Solutions

10th Class Biology 9th Lesson Our Environment Textbook

Questions and Answers

Improve your learning

Question 1. What happens to the amount of energy transferred from one step to the next in a food chain?

Answer:
Energy is transferred along food chains from one trophic level to the next
The amount of available energy decreases from one stage to the next
This is because not all the food can be fully digested and assimilate
Hair, feathers, insect exoskeletons, cartilage and bone in animal foods, cellulose and lignin in plant foods cannot be digested by most animals
These materials are excreted or made into pellets of indigested remains
Assimilated energy is available for the synthesis of new biomass through growth and reproduction
Organisms also lose some biomass by death disease or annual leaf-drop
Moreover at each tropic level, organisms use the most of the assimilated energy to fulfill their metabolic requirements - performance of work, growth and reproduction
Most of the energy is lost in the form of heat during biological processes
Only a small fraction goes to the consumer at next tropic level

Question 2. What do pyramids and food chain indicate in an ecosystem?

Answer:
The ecologists used the idea of pyramid to show relationship among organisms in an existing food chain
Ecological pyramids are of three types. They are pyramid of biomass, pyramid of number, pyramid of energy
Pyramid of biomass indicates the available biomass in an ecosystem; pyramid of number indicates the organisms present and pyramid of energy indicates the available energy in an ecosystem
The food chain in an ecosystem indicates how energy is transferred from one organism to another
The starting point of a food chain are producers and it ends with top carnivores
A food chain represents a single directional transfer of energy

Question 3. Write a short note on pyramid of number for any food chain. What can we conclude from this pyramid of numbers?

i) tree ii) insect iii) woodpecker (OR) What is a pyramid of numbers? Write a brief note on the pyramid of numbers with the help of a block diagram.

Answer:

The number of organisms in a food chain can be represented graphically in a pyramid of number
Each bar represents the number of individuals at each tropic level in a food chain
In the pyramid of numbers, from the first - order consumers to the large carnivores, there is normally an increase in size, but decrease in number
For example, in a wood, the aphids are very small and occur in astronomical numbers
The ladybirds which feed on them are distinctly larger and not so numerous
The insectivorous birds which feed on the ladybirds are larger still and are only present in a small numbers, and there may only be a single pair of hawks of much larger size than the insectivorous birds on which they prey
b. In the given pyramid, the producer is a large tree, primary consumers are small insects which are numerous in number and secondary consumers are woodpeckers which are comparatively less in number than insects
From this pyramid of number, we can conclude that sometimes the pyramid of numbers does not look like a pyramid a all
This could happen if the producer is a large plant or if one of the organisms at any tropic level is very small
Whatever the situation, the producer still goes at the bottom of the pyramid

Question 4. What is biomass? Draw a pyramid of biomass for the given food chain.
i) grass leaves ii) herbivores iii) predators iv) hawk?

Answer:
Biomass is organic material of biological origin that has ultimately derived from the fixation of carbon dioxide and the trapping of solar energy
This includes trees, shrubs, crops, grasses, algae, aquatic plants* agricultural and forest residues and all forms of human, animal and plant waste
Any type of plant or animal material that can be converted into energy is called "Biomass"

Question 5. How is using of toxic material affecting the ecosystem? Write a short note on bioaccumulation and biomagnifications?

Answer:
Use of toxic materials such as pesticides, herbicides and fungicides creates new problems in the ecosystem
As these toxic materials are often indiscriminate in their action and vast numbers of other animals may be destroyed
Some of them may be predators which naturally feed on these pests, others may be the food for other animals
Thus causing unpredictable changes in food chains and upsetting the balance within the ecosystem
Some toxic substances have a cumulative effect
Some of them are degradable, can be broken down into harmless substances in a comparatively short time usually a year
Others are non-degradable which are potentially dangerous as they accumulate in the bodies of animals and pass right through food web
This process of entering of pollutants in a food chain is known as "Bioaccumulation"
The tendency of pollutants to concentrate as they move from one tropic level to the next is known as "Biomagnifications"

Question 6. Should we use pesticides as they prevent our crop and food from pests or we should think of alternatives? Write your view about this issue and give sound reason for your answer?
(OR) Why should we think of alternatives to pesticides? Give reasons.

Answer:
We should think of alternatives. This is because these pesticides are toxic chemical whose usage leads to Bioaccumulation and Biomagnifications
When we use pesticides, they prevent our crop and food from pests effectively but indiscriminately destroys a vast number of other animals
This is causing unpredictable changes in food chains and upsetting the balance within the ecosystem
Most of the chemical pesticides that contain mercury, arsenic or lead are non -degradable
They enter into food chain, accumulate in the bodies of animals and pass right through food web
Being further concentrated at each step until animals at the top of the pyramid may receive enough to do considerable harm
This is one of the reasons for ever decreasing number of butterflies, bees, small and large birds
Some of the pesticides are nerve poisons and might bring about changes in behaviour
As the human beings are at the end of the food chain, these pesticides may get accumulated in our bodies also.
This shows some adverse effects on us, when their concentration becomes sufficiently high.

Question 7. What is a tropic level? What does it represent in an ecological pyramid?

Answer:
The various steps in a food chain at which the transfer of food takes place is called tropic level
Tropic level means the feeding level of the organism
In an ecological pyramid, the first tropic level represents the primary producers, and their number, biomass or energy
Second tropic level represents the herbivores or primary consumers and their number, biomass or energy
The tropic level represents the lower carnivores or secondary consumers and their number, biomass or energy
The fourth tropic level represents the higher carnivores or tertiary consumers and their number, biomass or energy

Question 8. If you want to know more about the flow of energy in an ecosystem, what questions do you ask?

Answer:
I will ask the following questions to know more about flow of energy in an ecosystem
How does the energy flow in an ecosystem from one organism to other
Is the energy transformation from one level to other 100% efficient
What per cent of energy transfers from one level to other
What happens to the remaining energy
How does the ecosystem lose its energy during energy transformation
Which tropic level in an ecosystem has more energy and which has less
What is the ultimate source of energy in an ecosystem

Question 9. What will happen if we remove predators from food web?

Answer:
Removal of organisms from any tropic level of a food chain or food web disturbs the ecosystem and leads to ecological imbalance
If we remove predators from food web, the prey population will increase enormously as there is no natural control over them
The producers population will decrease rapidly as the organisms feeding on them increase
After few generations the prey population also begins to decrease as some of the preys begin to die due to starvation
Some adaptations may also be developed by the organisms to bring the ecological balance
But it may take some generations, till that the ecosystem will be disturbed and imbalanced
For example, if we remove all the predators (carnivorous) from a forest ecosystem, the herbivorous animal population will increase as there are no carnivores to hunt them
As a result plant population will decrease as the ever increasing herbivores feed more and more on plants
After some generations the herbivore population begins to decrease as the decreasing number of plants are not sufficient to feed
Then some herbivorous animals may adapt to feed on other herbivores to increase their survival
Then scope for survival will increase for plants again which leads to ecological balance
But this may take lot of time to evolve new predators and to form ecological balance

Question 10. Observe a plant in your kitchen garden, and write a note on producer-consumer relationship?

Answer:
When I observe a plant in kitchen garden, I came to know the following things
Though it may be relatively small, a garden is a complete ecosystem
It has the same components as any other large and elaborate ecosystems had
The plant in a kitchen garden is a producer as it produces their own food from sunlight
There are two types of consumers in this ecosystem, a) Primary consumers and b) Secondary consumers
Primary consumers feed on plants. This tropic level consists of caterpillars, bees and butterflies
Secondary consumers feed on primary consumers. This tropic level consists of birds, garden lizards and spiders
Fungi, bacteria, insects and worms make up decomposers
The producer and consumer relationship can be shown in the following food chain. Plant ? Plant eaters such as caterpillars, bees, butterflies ? Meat-eaters such as birds, garden lizards, spiders Producers ? Primary consumers ? Secondary consumers
The pyramid of number appears like this

The pyramid of Biomass appears like this

The pyramid of energy appears like this

Question 11. What type of information do you require to explain the pyramid of biomass?

Answer:
To explain the pyramid of biomass, we require the following information
The type of ecosystem
Producers in the ecosystem
Primary consumers in the ecosystem
Secondary consumers in the ecosystem
Tertiary consumers in the ecosystem
Number of organisms at each tropic level
Size of organisms at each tropic level
Weight of organisms at each tropic level
All forms of waste produced at each tropic level and
In total, total amount of biomass produced at each tropic level

Question 12. Draw a pyramid of numbers considering yourself sis top level consumer. Pyramid of numbers?

Answer:
Pyramid of numbers
Ex: 1

Ex: 2

Question 13. Prepare slogans to promote awareness in your classmates about eco-friendly activities. All the living things have the right to live on this earth along with us. Prepare slogans to promote awareness in public about the conservation of biodiversity?
(OR) Which slogans do you prefer to promote awareness in your locality about eco-friendly activities?

Answer:
Live and let live
If we protect the environment, it protects us
Conserve nature - Conserve life
Save mother earth
Earth needs you
Go ecofriendly
Clean the environment, live happily
Heal our planet! Turn it into a better planetv
Plant a tree for your environment
Think ecofriendly and live ecofriendly
Earth enables you to definitely stand. Allow it to stand the actual way it is
Youve only got one planet. Dont trash it

Question 14. Suggest any three programmes on the prevention of soil pollution in view of avoiding pesticides?
(OR) Suggest any four eco-friendly methods for prevention of soil pollution in view of avoiding pesticides. (OR) In your area, soil is polluted by the enormous usage of pesticides. Suggest any two programmes for the prevention of soil pollution.

Answer:
To prevent the soil pollution caused by pesticides following programmes should be implemented
Rotation of crops
Same crop should not be grown in the same field in successive seasons
Rotation of crops reduce occurance of pests and damage due to pests will be decreased
Biological control: Introducing natural predator or parasite of the pest
Sterility: Sterilising the males of a pest species reduces the population of pests
Genetic strains: The development of genetic strains which are resistant to certain pest
Studying the life histories of the pests: When this is done it is sometimes possible to sow the crops at a time when least damage will be caused

Choose the correct answer.

1. What does a food chain always start with?

A.The herbivore
B.The carnivore
C.The producer
D.None of these

Answer: C

2.Which of the following do plants not compete for?

A.Water
B.Food
C.Space
D.All the above

Answer: B

3.Ban all pesticides, this means that?

A.Control on the usage of pesticides
B.Prevention of pesticides
C.Promote eco-friendly agricultural practices
D.Stop biochemical factories

Answer: C

4.According to Charles Elton?

A.Carnivores at the top of the pyramid herbivore
B.Energy trapping is high at the top of the pyramid
C.No producers at the top of the pyramid
D.A and C

Answer: D

10th Class Biology 9th Lesson Our Environment InText Questions and Answers

Question 1. Are all terrestrial ecosystems similar?

Answer:
No. All the terrestrial ecosystems are not similar
Basing on variations in climatic conditions such as rainfall, temperature and the availability of light, there are various kinds of ecosystems
The major types of terrestrial ecosystem are
Tundra
Coniferous forest
Deciduous forest
Savannah
Tropical forest and
Deserts

Question 2. If we want to show a food chain consisting of grass, rabbit, snake and hawk then connect the given picture of organisms by putting arrows and make a food chain?
Name the producers and consumers in the above food chain
Try to guess what does the arrows marked by you are indicate
Identify at least four other food chains from your surroundings. Name the producers and different levels of consumers in those food chains

Answer: Grass ? Rabbit ? Snake ? Hawk
In the above food chain grass is the primary producer. Rabbit is the primary consumer, snake is the secondary consumer and hawk is the tertiary consumer
The arrows indicate the flow of energy from one organism to another. So these are always pointed from the food to the feeder
Plant ? insect ? frog ? bird
Plant ? insect ? frog ? snake
Aquatic plants ? insects ? fish ? crane
Plant ? mice ? snake ? vulture
Plant ? aphids ? spiders ? birds

Question 3. Why do most of the food chains consists of four steps?

Answer:
Most of the food chains are quite short and mostly consists of four steps
This is because only 10% of the energy present in a tropic level transfers to the other tropic level
Remaining energy is dissipated as heat produced during the process of respiration and other ways
Thus about three steps in a food chain very little energy is still available for use by living organisms

Question 4. Why do the number of organisms get decreased as we move from producer to different level of consumers?

Answer:
As we move from producers to different levels of consumers the energy available will decrease gradually
Only ten per cent of the energy present in one tropic level transfer to another tropic level
Biomass also decreases gradually as only 10 - 20% of the biomass is transferred from one tropic level to the next in a food chain
As there is less energy & less biomass available at top levels, number of organisms also less, generally
So, the number of organisms get decreased as we move from producer to different level of consumers

Question 5. Draw the pyramid of number for the following food chains?
Banyan ? insects ? woodpecker
Grass ? rabbit ? wolf
Are the pyramid of number having same structure in both of the above two cases as compare to the example given in the earlier paragraph? B) If there is a difference, then what it is

Answer:

No. The pyramid of number in the above two cases doesnt have the sme structure as compared to the example given in the textbook
In the example (given in the textbook), number of organisms at producers level is more. This number gradually decreased in consumers level step by step. So the pyramid of number formed has typical pyramid shape with broad base and the narrow apex
But in the first case given here, on a single Banyan tree, a large number of insects live and feed. These insects become food for few Woodpeckers. So producers number is less than primary and secondary consumers, and secondary consumers are less than primary consumers. So the pyramid of number does not look like a pyramid. It consists of narrow base, broad middle part and medium apex
In the second case, grass which are large in number become food for few rabbits. Rabbit provides food for several wolves which are comparatively less in number than grass. So primary consumers are less in number than secondary consumers and producers. So the pyramid of number for this food chain also does not look like a pyramid. It consists of broad base, narrow middle part and medium apex. Thus it differs from case (i) also

Question 6. Think why the pyramids are always upright?

Answer:
In ecology not all the pyramids are always upright
Pyramid of number may be upright, inverted or partly upright.
Pyramid of biomass may be upright or inverted
But the pyramid of energy is always upright
This is because energy will decrease when we move from producers to the high level consumers
Only 10% of the energy from one tropic level transfers to the other through food chain
So the energy at base is more, gradually decreases, and very less at the top
As a result the energy pyramid is always upright

Question 7. Observe the data given in the following table?
Classes Area in 1967(Km2) Area in 1967(Km2)
Lake - water spread area 70.70 62.65
Lake with sparse weed 0 47.45
Lake with dense weed 0 15.20
Lake-liable to flood in rainy season 100.97 0
Aquaculture ponds 0 99.74
Rice fields 8.40 16.62
Enchrochment 0.31 1.37
Total 180.38 180.38
i) In which year lake-water spread area is more? Why?

Answer:
In the year 1967. Because lake was not brought under cultivation

ii) How do you think weeds are more in the lake?

Answer:
Excessive nutrient addition, especially from anthropogenic sources, led to explosive weed growth. Ex: Eichornia, pistia

iii) What are the reasons for decrease in lake area?

Answer:
In 1996, almost entire lake was brought under cultivation
Industries came along in ever growing intensity in the catchment area of the lake

iv) How do the above reasons lead to pollution?

Answer:
Consequently, the drains and rivulets carry substantial quantity of various types of pollutants into the lake
The major sources of pollution are agricultural runoff containing residues of several agrochemicals, fertilizers, fish tank discharges, industrial effluents containing chemical residues

v) How was the threat to the lake due to pollution discovered?

Answer:
The water of the lake turned alkaline in nature, turbid, nutrient rich, low in dissolved oxygen and high in biochemical oxygen demand
Water borne diseases like diarrhoea, typhoid, amoebiasis and others are said to be common among the local inhabitants who are unaware of the state of pollution in the lake water
Vector borne diseases were also increased

vi) What could be the reasons for the migration of birds to this lake?

Answer:
To avoid extreme cold weather conditions in Northern Asia and Eastern Europe birds migrate to Kolleru lake

Question 8. Observe the following table showing different activities in the lake and their influence?

Legend: (+) means has influence on the mentioned problem (-) means has no influence on the mentioned problem

i) What are the factors that affected the number of migratory birds to decrease?
Answer:
Aquaculture practices.

ii) Do you find any relationship between biological and physical problems?

Answer: Yes. Aquaculture practices have influence on these problems

iii) What are the reasons for chemical problems ?
Answer: Agricultural practices, aquaculture practices, industrial activities and human activities are the reasons for chemical problems

iv) What happens if the dissolved oxygen reduce in lake water ?
Answer: If the dissolved oxygen reduces in lake water, sufficient amount of oxygen will not be available to organisms that live in the lake. This leads to the death of organisms in the lake

v) Is BOD of turbid and nutrient rich water high or low? What are its consequences?
Answer: High. Its consequences are water borne diseases and death of organisms

vi) People living in catchment area of Kolleru faced so many problems. Why?
Answer: Vector borne disease increased. The lands adandoned are useless for agriculture

Question 9. Name any two pesticides / insecticides you have heard about?

Answer:
DDT, Aldrin, Malathian, Altrazine, Monocrotophos, Endosulphan etc

Question 10. How are the food grains and cereals being stored in your house and how dojyou protected them from pests and fungus?

Answer:
To protect food grains and cereals from pests and fungus, we will follow the following rules in our house

First of all we will dry and clean our grain before storing
We will avoid moisture in bagged grains by storing them on wooden structures, bamboo mats or polythene covers
We use domestic bins or improvised storage structures such as Gaade, Kotlu, Paatara, RCC bins and flat bottom metal bins etc
We fumigate the storage room with Ethylene Di-bromide (EDB) ampoules to avoid insect damage
We use anticoagulant for rat control in houses

Question 11. Where from pollutants enter to the water sources?

Answer:
The used water from industries and run off water containing agricultural effluents bring pollutants into water sources. Municipal and domestic sewage also pollute water sources

Question 12. How can you say fishes living in water having heavy metals in their bodies?

Answer:
The bioaccumulation of heavy metals in tissues of fish particularly in liver, kidney and gills were analysed and found their presence

Question 13. Researchers found that pollution levels increase during monsoon season. Why they found so?

Answer:
Pollution levels increase during monsoon season in water bodies.
During monsoon season heavy rainfall occurs
The rain water brings residues of agrochemicals, fertilizers and different types of organic substances, municipal and domestic sewage
Hence pollution levels increase in monsoon season

Question 14. Why did people also suffer from various diseases after consuming fishes living in local water reservoir?

Answer:
The heavy metals could find their way into human beings through food chain
This bioaccumulation cause various physiological disorders such as hypertension, sporadic fever, renal damage, nausea etc

Question 15. What is the food chain that has been discussed in the above case?

Answer:
The food chain discussed in the above occurrence is Crops ? Locust ? Sparrow ? Hawk

Question 16. How did the campaign disturb the food chain in the fields?

Answer:
Crop yields after the campaign were substantially decreased
Though the campaign against sparrows ended it was too late
With no sparrows to eat the locust populations, the country was soon swarmed
Locust coupled with bad weather led to the great Chinese famine

Question 17. How did these disturbances affect the environment?

Answer:
The number of locust increased
Use of pesticides against locust population further degraded the land

Question 18. Is it right to eradicate a living organism in an ecosystem? How is it harmful?

Answer:
No, it is not right to eradicate a living organism in an ecosystem
It disturbs the existing food chain

Question 19. Were the sparrows really responsible? What was the reason for the fall in crop production?

Answer:
No, the sparrows were not really responsible for the loss of food grain
With no sparrows to eat the locust population crops were damaged and this led to fall in crop production

Question 20. What was the impact of human activities on the environment?

Answer:
The human activities badly affected the environment
Use of pesticides against the pest degraded the land

Question 21. What do you suggest for such incidents not to occur?

Answer:
I suggest to use organic manures and organic insecticides to kill the insects
Rotation of crops is the best method to protect the crops from pests
We should not kill any organism on this earth because every organism has a role to play
Think before you start action

10th Class Biology 9th Lesson Our Environment Activities Activity - 1

Observe any water ecosystem in your surroundings and identify the different food chains and food web operating in this ecosystem. Write the following details in your notebook?

WORKSHEET
Names of the students in a group: ------- Date: ----
Name of the ecosystem: -------
Topography: -------
Names / Number of plants (producers) identified: -------
Names / Number of animals identified: -------
Identify the different types consumers and name them & mention their number below :
Herbivores (Primary consumers): ------- Carnivores (Secondary consumers): ------- Top carnivores (Tertiary): -------
Food relationships among them: food habits/preferences: -------
Show / draw the different food chains: -------
Showcase the food web: -------
List out all abiotic factors existing in the ecosystem: -------
( A check list can be given, and asked to tick)
Is there any threat to the ecosystem ? Yes / No -------

If yes, what ? and how ? ------- Suggest few remedial measures -------

Answer: Students Activity

Important Question

TS 10th Class Biology Important Questions 9th Lesson Our Environment

1. Mark Questions:
Question 1.
What happens if decomposers are removed from the food web?

Answer:

  • If decomposers are removed from the food web, then the biological cycles are not completed
  • If the decomposers are not present in an ecosystem, the remains of the other organisms accumulate
Question 2.
Observe the following given below. Draw the pyramid of numbers. Grass - Goat- Man?

Answer:

Question 3.
We cant expect the world without sparrows. So how should be our concern towards their conservation?

Answer:

  • Sparrows are useful to control harmful insects like locust which damage food grains
  • Chemical pesticides are the cause for destruction of sparrows and useful insects
  • By using biological methods we can conserve the sparrow population.
Question 4.
Human being is modifying agriculture lands and lakes into residential areas. What is its effect on Bio-diversity?

Answer:

  • Shelter may not be provided for migratory birds
  • Food chain gets disturbed
  • Decrease in the ground water level
Question 5.
"We cant imagine the world without insects and birds." Suggest two methods to conserve them?

Answer: Methods to conserve insects and birds

  • Avoid indiscriminate usage of pesticides
  • Protect the natural habitats of insects and birds
  • Development of bird sanctuaries
  • Everyone should follow environmental ethics
Question 6.
The figure given below represents a food pyramid. Study it and answer the following Questions?
Questioni.
  Which trophic level has maximum energy?

Answer: T1 (or) Primary producers (green plants)

Questionii.
Give one example for T4 trophic level?

Answer: Lion, tiger, hawk, etc.

Question 7.
How do you protect the plants, which were planted in "Haritha Haaram" programme in your school?

Answer: We protect the plants

  • Watering of plants at regular intervals
  • Fencing or gaurding of plants
  • Adoption of plants
  • Providing organic mannure
Question 8.
What is biosphere?

Answer: The world of living things is called "biosphere"

(or) The life supporting zone on the earth is termed as "biosphere".
Question 9.
What determines the terrestrial ecosystems?

Answer: The terrestrial ecosystems are being determined largely by the variations in climatic conditions between the poles and equator

Question 10.
What does a food chain show?

Answer: A food chain shows who eats what in a particular habitat

Question 11.
What is the main source of energy for all the organisms in an ecosystem?

Answer: Sunlight is the main source of energy for all the organisms in an ecosystem. Sunlight is trapped by the producers and passed to different levels of Consumers through food chain

Question 12.
What is food web?

Answer: Food web is the elaborate interconnected feeding relationships in an ecosystem. Many of the food chains in an ecosystem are crosslinked to form food web

Question 13.
What does a food web indicate?

Answer: food web suggests a far greater number of possible links for food in an ecosystem and reflects the fact that the whole community is a complex inter-connected unit

Question 14.
What is niche?

Answer: Niche is the term used to describe the role on organism or population plays within its community or ecosystem

Question 15.
What does the word niche denote?

Answer: The term niche denotes

  • The animals position in the food web
  • What it eats and
  • Its mode of life
Question 16.
What is an ecological pyramid?

Answer: The graphic representation of the feeding level structure of an ecosystem by taking the shape of a pyramid is called "Ecological pyramid"

Question 17.
What is pyramid of number?

Answer: A graphic representation designed to show the number of organisms at each tropic level in a given ecosystem is called "pyramid of number"

Question 18.
What does the pyramid of number show?

Answer: Pyramid of number shows the population of organisms at each tropic level in a food chain

Question 19.
What does each bar represent in a pyramid of number?

Answer: In a pyramid of number, each bar represents the number of indMd-ialS at each tropic level in a food chain

Question 20.
When does the pyramid of number not look like a pyramid at all?

Answer: The pyramid of number does not look like a pyramid at all If the producer is a large plant such as a tree or if one of the organisms at any tropic level is very small, then the pyramid of number does not look like a pyramid

Question 21.
What is biomass?

Answer: Biomass is organic material of biological origin that has ultimately derived from the fixation of carbon dioxide and the trapping of solar energy during photosynthesis

Question 22.
What is biofuel:

Answer: Biomass used for energy production is called "Biofuel"?

Question 23.
What is pyramid of Biomass?

Answer: A graphical representation designed to show the quantity of living matter at each tropic level in a given ecosystem is called "Pyramid of Biomass"

Question 24.
Why is pyramid of biomass inverted in case of aquatic ecosystem?

Answer: In an aquatic ecosystem, the biomass of phytoplankton is quite negligible as compare to that of the crustaceans and small herbivorous fish that feed on these producers. The biomass of large carnivorous fish living on small fishes is still greater. This makes the pyramid of biomass inverted

Question 25.
How much percentage of the biomass is transferred from one tropic level to the next in a food chain?

Answer: Nearly 10- 20% of the biomass is transferred from one tropic level to the next in a food chain

Question 26.
When does the species at the top of the pyramid get more energy?

Answer: The species at the top of the pyramid gets more energy, when the steps in a food chain are fewer

Question 27.
What is ecological efficiency?

Answer: The ratio between energy flows at different tropic levels among the food chain expressed as percentage is called "ecological efficiency"

Question 28.
What is Bioaccumu talion?

Answer: The process of entering of pollutants in a food chain is known as "Bioaccumulation"

Question 29.
What is Biomagnificalion?

Answer: The tendency of pollutants to concentrate as they move from one tropic level to the next is known as "Biomagnification"

Question 30.
What are pesticides?

Answer: The chemical materials used to control pests that attack crop plants or live as parasites on the body of farm animals are called pesticides

Question 31.
What is a perfect pesticide?

Answer: The perfect pesticide is one which destroys a particular pest and is completely harmless to every other form of life. No such pesticide exists or likely to

Question 32.
Who introduced the concept of Ecological pyramids for the first time?

Answer: The concept of ecological pyramids was first introduced by a British Ecologist Charles Elton in 1927

Question 33.
How can we draw a food chain?

Answer: We can draw a food chain by connecting the pictures or names of organisms by putting arrows between them. These arrows should always point from food to the feeder

Question 34.
How many types of ecological pyramids are there in practice ? Name them?

Answer: There are three types of ecological pyramids. They are

  • Pyramid of number
  • Pyramid of biomass and
  • Pyramid of energy
Question 35.
Which process helps to convert solar energy into suitable form of energy for animals to consume?

Answer: Photosynthesis helps to convert solar energy into suitable form of energy (food) for animals to Consume

Question 36.
What limits the number of trophic levels in a food chain?

Answer: There is a loss of energy as we go from one trophic level to the next, this limits the number of trophic levels in a food chain

Question 37.
State one reason to justify the position of man at the apex of most food chains?

Answer: The position of man is at the apex of most food chains as he is an Intelligent organism and can take any advantageous position by manipulation

Question 38.
Which food chains are advantageous in terms of energy?

Answer: Two step chains in which man is close to producer are advantageous. For example: Producer - Man

Question 39.
Construct a food chain composing the following: Snake, Hawk, Rats, Plants?

Answer: Plants - Rats - Snake - Hawk

Question 40.
Which of the following will have the maximum concentration of harmful chemicals in its body? Peacock, Frog, Grass, Snake, Grasshopper?

Answer: Grass - Grasshopper - Frog - Snake - Peacock Peacock will have maximum concentration

Question 41.
Prepare two slogans to conserve water?

Answer:

  • A drop of water is worth more than a sack of gold to a thirsty man
  • Dont let the water run in the sink, our life is on the brink
Question 42.
By taking two plants of your surroundings as examples, explain how they protect themselves against the animals which eat them?

Answer:

  • Neem Tree: Neem leaves contain an alkaloid Nimbin to protect themselves from the animals which eat them
  • Cactus : They have thorns to protect themselves
  • Datura : Datura leaves gives bad odour
2. Mark Questions:
Question 1.
Explain the flow chart given below?

Answer: It is the pyramid of biomass

  • In this pyramid 10% of the food will reach to the next trophical level and so on at each level
  • It would take 1000 kg of phytoplankton to provide looking of zooplankton and to form 1kg of human tissue, 10 kg of frog is needed
  • The fewer the steps in the food chain, the more energy will be for the species at the top
Question 2.
Observe the pyramid of number which is given below and answer the Questions?
  1. As per the number of organisms in the tropic level, which group of organisms are more in number and which are less in number
  2. What happens if Secondary consumers disappear

Answer:

  • If producers are more in number, then tertiary consumers are less in number
  • If secondary consumers disappear the primary consumers increase in number and the tertiary consumers found no food to live. It leads to death
Question 3.
Explain in brief about the alternate methods to be followed to prevent the harmful effects of over usage of pesticides?
OR Mention any four effective methods of controlling pests, which are less harmful on environment based on biological principles.

Answer: Some of alternative pest control methods are

  • Rotation of Crop: Growing different crops on a particular piece of land in successive years
  • Studying the life histories of the pests : When this is done it is sometimes possible to sow the crops at a time when least damage will be caused
  • Biological Control : Introducing Natural predator or parasite of the pest
  • Sterility: Rendering the males of a pest species sterile
  • Genetic Strains : The development of genetic strains (genetically modified plants) which are resistant to certain pest
  • Environmental ethics: People need to know besides laws regarding environment there are some basic ethics what is right and what is wrong in view of environment
Question 4.
Write any 4 slogans on the necessity of forests and on their conservation?

Answer:

  • Save the trees, save the earth. We are the guardians of natures birth
  • Dont destroy the greenery and dont spoil the scenery
  • Dont make trees rare, we should keep them with care
  • To live for future in rest, saving forest is the best
Question 5.
How do the given below concepts differ?
  1. Bioaccumulation
  2. Biomagnification

Answer:

  1. Bloaccumulation: The process of entry of pollutants into a food chain is known as bioaccumulation
  2. Blomagnification : It is the tendency of pollutants to concentrate as they move from one tropic level to the next is known as biomagnification
Question 6.
The biomass of a producer in an ecosystem is calculated as 3500 kgs. Calculate the biomass of primary, secondary, tertiary consumers?

Answer: In a food chain roughly 90% of the food is lost at each step. So if the biomass of a producer in an ecosystem is calculated as 3500 kgs. the biomass of primary consumer as will be 350 kgs. and of secondary consumer is 35 kgs and biomass of tertiary consumer is 3.5 kgs.

Question 7.
Write a short notes on ecological pyramids?

Answer:

  • The graphic representation of the feeding level structure of an ecosystem by taking the shape of a pyramid is called "Ecological pyramid"
  • It was first introduced by a British Ecologist Charles Elton in 1927
  •  In the ecological pyramid, the producers (First tropic level) are represented at the base, and the successive tropic levels (primary, secondary and tertiary consumers) are represented one above the other with top carnivores at the tip
  • There are three types of pyramids
  • Pyramid of number
  • Pyramid of biomass and
  • Pyramid of energy
  • Pyramid of number shows the population of organisms at each tropic level in a food chain
  • Pyramid of biomass represents the available food as a source of energy at each tropic level in the food chain
  • Pyramid of energy represents the available energy at each tropic level in food chain
Question 5.
How do pesticides cause Bioaccumulation and Biomagnification?

Answer:

  • Pesticides are the toxic chemicals used to destroy pest and insects which damage our crops and stored foods
  • These pesticides vary in their length of life as toxic materials
  • Some of the pesticides are degradable that can be broken down into harmless substances in a comparatively short time and others are non-degradable
  • Non-degradable pesticides accumulate in the bodies of animal and pass right through food web
  • Thus the pesticides cause bioaccumulation
  • These accumulated pesticides concentrate as they move from one tropic level to the next, thus leads to biomagnification
Question 6.
List out some human activities which altered the communities of plants and animals in their natural ecosystem?

Answer:

  • Industrialization
  • Damming rivers
  • Draining marshes
  • Re-claiming land from the sea
  • Cutting down forests
  • Using chemical fertilisers and pesticides
  • Building towns, cities, canals and motor ways
Question 7.
What kind of changes may come In an ecosystem due to development of a large town?

Answer: The following changes are expected due to development of a large town

  • Some plants and animal species will die out
  • Some will adapt to the new conditions sufficiently to survive in reduced numbers
  • Some will benefit by the new conditions and will increase in numbers & Write a comparative note on pyramid of number and pyramid of biomass
Question 8.
Write a comparative note on pyramid of number and pyramid of biomass?

Answer:

Pyramid of number Pyramid of biomass
1. Pyramid of number is a graphical representation designed to show the number of organisms at each tropic level in a given ecosystem 1. Pyramid of biomass is a graphical representation designed to show the quantity of living matter at each tropic level in a given ecosystem
2. It shows the population of organisms at each tropic level in a food chain 2. It represents the available food as a source of energy at each tropic level in the food chain
3. This pyramid sometimes does not look like a pyramid at all. It may be upright like a grassland ecosystem, partly upright like in forest ecosystem or inverted like in parasitic ecosystem 3. This pyramid may be upright like in terrestrial ecosystem or inverted like in aquatic ecosystem
4. Mark Questions:
Question 1.
Observe the following diagram and answer the following
Questions?
  1. Name the primary producers in the given food web
  2. Prepare any one food - chain from the diagram
  3. What are the tertiary consumers
  4. Write names of any two herivores

Answer:

  1. Plants, Grass, Trees Phytoplanktons etc
  2. Grass ? Rabbit ? Fox ?Tiger
  3. Tiger, Vulture, Crane, Owl, Peacock, etc. (OR) The animals which are at 4th trophic level a food chain are called as Tertiary Consumers
  4. Rabbit, Deer, Goat, Cow
I. Conceptual Understanding
Question 1.
What is number pyramid? What does it indicate?

Answer:

  • The number of organisms in a food chain can be represented graphically in a pyramid of number
  • Each bar represents the number of individuals at each tropic level a food chain
  • At each link in a food chain, from the first order consumers to the large carnivores, there is normally an increase in size but decrease in number
  • For example in a wood. the aphids are very small and occur in astronomical numbers
  • The lady birds which feed on them are distinctly larger and not so numerous
  • The insectivorous birds which feed on the lady birds are larger still and are only present in a small number and there may only be a single pair of hawks of much larger size than the insectivorous birds on which they prey
Question 2.
What reasons are responsible for decrease in number of top carnivores and biomass starting production in a food chain?
OR Why does the number of organisms get decreased as we move from producers to consumer levels?

Answer:

  • In a food chain as we move from producers to different levels of consumers the energy available will decrease gradually
  • Only ten percent of the energy present in one tropic level transfer to another tropic level
  • Biomass also decreases gradually as only 10 - 20% of the biomass is transferred from one tropic level to the next in a food chain
  • As there is less energy of less biomass available at top levels, number of organisms also less generally
  • So the number of organisms get decreased as we move from producers to different level of consumer
Question 3.
What is Ecological pyramid ? Describe different types of Ecological pyramids?

Answer: The graphic representation of the feeding level structure of an ecosystem by taking the shape of a pyramid is called "Ecological Pyramid. There are three types of ecological pyramids. They are

  1. Pyramid of number
  2. Pyramid of biomass and
  3. Pyramid of energy
I. Pyramid of Number:
  • Pyramid of number is a graphical representation designed to show the number of organisms at each tropic level in a given ecosystem
  • The shape of this pyramid varies from ecosystem to ecosystem
  • In aquatic and grassland ecosystems, numerous small autotrophs support lesser herbivores which support further small number of carnivores and hence the pyramid structure is upright
  • In forest ecosystem, less number of producers support greater number of herbivores who in turn support a fewer number of carnivores. Hence the pyramid structure is partly upright
  • In parasitic food chain, one primary producer supports numerous parasites which support still more hyperparasites. Hence the pyramid structure is Inverted
II. Pyramid of Biomass:
  1. Pyramid of biomass is a graphical representation designed to show the quantity of living matter (biomass) at each tropic level in a given ecosystem
  2. In terrestrial ecosystems, the biomass progressively decreases from producers to top carnivores. Hence the pyramid structure is upright
  3. In an aquatic ecosystem, the biomass of phytoplankton (producers) is quite negligible as compared to that of crustaceans and small herbivorous fish that feed on these producers. The biomass of large carnivorous fish living on small fishes is still greater. This makes the pyramid of biomass inverted
III. Pyramid of Energy:
  • Pyramid of energy is a graphical representation designed to show the quantity of energy present at each tropic level in a given ecosystem
  • The quantity of energy available for utilization in successive tropic levels is always less in any ecosystem. This is because there is loss of energy in each transfer. Hence the pyramid of energy is always upright
Question 4.
What determines the terrestrial ecosystems on the earth?

Answer:

  • The terrestrial ecosystems on the earth are being determined largely by the variations in climate conditions between the poles and equator
  • The main climatic influences which determine these ecosystems are rainfall, temperature and availability of light from the sun
  • For instance, forests are usually associated with high rainfall, but the type is influenced by temperature and light
  • The same applies to deserts which occur in regions where rainfall is extremely low
  • Thus, the climatic conditions along the horizontal climatic regions determined the terrestrial ecosystems on the earth
  • If we move from equatorial region to the polar region, wecan come across tropical rain forests, savannah, deciduous fórest, coniferous forests and then tundras respectively
  • Similarly altitude of the place is also a determining factor
  • If we climb a mountain such as Kilimanjaro in equatorial Africa, we can go through a comparable system of ecosystems. starting with tropical rain forest at the base and ending with perpetual snow and ice at the summit
Question 5.
Write a short note on food chain and food web?

Answer:

  • Food chain is a pathway along which food ¡s transferred from one tropic level to another tropic level beginning with producers
  • It shows who eats what in a particular habitat
  • The arrows between each item in the chain always point from the food to the feeder
  • For example Grass ? Rabbit ? Snake? Hawk
  • The elaborate interconnected feeding relationships in an ecosystem is said to be food web
  • Many of the food chains in an ecosystem are crosslinked to form food web
  • For example
  • Food chain and food web help us to understand the food relations among living things
Question 6.
Which pyramid is always upright? Why?

Answer:

  • The pyramid of energy is always upright
  • This is because, only 10% of the energy present in a tropic level transfers to the other level
  • If there are 1000 calories of net production at producer level, only 100 calories of secondary production would be expected at the herbivore level, only 10 calories at level and I calorie at top carnivore level
  • The flow of energy from producers to consumers is unidirectional
  • So energy at producers level is always greater than the energy at primary consumer level and so on
  • Hence the pyramid of energy is always upright with a typical pyramid shape
  • But in case of pyramid of number, number of producers may be less than consumers in some ecosystems or number of primary consumers may be less than secondary consumers, etc. causing inverted or partly upright
  • In case of pyramid of biomass also the pyramid may inverted like in aquatic ecosystem, where the biomass of producers is less than that of consumers
Question 7.
Why was anti-sparrow army established in 1958 in China?

Answer:

  • Rural official overstated the amount of grain for fear of not meeting their Quota to China government
  • This over-reporting led to an imbalance between the demand and supply
  • The sparrows were accused of pecking away at the supplies in warehouses at an officially estimated rate of four Pounds of grain per sparrow per year
  • In the cities and the outskirts, almost half of the labour force was mobilized into the anti-sparrow army
Question 8.
How did anti-sparrow army eradicate sparrows ? Is it right decision?

Answer:

  • People started trapping, poisoning and killing sparrows in large numbers
  • Several free-fire zones were set up for shooting the sparrows
  • People would beat drums to scare the birds from cauding, so the sparrows were forced to keep flying until they dropped dead from fatigue
  • Sparrow nets were torn down, eggs were broken and nestlings were killed
  • Non-material rewards and recognition were offered to schools, work units and government agencies in accordance with the number of sparrows killed
  • No, it is not right decision Later years they come to know that decision of killing sparrows is wrong
Question 9.
Were the sparrows really responsible for decrease in production ?How did they come to know it?

Answer:

  • No, the sparrows really not responsible for decrease in production
  • Later some scientists who cut open the digestive systems of dead sparrows found that 3/4th of the contents were of insects harmful (or crops and only 1/4th contained grains
Question 10.
Write some effective methods of controlling pests which have far less harmful effects and are based on sound biological principles. It is easy to say "Ban all pesticides" but the pests still have to be kept in check. How do you justify this statement?

Answer: Some important effect biological pest controlling methods are

  • Rotation of crops: Growing different crops on particular piece of land in succession near reduces the pest on crops
  • Studying the life histories of the pest : When this is done it is sometimes possible to sow the crops at a time when least damage will be caused
  • Biological control : Introducing natural predators
  • Sterility: Rendering the males of a pest species sterile
  • Genetic strain : The development of genetic strains which are resistant to certain pest
  • Environment ethics: This is concerned with morality of human activities as they affect the environment. People need to know besides laws regarding environment. There are some basic ethics, what is right and what is wrong in view of environment
IV. Information Skills And Projects
Question 1.
Collect information regarding pesticides commonly used in your area and prepare a chart showing pesticide and common name and on which crop and pest it is commonly used?

Answer:

V. Communication Through Drawing, Model Making:
Question 1.
Draw the diagram of number pyramid keeping foxes as third consumers. What are the consequences if their number increases?

Answer:

  • If the number of foxes increases, then the complete Foxtion for food will be very severe and less amount of food will be available for them
  • As a result some of the foxes may not get enough food and die due to starvation
  • This reduces the population of foxes and very few foxes will be left in the forest
  • This increases the chances of survival of secondary consumers birds, hence their number increases
  • This increases the availability of food for foxes. Very soon a balance will be established between the number of secondary consumers and foxes
Question 2.
Show food chain of different organisms, number of pyramid of your school?

Answer: Food chain of different organisms in our school: Plant aphids ? spiders ? birds

  • The pyramid of organisms in a food chain can be represented graphically in a pyramid of number
  • Each bar represents the number of individuals at each tropic level in a food chain
  • At each link in a food chain, from the first order consumers to the large carnivores, there is normally an increase in size, but decrease in number
Question 3.
Draw a flow chart to describe the process of bioaccumulation and biomagnification of toxic pesticides In the body of eagles?

Answer:

Question 4.
Draw the ecological pyramids for the given food chain. Banyan tree ? Herbivorous birds ? Carnivorous birds?

Answer:

  1. Pyramid of number
  2. Pyramid of biomass
  3. Pyramid of energy
VI. Appreciation And Aesthetic Sense, Values
Question 1.
In a grassland ecosystem, some students are frying to kill the grasshoppers for fun. You dont like this. How do you convince your friends not to do so?

Answer:

  1. I will convince my friends to stop killing grasshoppers by explaining them about the food chain
  2. In grassland ecosystem grasshoppers are present at primary consumer level as shown hereunder. Grass ? Grasshopper ? Frogs ? Snake
  3. In grassland ecosystem frogs depend on grasshoppers for food. 1f students kill the grasshopper, the frogs die due to lack of food.
  4. This shows a great impact on the snakes which depend on frogs for food. Every living organism on earth has right to live. We must respect other creatures on the earth
  5. So if grasshoppers are killed, it disturbs the food chain to a greater extent. Hence I advise my friends not to kill grasshoppers
VII. Application To Daily Life, Concern To Biodiversity
Question 1.
Write what friendly ecosystem activities you will conduct in your school?

Answer:

  1. Forming eco dubs: These clubs consists of student representatives from each class. They will take up the eco-friendly activities and encourage the people of that village to follow environment friendly activities
  2. Settling up garden at school : This ensures the school and its premises green through planting of flowering plants, vegetables and fruit trees. It is a symbol of biodiversity because various plants and animals inhabit the garden
  3. Electricity conservation programme : To save energy the school implements certain hours to be switched off habit. This switching off programme for one hour from 3.30 p.m. to 4.30 p.m. help conserve electricity in every class room
  4. Pollution prevention programme : A no burning of trash policy should be implemented in the school. Waste materials are recycled and properly disposed to ensure a clean, waste-free environment
  5. Making compost by organic wastes: By digging a pit at one corner of the school and throwing the organic waste, particularly of mid-day meal waste into pit and covering with soil layers prepares compost which can be used as manure for plants. This creates a clean environment in the school
  6. Using cloth bags instead of polythene bags by pupil
  7. Collection of solid waste materials and proper management of its helps in reducing soil pollution
  8. Children should be encouraged to follow 3R system i.e. Reduce, Reuse and Recycle different substances
Question 2.
If we introduce a man into a forest ecosystem, at which level of food chain we will place him? Explain your answer?

Answer:

  • If we introduce a man into a forest ecosystem, he can fit for any level of Consumers of food chain
  • He may feed on plant parts such as fruits. Then we can place him at primary consumer level. Plant ? Man
  • He may feed on some of the herbivorous organisms such as rabbit, then we can place him at secondary consumers level. Plant ? Rabbit ? Man
  • He may also feed on some of the carnivorous organisms such as insectivorous birds then we can place him at tertiary consumers level. Plant ? Insect ? Bird ? Man
  • This is possible to place him at any level of consumers, as he is an omnivore, who feed on both plant originated and animal originated foods
Question 3.
All the energy in the ecosystem is ultimately derived from sunlight. "Justify?

Answer:

  • All the organisms in an ecosystem derive energy from food
  • The food by its nature is the chemical energy and by in its stored form, it is the potential energy
  • In an ecosystem, all the consumers at any level depend upon producers for their food either directly or indirectly
  • The producers in any ecosystem are nothing but photosynthètic organisms such as plants, phytoplanktons and photosynthetic bacteria
  • Energy enters the producers in the ecosystem from the sun in the form of solar energy during photosynthesis
  • From the producers, the chemical energy passes to the consumers from the tropic level to the next through food
  • For example in a grassland ecosystem, grass traps the solar energy and stores in its body
  • When this grass is eaten and assimilated by insects this stored energy enters into the body of insects
  • From the insects it will pass to frog, from them to snake and so on to eagle
  • Thus, all the energy in the ecosystem is ultimately derived from sunlight
Question 4.
Howaresparrows really helpful to farmers in China?

Answer:

  • After anti-sparrow campaign, some scientists cut open the digestive systems of dead sparrows found 3/4 of contents were insects and 1/4 of contents contained grains
  • These sparrows are very useful in eradition of harmful insects in feuds and improve yielding

Question Papers / Notes Download


Videos


Join
Intermediate