayaji got extension for two years
  2. Bayaji didnt have enough money to buy a ticket
  3. Bayaji had returned from service
  4. Bayajis family insisted him not to leave them and go to Pune or Bombay

Answer:

  1. Bayaji had returned from service
Question 2.
Which of the following words given in the passage means, "several" ?
  1. sundry
  2. sturdy
  3. furious
  4. nonplussed

Answer:

  1. sundry
Question 3.
The age-old custom mentioned in the passage was?
  1. the low caste peoples greeting the high caste people respectfully
  2. the high caste peoples greeting the low caste people respectfully
  3. a Mahars greeting another Mahar respectfully
  4. Bayajis greeting Bhujaba with less respect

Answer:

  1. the low caste peoples greeting the high caste people respectfully
Question 4.
What type of text is this passage ?
  1. A story
  2. A detailed report
  3. An autobiography
  4. A narrative

Answer:

  1. A narrative

Answer the following Questions in two or three sentences each

Question 5.
At first Bayaji was tempted to knock Bhujaba down with his box but later he decide against it. Why ?

Answer: Bayaji realised that he couldnt afford to do so. He had come back to his village for good. He was to spend the rest of his days on that soil (his native place) and would be interred in the same soil. Hence he felt that it was not a good policy to incur the hostility of anyone in the village

Question 6.
"Bhujaba became furious and " Why do you think Bhujaba became furious ?

Answer: Bayaji was a Mahar by caste and according to age-old custom should have greeted Bhujaba with My humble salutations to you, sir, who are my father and mother. So, when Bayaji merely said Greetings, Bhujaba became furious

Question 7.
Describe Bayajis physique?

Answer: Though Bayaji had crossed sixty, he was in sound health. He had a sturdy frame nght from birth, and hard work had given a well formed shape to his strong body

(F) Read the following passage

Bayaji was nonplussed. For a moment, he was tempted to knock him down with his box but realised that he couldnt afford to do so. Besides, now he had come back to his village for good. He was to spend the rest of his days on this soil and would be interred in the same soil. He would not be able to return to Pune or Bombay hereafter. It was not a good policy to incur the hostility of anyone in the village, least so of the Patil, the village headman

So he said in a meek tone, Sir, why spring this on me even before I set foot on the soil of my fore fathers? I have to stay here till the end of my life.

Why? Arent you going back to your job? asked Bhujaba. No sir, my service is over, Ive turned sixty. With this Bayaji lifted the load from his head a little to place it in position

Then youve collected your fund amount? Bhujaba was taking his measure. Yes, sir, Bayaji replied with pride. How much? Bhujaba asked greedily. Not much, what can a daily worker earn? Bayaji answered. Why wont you mention the figure, man? Bhujaba persisted artfully

Some two and a half thousand rupees. Bayaji gave the correct figure. Bayaji, you have a heavy load on your head. Go to your house first well talk at leisure later. Bhujaba said in mock sympathy

Yes, yes Bayaji mumbled and walked in the direction of his house. At the moment, Bayaji was the proud owner of two and a half thousand rupees in cash, so it made no difference whether he was an untouchable or a Buddhist. If only one could swindle out of the untouchable Bayaji- or rather Buddhist, Bayaji - four or five hundred rupees, that was enough. With the thought in his mind, Bhujaba entered his wada, the big house

Now answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
What do you mean by the word it in the expression," _______ so it made no difference whether he was an untouchable or a Buddhist" ?
  1. owning money
  2. becoming a Buddhist
  3. being an untouchable
  4. swindling ones money

Answer:

  1. owning money
Question 2.
Which of the following words given in the passage means, "ill will"?
  1. inter
  2. incur
  3. hostility
  4. spring

Answer:

  1. hostility
Question 3.
The good policy according to Bayaji was?
  1. to spend the rest of his days in his native village
  2. not to incur the hostility of anyone in his native village
  3. to spend the rest of his days in Pune or Bombay
  4. not to incur the hostility of anyone in Pune or Bombay

Answer:

  1. not to incur the hostility of anyone in his native village
Question 4.
The thought that was lingering in Bhujabas mind when he entered his wada, the big house was?
  1. to convert as a Buddhist
  2. to swindle four or five hundred rupees from a Buddhist
  3. to swindle four or five hundred rupees from an untouchable
  4. to swindle four or five hundred rupees from Bayaji

Answer:

  1. to swindle four or five hundred rupees from Bayaji

Answer the following

Questions in two or three sentences each

Question 5.
Why do you think Bayaji was nonplussed ?

Answer: When Bayaji merely said Greetings, Bhujaba became furious and asked him if he thought he could become a Brahmin merely by saying Greetings". He also asked Bayaji if he could forget his position simply because he had turned Buddhist. With Bhujabas words, Bayaji became nonplussed

Question 6.
Bhujaba enquired, "Then youve collected your fund amount ?" What were Bhujabas intentions behind asking this
Question ?

Answer: Bhujaba came to know from Bayaji that Bayaji had received his fund amount. Then he also came to know the actual amount received by Bayaji. Bhujaba wanted to swindle four or five hundred rupees from Bayaji. These were Bayajis evil intentions

Question 7.
Why was Bayaji not going back to his job ?

Answer: Bayaji had crossed sixty and then he retired from his service. He wanted to spend the rest of his days in his native place and so he came to his native place. As he had retired from his service, Bayaji was not going back to his job

(G) Read the following passage

Exchanging pleasantries with people he met on the way, Bayaji reached the public building called Takkya in the untouchables settlement. The building was named Buddha Vihar by those who had embraced Buddhism. As Bayaji neared Buddha Vihar, the children, who were playing with a ball made of rags, finished their game and cried out, Baiju Nana is here, Baiju Nana is here! and scampered in the direction of Bayajis house.

Bayajis eightyfive-year-old mother quickly scrambled to her feet. She had aged much but her old-worn frame was still sturdy, and her teeth were strong enough to break grams. She could thread a needle without help. When she heard of Bayajis arrival her heart swelled

As Bayaji came in, his wife concealed her joy with the end of her sari and took down the box from his head. His grandchildren clung to him and began to twist the folds of his dhoti. The neighbouring children watched the scene in idle curiosity

Come, get into the house, children! said Bayaji. His mother walked out with a bent back and told Bayaji to wait outside the door. Bayaji obeyed

Now answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
The building was named Buddha Vihar by those?
  1. who had embraced Buddhism
  2. who didnt believe in caste system
  3. who belonged to lower castes of society
  4. who believed in the tenets of Lord Buddha

Answer:

  1. who had embraced Buddhism
Question 2.
We can say that Bayajis eighty - five - year-old mother was strongly built?
  1. because her teeth were strong enough to break grams
  2. she could thread a needle with someones help
  3. because she quickly scrambled to her feet when Bayaji,came home
  4. because she was energetic in spite of her old age

Answer:

  1. because her teeth were strong enough to break grams
Question 3.
Bayajis mother walked with a bent back and told him to wait the door. Fill in the blank with a suitable word?
  1. at
  2. behind
  3. outside
  4. inside

Answer:

  1. outside
Question 4.
"Exchanging pleasantries with people he met on the way"... here the term pleasantries means?
  1. greetings
  2. humorous remarks
  3. witty sayings
  4. jocular utterances

Answer:

  1. humorous remarks

Answer the following Questions in two or three sentences each

Question 5.
How did the children respond to the arrival of Bayaji ?

Answer: The children were playing with a ball made of rags. They finished their game and cried out that Baiju Nana was there, Baiju Nana was there. They welcomed him cheerfully. They ran quickly in the direction of Bayajis house

Question 6.
How old was Bayajis mother ? Describe her physical condition ?

Answer: Bayajis mother was an old woman who was eighty-five years of age. She had aged much but her old- worn frame was still sturdy. Her teeth were strong enough to break grams. She was able to thread a needle without help. When she heard Bayajis arrival, her joy knew no bounds

Question 7.
How did Bayajis wife feel when he returned home ?

Answer: As Bayaji came in, his wife felt very happy. But she concealed her joy with the end of her san and took down the box from his head

(H) Read the following passage

Come, get into the house, children! said Bayaji. His mother walked out with a bent back and told Bayaji to wait outside the door. Bayaji obeyed

The old woman came forward, poured some water over the piece of bread in her hand, moved it around Bayajis face and flung it away as an offering. She ran her palms over his cheeks and pressed her fingers on her temples. All eight fingers gave out a cracking sound

Bayajis family was doing well. He had eight children in all, six sons and two daughters. The daughters had been married off and had given birth to children. The elder son looked after the fields, the next two sons were in government service, the one after them was a school- teacher and the sixth one was still studying. Since they knew that Bayaji was coming home for good, the elder son in service and the two daughters were already home to greet him. All of them wondered what their father had got for them from his lifetimes earnings

The next day when Bayaji opened the box, it revealed only some pots and pans, nails and photographs

Looking at these, the elder daughter asked, Nana, how is it that you havent brought anything for us? Bayaji was amused that his daughters thought in this childish manner even after they had children of their own. He ran his eyes over all his children and said, Look here, children, if I had brought new clothes for you, theyd tear, if I had brought an ornament it would soon wear out. Out of my earnings I wish you to have something thatll last longer. Bayaji paused after these words

His eldest son was godly. He said, Neither we nor our wives want anything. Tell us what youd like us to do.

Look children, ours is such a large family. Even at mealtime, weve to eat by turns or sit crowded, knocking our knees together. I wish to build a house out of my earnings, and it has to be a storeyed house; the usual three-portioned house wont be adequate for us. All were happy with this plan

The plan was finalised and the foundation of the storeyed house was laid on the auspicious New Year Day

Now answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 1.
Bayajis wish was?
  1. to build a storeyed house in Bombay
  2. to build a storeyed house in his native village
  3. to build a storeyed house in Pune
  4. to ouild a storeyed house in dockyard

Answer:

  1. to build a storeyed house in his native village
Question 2.
Bayaji obeyed his mother. What did he do ?
  1. Bayaji waited outside the door
  2. Bayaji offered a piece of bread
  3. Bayaji was offered a piece of bread
  4. Bayaji poured some water over the piece of bread

Answer:

  1. Bayaji waited outside the door
Question 3.
Which of the following words given in the passage means, "promising" ?
  1. auspicious
  2. pleasantry
  3. pausing
  4. offering

Answer:

  1. auspicious
Question 4.
"Out of my earnings I wish you to have somethin g that all last longer." - What is the thing thatll last longer according to Bayaji ?
  1. building a three-portioned house
  2. building a small house
  3. building a storeyed house
  4. building a thatched house

Answer:

  1. building a storeyed house

Answer the following Questions in two or three sentences each

Question 5.
"Bayaji was amused.." Why do you think Bayaji was amused ?

Answer: Bayajis son and two daughters came to their native village to greet him. All of them were eagerly waiting for the things to be brought by their father for them from his llfetimes earnings. But they saw only some pots and pans, nails and photographs in Bayajis box. So his elder daughter asked him how it was that he hadnt brought anything for them. Hence Bayaji was amused that his daughters thought in the childish manner

Question 6.
What did Bayajis elder son and daughters wonder ?

Answer: Bayajis elder son and the two daughters were already home to greet him. All of them were waiting for him eagerly and wondered what their father had got for them from his lifetimes earnings

Question 7.
"All were happy with this plan." - What was the plan ?

Answer: Bayejis wish was to build a storeyed house out of his earnings. The usual three-portioned house was not adequate for them as theirs was a large family. So Bayajis plan was, to build a storeyed house

(Q.8 - 12): (A) Read the following passage

The news that Bayaji was building a storeyed house spread like a cry from the rooftops. There was only one storeyed house in the village and that belonged to Kondiba Patil. That Bayaji, an untouchable creature, should think of a rival storeyed house was too much for Kondiba to bear. Others also murmured that the untouchables were forgetting their position. Work on the foundation had started. Dattaram Vadar was given the contract of construction. The foundation trenches were filled with mud, bits of stone and other fillings

Work progressed with speed. One day Bayaji saw Kondiba coming towards him and greeted him. Its with your blessings that I have ventured on this storeyed house

Baiju, you shouldnt lose your head simply because youve set aside some money. Do you aspire to an equal status with us by building this house? The poor should remain content with their cottage, understand? Kondiba remarked rather sharply

Now, answer the following

Questions. Each
Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 8.
The writer of these lines is?
  1. Medora Chevalier
  2. Sudha Murthy
  3. Waman Govind Hoval
  4. From "Frontline"

Answer:

  1. Waman Govind Hoval
Question 9.
What figure of speech do you find in the first line of this passage?
  1. simile
  2. metaphor
  3. personification
  4. hyperbole

Answer:

  1. simile
Question 10.
Kondiba remarked rather sharply by saying?
  1. that untouchables should not live in a storeyed house
  2. Bayaji should never feel that he is equal to the people of upper castes as he has set aside some money
  3. that Bayaji should not lose his head because he had set aside some money
  4. that the poor should remain content with their cottages

Answer:

  1. that the poor should remain content with their cottages

Answer the following Questions in one or two sentences each

Question 11.
How did the upper caste people feel about Bayajis construction of a storeyed house?

Answer: The people of the upper class or caste were unable to tolerate the very idea of a Mehar living ¡n a storeyed house. Kondiba Patil warned him that he should not lose his head simply because he had set aside some money. Others also murmured that the untouchables were forgetting their position

Question 12.
How was the foundation started ? To whom was the contract of the building given ?

Answer: The contract of the building was given to Dattaram Vadar. Work on the foundation was started. The foundation trenches were filled with mud, bits of stone and other fillings. Work progressed with speed

(B) Read the following passage

You may go in for a storeyed house only if you dont wish to stay in this village. I hope you know what I mean. Kondiba shot out as a warning and walked away. Other ruffians in the village threatened Bayaji in a similar manner

Out of fear Bayaji had to abandon plans for the storeyed house. The conventional three-portioned house was taken up. Work was resumed and the walls rose rapidly. The middle portion was a little elevated and a small first storey fixed up there with a wooden flooring. This part could be reached by stairs rising from the kitchen. No one could guess from outside that there was a first storey to the house. Bayaji had to make the best of things. The house was complete and the traditional house warming ceremony was planned. Invitations were sent to relatives in different villages

The village elders, by convention, could not be invited to a meal or refreshments, so they were invited to the ceremonial paan-supari. Bayaji put up a fine pandal in front of the house. His sons worked hard for two full days on the decorations. Relatives started arriving

Well-known devotional singers, Kadegaonkar Buwa, Parasu Buwa, Kalekar Bapu Master, Jija Buwa and Vithoba of Wadgaon came with their troupes. People looked forward with delight to the forth- coming contest among the various troupes

In the evening four petromax lights were hung in the four corners of the pandal. It lent a unique golden yellow light to the surroundings. Guests were engrossed in conversation

Kondiba Patil was soon there. With him was the thug Bhujaba and four or five seasoned rascals like Vithoba Ghayakute and Parasu Martanda. These people felt uneasy at the sight of the brand new house, the impressive pandal and the crowd of smiling faces

Now answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 8.
Bayaji had to give up his plans for the storeyed house because?
  1. he didnt have enough money to build it
  2. he was afraid of his own caste people
  3. Bhujaba warned him not to build the storeyed house
  4. he didnt have enough site

Answer:

  1. Bhujaba warned him not to build the storeyed house
Question 9.
Which of the following words given in the passage means, "absorbed" ?
  1. seasoned
  2. resumed
  3. threatened
  4. engrossed

Answer:

  1. resumed
Question 10.
The mood of the people in the above passage is?
  1. sullen
  2. delightful
  3. sorrowful
  4. malicious

Answer:

  1. sullen

Answer the following Questions in one or two sentences each

Question 11.
What does Kondiba mean when he says, "You may go in for a storeyed house only if you dont wish to stay in this village" ?

Answer: Koridiba warned Bayaji to stop constructing the storeyed house. He also warned Bayaji that he would be thrown out of the village if he went on to build it. Kondiba didnt bear the Idea of Bayaji, an untouchables building a storeyed house

Question 12.
Why do you think the village elders were not invited to a meal or refreshments ?

Answer: The village elders, by convention, could not be invited to a meal or refreshments. They were invited to the ceremonial pan-supari

(C) Read the following passage

Their eyes roved all over the place. Bayaji led them up the stairs in the kitchen. The first floor looked like a drawing room. The walls were radiant with blue oil-paint The fresh colour gave out a pleasant smell. Framed.pictures of great men like Lord Buddha, Dr. Babasaheb Amebedkar, Karmaveer Bhaurao Patil, Mahatma Jyotiba Phule and others hung on the walls. The loft-like first floor was filled with a pious and holy ambience

Bayaji spread a rough woollen carpet for Patil and the other high-caste people. Patil sat quietly on that. His companions, rather uncomfortable, took their positions around him; Bayaji.offered them the customary betel leaves. Patil accepted the leaves but immediately gave it back to Bayaji with the remark, Yes, its all very nice! But why dont you accept the betel leaves?

Bayaji asked nervously. Bhujaba smiled artificially and said, Its enough that your offering is honoured; is it also necessary to eat it? Well make a move now. With this Kondiba.Patil, Bhujaba and his companions rose to leave. As they came down, Bhujaba felt as if he were tumbling down the stairs

They eyed one another as if to say, This untouchable worm has got a swollen head.He needs proper handling/ Bayaji fed all his guests with meal of shira and puris. Along with betel nuts items of gossip rolled over their tongues and then the session of social devotional songs began

Among the Bhajan singers, Kalekar Bapu Master has a superior voice. Kadegaonkar Buwa was better at classical singing. Devotional songs were sung in praise of Dr. Babasaheb

Ambedkar and Lord Buddha. People swayed their heads in appreciation as the programme gathered momentum. It was two o clock in the morning. Bayaji was strutting about in the pandal. He sat down by a guest now and then, to inquire after his welfare. Small children, unable to resist sleep, had dropped off like bundles of rags. Women sat in the front verandah. Bayajis children were busy preparing tea for a second round. They had put tea powder and sugar into a pot on a trenched stove and waited for the water to boil. The bhajan was in full swing

Now answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 8.
This untouchable worm has got a swollen head." - Here the untouchable worm is?
  1. Bayaji
  2. Bhujaba
  3. Dr. Babasaheb Ambedkar
  4. Kadegaonkar Buwa

Answer:

  1. Bayaji
Question 9.
"But why dont you accept the betel leaves ?" Bayaji asked nervously. Bayaji was nervous because?
  1. Bhujaba was smiling artificially
  2. he feared whether Bhujaba and his companions were angry
  3. Bhujaba told Bayaji that the offering of betel leaves was very nice
  4. Bhujaba felt as if he were tumbling down the stairs

Answer:

  1. he feared whether Bhujaba and his companions were angry
Question 10.
The passage you have just read is?
  1. an autobiographical account
  2. an essay
  3. a narrative
  4. a report

Answer:

  1. a narrative

Answer the following Questions in one or two sentences each

Question 11.
Why do you think Patil returned the betel leaves to Bayaji immediately after he had been offered ?

Answer: Bhujaba and his people felt uneasy at the sight of the brand new house, the impressive pandal and the crowd of smiling faces. Bhujaba grew a rage and returned the betel leaves to Bayaji immediately after he had been offered

Question 12.
Describe the first floor of Bayajis newly built storeyed house?

Answer: The first floor looked like a drawing room. The walls were radiant with blue oil-paint. Framed pictures of great men like Lord Buddha, Dr. Babasaheb Ambedkar, Karmaveer Bhaurao Patil, Mahatma Jyotiba Phule and others hung on the walls

(D) Read the following passage

There was something really wrong with the State Transport bus. It had come up the winding road in the mountain as if with a life-time effort. The road was now down-hill and yet the bus moved as slowly as a sick man walking with the help of another. It reached the plain where the dispensary building was situated, and stood still, like an obstinate bull. Now, the destination was hardly a mile or two away. But the driver was sore and the conductor had no option but to be silent. When they realised that the bus would not move any faster, a couple of passengers exclaimed: "Goddammit for a bloody nuisance !"

The conductor asked the passengers to get down and they all put their strength together to push the bus. Having gained this initial momentum, the bus started. Passengers clambered up, jostling one another. The conductor rang the bell and the bus gradually took on speed. It entered the village reluctantly like a truant child being dragged to school. As it wound its way through the curves on the outskirts, it groaned and croaked like a hen about to lay eggs, and stopped with a bang in front of Bhujaba Patils residence

As it halted, it gave a big lurch, sending the passengers helter-skelter, churned like water in a pitcher when the carrier stumbles

Now answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 8.
"But the driver was sore " What does the word sore mean in the above context ?
  1. surprised
  2. confused
  3. feared
  4. angry

Answer:

  1. angry
Question 9.
In the passage, the bus is not compared with one of the following?
  1. A hen about to lay eggs
  2. An obstinate bull
  3. A truant child
  4. A fast deer

Answer:

  1. A fast deer
Question 10.
The passengers exclaimed Goddammit for a bloody nuisance!" What is the tone of the expression ?
  1. joy
  2. agony
  3. anger
  4. anxiety

Answer:

  1. anger

Answer the following Questions in one or two sentences each

Question 11.
How did the bus start ?

Answer: When the passengers pushed the bus, it started slowly Just like a sick man walking with the help of another. It gradually took on speed

Question 12.
Why do you think the bus is compared to a truant child being dragged to school?

Answer: As the bus had a technical problem, it moved slowly though the road was In downhill. So it is compared to a truant child being dragged to school

(E) Read the following lines carefully

Abandoned to the garbage bin, With mosquitoes and insects eating its tiny fingers away, Little baby crying for help as foul smell come into play, irradiating from disposed bacteria. Unheard shrieks of the babys hysteria die in eerie silence of the night, "An outcast of destiny"

Now answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 8.
Who was abandoned ?
  1. A little baby
  2. A teenage girl
  3. An unmarried girl
  4. A married woman

Answer:

  1. A little baby
Question 9.
Who ate its little fingers ?
  1. Rats
  2. Mosquitoes and insects
  3. Cats
  4. Cows arid buffalos

Answer:

  1. Mosquitoes and insects
Question 10.
Why was the baby crying ?
  1. The baby was crying with pain because of the wounds it got when the mosqui¬toes and insects ate its tiny fingers away
  2. The baby is crying for milk
  3. The baby is crying for her mother
  4. The baby is crying for her friends

Answer:

  1. The baby was crying with pain because of the wounds it got when the mosqui¬toes and insects ate its tiny fingers away

Answer the following Questions in one or two sentences each

Question 11.
Why did it smell foul ?

Answer: It smelled foul as it was a dustbin which contained garbage and rotten waste material

Question 12.
"An outcast of destiny" - Who do you think was the outcast ?

Answer: The baby was the outcast

(F) Read the following lines carefully

Abandoned to the garbage bin, With mosquitoes and insects eating its tiny fingers away, Little baby crying for help as foul smell comes into play, irradiating from disposed bacteria. Unheard shrieks of the babys hysteria die in eerie silence of the night, "An outcast of destiny" Its labored breath racing in quick gasps forced lonely like crap with cyanosed lips sea-blue nose and finger-tips

Now answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 8.
"Abandoned to the garbage bin." - Who do you think is abandoned ?
  1. mosquitoes
  2. insects
  3. the baby
  4. the rats

Answer:

  1. the baby
Question 9.
The expression, "its labored breath" means?
  1. it became very difficult for the baby to breathe
  2. the baby was breathing after labour
  3. the baby did the hard work and so it couldnt breathe
  4. the mosquitoes were breathing with difficulty

Answer:

  1. it became very difficult for the baby to breathe
Question 10.
The baby was crying because?
  1. it was abandoned
  2. mosquitoes and insects were eating its fingers
  3. bacteria was attacking it
  4. it was scared at the sight of the rats

Answer:

  1. mosquitoes and insects were eating its fingers

Answer the following Questions in one or two sentences each

Question 11.
What do you understand by the expression, "An outcast of destiny" ?

Answer: An outcast of destiny" is the baby who Is In Its last stage. The baby is abandoned by its parents there in the garbage bin. The baby Is not accepted by the people and has been forced out of its home

Question 12.
Describe the physical features of the baby?

Answer: The babys fingers are tiny. It has deep greenish blue coloured lips and sea-blue nose and finger tips

(G) Read the following lines carefully

Its tattered and torn dirty wrap make it shiver in freezing grasp. A filthy black cat edges on to the holed bin searching for easy rats. And finds its food tearing at the babes hair with their sharp teeth gnawing at its ears to complete their feed, As the cat jumps in with a screeching meow the rats let loose a clicking squeak A bloody chaos ensues, The only sin of the infant- BEING BORN

Now answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 8.
The black cat comes to the bin to?
  1. shiver
  2. eat the baby
  3. catch easy rats
  4. make a bloody chaos
Answer
    :
  1. catch easy rats
Question 9.
Which of the following words given in the above lines means, "a baby" ?
  1. filthy
  2. squeak
  3. chaos
  4. infant

Answer:

  1. infant
Question 10.
Theclicking squeakis made by?
  1. the rats
  2. the cat
  3. the baby
  4. the infant

Answer:

  1. the rats

Answer the following Questions in one or two sentences each

Question 11.
Why is the baby shivering?

Answer: The baby is wrapped in a tattered and torn wrap. So the baby is shivering

Question 12.
Why do you think is there a bloody chaos ?

Answer: The cats jumping into the garbage bin leads to a bloody chaos. When the rats see the cat, they let loose a clicking squeak. They leave their food and run away

(H) Read the following lines carefully

tearing at the babes hair with their sharp teeth gnawing at its ears to complete their feed, As the eat jumps in with a screeching meow the rats lets loose a clicking squeak A bloody chaos ensues, The only sin of the infant- BEING BORN

Now answer the following Questions. Each Question has four choices. Choose the correct answer and write (A), (B), (C) or (D) in your answer booklet

Question 8.
Who tears at the babes hair?
  1. The cats
  2. The rats
  3. The mosquitoes
  4. The insects

Answer:

  1. The rats
Question 9.
Why does the cat jump in?
  1. The cat jumps in to catch rats
  2. The cat jumps in to eat the baby
  3. The cat jumps in to drink milk
  4. The cat jumps in to escape from danger

Answer:

  1. The cat jumps in to catch rats
Question 10.
Why do you think the rats let loose ?
  1. Because they are hungry
  2. Because the cat is angry with the rats
  3. The rats let loose when they see the cat jumping in
  4. The rats are afraid of the baby

Answer:

  1. The rats let loose when they see the cat jumping in

Answer the following Questions in one or two sentences each

Question 11.
Why is there a bloody chaos ?

Answer: A bloody chaos is there when the rats try to escape the sharp claws-of the cat

Question 12.
What is the sin committed by the baby ?

Answer: The only sin committed by the baby is being born

Question Papers / Notes Download


Videos


Join
Intermediate