Solutions

TS 10th Class Biology 6th Lesson Reproduction - The Generating System Textbook Questions and Answers

Improve your learning

Question 1.Why do fish and frog produce a huge number of eggs each year?

Answer:

  • External fertilisation occurs in fish and frog
  • The female lays a vast number of eggs in water and male releases some millions of sperms on to them in water
  • Eggs may be carried to a long-distance by water currents or they may be eaten by predators
  • So fertilisation is a chance factor and controlled by nature
  • Fertilisation occurs externally hence it is inevitable to give rise to vast number of eggs by fish and frog
Question 2.Give examples and explain what is meant by external fertilisation?

Answer:

  • Fusion of the male and female gametes is called fertilisation
  • The fertilized egg (ovum) is called zygote
  • If the fertilisation occurs outside the body of the female organism then it is called external fertilisation
  • External fertilisation is seen in fish, frog and earthworm, etc
Question 3.Write the differences between?
a) Grafting - Layering b) Stamen - Carpel.

Answer:

  • Differences between Grafting and Layering
  • Grafting Layering
    1. Grafting is a technique of inserting a part of one plant into another plant in such a way that the two will unite and continue their growth 1. Stems that form roots while still attached to the parent plants are called layers. Propagating the plants in this method is known as layering
    2. Two plants of the same species are required for grafting 2. Only one plant is required for layering
    3. Grafting helps to pressure and perpetuate varieties that cannot reproduce by vegetative method 3. In layering we can propagate the plant varieties which are required by us
    5. The two plants stock and scion and joined together in such a way that two stems join and grow as a single plant 5. The common practice in layering is to injure the portion to be layered by notching, cutting, girdling
    6. Ex: Mango, apple, guava, etc 6. Ex: Jasmine, rose, grapevine, etc
  • Differences between Stamen and Carpel
  • Stamen Carpel
    1. Male reproductive organ of the flowering plant 1. Female reproductive organ of the flowering plant
    2. It has two parts - anther and filament 2. It has three parts - style, stigma and ovary
    3. Stamen produces pollen grains 3. Carpel produces ovule
    4. Pollen grain contains the male gamete 4. Ovule contains the female gamete ovum or egg
    Question 4.Describe the mode of fertilization in plants with a diagram?

    Answer:

    • Fertilisation is the process of fusion of male and female gametes
    • For the fusion of male and female gametes pollen grains have to reach the surface of the stigma. This is called pollination
    • Pollen grains received by the stigma germinate and give rise to pollen tubes. Only one pollen tube finally reaches the embryo-sac.
    • This tube will have two male nuclei, which migrate to the tip of the pollen tube at the time of fertilization

    Usually the pollen tube enters the ovule through micropyle and discharges the two male gametes into its embryo-sac
    One male nucleus (n) or (gamete) approaches the egg and fuses with it to form a diploid (2n) zygote. This is first fertilisation
    The other male nucleus (n) or (gamete) reaches the secondary nucleus (2n) and fuses with it to form the endosperm nucleus which will be triploid. This is second fertilization in the embryo-sac
    Thus double fertilisation occurs in embryo-sac which is unique in flowering plants

    Question 5.What are the different modes of asexual reproduction? Cite them with examples?

    Answer: Asexual reproduction takes place by six different methods. They are:

    • Fission
    • Budding
    • Spore formation
    • Regeneration
    • Fragmentation and
    • Vegetative propagation
    • Fission: Single-celled organisms split into two equal offsprings or more offsprings. Ex: Paramoecium, bacteria
    • Budding: A growth on the body as a bud grows to form identical copy of parent. Ex: Yeast
    • Spore formation : Spores are produced in the sporangium. Ex : Rhizopus, mucor, bacteria, ferns and mosses
    • Regeneration
    • Ability of organisms to give rise to new individual organisms from their body parts
    • That is if the individual is some how cut or broken up into many pieces, many of these pieces grow into separate individuals. Ex: Hydra and Planaria
    • Fragmentation
    • In multicellular organisms with relatively simple body organisation breaks up into smaller pieces upon maturation
    • These pieces of fragments grow into new individuals. Ex: Flatworms, Spirogyra, moulds, lichens
    • Parthenogenesis: In the process generally the female gametes or ova develop into zygote without fertilization
    • Ex : Bees, ants and wasps.
    • Vegetative propagation: When a vegetative part like stem, root and leaf can produce a new organism it is called vegetative propagation. It is of two types
    • Natural propagation: Bryophyllum Dahlia, Carrot, Radish
    • Artificial propagation
    • Layering: Eg: Nerium, Guava, Orange, Rose
    • Cutting: Eg: Rose, Hibiscus, Sugarcane
    • Grafting: Eg: Sapota, Guava, Mango, etc
    Question 6.In what ways does sexual reproduction differ from asexual one? State at least three reasons?
    (OR) What are the differences between sexual and asexual reproduction?

    Answer:

    Sexual reproduction Asexual reproduction
    1. Two parents are required 1. One parent is needed
    2. Gametes are formed 2. Gametes are not formed
    3. Fertilization takes place 3. Fertilization does not take place
    4. Zygote is formed 4. Zygote is not formed
    5. New characters are formed 5. New characters are not formed but only through mutation
    6. Meiosis takes place 6. Meiosis does not take place
    7. Found in higher animals 7. Found in lower animals
    8. Support to evolution process 8. Supports evolution but not frequently
    9. Takes several months to complete 9. Takes very short period to complete
    Apart from the above differences Sexual and Asexual reproduction differs in the following ways:
  • The unit of reproduction in sexual reproduction is gamete whereas in asexual repro-duction it may be whole parent body or bud or a fragment or a single somatic cell
  • Sexual reproduction need more time to complete and it is less time in asexual reproduction
Question 7.How are sperm cells adapted for their function?

Answer:

  • Sperm cell is adapted to its function by carrying genetic information to an egg
  • Its body consists of four parts
  • Head
  • Neck
  • Middle piece and
  • Tail
  • Sperm has a streamlined body that allows it to move quickly.
  • Nucleus is present in the head
  • Special structure on the head called acrosome helps in penetrating the ovum during fertilisation
  • The head of sperms also contain enzymes to breakdown and digest the zone on the egg through which it penetrates and fertilise it
  • Large number of mitochondria are present in the mid-region, so it is able to produce a lot of energy in order to operate tail
  • Its tail allows it to swim towards the egg for fertilisation
Question 8.The menstrual cycle prepares the uterus for a fertilised egg. How long is an average menstrual cycle from start to finish?

Answer:

  • The cycle of changes that occur in the female reproductive system is called menstrual cycle
  • The average menstrual cycle from start to finish is 28 days long
Question 9.When the foetus is growing inside the uterus it needs nutrients? What provides these nutrients?

Answer:

  • When the foetus is growing inside the uterus it needs nutrients for its growth and development
  • These nutrients are provided by the mothers blood through a special structure called placenta
  • Placenta is a tissue formed by the cells from the embryo and the mother
  • It is formed around 12 weeks of pregnancy and becomes an important structure for nourishment of the embryo
  • The foetus is connected to placenta in mothers body through umbilical cord
Question 10.Which type of substances are absorbed by foetus from the mother?

Answer:

  • The digested food from the mother travel through the mothers blood stream and exchange to the blood stream of the foetus through the placenta
  • In addition to ingested food the mothers body continuously breakes down muscles, fat and bones
  • Releasing proteins, fat and calcium to the mothers blood that can be absorbed through the placenta to provide nutrients to the foetus
  • Some hormones also transfer to baby
Question 11.What is the job of Amniotic sac?

Answer:

  • The amniotic sac is a bag of fluid inside a womens womb (uterus) where the embryo and foetus develops and grows
  • The cavity within the amnion becomes filled with fluid called amniotic fluid
  • The embryo or unborn baby floats and moves in the amniotic fluid
  • Amniotic sac and amniotic fluid give protection against minor mechanical injury
  • This fluid also provides a stable temperature and assists in maintaining a consistent body temperature for the unborn child
Question 12.What are the advantages of sexual reproduction?
(OR) What are uses of sexual reproduction?

Answer: Advantages of sexual reproduction:

  • Sexual reproduction promotes diversity of characters in the offsprings by providing genetic variation
  • It plays an important role in the origin of new species have different characters
  • This genetic variation leads to the continuous evolution of various species to form better and still better organisms
  • Sexual reproduction influences in diversity of characters in offsprings
  • It helps to maintain the continuty of organisms
  • It leads to new generation to tolerate adverse or diseased conditions
  • It helps the spreading of population to new areas
Question 13.How does reproduction help in providing stability to population of species?

Answer:

  • The reproduction is directly linked to the stability of the population of species because it helps in replacing the lost or aging population with the new population and thus ensures the survival of the species
  • The process of reproduction ensure continuity of life on earth
  • In the absence of reproduction one particular species will disappear with time
  • Reproduction induces variations in the population which help the population to tide over adverse environmental conditions and adapt to changing environment
  • Reproduction also helps to generate copies of individuals which are suited to a particular environment
Question 14.Write the differences between mitosis and meiosis?

Answer:

Question 15.What happens to the wall of the uterus during menstruation? (OR) ?
What changes occur in the wall of the uterus during menstruation?

Answer:

  • During the early stage of menstruation the cells in the wall of uterus increase in number by repeated mitotic divisions
  • The inner lining of uterus becomes thick and soft with lot of blood capillaries in it
  • These changes in the uterus are necessary because in case the ovum released by the ovary gets fertilised by the sperm, then the uterus has to keep this fertilised ovum for further development and supply it with food and oxygen etc
  • If fertilisation does not occur the additional growth of the uterus is detached and expelled along with some amount of blood
Question 16."All unicellular organisms undergo only mitotic cell division during favourable conditions" - Do you support this statement? Why?

Answer:

  • Unicellular organisms undergo mitotic cell division not only during favourable conditions but also in unfavourable conditions. So I dont support the given statement
  • When the organism finds favourable conditions it deserves to perform division called Fission. Ex: Amoeba
  • Sometimes scarcity of food or to save it life, some organisms undergo mitotic cell division
  • Organisms like paramoecium undergo a type of sexual reproduction called conjugation during unfavourable conditions
Question 17.What would be the consequences if there is no meiosis in organisms that reproduce sexually?
(OR) What happens if Meiosis does not take place in reproductive cells?

Answer:

  • If meiosis did not occur, a fusion of gametes would result in a doubling of the chromosomes for each successive reproduced generation
  • For example, in case of man egg cells and sperm cells like other cells must contain 46 chromosomes
  • This results in the formation of abnormalities in each generation
  • If meiosis did not occur, there is no genetic variation in the offsprings produced by random fusion of the gametes
  • New characters will not appear in the offsprings
  • The process of evolution will be stopped
Question 18.Vickys father wants to grow a single plant having two desirable characters colourful flowers and big fruits. What method will you suggest to him and why?

Answer:

  • I will suggest the method of grafting to him
  • Grafting enables us to combine the most desirable characteristics of two plants into a single plant with colourful flowers and big fruits
  • By grafting method, a very young scion can be made to flower and produce fruits fast when it is grafted to the stock
  • Vickys father can grow one of the two plants as stock and second plant can be graft to some of its branches as scions
  • Then he can get the plant with both the desirable characters
Question 19.Uproot an onion plant and take a thin section of its root tip. Stain it and observe under the microscope. Draw as you see and identify the stages of the cell division?

Answer:

Question 20.Visit a nearby village and collect information on how farmers grow sugarcane, flowering plants like chrysanthemum, primerose and vegetables like stem tubers, plump gourd (dondakaya), etc. Make a report and present in class?

Answer: Report on growing methods of various plants

Plant name Growing method
Sugarcane Stem bits with nodes called seed pieces or sets can be planted horizontally in the farrows
Chrysanthemum It propagates often by means of suckers (the basal shoot). But some farmers grow these using seeds or the transplanted nursery plants
Primerose These are generally grown using cuttings. Its root ball should be cut vertically making sure that each half has at least 2 plant stems
Potatoes These are the stem tubers. The nodes on the potato are called eyes which sprout out and grow into a new plant
Plumpgourd These have tubers just below the ground which on cutting and planting in soil can give rise to new plants
Question 21.Collect the information from school library or using internet what vegetative methods are followed in your district as well as in your state to propagate various plants of economic importance. Represent it with a graph?

Answer: Vegetative methods followed in our district as well as in our state to propagate various plants of economic importance. I) Natural vegetative propagation: In this method of vegetative propagation, a part of the plant which may be stem, root-leaf or flower gets detached from the body of the mother plant

  • Vegetative propagation: Roots of radish, carrot, dahlia develop adventious buds which grow into leafy shoots
  • Vegetative propagation by stems: Stolons - Vallisneria, offsets - Eichhornia, Rhizome - Banana, Ginger Bulbs - Alliumcepa (Onion); Corn - Colacasia; Tuber - Potato
  • Vegetative propagation by leaves: Bryophyllum
  • Vegetative propagation by modified flowers (Bulbils): Agave
II) Artificial vegetative propagation: Certain flowering plants have the capacity to develop a part of their somatic body into a new independent plant. In artificial vegetative propagation such plants are identified and special techniques are applied to obtain new independent plant.
  • Cutting (Stems): Sugarcane, Roses, Hibiscus, Citrus plants
  • Cutting (Root): Lemon, Tamarind
  • Layering: Jasmine, Strawberry, Gooseberry
  • Grafting: Rubber, Apple, Pear, Citrus, Mango, Guava
  • Propagation by tissue culture technique: Lily, Rose, Magnolia, Fern, Banana for micropropagation, a small amount of tissue from a suitable part of the parent plant is excised and grown on a nutrient medium under aseptic conditions
  • Question 22.Make a flow chart to show the cell cycle and explain cell division describing different stages of mitosis?

    Answer:

    Different stages of mitotic cell division:
    Stage Description
    1) Prophase Chromatin condenses to form chromosomes. Chrormisomes split length ways to form chromatids, connected by centromeres. Nuclear membrane breaks down
    2) Metaphase Chromosomes move to spindle equator, centromeres attached to spindle fibres. Centromeres split, separating the chromatids
    3) Anaphase Spindle fibres attached to centromeres contract, pulling chromatids towards poles
    4) Telophase Chromatids elongate, become invisible. Nuclear membranes form round daughter nuclei. Nucleus divides into two and division of cytoplasm starts
    5) Cytokinesis Cytoplasm divides to form two daughter cells
    Question 23.Draw neat labelled diagrams of male and female reproductive systems of plant?

    Answer:

    Question 24.Observe the following part of flowering plant and prepare a note?

    Answer: The given diagram is the structure of ovule which is present in the ovary (carpel) of plant

    • An ovule is an egg shaped structure attached by a stalk (Funicle) to the inner side of the ovary
    • Depending upon the species of plant involved, an ovary may have one, two, several or even hundreds of ovules
    • At the centre of each ovule is a microscopic embryo sac filled with food and water
    • The embryo-sac is composed of gametophyte cells
    • The majority of flowering plants have an embryo sac consisting of seven cells and eight nuclei
    • They are one egg (female gamete), two synergids, one central cell (secondary nucleus) and three antipodals
    • Central cell contains two nuclei, they are called polar nuclei
    Question 25.Prepare a flow chart to explain the process of sexual reproduction in plants?

    Answer:

    Question 26.Draw a neat labelled diagram to explain plant fertilisation. Write few points on Pollen grain?

    Answer:

    Pollen grains:
    • Pollen grains develop in anther
    • Anther consists of spore-forming tissue. Some of the cells in the spore-forming tissue develop as pollen mother cells
    • Each pollen mother cell undergoes meiosis to form four daughter cells which develop into pollen grains
    • Pollen grains are haploid (n) and are otherwise known as microspores or male gametes
    • They contain only one set of chromosomes (n)
    • The study of pollen grain is called palynology
    • During pollination pollen grains are dispersed by wind and insects
    • Pollen grains are formed in large numbers. They are light in weight and are easily carried by wind currents
    Question 27.How will you appreciate cell division that helps in perpetuation of life?

    Answer:

    • Perpetuation means continuation of life
    • The perpetuation of life is based on the cell division
    • Both mitotic and meiotic divisions are very essential for perpetuation of life
    • In unicellular organisms, the mitotic cell divisions form the entire organisms
    • Mitotic division is essential for all types of asexual reproductions
    • In sexually reproducing organisms meiotic cell division helps in formation of gametes with haploid number of chromosomes which fuses to form diploid zygote during fertilization
    • Zygote further divides by mitosis again and grows into an embryo and then to offspring
    • Thus both mitotic and meiotic cell divisions play a key role in perpetuation of life. Without cell division, there is no perpetuation of life
    Question 28.What precautions will you take to keep away from various sexually transmitted?

    Answer: Precautions to be taken to keep away from various sexually transmitted diseases

    • Avoid sex with any one who has genital sores, a rash, discharge or other symptoms
    • The only time unprotected sex is a safe if the partners have sex only with each other
    • I use latex condoms every time 1 participate in sex. I use it for the entire sex act
    • I avoid sharing towels or under clothing
    • I wash genital organ before and after intercourse
    • I will get a vaccination for hepatitis B. This is a series of three shots
    • I will get tested for HIV for every six months
    • I will not drunk or take drugs. Under these conditions, I may fail to have safe sex
    • I consider that not having sex is the only way, sure way to prevent sexually transmitted diseases
    • Sexual act is supposed to be an act between husband and wife. Hence I will not participate in sex before marriage
    • When I grow up and get married, I will be upright and faithful to the life partner and will not behave immorally
    • Hence as a student I will concentrate on studies and create activities to achieve success in life
    Question 29.Conduct a seminar on child marriages and foeticide?

    Answer: child marriages can also be defined as "any marriage carried out under the age of 18 years and involves the girl who is physically, psychologically, mentally and physiologically immature"

    Causes of Child marriages :
    • Poverty in the families due to unemployment
    • Illiteracy among people
    • Ignorance of consequences of child marriages
    • Strong superstitions among people about child marriages
    • Religious and traditions are also responsible for occurance of child marriages
    Steps to prevent Child marriages:
    • By creating awareness among the people about the ill effects of child marriages
    • By educating the people especially in rural areas of backward districts
    • By providing employment opportunities to all the people
    • Performing live plays, skits and stage shows to create enlightenment among the rural illiterate women about the pathetic future of kids who are forced to get married
    Foeticide:
    • Foeticide is the illegal practice of killing a foetus. Female foeticide is prevalent in our country as a major social evil
    • Some kinds of complications in pregnancy can also demand surgical termination of pregnancy after 8 weeks of conception
    • This is where the abortion is legal and doctors may have to suggest for discontinuous of pregnancy for the sake of health of the mother. However the technique of surgical termination is misused by some people by getting rid of the unborn child
    • Abortion of foetus is an act of murder. God is the author of life and nobody should have right to take it
    Choose the correct answer.
    1. The part of the female reproductive system produces the eggs [ ] ?
    • Ovary
    • Epididymis
    • Cervix
    • Fallopian tube

    Answer: A

    2. The term that we use to describe a sperm cell fusing with an egg cell [ ] ?
    • Fragmentation
    • Fermentation
    • Fertilisation
    • Fusion

    Answer: C

    3. Which part of the male reproductive system produces (human) the sperm cells ? [ ] ?
    • Vas deference
    • Epididymis
    • Seminiferous tubules
    • Scrotum

    Answer: C

    4. How does the sperm break through the egg cell membrane? Choose the option you think is right. [ ] ?
    • Tears a hole in the membrane
    • Dissolves the membrane with chemicals
    • Bites through the membrane with teeth
    • Squeezes through gaps in the membrane

    Answer: B

    5. Why are egg cells larger than sperm cells? Choose the option you think is right. [ ] ?
    • Egg cells have more cells in them
    • Have food store to help growth after fertilisation
    • Have thicker cell membranes
    • Have larger nuclei

    Answer:B

    6. Which of these things will affect the way a foetus grows? Choose the option you think is right. [ ] ?
    • Chemicals in cigarette smoke
    • Alcohol
    • Drugs
    • All of the above

    Answer: D

    7. Which of the following is the correct sequence of steps in the human life cycle? Choose the right option. [ ] ?
    • Babyhood, childhood, adolescence, adulthood
    • Childhood, babyhood, adulthood, adolescence
    • Adolescence, babyhood, adulthood, childhood
    • None of the above

    Answer: A

    10th Class Biology 6th Lesson Reproduction - The Generating System InText Questions and Answers

    10th Class Biology Textbook Page No. 117
    Question 1.How do you think bacteria were dividing to form curd?

    Answer: Curdling indicates that the increase in number of bacteria by fission

    10th Class Biology Textbook Page No. 118
    Question 2.How do you think this process (parthenogenesis) ?
    happens?

    Answer: This process occurs by the development of female gamete or ovum directly develops into zygote without fertilisation

    Question 3.What about animals?

    Answer:

    • Normally the fertilized ovum (zygote) develops into a young one. But the unfertilized ovum also develops into a young one generally the male
    • The process of development of young ones from unfertilized ovum is called parthenogenesis
    • In this process sperms develop by mitotic division whereas ova develop by meiotic division
    • This strange kind of reproduction occurs in animals like bees and wasps
    Question 4.Is regeneration can also be known as a type of fragmentation? Do you agree? Why? Why not?

    Answer:

    • Yes. I agree that regeneration could be also called as a type of fragmentation. Because in both cases pieces or parts from the body of the organism can develop into a new individual
    • Fragmentation and regeneration occur in multicellular animals
    • Fragmentation occurs in organisms with relatively simple body organisation
    • Whereas regeneration occurs in organisms with fully differentiated body organisation
    Question 5.Which type of fission would produce larger colonies in less period of time. Why?

    Answer: Multiple fission would produce larger colonies in less period of time because more number of daughter cells are formed by multiple fission

    Question 6.Which mode of asexual reproduction provides maximum scope of choice of desirable characters?

    Answer: Parthenogenesis provides maximum scope of choice of desirable characters

    10th Class Biology Textbook Page No. 120
    Question 7.What are the characters that would you like to select?

    Answer: The characters that I would like to select are plant with large number of fruits which are big in size and taste sweet with less or no seeds

    Question 8.What mode of propagation would help you to produce the plants with selected characters?

    Answer: Mode of propagation that would help me to produce the plants with selected characters is grafting

    Question 9.Whether they reproduce by budding or fission or fragmentation, organisms are copies of their parents. Is it true? Why ?

    Answer:

    • Yes, it is true that organisms reproduced by budding or fission or fragmentation are copies of their parents
    • Because budding or fission or fragments are not the methods of sexual reproduction
    • No gametes were formed or fused in these methods
    • Exchange of chromosomes or crossing over do not take place. Hence the offsprings produced are similar to their parents
    10th Class Biology Textbook Page No. 122
    Question 10.Do you find any similarities between rhizopus and fern spores and sporangia?

    Answer:

    • Both rhizopus and fern reproduce asexually through spores
    • In both the spores are microscopic, unicellular bodies produced in the sporangia
    Question 11.What about mushrooms, how do they grow? Discuss in your class?

    Answer: Fungi grow from the fragmentation of hypae. They also form buds which are bulged from out side of cells which detaches after division of the nucleus. A special reproduc¬tive sac called sporangium produces asexual spores which are released outside. Fun¬gal sexual reproduction includes plasmogamy, Karyogamy and gametangia

    10th Class Biology Textbook Page No. 123
    Question 12.Think why testis are located outside the abdominal cavity?

    Answer: The testis are located outside the abdominal cavity because the temperature required for proper functioning of spermatogenesis is generally 2 to 3 degrees less than the body temperature

    10th Class Biology Textbook Page No. 127
    Question 13.What function do you think is served by petals and sepals?
    • Calyx consists of sepals give protection to the flower particularly in bud condition
    • Corolla consists of bright coloured petals and are useful in attracting insects for pollination
    Question 14.Draw the diagram of the flower that you collect and label the parts shown and write their functions?

    Answer:

    Functions of flower parts

    • Calyx: Consists of sepals - protects flower in bud conditions
    • Corolla: Consists of coloured petals - helps in pollination
    • Androecium: Consists of stamens - produce male gametes pollen grains
    • Gynoecium: Female reproductive part - produce ovules inside the ovary. Stigma receives pollen grain
    10th Class Biology Textbook Page No. 128
    Question 15.How does the male reproductive cell fertilise the female reproductive cell in flowers of such plants (pea plants) ?

    Answer:

    • In self pollinated plants anthers are usually present above the stigma
    • Pollen from the anthers drop on the stigma
    • A process that takes place as the flowers close for the night
    • And sometimes occurs before they are completely developed and ready to open
    • At the time of pollination slightest movement of the flowers petals stimulate the stamen to dislodge its pollen and transfer it to the near by stigma in pea plant
    • Pollination usually occurs before the flower is fully open
    10th Class Biology Textbook Page No. 129
    Question 16.How many nuclei are present in the pollen grain?

    Answer: Pollen grain has two nuclei. One is called a tube cell and the another is generative cell

    10th Class Biology Textbook Page No. 131
    Question 17.Which floral part may be seen in a fruit?

    Answer: Sometimes calyx may remain with fruit

    Question 18.How cotyledons are useful for the plant?

    Answer:

    • The cotyledons digest and absorb the endosperm
    • They make the stored food available for the growth of the epicotyl and hypocotyl
    • The cotyledons of some flowering plants, digest, absorb, and store the foods from the endosperm as the ovule is maturing into a seed. Eg: beans
    • As a consequence, the cotyledons become greatly enlarged because of stored food and the endosperm disappears more or less completely
    10th Class Biology Textbook Page No. 137
    Question 19.What differences do you find in mitosis and meiosis? Write in a tabular form?

    Answer:

    Mitosis Meiosis
    1. It occurs in somatic cells 1. It occurs in germ cells
    2. Nucleus divides only once 2. Nucleus divides twice
    3. Two daughter cells are formed 3. Four daughter cells are formed
    4. Daughter cells are diploid 4. Daughter cells are haploid
    5. It occurs more frequently 5. It occurs less frequently
    6. Daughter cells form somatic organs 6. Daughter cells form gametes
    7. There is only one prophase, one metaphase one anaphase and one telophase 7. There are two of each phase and five sub-phases in prophase -1
    8. Number of chromosomes are not changed in the daughter cells 8. Number of chromosomes are reduced to half
    9. Chromosome number doubles at the beginning of each cell division 9. Chromosome number is not doubled. It doubles after the end of first meiotic division
    10. No crossing over in chromosomes 10. Crossing over occurs chromosomes
    11. Equation division 11. Reduction division
    Question 20.What would happen if the gametes do not have half the chromosome number as the skin parent?

    Answer:

    • Daughter cells formed in meiosis are gametes
    • These gametes have half of the chromosomes in number as the parent
    • If the gametes do not have half of the chromosomes in number as the parent, when they fuse, they form zygote with double the number of chromosomes when compared to parent cell
    • If it continues, cells in the offspring will have thousands of chromosomes within few generations
    • If the chromosome number increases in a species it leads to the formation of abnormalities
    Question 21.How would it affect the progeny formed by sexual reproduction?

    Answer: If the progeny have thousands of chromosomes in them, it results in formation of abnormalities in each generation.

    Question 22.Why did the government of India fixed the legal marriage age of boys (21 years) and girls (18 years) ?

    Answer:

    • Government of India fixed legal marriage age of boys as 21 years, and girls as 18 years
    • This is because teenage mothers are not prepared mentally or physically for motherhood
    • Early marriage and motherhood cause health problems for the mother and child
    • It may also cause mental agony, as teenage mother is not ready for responsibilities of motherhood
    Question 23.Do you feel that it is a social responsibility to control birth after having one or two children?

    Answer:

    • Yes, it is a social responsibility of every individual to control birth after having one or two children
    • If we dont control birth after having one or two children, population will grow rapidly
    • If the population increases we will not be able to provide all the facilities such as education, medicine, employment etc., to all the people
    • It shows impact on the economic conditions of the family and the society
    • The quality of life will decrease
    Question 24.What do you understand by the term Healthy Society?

    Answer:

    • If all the people in a society are in the state of complete physical, mental and social well being, then the society is said to be healthy society
    • To be in a healthy society, every one in the society should take care of their own personal hygiene and cleanliness of the surroundings
    • Avoiding child marriages, unprotected sex and creating awareness among the people regarding adverse effects of these are very essential to form a healthy society
    Question 25.Will you encourage child marriage? Why?

    Answer:

    • No. I will never encourage child marriage
    • This is because, the sexual act always has potential to lead to pregnancy
    • In case of child marriage, the age of girls is less than 18 years and so they are not prepared mentally or physically for motherhood
    • If they got pregnancy the health of them and their child will be affected
    Question 26.How does HIV is transmitted?

    Answer: Hiv is transmitted by unsafe sexual contacts, using infected devices,infected blood transfusion, from an infected mother to child, etc

    10th Class Biology Textbook Page No. 138
    Question 27.Social discrimination against AIDS patients is also a social evil. Can you support this? Why?

    Answer:

    • Yes, I will support this statement
    • The persons suffering from HIV/AIDS are shown lot of social discrimination in the society
    • This happens even with their own family members
    • This is due to lack of awarness among public about spreading of disease, illiteracy misconception about AIDS
    • If everyone knows how it will not spread they will treat HIV + ves with love and effection
    • HIV +ves are patients. It will spread through sexual contact, blood transfusion, mother to child and not with other modes
    • Hence they can live with us without any discrimination they need our love and family support
    • If anybody shows discrimination, it is definitely a social evil
    10th Class Biology Textbook Page No. 140
    Question 28.Do you think you have moral right to kill a foetus?

    Answer: No, I dont think that we have moral right to kill a foetus. It is our social responsibility to protect the foetus

    Question 29.Why doctors are prohibited to do sex determination through ultrasound scanping for pregnant women?

    Answer: Knowing the sex of foetus inside mothers womb is a severe crime as per the acfmade by government. Ultrasound tests are mend to know the growing condition of the foetus and also to see whether it is suffering with severe ailments. By knowing the sex of the foetus, if it is female, people are ready for aborting it. This leads to reduction in male female ratio in the country. Thats why doctors are prohibited to do sex determination through ultrasound scanning for pregnant women

    10th Class Biology 5th Lesson Reproduction - The Generating System Activities Activity - 1
    Formation of bacterial colony in milk?

    Answer:

    • Take a tea spoon full of curd and mix it thoroughly with around tea spoon full of (half of the glass) luke warm milk in a bowl
    • Take another tea spoon full of curd and mix it with 30 tea spoon full of cold milk in another bowl
    • Cover both the bowls and note the initial time
    • Keep observing every hour to see whether curd has formed
    • Curdling indicates that the increase in number of bacteria
    • Note the time taken for formation of curd in both the bowls
    • Does it take the same time to form curd in both the bowls? Answer: No. Formation of curd in the bowl containing luke warm milk takes nearly 5 - 6 hours. In the second bowl in which cold milk is present no curdling took place
    • What does the time taken to form nearly 30 times the size of the bacterial colony indicate
    • Answer: Time taken to form nearly 30 times the size of the bacterial colony indicates how fast bacteria are growing
    Activity - 2
    Examine Rhizopus or common mould under Microscope?
    (OR) Write the materials required and the procedure followed by you to observe Rhizopus in the lab. (OR) Write the procedure which you follow to observe bread-mould Sporangium m your laboratory. What precautions do you take during the activity? (OR) Suneetha wanted to observe Rhizopus on the piece of bread, (i) Suggest the apparatus needed. (ii) Write the procedure to be followed.

    Answer: Aim: To grow and examine rhizopus or common mould. Materials required: Bread, plastic bag, plain glass slide, cover slip, water, eye dropper, disposable gloves, compound microscope

    Procedure to grow mould:
    • Take a soft bread and leave it in the open for about an hour so it is exposed to contaminants in the air
    • Place the bread in a plastic bag, sprinkle water over it, so it is damp and seal the bag living some air inside
    • Check on the piece of bread every few days and add more water if it is becoming dried out
    • We can find whitish thread like growth with masses of black, gray and green fine dotted structures, the black dotted structure is that of bread mould
    • A good sample of mould may take up to two weeks to form
    • Using this mould make a slide and observe under the microscope
    • Procedure to make a slide:
    • Place a drop of water in the centre of the slide, using an eye dropper if you have one, or the tip of a clean finger
    • Using a tooth pick, scrape some of the mould off, and place it on the drop of water
    • Take the coverslip and set it at an angle to the slide so that one edge of it touches the water drop
    • Then carefully lower it over the drop, so that the coverslip covers the specimen without trapping air bubbles underneath
    • Use the corner of a tissue paper or blotting paper to blot up any excess water at the edges of the coverslip
    • View the slide with a compound microscope, starting with a low objective

    Observations:

    The common bread mould plant consists of fine thread like projections called hyphae and thin stems having knob like structures called sporangia
    Each sporangium contains hundreds of minute spores

    Precautions:
    This should not be done by those with allergies to mould or with severe asthma
    Avoid opening the plastic bag as much as you can
    If you touch the bread, be sure to thoroughly wash your hands afterwards

    Activity - 3
    Observation of pollen grain?
    • Take a slide and put a few drops of water on it
    • Take any flower like hibiscus, tridax, marigold, etc. Tap the anther over the drop of water
    • We will see small dot like structures in water. These are pollen grains
    • Take permanent slide of pollen grain from your lab
    • Also see a permanent slide of pollen grain from our lab
    • Observe under a microscope. We will make a drawing of what we observe and compare with the given diagram
    Observation: Pollen grain germinates only on stigma. Pollen grain consists of two to three cel Is surrounded by a protective wall in Angiosperms. In gymnosperms the pollen grain consists of several living cells. Activity - 4
    Seed germination?

    Answer:

    • Soak a few groundnut or bengal gram (chana) seeds overnight
    • Drain the excess water and cover the seeds with wet cloth. Leave them for a day
    • Keep sprinkling water at regular intervals so that they do not dry up
    • Open the seeds carefully and observe the parts

    Observation: The seed is germinated i.e., the seed embryo is developed into seedling plumule which grows into plant.

    Activity - 5
    Observe different stages of mitotic cell division. (OR)
    Describe various stages of mitosis with the help of neat diagrams?

    Answer:

    • Take permanent slides which shows different stages of mitotic cell division from your lab kit
    • Observe carefully under microscope
    • Draw diagrams what you observe, and compare your observations with the following chart
    Stage Description
    1. Prophase Chromosomes contract, spiral and become visible even in light microscope and nucleoli become smaller (material to chromosomes). Chromosomes split lengthwise to form chromatids, connected by centromeres. Nuclear membrane disappears. Centrosome, containing rod-like centrioles, divides and forms ends of spindle (probably animal cells only). (Note : No pairing of chromosomes as in meiosis)
    2. Metaphase Chromosomes move to spindle equator, spindle fibres attached to centromeres
    3. Anaphase Centromeres split, separating the chromatids. Spindle fibres attached to centromeres contract, pulling chromatids towards poles
    4. Telophase Chromatids elongate, become invisible, (replication at this stage to become chromosomes). Nuclear membranes form round daughter nuclei. Cell membrane pinches in to form daughter cells (animals) or new cell wall material becomes laid down across spindle equator (plants). Nucleus divides into two and division of cytoplasm starts

    Important Question

    TS 10th Class Biology Important Questions 6th Lesson Reproduction

    1 Mark Questions:
    Question 1.
    Give two examples of plants that are propagated by the cutting method?

    Answer:

    • Cutting Stems : Sugarcane, Roses, Hibiscus. Citrus plants
    • Cutting (Root) : Lemon. Tamarind
    Question 2.
    How are cotyledons useful for the plant?

    Answer: Cotyledons have storage food for growing plant. until it forms the leaves

    Question 3.
    In what way does mitotic division help the living organism?

    Answer: Mitotic division helps in

    • growth
    • cell repair
    • healing wounds
    Question 4.
    Give any two suggestions to create awareness to stop female foetlclde?

    Answer:

    • Preparing relevant slogans
    • Organising rallies
    • Awareness campaign by using electronic and print media
    Question 5.
    Write two precautions you take, while observing Rhizopus in the laboratory?

    Answer:

    • Dont touch the experimental bread with hand
    • If you touch the bread, throughty wash your hands
    • Leave the bread in the open air for about an hour
    • Avoid opening of the plastic bag as much as you can
    • Sprinkle water over bread
    • Place the bag in a dark and warm place
    Question 6.
    Mention two materials you have used to observe Rhizopus on bread mould?

    Answer: Bread mould sample, plain glass slide, cover slip, water, disposable gloves

    Question 7.
    During favourable conditions paramoecium reproduce by?

    Answer: In favourable conditions paramoecium give rise to more of its kind from a single parent by simply splitting into two. (Binary fission)

    Question 8.
    In which organisms fragmentation is a common mode of reproduction?

    Answer: Algae, Fungi and many land plants

    Question 9.
    What is parthenogenesis ? Give examples?

    Answer: Production of a new plant or animal from a female without the sexual involvement of the male is known as parthenogenesis. Eg: Watermelon, grapes

    Question 10.
    What are the methods of artificial propagation?

    Answer: The methods of artificial propagation are Cutting. Layering and Grafting

    Question 11.
    Which method is used to obtain a plant with desirable characters?

    Answer: Grafting is used to obtain a plant with desirable characters

    Question 12.
    What is tissue culture?

    Answer: In tissue culture, few plant cells or plant tissues are placed in growth medium with plant hormones in it and it grows into new plants

    Question 13.
    What is the name of common bread mould?

    Answer: The name of common bread mould is Rhizopus

    Question 14.
    What is fertilisation?

    Answer: Union of male and female gametes is known as fertilisation

    Question 15.
    What is external fertilisation?

    Answer: If fertilisation occurs outside the body of the organism, it is known as external fertilisation. Eg: frog and fish

    Question 16.
    What is internal fertilisation?

    Answer: If the fertilisation occurs inside the body of the female organism, it is known as internal fertilisation. Eg: Terrestrial animals

    Question 17.
    What are the parts that present in male reproductive system of man?

    Answer: A pair of testes, accessory glands and system of ducts

    Question 18.
    What are the accessory glands present in male reproductive system?

    Answer: One prostrate, two cowper glands are present in male reproductive system

    Question 19.
    What is ovulation?

    Answer: The release of ovum from graffian follicle is known as ovulation

    Question 20.
    What is placenta?

    Answer: Placenta is the nourishment tissue formed by the cells of embryo and mother

    Question 21.
    On which placenta is formed around?

    Answer: It is formed around 12 weeks of pregnancy

    Question 22.
    What is the membrane that forms umbilical cord?

    Answer: A membrane called allontois, which originates from the digestive canal of the embryo forming the major part of a tube like structure called umbilical cord

    Question 23.
    Whatis foetus?

    Answer: From the third month of pregnancy the embryo is called foetus

    Question 24.
    What is gestation period?

    Answer: Total time required for the development of embryo and foetus is called gestation period

    Question 25.
    What is the gestation period in human beings?

    Answer: It is 9 months or 280 days

    Question 26.
    What are labour pains?

    Answer: The rythemic contraction and relaxation of muscle layers of the uterus is known as labour pains

    Question 27.
    What is the need of sexual reproduction?

    Answer: Sexual reproduction help organisms to develop characters that would be help them to adapt better to their surroundings

    Question 28.
    What are the different parts of a flower?

    Answer: Sepals, petals, stamens and carpels are the different parts of a flower

    Question 29.
    What are unisexual flowers?

    Answer: Flowers containing either stamens or carpels are called unisexual flowers. Eg: Bottlegourd, papaya

    Question 30.
    What are the three parts of carpel?

    Answer: Stigma, style and ovary are the three parts of carpel

    Question 31.
    What is self pollination?

    Answer: Plants having flowers where reproductive cells of stamen of the flower fertilise the female reproductive cells of the carpel of the same flower is called self-pollination. Eg: Plants of pea family

    Question 32.
    What is cross pollination?

    Answer: Pollen grains of a flower are transferred to the stigma of a flower of another plant of the same species, is called cross pollination

    Question 33.
    What is double fertilisation?

    Answer: Union of one pollen tube nucleus with the egg and the second pollen tube nucleus with the fusion nucleus is called double fertilisation

    Question 34.
    Who discovered mitosis?

    Answer: Waither Flemming of Germany discovered mitosis in 1879

    Question 35.
    What is the meaning of the phase "Omnis cellula de cellula"?

    Answer: It means cells arise from pre existing cell

    Question 36.
    Cells in which organism do not divide?

    Answer: Heart and Brain

    Question 37.
    What is interphase?

    Answer: The period between two cell divisions is called interphase

    Question 38.
    What is G2, phase of the interphase?

    Answer: This is linking period between the completion of mitosis and the beginning of DNA replication. The cell size increase during this period

    Question 39.
    What Is S phase of the interphase?

    Answer: This is the period of DNA synthesis leading to duplication of chromosomes

    Question 40.
    What is G2 phase of the interphase?

    Answer: This is the time between the end of DNA replication and the beginning in mitosis

    Question 41.
    What are the different stages present in mitosis?

    Answer: Prophase, Metaphase, Anaphase and Telophase are the stages present in mitosis

    Question 42.
    When does meiosis occur?

    Answer: Meiosis occur only during the formation of gametes in sexual reproduction

    Question 43.
    What is the virus that causes AIDS?

    Answer: Human Immuno deficiency Virus (HIV)

    Question 44.
    How does AIDS spread from one person to another?

    Answer: This disease spread by unsafe sexual contacts using infected devices, infected blood transfusion from an infected mother to child

    Question 45.
    What are the factors that contribute to the spread of HIV in the state?

    Answer: Illiteracy, poor health, unemployment, migration, non-traditional sex practice, unethical contacts and traffiking are some of the factors that spread HIV

    Question 46.
    What is contraception?

    Answer: The prevention of pregnancy in women by preventing fertilisation is called contracention

    Question 47.
    What are the surgical methods to prevent fertilisation?

    Answer: Vasectomy and Tubectomy are the surgical methods to prevent fertilisation

    Question 48.
    What is the marriage age for girl child?

    Answer: 18 years

    Question 49.
    What Is foeticide?

    Answer: Foeticide is the act of destruction or aborting a foetus because it is female. (Or) Medical Termination of Pregnancy (MTP)

    Question 50.
    Who used cell fusion technique to understand the functional relationship between different phases of interphase?

    Answer: Potu Narasimha Rao and Johnson

    Question 51.
    Give examples for sexually transmitted diseases?

    Answer: Gonorrhoea, syphilis, AIDS and herpes, etc.

    Question 52.
    What is the advantage of reproduction through spores in the case of rhizopus?

    Answer: The spores are covered by thick walls that protect them until they come into contact with another moist surface and can begin to grow

    Question 53.
    Which process taking place in the nucleus of a cell leads to variation in the offspring during reproduction?

    Answer: DNA copying

    Question 54.
    Why is if said that sexual reproduction promotes diversity of characters in the offsprings?

    Answer: It is because sexual reproduction results from the fusion of two gametes coming from two different and sexually distinct indMduals. This leads to variation i.e.. necessary for evolution

    Question 55.
    Name the causative organism of syphilis and gonorrhoea?

    Answer: Syphilis is caused by Treponema pallidum and gonorrhoea is caused by Nisseria gonorrhoea

    Question 56.
    Why are variations possible in progeny of sexually reproductive individuals?

    Answer: Variations are possible in progeny of sexually reproductive individuals because copy of DNA in newly formed cell is not identical to copy DNA of original cell

    Question 57.
    The simple animals such as planaria can be cut into number of pieces and each niece grows into a complex organism. What is this process known as?

    Answer: Regneration

    Question 58.
    A student kept leaves of Bryophyllum in the soil. After a few days new plants were grown from them. why?

    Answer: Bryophyllum leaves bear buds in their notches along the margin. When a leaf kept in the soil, the buds come in contact of the soil and develop into plantlets. These plant-lets later grow into new plants

    Question 59.
    Name the three plants which are now grown using plant tissue culture method?

    Answer:

    • Orchids
    • Chrysanthemum
    • Asparagus
    Question 60.
    What does the mothers blood take away from the baby and into the placenta?

    Answer:

    • The mothers blood takes away waste products like carbon dioxide and waste materials such as urea, uric acid and creatinine from the baby
    • The mothers blood supplies oxygen and nutrients to the baby through placenta
    2 Mark Questions:
    Question 1.
    Write any four slogans for propaganda against female foeticide?

    Answer:

    • Stop female foeticide - Save the girl child
    • Without girl child there is no life
    • Todays girls are tomorrows ideal leaders
    • Girls are the wealth of the society
    • If girls become rare - what about our care
    • Beti bachavo - Beti padavo
    • Female foeticide is a crime - Dont commit it at any time
    Question 2.
    Identify the flower parts a, b, c, d and write their main function?

    Answer:

    • Ovary : Female reproductive organ in flower. It produce female gametes called ovules
    • Style : Ovary has a pipe like structure called style. It allows the pollen tube to enter the ovary for fertilization
    • Stamen : These are male parts called androecium. It has two parts. They are filament and Anther
    • Anther : Produces male gametes called pollen grain
    Question 3.
    Draw and label the diagram of human sperm cell?

    Answer:

    Question 4.
    How will we get the desired useful triats with the help of two selected triats by using grafting method?

    Answer:

    • Two plants are joined together in such a way that two stems join and grow as a single plant
    • One which is attached to soil is called stock and the cut stem of another plant without roots is called scion
    • Both stock and scion are tied with the help of a twine thread and covered by a polythene cover
    • Grafting is used to obtain a plant with desirable characters
    • This technique is very useful in propagating improved varieties of plants with various flowers and fruits. Ex : Mango, citrus, apple, rose
    Question 5.
    Draw the labelled diagram of Embryo-sac?

    Answer:

    Question 6.
    Observe the diagram and answer the following
    Questions?
    Questioni.
    Which phases take sanie time duration?

    Answer: G1 phase and S phase

    Questionii.
    In which phase, DNA synthesis takes place?

    Answer: S Phase

    Question 7.
    Write the process involved in seedless fruit development with two suitable examples?

    Answer: In some plants ovary directly develops into fruit without the process of fertilization this phenomenon is called as parthenocarpy. Ex: Grapes, watermelon

    Question 8.
    What precautions will you take to keep away from diseases like AIDS and other sexually transmitted diseases?

    Answer:

    • Avoid sex with unknown partners or multiple partners.
    • Use condom every time
    • Use disposable syringes and needles
    • Transfusion of safe blood to the patients
    • HIV mother can have child with doctors advice only
    Question 9.
    Observe the diagram and answer the following
    Questions?
    Questioni.
    Name male and female reproductive parts of the above figure?

    Answer: Male reproductive parts - anther / pollen grain / stamen Female reproductive parts - ovary / ovule / style / stigma

    Questionii.
    Write the names of (1) and (2) In the diagram?

    Answer:

    1. Sepal or calyx
    2. Petal or corolla
    Question 10.
    When does Parthenogenesis occur? Write names of two animals in which parthenogenesis takes place?

    Answer:

    • Parthenogenesis is a process of reproduction where there is a shift from sexual to asexual mode of reproduction
    • In this process generally the female gamets develops into zygote without fertilization
    • This strange kind of reproduction occur in bees, ants and wasps
    • The parthenocarpic zygote develop into male (Monoploid) while the fertilized one developed into female (Diploid)
    Question 11.
    Draw the figure of metaphase in mitosis, and write about it?

    Answer:

    • Chromosomes move to spindle equator, centromeres attached to spindle fibres
    • Centrorneres split, separating the chromatids
    Question 12.
    Prepare 4
    Questions on meiosis, to conduct a Quiz programme?

    Answer:

    • Where does meiosis occurs in?
    • How many daughter cells are produced at the end of meiosis
    • In which phase of meiosis karyokinesis takes place
    • Name the scientist who discovered meiosis for the first time
    Question 13.
    Write slogans on Oaild marriages - a social evil?

    Answer:

    • Child marriage - A losing game
    • She is a child herself, why burden her with another child
    • My childhood - My right
    • A child should call mother but a child should not be called mother
    • Good marriages take place slowly. Go slow with childrens marriage
    • Say no to child marriage
    Question 14.
    Write 5 slogans on the prevention of HIV/AIDS?

    Answer:

    • Open your eyes before Aids closes them
    • late the disease but not the diseased
    • Spread the knowledge not the virus
    • Wear protection to prevent infection
    • AIDS brings pain ! Girls please abstain
    Question 15.
    Write briefly about natural vegetative propagation?

    Answer:

    •  In natural vegetative propagation new plants are produced from stem, root, leaves of old plants without the help of any reproductive organs
    • In bryophyllum small plants grow at the edge of leaves
    • Aerial weak stems like runners stolons, when they touch the ground give it adventitious roots
    • When the connection with the parent plant is broken the stem portion with the adventitious roots develops into an independent plant
    • Some examples for propagation by stem are from stolons, bulbs. corms, tuber, etc
    • Stolon - Vallisner . strawberry. Bulbs - Onion AIIiumcepa) Corms - Colacasia, Ginger Tuber - Potato Root - Radish. Carrot, etc
    Question 16.
    What is the present scenario of HlV infection in Telangana and Andhra Pradesh?
    What are the causes for HIV infection?

    Answer:

    • Telangana and Andhra Pradesh has the highest number of HIV positive patients in the country
    • According to official statistics, the state had 24 Lakh HIV positive patients in the country during 2011 - 12
    • The prevalence of HIV is 1.07 percent among males and 0.73 among females in the state, which again is higher than other states
    • HIV prevalence among adults (15 - 49 years) 0.90 percent, pregnant women 1.22 percent in Andhra Pradesh
    • Illiteracy, poor health, unemployment, migration, non-traditional sex practise, unethical contacts and trafficking are some of the factors contributing to the spread of HIV in the state
    Question 17.
    What are sexually transmitted diseases and mention the ways to prevent them?

    Answer:

    1. A disease which can be transmitted through sexual contact is called sexually transmitted disease or STD
    2. These include bacterial infections such as gonorrhoea, syphilis and viral infections such as herpes and AIDS
    3. Lack of hygiene is usually a major factor in providing conditions for spread of STDs
    4. But unprotected sex with multiple and unknown partners is the highest reason for the spread of STDs
    5. Some of the ways to prevent STD are as follows
    • Being faithful to ones life partner
    • Avoid sexual contact with unknown person
    • Using condom during sexual intercourse
    • Maintaining personal hygiene
    Question 18.
    Why can more complex organisms not give rise to new individual through regeneration?

    Answer:

    • Many organisms have the ability to give rise to new individual organisms from their body parts
    • Regeneration happens through mitosis and a particular type of tissue can give rise to its own kind only
    • In complex organisms, different tissues and organs have altogether different structures
    • Regenerating a different kind of tissue from another kind is not possible
    • Hence complex organisms are not able to give rise to new individuals through regeneration
    Question 19.
    What are the advantages of vegetative propagation?

    Answer:

    • Vegetative propagation helps to maintain fixed qualities and characteristic features of the parent plant
    • It takes less time to grow plant through vegetative propagation
    • Vegetative reproduction offers a uniform root stock for budding and grafting. This root stock can be selected from a plant that is immune to diseases
    • In vegetative propagation it would be possible to develop new varieties with useful characters
    • Vegetative reproduction is a very useful method of reproduction in plants that rarely produce flowers
    Question 20.
    How will an organism be benefited if It reproduces through spores?

    Answer:

    • Reproduction through spores gives several advantages to an organism like they are produced in very large numbers and it helps in propagation of species
    • Spores can remain dormant till favourable conditions become available
    • Spores help an organism to overcome unfavourahie conditions
    • Spores can be spread through water, air or animals and thus is good for the spread of an organism to more places
    Question 21.
    What is the role of placenta in embryo development?

    Answer:

    • Placenta is a tissue formed by the cells from the embryo and the mother
    • It is formed at around 12 weeks of pregnancy and becomes an important structure for nourishment of the embryo
    • Placenta is a disc which is embedded in the uterine wall. It contains villi on the embryos side of the tissue
    • On the mothers side are blood spaces
    • This provides a large surface area for diffusion of glucose, oxygen and other nutrients from the mother of the embryo
    Question 22.
    What causes joining up of stock and scion grafting technique of vegetative propagation in plants?

    Answer:

    • The stock and scion unite due to cambial cavity
    • Stock is the portion on which the grafting is done and it provides the roots
    • Scion is the portion of the plant which is grafted on the other plant and it contributes the stem
    • The plant contributing scion should have large sized fruits and the plant contributing stock should have deep root system
    Question 23.
    How does binary fission differ from multiple fission?

    Answer:

    Binary fission Multiple fission
    1. No protective coat or wall or cyst is formed around the cell 1. A cyst or a protective coat or wall is formed around the cell
    2. A fully mature individual cell divides into two producing two daughter individuals 2. The cell nucleus divides many times within the cyst to produce many daughter nuclei. Each gathers cytoplasm and forms daughter individuals
    3. No such phenomenon occurs 3. The parent cell breaks away, releasing many individuals at once
    Question 24.
    Why is DNA copying an essential part of the process of reproduction?

    Answer:

    • DNA is the genetic material which makes proteins which in turn give rise physical characteristics of an organism
    • Copying of DNA results in transfer of information to form a fully developed organism
    Question 25.
    Differentiate between asexual reproduction and sexual reproduction?

    Answer:

    • Asexual reproduction involves only a single individual. It does not require two sexes
    • Sexual reproduction involves two different individuals, male and female sexes. The offspring is produced due to fusion of male and female gametes
    Question 26.
    Differentiate between unisexual and bisexual flower. Give two examples of each?

    Answer:

    • When a flower contains either stamens or carpels it is said to be unisexual. Examples: Papaya and watermelon
    • When a flower contains both stamens and carpels it is said to be bisexual. Examples: Hibiscus and mustard
    Question 27.
    How is the process of pollination different from fertilization?

    Answer:

    • Pollination is the process by which the pollen from another reaches the stigma of the flower of the same species
    • Fertilisation is the process in which the male gamete fuses with the egg to form zygote
    Question 28.
    If a woman is using a copper-T will it help in protecting her from sexually transmitted diseases?

    Answer:

    • Copper-T is a contraceptive method which prevents implantation of the zygote inside the uterus
    • It cannot prevent a woman from sexually transmitted diseases
    • Sexually transmitted diseases are transmitted by contact which cannot be prevented by copper-T
    Question 29.
    Arjun Tendulkar injured his knees while fielding at ground. The injury was healed after some days. Arjun was eager to know the process behind it. Describe the process involved in wound healing?

    Answer:

    • The process behind healing of wounds of Arjun is mitosis
    • Due to mitosis cuts, bruises and injuries heal themselves in a few days
    • Cells present at the margins of wound divide repeatedly by mitosis and the resulting daughter cells fill the wound once the entire wound is filled up these cells stop dividing
    Question 30.
    Why is vegetative propagation practised for growing some types of plants?
    OR Why is vegetative propagation adopted over other types of propagation ?

    Answer: Vegetative propagation is practised in some plants because

    • It is the only method of reproduction in seed less plants
    • We get more number of matured plants in a very short time
    • Thousands of plants can be grown in very short time
    • This method can help the breeder in preserving the characters he need
    • It is very easy and economical method for the multiplication of ornamental plants
    Question 31.
    Chromosomal number is reduced to half in the daughter cells produced by meiosis. What happens if the number is not reduced to half in daughter cells?
    Or In Meiosis, the chromosome number in the daughter cells are reduced to half that of their parent cells. Guess, what would happen, If the reduction of chromosome number is not done.

    Answer:

    • If the reduction of chromosomes number is not done, the chromosomal number is doubled in the offsprings
    • The change in chromosomal number changes completely the characters in the individual
    • The offspring differs to parental generation
    • Abnormal characters will be formed in new generation, which are not useful for the existence of individual
    Question 32.
    What are the
    Questions you asked the doctor who visited your school to know "the ways of transmission of HIV" ?

    Answer: I shall ask the following

    Questions to the doctor

    • What are the ways of transmission of HIV
    • How, can we prevent the spread of HIV
    • What precautions should we take while doing transfusion of blood
    • How does HIV transmit from mother to baby
    • Why should we use disposable syringes
    4 Mark Questions:
    Question 1.
    Describe the life cycle of a flowering plant with a help of neat labelled diagrams?
    OR Draw the life cycle of a flowering plant.

    Answer:

    1. Adult plant produces flowers: When the plant matures and is ready to reproduce, it develops flowers. Flowers are special structures involved in sexual reproduction, which includes pollination and fertilisation
    2. Pollination: The transfer of pollen grains from the anther of a stamen to the stigma of a carpel is called pollination
    3. Fertilisation
    • After pollen grains falls on the stigma fertilization occurs when the male gamete present in pollen grains joins with the female gametes present in the ovule
    • In the ovary the male gamete of pollen combines with the nucleus of female gamete or egg present to form zygote
    • Formation of fruit and seed: After fertilisation, a combined cell i.e. zygote grows into an embryo within a seed formed by the ovule
    • Each seed contains a tiny plant called an embryo which has root, stem and leaf parts ready to grow into a new plant when conditions are favourable
    • Another part of the flower (the ovary) grows to form fruit, which protects the seeds and helps them spread away from the parent plant to continue the cycle
    Question 2.
    Analyze the following information and answer the following
    Questions?

    Answer:

    S.No Name of the plant Method of propagation
    1. 2. 3. 4. 5. 6. Mango Rose, Hibiscus Jasmine Bryophyllum Colacasia Onions Grafting Cutting Layering Small plants grow on edges of leaves Corms Bulbs
    Questioni.
    What do you call the given reproduction methods?

    Answer: Given reproduction methods are called vegetative propagation

    Questionii.
    What is the major difference between sexual reproduction and vegetative reproduction in plants?

    Answer: In sexual reproduction gametes formed zygote. But it is not seen in vegetative reproduction. It is one of a sexual method

    Questioniii.
    Potato plants do not produce seeds. How can you propagate this plant?

    Answer: Potato plants propagates through the eyes

    Questioniv.
    What are the advantages of propagating plants with the above given methods?

    Answer: In vegetative propagation

    • More plants are produced in less time
    • Characters are not changed
    • It would be possible to develop new varieties with useful characters
    Question 3.
    Explain the methods of artificial propagation in various plants?

    Answer: Artificial propagation

    1. Cutting : Some plants can grow individually when a piece of the parent plant having bud is cut off from the existing plant. The lower part of this cutting is buried in moist soil. After few days the cut parts having buds grow as an individual plant after developing roots. E.g. Rose, Hibiscus.
    2. Layering : A branch of the plant with atleast one node is bent towards the ground and part of it is covered with moist soil. After a few days new roots develop from the part of the branch buried in the soil. The branch is then cut off from the parent plant. E.g: Nerium, Jasmine
    3. Grafting : Two plants are joined together in such a way that two stems join and grow as a single plant. This technique is very useful in propagating improved varieties of various flowers and fruits. Grafting is used to obtain a plant with desirable character. E.g: Mango, citrus, apple, rose
    Question 4.
    Mention the stages of Mitosis with the help of diagrams. Explain the changes that takes place in Prophase?

    Answer: Mitosis is a method of cell division, in which the nucleus divides into two daughter nuclei each containing the same number of chromosomes as the parent nucleus mitosis takes place in all body cells which retains same number of chromosomes

    Different stages of mitosis:
    • Prophase
    • Metaphase
    • Anaphase
    • Telophase

    Prophase : In this phase chromosomes condense and get coiled. They become even in light microscope and nucleoli becomes smaller. Chromosome split lengthwise to form chromatids connected by centromeres. Nuclear membrane breaks down. Centrosome containing rod like centrioles, divide and form ends of spindle

    Question 5.
    Describe the process of double fertilization in plants. Explain the uses of endosperm that is formed?

    Answer: Double fertilization: In flowering plant germinated pollen rain forms pollen tube. The end of the pollen tube ruptures and two male gamets are released in the Embryosac. Out of two male gamets one male garnet fuses with female garnet which is called fertilization another male garnet fuses with the secondary nucleus and forms endosperm so in flowering plant fertilization occurs twice hence it is called double fertilization

    Uses of Endosperm:
    • Cotyledons develop by utilizing endosperm
    • The cotyledons utilize the stored food in the endosperm
    • Some of the plants utilize the endosperm completely and change into seed
    • Because of the stored food the size of the cotyledons increases
    Question 6.
    Read the following table and answer the following
    Questions?

    Answer:

    SI. No. Structure Location
    1. Tricuspid valve Right auriculo-ventricular aperture
    2. Guard cells Epidermis of leaves
    3. Glomerulus Nephron
    4. Alveoli Lungs
    5. Acrosome Above the head of a sperm
    Questioni.
    Name the structure concerned to the heart?

    Answer: Tricuspid valve

    Questionii.
    What is the function of acrosome?

    Answer: It helps the sperm in penetrating into ovum

    Questioniii.
    Name the structures which are helpful for gaseous exchange?

    Answer: Alveoli and guard cells

    Questioniv.
    Name the part performing Excretion?

    Answer: Glomerulus

    Question 7.
    Explain any two natural and two artificial vegetative propagation methods to produce more number of plants In less time period with examples?

    Answer: Natural propagation

    1. Leaves - Small plant grow at the edge of the leaves. Ex: Bryophyllum
    2. Stems
    • Stolon - Ex : Jasmine, strawberry
    • Bulbs - Ex : Onion
    • Corns - Ex: Colocasia
    • Rhizome - Ex : Ginger
    • Tuber - Ex: Potato
    1. Root - Ex: Roots of murayya, guava

    Artificial propagation: Cutting: Some plants can grow individual when a piece of parent plant having bud is cut off from the existing plants. Ex: Rose, Hibiscus

    Layering: A branch of the plant with at least one node is bent towards the ground and a part of it is covered with moist soil leavings the tip of the branch exposed above the ground. Ex: Nerium, Jasmine

    Grafting: Two plants are joint together in such a way that stems join and grow as a single plant one which is attached to soil is called stock and stem of another plant without roots is called scion. Both stock and scion are tied with a twine thread and cover by a polythene cover. Ex: Mango, citrus, apple, rose

    Question 8.
    Observe the following table?
    Reproduction system Organisms
    Fission Paramoecium, Bacteria
    Budding Yeast, Hydra
    Fragmentation Flatworms, Spirogvra
    Rhizome Ginger, Turmeric
    Cutting Rose, Hibiscus
    Grafting Citrus, Apple

    On the basis of information given In the table write the answers to following

    Questions

    Questioni.
    Write the names of two organisms that show Asexual reproduction?

    Answer: Yeast, Hydra, Bacteria, Paramoecium (any two you may write)

    Questionii.
    Write two artificial vegetative propagation methods mentioned in the table?

    Answer: Cutting, Grafting

    Questioniii.
    Write the names of two plants, which undergo natural vegetative propagation mentioned in the table?

    Answer: Ginger, Turmeric

    Questioniv.
    In fission, how many organisms can we get from one organism?

    Answer: Two

    I. Conceptual Understanding
    Question 1.
    Among the following organisms can we see asexual reproduction? Write about the method of asexual reproduction in any of the two organisms?
    1. Paramoeclum
    2. Yeast
    3. Spirogyra
    4. Amoeba
    5. Planaria

    Answer: Yes, we can see asexual reproduction in all the following organisms

    • Method of asexual reproduction - Organism
    • Binary fission - Paramoecium, amoeba
    • Budding - Yeast
    • Fragmentation - Spirogyra
    • Regeneration - Planaria
    1. Binary fission In Paramoeclum : A single cell divides into two equal daughter cells. First the cytoplasm divides into two parts followed by nuclear division
    2. Asexual reproduction in Yeast : Budding is the common method of asexual reproduction in yeast. In this method, yeast cell wall at a particular region becomes soft and bulges into an outgrowth called bud. Cytoplasm enters into this bulge and then nucleus divides mitotically into two nuclei, one moves into the bud. Finally bud is detached from the parent cell and grows into an independent yeast cell
    Question 2.
    See the adjacent picture. Which type of pollination will occur in this? Why do you think so?

    Answer: Self pollination occurs if stamens and carpels matures at the same time. If they mature at different times cross pollination occurs. Cross pollination occurs in this plant. For cross pollination to occur the pollen grains are to be carried to from other plants belonging to the same species

    The mechanism of dispersal of pollen grains from one plant to other plant is facilitated mostly by wind and insects. Cross pollination is believed to be advantageous for the plant because the seeds produced by the flower will contain another source of genetic material which may contain genes which are advantageous to the survival of the seedlings

    Question 3.
    Describe different artificial vegetative methods to produce large scale production of plants?

    Answer:

    1. Different artificial vegetative propagation methods are cutting, layering, grafting and tissue culture methods
    2. Culling : Some plants grow individually when a piece of parent plant having bud is cut from the existing plant. After burying in the soil the cut parts having buds grow as an individual plant after developing roots. E.g. Rose
    3. Layering: A branch of the plant with at least one node is bent towards the ground and part of it is covered with moist soil. After sometime, new roots develop from the part of the branch burned in the soil. The branch is then cut off from the parent plant. E.g: Nerium, Jasmine
    4. Grafting: Two plants are joined together in such a way that two stems join and grow as a single plant. This technique is very useful in propagating improved varieties of various flower and fruits. Grafting is used to obtain a plant with desirable character. E.g : Mango. citrus, apple, rose
    5. Tissue culture: In this method, few plant cells or plant tissues are placed in a growth medium with plant hormones in it and it grows into new plants. Thousands of plants can be grown in very short Interval of time
    Question 4.
    1. Labelled parts of A, B, C, D above drawn Human female reproductive system
    2. In which part ferifiization takes place
    3. Which part is in connection with Implantation
    4. What is ovulation

    Answer:

    • A : Fallopian tube
    • B : Ovary
    • C : Uterus D : Vagina
    1. Fertilization takes place in fallopian tube
    2. Uterus
    3. Release of ovum from graffian follicle of ovary is known as ovulation
    Question 5.
    Write the differences between asexual reproduction and sexual reproduction?

    Answer:

    1. Asexual reproduction - Sexual reproduction:
    Asexual reproduction Sexual reproduction
    1. Involves single organism 1. Involves one or two organisms
    2. No production of gametes 2. Male and female gametes are produced
    3. There is no fusion of gametes 3. It involves fusion of male and female gametes
    4. It requires only mitotic divisions 4. It requires meiotic division followed by mitotic division
    5. It produces offsprings that are identical to the parent 5. Offspring will have some characters from male parent and others from female parent. Some characters may not be present in either of the parents
    6. In this chance of genetic variation is only through random mutation 6. In this reproduction there is more chance for genetic variation
    7. Asexual reproduction is not very useful for natural selection in evolution of species 7. Sexual reproduction is highly useful for natural selection in evolution of specie
    8. It occurs by budding, fragmentation, sporulation 8. It occurs due to pollination and fertilization
    Question 6.
    Briefly explain about artificial vegetative propagation?
    OR Describe about cutting, layering and grafting in vegetative propagation.

    Answer:

    1. The process of growing many plants from one plant by man-made methods is called artificial propagation of plants
    2. The three common methods for the artificial propagation of plants are
    • Cutting
    • Layering and
    • Grafting
    1. A small part of a plant which ¡s removed by making a cut with a knife is called cutting. A cutting may be a piece of stem, root or even to a leaf. Eg: Rose, Bougainvillia, Sugarcane, Banana, etc
    2. In Layering a branch of the plant with at least one node is bent towards the ground and a part of it is covered with moist soil leaving the tip of the branch exposed above the ground. After some time, new roots develop from the part of the branch buried in the soil. The branch is then cut off from the parent plant. Ex : Nerium, Hibiscus
    3. In grafting two plants are joined together in such a way that two stems join and grow as a single plant. Eg: Mango, Citrus, Apple, Rose etc
    Question 7.
    Describe the structure of male reproductive system in human beings. With neat labelled diagram explain the structure of male reproductive system in human beings?

    Answer:

    • The male reproductive system of human beings consists of a pair of testes, accessory glands and a system of ducts
    • Testes are male reproductive organs and produces spermotozoa or sperms and also secretes male sex hormone Testosterone
    • Inside each testis several lobules are present. Each lobule has several tubules called seminiferous tubules
    • Germinal epithelial cells in the seminiferous tubules undergo meiotic division to produce spores
    • The accessory glands include one prostrate gland and two cowper glands. Secretion of these glands produce semen
    • The duct system consists of vas efferentia. They collect spermatozoa from seminiferous tubules
    • Vasefferentia continue as epididymis where sperms are stored temporarily
    Question 8.
    Describe briefly about the female reproductive system in human beings?

    Answer:

    • A pair of ovaries are the reproductive organs in woman
    • They are present just below the kidneys in the abdominal cavity
    • Each ovary has severed sac like structures called ovarian follicles or Graffian follicles
    • Every time only one follicle matures and releases one ovum into body cavity
    • Just above the ovaries are the tubes called oviducts or fallopian tubes
    • The two oviducts connect to a bag like organ called uterus at their other ends
    • The uterus is connected through a narrow opening called cervix to another tube called vagina which opens to the outside of the body
    • Vagina is a tubular structure and is also called birth canal because it is through this passage that the baby is born after the completion of development inside the uterus of the mother
    Question 9.
    Write a short note on child birth?

    Answer:

    • Total time required for the embryonic and foetal development is about 9 months or 280 days
    • After this time, foetus is expelled from the uterus by the mother. This is child birth
    • Child birth is a complicated process and involves the participation of child and mother
    • The foetal hormones produced inside, stimulate the contraction of the muscles present in the walls of uterus
    • These contractions called labour pains help in the expulsion of the foetus from the uterus
    • During this process the amnion ruptures, placenta is separated from the walls of the uterus
    • At child birth the head usually comes out first
    • The foetus is still attached to the mothers uterus through the umbilical cord, which is later separated by the doctors
    Question 10.
    Describe the structure of flower with a neatly labelled diagram?

    Answer:

    • A typical flower consists of an outer whorl of green sepals (calyx. which protects the parts within
    • The second whorl has petals (corolla. which are usually brightly coloured. They sometimes have fragrance also
    • Petals are soft and are useful to attract insects to facilitate cross pollination
    • The third whorl of the flower consists of stamens Androecium. which are the male reproductive organs
    • Each stamen is made up of a filament and an anther
    • Each anther usually has two anther lobes. The anther produces pollen grains microspores
    • The inner most fourth whorl is gynoecium or pistil. It consists of ovary, style and stigma
    • Ovary occupies central portion on the thalamus. A swollen ovary is present on the thalamus
    • Inside the ovary future seeds, known as ovules are present
    • Ovary has a pipe like extension called style. The tip of the style ends in stigma. The stigma receive the pollen grains
    Question 11.
    Describe briefly about the meiosis or reduction division?

    Answer:

    • Meiosis occurs only during the formation of gametes in sexual reproduction
    • During meiosis only one set of chromosomes are passed on to the daughter cells. Hence daughter cells have half the number of chromosomes of the mother cells
    • In meiosis karyokinesis and cytokinesis occur two times
    • During first phase of meiosis the parent cell divides twice, though the chromosomes divide only once
    • The second phase meiosis is similar to normal mitosis, but chromosomes do not duplicate, more over the chromosomes are distributed equally to each cells
    • Thus the four daughter cells have just half the number of chromosomes of the parent cells
    • These are haploid (containing only one set of chromosome
    • Thus meiotic division is also called reduction division
    Question 12.
    What is contraception ? What are the contraceptive methods followed for birth control ?

    Answer:

    • The prevention of pregnancy in women by preventing fertilisation is called contraception
    • Any device or chemical (drug. which prevents pregnancy in woman is called contraceptive
    • Physical devices such as condoms and diaphragm (cap. are used. This prevents reaching of sperms to ova for fertilisation
    • Chemicals in the form of pills are induced either orally or inserting into female reproductive organ vagina
    • Pills for males kill the sperms and hence are called spermicide
    • The use of intra - uterine device called copper - T, loop, etc. are also very effective in preventing pregnancy
    • Surgical methods of birth control are available for males as well as females
    • In males a small portion of vas deferens sperm duct. is removed by surgical operation and both ends are tied properly. This method is called Vasectomy
    • In females a small portion of oviducts (fallopian tubes. is removed by surgical operation and the cut ends are tied. This method is called Tubectomy
    Question 13.
    Describe the developmental stages of human embryo after fertilization?

    Answer:

    • During fertilization, chromosomes of the ovum and the chromosomes of the sperm make up into pairs and the resulting cell is called zygote
    • Fertilization takes place in the oviduct or fallopian tube
    • The zygote which is diploid travels down the fallopian tube. As it moves it undergoes several mitotic divisions forming the embryonic stage called blastocyst
    • Blastocyst moves towards the wall of the uterus and finally gets attached and embedded in the wall of the uterus. This is called implantation
    • The growing embryo forms two membranes chorion and Amnion
    • Chorion establishes connection with the walls of the uterus and helps in the supply of nutrients to the embryo and removal of wastes from the embryo
    • Amnion forms a sac like structure around the embryo. The space between the amnion and embryo is filled with a fluid called amniotic fluid
    • Amnion and amniotic fluid give protection to the embryo against minor mechanical injury
    • Placenta is a tissue formed by the cells from the embryo and the mother. It is formed around 12 weeks of pregnancy
    • Placenta nourishes the growing embryo
    • A tough cord called umbilical cord is also formed by the embryo which is connected to the walls of the uterus through the placenta
    • From 3 months of pregnancy, the embryo is called foetus
    • Pregnancy lasts on an average 9 months or 280 days. This period is called gestation period
    • After this time foetus is expelled from the uterus by the mother - this is child birth
    • This process is complicated and involves the participation of foetus and mother
    Question 14.
    What is the significance of cell division in human beings ?

    Answer:

    • The process of cell division is same in unicellular organisms to highly evolved multicellular organisms like human beings
    • Cell division is the process that transforms a human fertilized egg into a baby in nine months and into an adult in the next 20 years
    • Cell division and function in a multicellular organism is highly regulated. It occurs only when there is a need for it
    • Cells in some organs, such as heart and brain of an individual never divide
    • On the other hand bone marrow cells actively divide to produce red blood cells, which have a short life span (120 days. in the body
    • For example, if you cut your finger and bleed, soon a blood clot forms to stop the bleeding
    • This brings in various chemicals to the site that stimulate skin cells to divide and heal the wound
    • Cell division ceases or stops as the wound is completely healed
    • In contrast, cancer cells do not respond to such growth regulating factors and continuously divide at the expense of normal cells. Thus ultimately killing the host
    • So it becomes important to understand the processes involved in cell division
    Question 15.
    Illustrate the process of regeneration in planaria with the help of suitable diagram?

    Answer:

    • Planaria can be cut into many number of pieces and each piece grows into a complete planaria
    • This development of pieces of an organism into an individual is known as regeneration
    • Regeneration is carried out by specialised cells
    • These cells proliferate and form large number of cells
    • In this mass of cells differentiation occurs to form various types of cells and tissues
    • These changes take place in an organised sequence referred to as development
    • This results in formation of an individual planaria
    II. Asking
    Questions And Making Hypothesis
    Question 1.
    What are the consequences if meiosis not happens in the body cells of the organism ?

    Answer:

    • Each organism has a fixed number of chromosomes
    • This number has to be maintained in its offspring
    • Any sudden change in the number of chromosomes will be harmful to the off-spring. Assume parent has 10 chromosomes
    • In the absence of meiosis during sexual reproduction gametes will also have the same number of chromosomes as parent i.e., 10 chromosomes
    • Union of female and male gametes occur forming zygote during sexual reproduction. The zygote will have the double number of chromosomes as compared with the parent organism, i.e. the number of chromosomes in zygote will have 10 + 10chromosomes
    • In the next generation, the offspring will have forty chromosomes. If this continues cells in the offsprings will have thousands of chromosomes within few generation
    • This results in formation of abnormalities in each generation. Hence by way of meiotic division, the chromosome number is maintained constant from generation to generation
    Question 2.
    What happens in flowering plant if single fertilization only takes place ?

    Answer:

    • If single fertilization takes place in flowering plants it forms zygote  (pollen tube nucleus + eggs) or Endosperm (pollen tube nucleus + fusion nucleus) only
    • After many changes zygote divides several times to form an embryo within ovule
    • Another part of flower (ovary) grow to form fruit. With single fertilization only fruit (or) embryo with in ovule will form
    Question 3.
    What happens if the fallopian tubes are partially blocked and the ovulated eggs are prevented from reaching the uterus?

    Answer: Fertilization may take place but the zygote may develop in the tube instead of uterus

    Question 4.
    What will happen if there is no mitosis at all in living organisms ?

    Answer:

    • If mitosis is not present, growth and development of organism will not take place
    • Wound healing does not take place
    Question 5.
    Ravis father wants to cultivate potato in his field. He wants to clarify some doubts with the agricultural officer. Prepare a list of doubts in form of
    Questions for him?

    Answer:

    • Which type of soil is suited for growing potato
    • What are used as seeds for sowing potato crop
    • What are climatic conditions required for potato crop
    • What are the vegetative propagation methods to grow potato crop
    • What are the best ways to prevent early and late blight disease
    • How are weeds controlled in potato crop
    • What are the fertilizers required for potato crop
    III. Experimentation And Field Investigation
    Question 1.
    What procedure do you adopt to see pollen grain with pollen tube ?

    Answer: Aim : To observe the pollen tube. Apparatus : Microscope, Sugar solution, flowers (Alium cepa) slide, coverslip, brush. Procedure

    • Collect any mature flower keep them in sugar solution for 6-7 hours. It enhances the germination of pollen grain
    • Take a slide, put a drop of water on it
    •  With the help of brush tap on flower to collect pollen from flowers already kept in sugar solution
    • Observe under microscope. Draw what you have seen in your notebook
    Question 2.
    Sameer wants to observe Rhizopus under microscope. For this?
    1. What are preparatory activities he has to do
    2. What procedure does he follow ? And
    3. What precautions should he take

    Answer:

    1. To observe Rhizopus he has to do the following preparatory activities
    • He has to grow Rhizopus or common mould on his own in a controlled environment
    • Take a bread slice, leave in open air for about an hour, place the bread in plastic bag
    • Sprinkle water over it to have dampness then seal the bag, leaving some air inside, place it in a dark warm place
    • After 2-3 days, you will find black patches (or) thread like growth with masses of black, grey and green fine dotted structures on it
    1. Materials required: Mould sample, plain glass slide, coverslip, water, disposable gloves, microscope, tooth pick.
    Procedure:
    • Place a drop of water in the centre of the slide
    • Using a toothpick, scrape very little of the mould and place it on the drop of water
    • Take the cover slip and set it at an angle to the slide, so that one edge of it, touches the water drop, then carefully lower it over the drop so that the cover slip covers the specimen without trapping air bubbles underneath
    • Use the corner of a tissue paper or blotting paper to blot up any excess water at the edges of the cover slip
    • View the slide with a compound microscope first observe under low power
    Observation:
    • The common bread mould consists of fine thread like projections called hyphae and thin stems having knob like structures called Sporangia
    • Each sporangium contains hundreds of minute spores
    • When the sporangium bursts, the tiny spores are dispersed in air
    Precautions:
    • Keep away from mould who is suffering from allergies and asthma
    • Do not touch mould with bear hands. If you touch it be sure to thoroughly wash your hands afterwards
    Question 3.
    How will you stain a microscopic slide showing mitosis in on ion roots?

    Answer: Place the cut tip on a clean microscopic slide. Add 2-3 drops of acetocarmine stain to the slide. Observe it under a compound microscope

    IV. Information Skills And Projects
    Question 1.
    Observe the following mitotic cell division diagram and answer the
    Questions given below?
    Questioni.
    How much time does G1 phase require?

    Answer: G1 phase requires approximately 10.50 hours

    Questionii.
    What is Sphase?

    Answer: S phase period of DNA synthesis (synthesis phase)

    Questioniii.
    What is G2 phase ? What changes occur during this phase?

    Answer: G2 phase is the time between the end of DNA replication and the beginning of mitosis. Cell organelles divide and prepare chromosome for mitosis

    Questioniv.
    What is M phase ? How much time does it require?

    Answer: M phase is cell division phase. It requires 1 hour to complete

    Questionv.
    How much time is required to complete mitotic cell cycles?

    Answer: Approximately 25.30 hours

    V. Communication Through Drawing, Model Making
    Question 1.
    Draw the life history of flowering plant in the form of block diagram?

    Answer: Life history of a flowering plant:

    Question 2.
    Label the parts for given diagram and write functions of labelled parts 1, 2, 6 and 7?

    Answer:

    • Stigma
    • Anther
    • Petals
    • Stamen
    • Style
    • Sepals
    • Ovary
    Functions of Stigma, Anther, Sepals and Ovary:
    1. Stigma: It receives pollen grains
    2. Anther: Produce pollen grains
    3. Sepals: Give protection to inner whorls
    4. Ovary: It forms ovules and later seeds
    Question 3.
    Draw labelled diagram of Human male reproductory system. What is the function of epididymis?

    Answer: The function of epididymis: It stores sperms temporarily

    Identify the given picture. What is the message given by it?

    Answer: The given picture is Red ribbon. The Red Ribbon / Red ribbon clubs gives awareness about HIV / AIDS

    VI. Application To Daily Life, Concern To Biodiversity
    Question 1.
    Write what programmes you are conducting to provide awareness of a health cleanliness and family planning?

    Answer:

    • Organising Health camps on World Health day to people of the village
    • Conducting immunisation programs for every three months
    • Supplying tablets on the deworming day
    • Organising seminars by expert doctors on individual health and cleanliness programs
    • Propagating small family norms conducting camps for family planning operations
    • Educating the masses through pamplets on the needs of taking balanced diet
    • Need of using toilets and washing hands and legs before and after meals
    • Educating the people by conducting adult education centres. This is basically required for enlightening the people on health aspects
    Question 2.
    Describe what life skills one should develop in Adolescent stage?

    Answer: In order to face challenges of life especially in the context of adolescent stage

    • Decision making skills : This means critical thinking and making right decisions in life
    • Inter personal skills: It means healthy relationship between friends and classmates
    • Communication skills: It means freely expressing their views, fears, doubts, anxiety etc
    • Coping skills: It means to adjust with situations of life
    • Handling peer pressure : It means making value judgements on request from friends
    • Building caring relationships: It means respecting friends and others, especially of the opposite gender
    Question 3.
    Write some slogans against female foeticide?

    Answer:

    • Stop female foeticide - Save girl child
    • Dont kill our mother, wife, daughter - Because all are girls
    • Your daughter may be tomorrows a Doctor, an Engineer, a Scientist or a Teacher save them."

    Question Papers / Notes Download


    Videos


    Join
    Intermediate