Solutions

TS 10th Class Biology 5th Lesson Coordination - The Linking System Textbook Questions and Answers

Improve your learning

Question 1.Fill In the missing sections In the following flow-chart.

Answer:

Question 2.Do you think bodys team work maintains functioning of our body? Justify your answer with an example?

Answer:

  • Yes. Bodys team work maintains functioning of our body
  • All our functions are carried out by an effort of several systems working together
  • The human body has a set of systems which regulate the internal environment and strive to give our cells the necessary condition as they need to function
  • We cannot use only the skeletal system or muscular system
  • To do any function several other systems also have their own roles to play
  • The pathway involving the way that our organs tissues and cells pickup signals from their surroundings and respond to them that triggers different functions in our body as well as by our body
  • When all the organs and organ systems work as a unit then the organism will survive
  • For example our eyes, ears, legs should coordinate with each other when crossing the road. Otherwise we may met with an accident
Question 3.Give an example of coordination in your body where both hormonal and nervous controls function together?

Answer:

  • Several functions in our body are controlled by nerves, while many others are controlled by hormones
  • When we are afraid, the rate of heart beat increases, the breath rate will be faster, blood pressure increases, the hair on the body becomes errect and we get goose bumps
  • We might not observe our pupil dilation, skin becomes more sensitive. We come to normally only after we reach a safe spot
  • The various actions of the body are controlled by hormones and coordinated by nervous system
  • In these type of conditions nervous system and endocrine system work together to bring about control and coordination
  • Another example for nervous and hormonal coordination. When the mother feeds the baby, the baby sucks the nipple for milk. This information is send to the brain by sensory nerve. Brain orders the pituitary gland to release the hormone oxytocin. Oxytocin helps in the ejection of milk from the mammary glands
Question 4.Consider that you are passing by a garbage disposal area and you immediately?
cover your nose. Arrange the events below in a logical order by marking them from 1 to 5 to trace the events that happen in the nervous system from detection of foul smell (stimulus generation) to covering your nose (response).
  • At the end of the axon, electrical impulse releases chemicals
  • Stimulus received by the dendrites of a neuron sets off chemical reaction that creates an electrical impulse
  • Electrical impulse transmitted through cell body and axon
  • The chemicals cross the synapse and reach the next neuron. Similarly, the electrical impulse crosses several neurons
  • Finally, the impulse is delivered from neuron to the gland that helps in recognition of the foul smell and muscle cells that help in covering the nose

Answer: The following events occur in nervous system for detecting foul smell of garbage, ii, iii, i, iv, v

Question 5.What is a Synapse? How is it useful in transfer information?

Answer:

  • Definition: Synapse is a functional region between two neurons where information from one neuron is transmitted or relayed to another neuron
  • Through synaptic region is with minute gaps it does not have any protoplasmic connection between them
  • Information is passed from one nerve cell to the other through these gaps either in the form of chemical or electrical signals or both
Question 6.Distinguish between?
  • Stimulus and Response
  • Afferent and Efferent nerves
  • Central nervous system and peripheral nervous system
  • Receptor and effector

Answer:

  • Stimulus and Response
  • Stimulus Response
    1. It is the cause or change in organisms surroundings that causes the organism to react 1. It is the act done by the organism
    2. Stimulus can not be always controlled especially external stimuli 2. It could be controlled
    3. Stimulus could be of any magnitude 3. The response could never go beyond the highest capability of an organism
    4. Response can not determines the stimulus 4. Stimulus determines the response
  • Afferent and Efferent nerves
  • Afferent nerves Efferent nerves
    1. Nerves coming from receptors or sense organs are called afferent nerves 1. Nerves that carry impulses from brain or spinal cord are called efferent nerves
    2. These are also called sensory nerves 2. These are also called motor nerves
    3. Sensory nerves carry information from sensory organs like ears, eyes, from brain or spinal cord 3. The motor nerves carry impulses to effector nose, tongue and skin to brain and organs (muscles) and are responsible for the movement of hands and legs
    4. These are incoming nerves 4. These are outgoing nerves
  • Central nervous system and peripheral nervous system
  • Central nervous system Peripheral nervous system
    1. It consists of Brain and spinal cord 1. It consists of nerves that arise from brain and spinal nerves
    2. Both of them have nerve cells and glial cells 2. It has 43 pairs of nerves. Among them 12 pairs are cranial nerves and 31 pairs are spinal nerves
    3. Brain and spinal cord are continuous with each other 3. Cranial nerves take their origin from brain and spinal nerves take their origin from spinal cord.
    4. Brain and spinal cord receive infor¬mation 4. The cranial nerves carry information to the sense organs and spinal nerves from organs to spinal cord
    5. Central nervous system coordinates all neural functions 5. These supply information required for the movement of the muscles
  • Receptor and effector
  • Receptor Effector
    1. The sense organs which are made up of cells called receptors 1. Muscles or tissues which are linked with nerves are called an effector
    2. Receptors respond to stimulus 2. Effectors are the organs that produce response
    3. These send information to central nervous system 3. They follow the commands of central nervous system.
    4. These are connected to sensory organs 4. These follow the motor nerves
    5. Nervous system sense the changes inside and outside the body through receptors 5. Effectors receive messages from brain or spinal cord through motor nerves
    Question 7.How does phototropism occur in plants?

    Answer:

    • Bending of plants towards light is called phototropism. (Photo = light) (tropism = movement)
    • For example a creeper which is growing near the window bend towards sunlight
    • Auxins are the phyto hormones which are present at the tip of the shoot respond the plant to bend towards sunlight
    Question 8.Give an example and explain how plants may immediately respond to a stimulus?

    Answer:

    • The plant responding to stimulus is mimosa pudica is the example
    • Mimosa pudica leaves have pad like sweelings at the base are called PULVINI
    • Here cells contain water and large intercellular spaces. Due to water pressure pulvini hold the leaf errect
    • When we touch the leaves, an electrical impulse is generated due to plant hormone
    • Because of this hormone water in the pulvini cells which are closer to the leaf vein migrate to other sideof the cells
    • Then pulvini loss its fitness hence leaves become fold. After 20 to 30 minutes water comes back leaves become errect
    Question 9.Suggest an experiment to show how roots grow away from light in most plants?

    Answer: Aim: To prove that roots grow away from light in most plants. Material required: Glass jar, Bean seed. Procedure:

    • A plant jar is taken and filled with mud
    • A bean seed is sown just adjacent in the inner wall of the jar
    • So that it is easy to observe the growth of root and shoot
    • After 4-5 days the germination of the seed is observed
    • Keep the jar in the sunlight. We observe the growth of roots and shoot
    • Finally the jar is tilted to keep the growing plant horizontally
    • After the growth of 4-5 days, tilt the glass jar and keep the plant horizontally
    Observation: It is observed that the roots extends downwards to the earth that is away from the sun light and the shoot grows towards sunlight. Conclusion: By the above experiment it is proved that roots grow towards gravity (earth) away from sun light.
    Question 10.Give an example to show how hormones can influence visible changes in your body?
    (OR) What are the effects of hormones on human beings?

    Answer:

    • Endocrine glands secrete chemical substances called Hormones directly into blood
    • Hormones act on the cells of other organs and increase or decrease the metabolism of carbohydrates, proteins and fats
    • The external features by which the males and females can be distinguished are called secondary sexual characters
    • Testosterone in males and estrogen in females promotes the development of secondary sexual characteristics
    • For example, if a dog chases us, our nervous system stimulate the adrenal glands to secrete more adrenaline hormone into our body
    • When we are afraid, the rate of heart beat increases, the breath rate will be faster, blood pressure increases, the hair on the body becomes errect
    • All these changes occur due to the production of Adrenaline hormone
    Question 11.How does a neuron differ from an ordinary cell in structure? Write notes?

    Answer:

    Neuron (Nerve cell) Ordinary cell
    1. It is the longest cell in our body 1. Generally cells are round or oval shaped
    2. It belongs to only nervous system 2. These are the structural units of body
    3. Nerve cell has three parts: 1. Cyton 2. Axon 3. Dendrites 3. Commonly divided as 1. Cytoplasm and 2. Nucleoplasm
    4. These cells carry impulses to brain and spinal cord 4. Involve in metabolic activities
    5. These are not regenerated 5. The cells have cell division and replace the death cells
    6. Nerve cells end with dendrites 6. These cells do not have end points
    7. Some nerve cells are covered with lipid coat 7. Generally these are covered with plasma membrane
    8. Nissl granules are special character of nerve cells 8. These cells do not have Nissl granules
    Question 12.Is the structure of neuron suitable for transmission of impulses? Analyse?

    Answer:

    • Yes. The structure of neuron is suitable for transmission of impulses
    • Neurons are the functional units which receive and process information and generate responses
    • Cell body is the centre for all the synthetic activity of the neuron.
    • Dendrites arise from the cell body receive information from other neurons and carry this information to the cell body
    • The axon or nerve fibre gives out several branches that end in nerve terminals. These make connect with the dendrites or the axons of another neuron
    • Myelinated sheath prevents the leakage of electrical currents from axon. Myelinated axons conduct impulses much faster than unmyelinated axons
    Question 13.Man is the most intelligent animal. What could be the fact that helped us to reach such a conclusion?

    Answer:

    • Man is the most intelligent animal in animal kingdom
    • This is possible by well development of brain and its marvellous function
    • Human brain has abilities to learn from concepts
    • It understands, applies logic and reason
    • The brain also recognizes patterns and comprehends ideas
    • The human brain has ability in making plans, solving problems, making decisions and retaining information
    • Man is the only animal who uses language to communicate
    • Intelligence enables humans to experience and think
    • It has also consciousness and self-awareness
    Question 14.The axon of nerve cell in hand is shorter than the axon of nerve cell in leg. Do you support this statement? Why?

    Answer:

    • Yes, I support the above statement
    • The axon of nerve cell in hand is shorter than the axon of nerve cell in leg
    • The sciatic nerve is the large nerve in humans and animals. It begins in the lower back and runs through the buttock and lower limbs
    • Sciatic nerve present in the leg is the largest and widest single nerve in the human body. It measures about 1 mt in length
    • Usually the length of leg is more in size than hand. Hence the axon of nerve cell in hand is shorter than the axon of nerve cell in leg
    Question 15.Organs respond to the external stimulus by a fraction of second. How do you feel about such controlling mechanism of human body?

    Answer:

    • Organs responding for the external stimuli by a fraction of second are due to reflex action
    • Reflex actions are very important as they save us from painful or dangerous stimuli
    • Reflex actions or reflexus are fast, immediate automatic and involuntary responses of the body
    • They help in the body as they save us from painful or dangerous stimuli
    • Reflexes occur without our thinking
    • Brain is not involved in the execution of several reflexes
    • Ex: Withdrawing our hand when we touch hot subject.
    Question 16.State whether the following actions are voluntary action, reflex action or conditioned reflex?
    • Blinking
    • Cleaning the table
    • Playing on the key board
    • Salivating when food is put in the mouth
    • We close our ears when we hear unbearable sound

    Answer:

    • Blinking: Involuntary action or reflex action
    • Cleaning the table: Voluntary action
    • Playing on the keyboard: Conditioned reflex
    • Salivating when food is put in the mouth: Involuntary or Reflex action
    • We close our ears when we hear unbearable sound: Involuntary or reflex action
    Question 17.What will happen to the potted plant kept near window in the room?
    (OR) Draw a diagram of a plant showing phototropism. Explain why plants possess such type of response. (OR) A plant which grows near a window bends towards sun light. Write the reason for it.

    Answer:

    • The potted plant which is kept near the window in the room, grows towards light
    • Auxins acts on bending of stem of show a response to the sun light
    • More auxin collects on the light illuminated side of the stem. So cells on that side grow faster
    • On opposite side cells grow slow to make the stem bend
    • Auxins are the plant hormones responsible for the growing of the stem towards light
    • Auxins are synthesized at the tip of the stem (meristematic tissue
    • )
    • Bending of the plant towards light is called phototropism
    Question 18.What happens if all the functions of the human body are controlled only by brain?
    Brain controls all the functions of the human body. Comment on it.

    Answer:

    • If all actions of the human body are controlled by brain, our body will get harm in dangerous situations
    • Some actions may be delayed and our brain could not conduct reflex actions, which require immediate action to a stimulus
    • For example, when we touch a hot object, we require an immediate response to save our hand. If the brain controls this action, the time taken will be more and our hand will burn
    • So, it is controlled by spinal cord, the response will be quick, and we may escape the danger
    • Nerves can not reach the every corner of the body, whereas hormones of endocrine glands can do that
    • So its not good that all functions are controlled by brain
    Question 19.If you visit a doctor, what doubts you would like to clarify about pancreas?

    Answer:

    • What is pancreas
    • Where is pancreas located in our body
    • Why is it called mixed gland
    • What is the exocrine part of pancreas
    • What is the endocrine part of pancreas
    • What are the cells that secrete hormone insulin
    • What is the function of insulin
    • What happens if required amounts of insulin is not produced
    • What are the symptoms of diabetes
    • How can diabetes be controlled
    Question 20.Take a small potted plant. Cover base portion of the plant tightly and hang the part upside down. Observe the plant for a week. Based on your observation how can you support phototropism?

    Answer: Aim: To prove that phototropism is a character that is carried by stem. Apparatus: Potted plant, a strong small rope. Procedure : Take a small potted plant. Cover the base portion of the plant tightly so that the plant along with soil do not fell down. Now take a rope and hang the potted plant upside down to a support firmly. Observe the plant after a week. Observation: We observe that the end of the stem which is upside down takes U turn and grows towards light. Conclusion: Phototropism is a response of plants towards light. That the stem grows towards light that is negatively to gravitation. Auxins are responsible for phototropism

    Question 21.Take a cock feather touch smoothly at different parts of your body. Findout which portion of the body has high sensation. Is this similar during sleeping ? Prepare a report on it?

    Answer: Aim: To prove that our body shows high sensation in different parts. Apparatus : Cock feather. Procedure: Take a cock feather. Touch smoothly at different parts of our body with the cock feather. Observation : It is observed that some of the body parts like palms of hands and soles of feet there is less sensation than the other body parts because the skin is thick. Some other parts where the skin is thin, the sensation is more. Report: The nerve endings are situated in the skin. These nerve endings are responsible for the sensation of the body

    Question 22.What procedure you follow to understand the effect of plant growth hormones (in agar medium) in the terminal portion of the tip of stem (coleoptile) ?

    Answer: Aim: To show the growth of Avena coleoptile involves a chemical substance

    Apparatus: Oat seedlings (Avena sativa), coleoptile, a slice of agar, a sharp blade. Procedure:
    • Take some oat seedlings
    • Their coleoptile tips are cut off
    • Place the tips on a slice of agar and leave them for about an hour
    • Cut the agar into small blocks and place a block on one side each stump of the decapitated plants
    • The plants were kept in the dark during the entire experiment
    • Observe the plants after one hour
    • Observation :
    • Within one hour a distinct bending away from the side on which the agar block was placed is observed
    • Agar block that had not been contact with coleoptile doesnt show any bending
    Conclusion : The coleoptile tip exerted its effect by means of a chemical stimulus such as an electrical impulse. This chemical stimuls came to be known as auxin.
    Question 23.Collect information on the actions controlled by spinal cord by using reference books from your school library?

    Answer:
    Spinal cord

    Spinal cord is a long and cylindrical structure. It passes through vertibral column extending all along the dorsal surface of trunk.

    Vertebrae of the vertebral column protects the spinal cord
    The spinal cord has two major functions, a) carrying information coordinating reflexes
    It receives sensory information through the afferent nerves from the sensory receptors throughout the body and send them to the brain
    It also carries information from the brain through efferent fibres to the muscles and glands
    It coordinates reflexes without the involvement of the brain.
    Thus the spinal cord has both communicative and integrative functions

    Reflex actions:
    Excepting the sensory and motor functions spinal cord controls some other important function also. These are called as reflex actions
    The spinal cord does not take any assistance from the brain. Reflex actions are automatic, unlearned, involuntary and in born responses
    Therefore these actions are suddenly in nature and have a purpose of protecting the individuals or his / her organs from sudden danger

    Question 24.Read the following sentences and compare with endocrine glands?
    Pheromones are chemical substances secreted by organisms. These act as chemical signals secreted by exocrine glands. Pheromones are used as signals by the members of same species. Honey bee secretes pheromones that attract other bees to the location of food.

    Answer:

    Pheromones Secretions of Endocrine glands (or) Hormones
    1. Pheromones are chemical substances secreted by organisms 1. Hormones are chemical substances secreted by endocrine glands
    2. These act as chemical signals 2. These are the chemical messengers
    3. Pheromones are used as signals by the members of same species 3. Hormones change or control the metabolic activities in the organisms
    4. Honey bee secretes pheromones that attract other bees to the location of food 4. Hormones help for growth, and stimulated organs function
    Question 25.Collect the information about cranial nerves, spinal nerves from internet or from your school library?

    Answer: Spinal cord :

    • Spinal cord is a long and cylindrical structure passing through the vertebral column
    • The vertebrae (back bones) of the vertebral column protect the spinal cord from injuries
    • From the sides of spinal cord, 31 pairs of nerves take their origin one from each side and supply branches to various parts of the body.
    • Basic function of spinal cord is to act as a relay station - receiving information from various parts of the body parts below the head and send this information to the brain
    • Similarly, it receives information from brain and sends this information to other parts of the body
    • In addition to this, spinal cord also plays a major role in the RFELEX ACTIONS
    • The message received from the sensory nerve is passed into spinal cord. It is analyzed by the INTER NEURON present in the spinal cord and response is given. It is conveyed to the effector organ through motor nerve. The effector organ shows the response
    • Thus spinal cord saves us from dangerous stimuli through its REFLEX ACTIONS
    Question 26.Draw a picture representing connection between dendrite - dendrite, axon - dendrite. Why do they connect like that?

    Answer:

    • The nerve cell is the structural and functional unit of nervous system
    • It consists of more than 100 billion of them, which communicate with each other in a specific manner
    • Dendrites of one nerve cell connects to the other or to the axons of another nerve cell through connect points called as a synapse
    Question 27.Draw a neatly labelled diagram of Brain and write few points how it is protected?

    Answer:
    Protection of Brain

    Brain is present in the hard bony box called CRANIUM

    It is covered by three layers called MENINGES
    The space between the inner layer is filled with fluid called cerebrospinal fluid
    It serves a shock-absorbing medium and protects brain against shocks/ jerks along with the meninges and cranium

    Question 28.You are walking in the traffic suddenly you heard a loud sound. How does coordination take place in this situation among respected organs? Draw a block diagram to explain this situation?

    Answer:

    Question 29.Make a model of neuron using suitable materials?

    Answer:

    Required materials: A chart, twine thread, fevicol, sticker.
    Question 30.Observe different actions performed by your classmate for a period of 45 minutes. Out of these actions which are controlled by voluntary and involuntary pathways?

    Answer: Voluntary actions

    • Standing
    • sitting
    • laughing
    • drinking
    • moving
    • clapping
    • carrying books
    • reading
    • writing
    • talking
    • Involuntary actions:
    • Blinking of eyes
    • swallowing
    • breathing
    • listening etc
    Question 31.Its very interesting to watch a creeper entwining its tendril to the support. Is not it? How do you express your feelings in this situation?
    (OR) Plants also respond to external stimuli. How do you feel about this?

    Answer:

    • A very interesting thing in plants is movement of tendrils.
    • All plants show positive response to phototropism
    • But creepers like cucumber, bittergourd the stem is weak and thin. Hence plant cannot grow erect
    • Tendrils play a vital role to make the plant erect. Tendrils are thin thread-like growth on the leaves or stems of climbing plants
    • They grows towards support and wind around them
    • This type of response to make contact or touch is called thigmotropism
    • Nature only finds its way to grow and survive on the earth
    Question 32.Hormones are released at a specific place, specific time for a specific function. Prepare a cartoon on the hormones with a nice caption?

    Answer:

    Fill in the blanks.
  • The largest region of the brain is ----
  • A point of contact between two neurons is ----
  • ---- phytohormone is responsible for cell elongation and differentiation of shoots and roots
  • Thyroxine is responsible for ----
  • Gibberellins and auxins promote growth in plants while absciscic acid arrests the same. Some situations are discussed here. State which hormones would be needed and why
  • A gardener wants large dahlias, he should use along with nutrients and other things ---- hormone
  • In a dwarf plant the branches have to be thickened one would use the ---- hormone
  • Seeds are to be stored a long time ---- hormone can help.
  • Cutting the apex or tip of plants so that there are several lateral buds ---- hormone can be used
  • The part of the brain that helps you in solving puzzles is ----

Answer:

  • cerebrum
  • synapse
  • Auxin
  • General growth rate and metabolic rate
  • Auxin b) Gibberellin c) Absciscic acid d) Cytokinins e) Cerebrum
Choose the correct answer. 1.
A person has loss of control on emotions, which part of brain stops its function ? [ ] ?
  • Cerebrum
  • Diencephalon
  • Mid brain
  • Cerebellum
2.
Leaf movement in mimosa helps to [ ] ?
  • Reduce photosynthesis
  • Protect from grazers
  • Releasing phytohormones
  • Regulate its growth
3.Diabetes is related to this gland. [ ] ?
  • Thyroid
  • Pancreas
  • Adrenal
  • Pituitary

10th Class Biology 5th Lesson Coordination - The Linking System InText Questions and Answers

10th Class Biology Textbook Page No. 95
Question 1.What helps us to respond to such signals?

Answer: There is a sequence of events that bring about responses. They start from detecting changes in environment

Question 2.Why does the living body respond to such signals?

Answer: The ability to react to particular stimulus in a particular situation must be of great importance in ensuring the survival of the organism

10th Class Biology Textbook Page No. 96
Question 3.What did Galen conclude after his observations?

Answer: After the observations of his patient, Galen a Greek physiologist concluded that nerves were of two types - those of sensation and those of action

Question 4.Why do you think Galen drew such a conclusion?

Answer: According to Galen the blow in the neck of his patient had damaged the nerves of sensation but had not affected its action. Then Galen concluded that nerves were of two types

10th Class Biology Textbook Page No. 98
Question 5.Which organ of our body was the detector and which was the effector in Activity -1?

Answer: In Activity -1, Eye was the detector and fingers were the effector

Question 6.What do you think that the information carried on the afferent and efferent nerves?

Answer: The information carried by afferent nerve is "scale is falling". The information carried by the efferent nerve is "to hold the scale"

10th Class Biology Textbook Page No. 99
Question 7.What other effectors would act under these circumstances?

Answer:

  • Withdraw our hands, when our fingers touch a hot object
  • Closing eyes when bright light is focussed on eyes
  • We sneeze when something enters the nose
  • We cough when inhaled dust or some other circumstances
Question 8.What does this tell us about the association nerves?

Answer: The sensory nerves in the spinal cord makes connections with other neurons in the grey matter. These neurons are called association neurons or interneurons. The association neurons process the information and generate responses

10th Class Biology Textbook Page No. 100

Question 9.According to you what would be the function of the spinal cord?

Answer: Functions of the spinal cord

  • Spinal cord sends information received from different parts of the body to brain
  • Also it sends the information to various parts received from brain
  • Spinal cord also play a major role in reflex actions
Question 11.Are all functions of our body under direct control of the brain and spinal cord? Why do you think so?

Answer: Yes. All the functions of our body are under direct control of the brain and spinal cord. The 43 pairs of peripheral nervous system associated with brain and spinal cord plays an important role in disposing our body functions

10th Class Biology Textbook Page No. 103
Question 12.Which root according to you gets signals from afferent nerves?

Answer: The dorsal root of the spinal cord gets signals from afferent nerves

Question 13.What do you think the end of these nerves act at the muscular end?

Answer: At the ends of these nerves can involuntarily control several functions of regions like internal organs, blood vessels, smooth and cardiac muscles and is called an autonomous nervous system. It has voluntary control of muscles of some areas of skin and the skeletal muscle

10th Class Biology Textbook Page No. 104
Question 14.To which organs of the body do the nerves go from the ganglions near the vertebral column?

Answer: The organs like heart, lungs, stomach, intestines, urinary bladder, kidneys, hand fingers of the body, the nerves go from the ganglions near the vertebral column

10th Class Biology Textbook Page No. 105
Question 15.What are the organs that receives nerves starting from the brain?

Answer: Eye, mouth, tongue, salivary glands are the organs receives nerves starting from the brain

Question 16.Which are the organs whose activities are influenced by the sympathetic nervous system?

Answer: Eye - pupil, heart, lungs, blood vessels, sweat glands, digestive tract, kidneys, penis are the organs influenced by the sympathetic nervous system

Question 17.Which are the organs whose activities are influenced by the parasympathetic system?

Answer: Stomach, intestines, salivary glands, reproductive organs, etc., are influenced by para sympathetic system

Question 18.What do you understand about the functions of parasympathetic nervous system?

Answer: Parasympathetic nervous system slows down the body functions such as feed & breed, rest & digest, sexual arose, lacrimation, urination, defecation and digestion

Question 19.What do you understand about the functions of sympathetic nervous system?

Answer: Sympathetic nervous system speeds up the body functions. Dilates pupil, heart - increases rate, force of contraction, lungs dilates, blood vessels contraction, etc. are the functions controlled by sympathetic nervous system

10th Class Biology Textbook Page No. 107
Question 20.Have you ever observed the duration of anger?

Answer: The duration of anger will be sometimes ten minutes or fifteen minutes or according to the situation

Question 21.Why does anger come down?

Answer: Anger is always short lived factor. Increased levels of adrenalin are responsible for anger. When the levels of adrenalin in the blood come down slowly. We came to normal state

Question 22.What may happen if anger persists for a longer period?

Answer: If anger persists for longer time, regular metabolic activities are disturbed

Question 23.What will happen if it is continued for longer periods of time?

Answer: The sugar levels in the blood rise than normal level. Blood pressure increases, burning sensation in the heart, stomach upsets are the some of the abnormal conditions may happen

10th Class Biology 5th Lesson Coordination - The Linking System Activities Activity - 1
Holding a falling stick?

Answer:
Take a long scale or stick at least around V2 meter. Keep your fingers in holding position. Ask your friend to hold the stick / scale near the end and let the other end be suspended between your fingers.
Let there be a very small gap around a centimeter between your thumb and stick/scale and fore finger. Now let you friend allow it to fall. Try to hold it.

1. Could you hold it exactly at the point where it was suspended between your fingers?

Answer: No. I cannot hold it exactly at the point

2.How far up was this point from the end suspended between your fingers?

Answer: 2 cm up (nearly at the end of the scale)

3.Why did this happen?

Answer: Because it is the sudden action. To hold it fastly. The exact point went up

4.How fast do you think the process was?

Answer: The process was so fast in a fraction of a second

5.What makes this kind of communication possible?

Answer: Rapidity of response indicates an efficient communication system linking those parts that pick up stimuli that trigger a response by the nervous system

Activity - 2
Observe the permanent slide of nerve cell or neuron under microscope and try to find out its parts. Compare with the following diagram?

Answer: Structural unit of the nervous system is the nerve cell or neuron. Neuron is highly specialised cell. Neurons carry impulses or messages. New nerve cells are not produced to replace the damaged or destroyed nerve cell. A neuron has three parts. They are

  • cyton
  • axon and
  • dendrites
  • The cyton
  • It is also called the cell body
  • It has a large and round nucleus
  • In the cytoplasm of the cyton, nissl granules are present
  • Axon
  • It is the long and cylindrical process that arises from the cyton
  • In some nerve cells, axon is surrounded by a layer of fatty material known as myelin sheath
  • The myelin sheath is not continuous throughout length of the axon
  • It is broken at regular intervals
  • These broken spots are called as nodes of Ranvier
  • Dendrites: Arise from the cyton they are much branched, when compared to axon
Activity - 3
What is knee jerk reflex?

Answer: Cross the legs, in a seated position, so that the lower half of the uppermost leg hangs freely over the other. Strike the area below the knee cap sharply, while firmly grasping the front part of the thigh with the other hand. Note the changes in shape of the thigh muscles

1.What changes do you observe in the thigh muscle?

Answer: The thigh muscles get contracted and becomes short

2.What do we call this type of response?

Answer: This type of responses are called involuntary actions. Such type of actions in the body are carried by without our involvement and our knowledge

3.What do we call the action of kicking a foot ball?

Answer: Kicking of a foot ball is a voluntary action These actions are within our control

4.How is the knee jerk action takes place?

Answer: In the knee jerk action a nerve pathway was involved. v) Do you think most of the functions in our body go about in an involuntary manner? Why ? Why not

Answer: Most of our body functions are done without the involvement of our knowledge. For example, heart beating, respiration, digestion, etc., are the involuntary actions which are carried by our body

Activity - 4 Touch the leaves of Mimosa pudica (athipathi, touch me not) plant and observe the response of leaves.
1.Are they folding?

Answer: When the leaves of Mimosa are touched the leaves get folding. Touching the leaves is the stimulus and folding is the response

2.In which direction the folding of the leaves take place?

Answer: The folding of the leaves take place inward direction

3.Give some examples of situations in plants responding to a certain stimulus?

Answer: Examples: The sun flower turning to the direction of sun, the bending response of the plant when it is kept in the dark. Some of leaves of the trees opens at the day time and closes after sun set. Phototropism of stem and geotropism of roots, hydrotropism of roots of plants growing towards water and thigmotropism where the creepers like cucumber, bitter - gourd takes the help of tendrils and wind around the support are some of the examples of response to stimulus in plants

Activity - 5 Take a glass jar and fill with soil. Sow a bean seed near the wall of the jar. After 4 - 5 days you will notice seed germination. Keep the jar under the sun. Observe how root and shoot grows. Then tilt the glass jar and keep the plant horizontally. Observe the direction of the root and shoot growth for more than a week.
1.Does the shoot take a horizontal tilt after a week?

Answer: After a week the shoot takes a horizontal tilt

2.Which side of the shoot may have grown more and which side less to bring about this effect?

Answer: The shoot grown more towards the light and less where light is not falling

3.Do you find any difference in the shape of epidermal cells?

Answer: The straight portions of the epidermal cells shows no bending but the bending portions of epidermal cells shows bending

4.Who performed experiments on phototropism?

Answer: Charles Darwin and his son Francis Darwin performed some experiments on phototropism

5.What did they do in their experiment?

Answer: Charles Darwin and his son Francis Darwin performed experiments on phototropism. They covered the terminal portion of the tip of stem (coleoptile) with a cylinder of metal foil. Exposed the plant to light coming from the side

6.What did they observe by that experiment?

Answer: They observed that the bending towards the light (characteristic) of the seedling did not occur. If light was permitted to penetrate the cylinder bending occurred normally

7.What did Charles Darwin and his son Francis Darwin state on their experiment?

Answer: They stated that when seedlings are freely exposed to a lateral light some influence is transmitted from upper to the lower part causing the material to bend

8.What are the experiments of F.W. Went and how did he succeeded in separating influence from the plant?

Answer: F.W. Went cut off coleoptile tips from oat seedlings. He placed the tips on a slice of agar and left them for about an hour. He then cut agar into small blocks and placed a block on one side each stump of the decapitated plants. They were kept in the dark during the entire experiment. Within one hour he observed a distinct bending away from the side on which agar block was placed

9.How did Went come to know about auxin?

Answer: Went interpreted these experiments as showing that the coleoptile tip exerted its effect by means of chemical stimulus rather than a physical stimulus such as an electrical impulse. This chemical stimulus came to be known as auxin. In this way the first plant hormone auxin was discovered by F.W. Went

10.What is the meaning of auxin in Greek?

Answer: The Greek word auxin means to increase

Important Question

TS 10th Class Biology Important Questions 5th Lesson Coordination

1 Mark Questions:

Question 1.
A plant which grows near a window bends towards Sunlight. Write the reason for it?

Answer: Auxins are the plant hormone responsible for the growing of the stem towards light. Auxins are synthesized at the tip of the stem. Bending of the plant towards light is called phototropism by the action of auxine to show response towards the sunlight

Question 2.
Write the name of the nerve given in the following diagram and write its function?

Answer: The given diagram is the Sensory Neuron. They are also called Afferent nerves. Function : They carry messages towards central nervous system (Brain or spinal cord) from nerve endings on the muscles of different sense organs. They detect stimuli or the change in surroundings

Question 3.
Identify the given part in the diagram and write its use?

Answer:

  • Synapse
  • k is a functional region of contact between two neurons where information from one neuron is transmitted to another neuron
Question 4.
Name the part of the brain that maintains the equilibrium?

Answer: The part of the brain that maintains the equilibrium is cerebellum

Question 5.
You may eat grapes with no seeds. How they are formed? Write some other fruits names?

Answer: Grapes without seeds are produced by an asexual method called parthenogenesis. Watermelon, pomegranate

Question 6.
How many types of nerves are there ? What are they?

Answer: On the basis of pathways followed, nerves are classified mainly into three types

  • Afferent Neurons
  • Efferent Neurons
  • Association Neurons
Question 7.
What are Afferent neurons?

Answer: Nerves which carry messages towards the central nervous system (spinal cord or brain) from nerve endings on the muscles of different sense organs that sense the change in surroundings are called Afferent nerves. These are also called sensory nerves

Question 8.
What are Efferent neurons?

Answer: The nerves which carry messages from the central nervous system to parts that shall carry out the response or the effectors (muscles) are called efferent neurons. They are also called motor nerves

Question 9.
What are association nerves?

Answer: These nerves which link together the afferent and efferent nerves are called association nerves

Question 10.
What are reflexes?

Answer: The responses which we may not have a control are called reflexes

Question 11.
What is a Reflex arc?

Answer: Picking up information of a stimulus to generate a response involves a pathway from detectors to brain or spinal cord or a set of nerve cell heads near spinal cord to the effectors. Such a single pathway going up to the spinal cord from detectors and returning to effectors is a reflex arc

Question 12.
What are unconditioned reflexes?

Answer: There are some responses which are inborn and inherited from the parents. These are called unconditioned reflexes. Ex: Withdrawing the hand when you touch fire

Question 13.
What are conditioned reflexes?

Answer: Conditioned reflexes are not inherited. These reflexes develop in an organism by repeated exposure to the similar stimuli. Ex: Standing in attention, when you hear National Anthem

Question 14.
What are the components of central nervous system?

Answer: Central nervous system includes brain and spinal cord

Question 15.
What are the divisions of brain ?

Answer: The divisions of brain are

  • Fore brain - cerebrum, diencephalon
  • Mid brain - optic lobes
  • Hind brain - cerebellum, medulla oblongata
Question 16.
What is enteric nervous system?

Answer: There is a system of neurons present in our digestive tract that can function even independently of either central nervous system or peripheral nervous system. It has been nick named as a small brain and the system is called as ENTERIC nervous system

Question 17.
What is sympathetic nervous system?

Answer: The sympathetic nervous system is formed by the chain of ganglia on either sides of the vertebral column and the associated nerves

Question 18.
What is parasympathetic nervous system?

Answer: The parasympathetic nervous system is formed by the nerves arising from the ganglia of the brain and the posterior part of the spinal cord

Question 19.
Do plants also have control system?

Answer: To control and coordinate the functions in plants also produce some chemical substances which are called hormones. They are auxins, gibberellins, cytokinins, ethylene and abscisic acid

Question 20.
What are voluntary actions ?

Answer: The movements under the control of the conscious mind (voluntary) are called voluntary actions. Example: Kicking football, lifting bucket of water, lifting books, running, walking, playing, eating, etc., which are done with our knowledge

Question 21.
What are involuntary actions ?

Answer: The movements which are not under the control of the conscious mind are called involuntary actions. Example: Respiration, circulation, digestion, heart beating

Question 22.
How do reflexes take place in our body?

Answer: Reflexes are fast, immediate, automatic and involuntary responses of the body. They occur without our thinking. Brain is not involved in these actions

Question 23.
How many types of actions are controlled by nervous system in our body?

Answer: Two types of actions were controlled by nervous system. They are voluntary and involuntary actions

Question 24.
How many types of reflexes are present?

Answer: There are two types of reflexes

  • Unconditional reflexes
  • Conditional reflexes
Question 25.
What is the reaction of the body when we step on a sharp edged object?

Answer: Our leg muscle responds immediately and raises up the leg, when we step over a sharp edged object

Question 26.
Why is a system of control and coordination essential in living organisms?

Answer:

  • Increase the chances of survival by responding to stimuli
  • Different body parts function as a single unit
  • To maintain a homeostasis
Question 27.
What will happen when plant is exposed to unidirectional light?

Answer: Stem bends towards unidirectional flow of light. It is called phototropism

Question 28.
A part of the hind brain makes possible activities like walking, skating, riding a bicycle and picking up a pencil. Name this part of the hind brain?

Answer: Cerebellum

Question 29.
Name the plant hormone which inhibits growth and causes wilting of leaves?

Answer: Abscisic acid

Question 30.
Taking the example of heart beat, justify the antagonistic (opposite) action of the sympathetic and parasympathetic nerves?

Answer: Sympathetic system increases contraction and rhythm and parasympathetic system decreases contraction and rhythm with respect to heart beat

Question 31.
Name the part of neuron where information is acquired?

Answer: Dendrite

Question 32.
Who transmits nerve impulse across the synapse?

Answer: Neurotransmitters

Question 33.
Why do leaves drop off seasonally?

Answer: The leaves drop off seasonally as they stop producing auxins which normally prevent the formation of abscission zone that cuts off nutrients and water supply to leaves

Question 34.
Have you ever observed the duration of anger?

Answer: The duration of anger will be sometimes ten minutes or fifteen minutes or according to the situation

Question 35.
What may happen if anger persists for a longer period?

Answer: If anger persists for longer time, regular metabolic activities are disturbed

2 Mark Questions:

Question 1.
Draw the diagram of nerve cell and label it?

Answer:

Question 2.
What is the significance of the adrenal gland in the human body?

Answer: Adrenal gland secrets adrenalin. it helps in

  • Increase heart beat rate
  • Rise in blood sugar
  • Dilation of the coronary artery
  • Dilation of pupil of the eye
Question 3.
Write the difference between hormone and enzyme?

Answer:

Hormone Enzyme
1 These are secreted by ductless glands 1. These are secreted by duct glands
2. These are travel through blood 2. These are travel through the ducts
3. Less in quantity 3. More in quantity
4. Reaction is slow 4. Reaction is fast
5. Involved in metabolic activities 5. Involve in digestion
6. Ex: Insulin 6. Ex: Lypase
Question 4.
What
Questions you will ask a neurologist on function of brain?

Answer:

  • How does alcohol cosumption affect the brain
  • Which part of brain is responsible for creatMty
  • How do we get fits
  • How do we get paralysis
  • What kind of food should we take to increase I.Q.
Question 5.
Label a, b, c, d in the diagram given below and write their functions?

Answer:

  1. Sensory Neuron/Afferent Neuron: These carry messages towards the central nervous system
  2. Motor Neuron/Efferent Neuron : These carry messages from central nervous system to body parts
  3. White Matter
  4. Effector Muscles: Respond to stimuli
Question 6.
Observe the following table and answer the
Questions?
Hormones Uses
Thyroxine Normal growth rate, effect on metabolism
Auxins Cell elongation and differentiation of shoots and roots
  1. Name the phytohormone in the table
  2. Name the hormone which Influences growth rate in humans

Answer:

  1. Auxin
  2. Thyroxine
Question 7.
Explain two tropic movements with suitable examples?

Answer:

  • Phototropism: Response of plant to light cite example is called phototropism. Ex: sunflower
  • Geotroplsm : Response of a plant to gravitational force Ex: root growth of plant
  • Hydrotropism: Response of root to water availability in the soil. Ex: Plants which are growing very close to rocks and walls
  • Thlgmotropism: Response to make contact or touch is called Thigmotropism
  • Chemotroplsm : Response to chemical is called chemotropism (Stigma secretes sugary substances)
  • Question 8.
    Prepare a table showing tropic movements in plants in response to stimuli?

    Answer:

    SI. No Tropic movement Response to stimuli
    1. Phototropism Movement towards light
    2. Geotropism Respond positively for gravitational
    3. Hydrotropism Roots grow towards presence of water in the soil
    4. Thigmotropism Tendrils and climbing plants grow towards support
    Question 9.
    Write two voluntary functions and two involuntary functions you have observed in your body?

    Answer:

      Examples for voluntary functions
    • Cleaning the table
    • Playing on the keyboard
    1. Examples for involuntary functions
    • Salivating when food is kept in the mouth
    • Closing of eyes when bright light is focussed
    Question 10.
    Plants shows tropic movements in different situations. Give examples?

    Answer:

    1. Movement of individual parts of plants is possible when they are subjected to external stimuli. This type of response is called tropism or tropic movement
    2. The response of a plant to light is called phototropism. Respond of plants for gravity is called geotropism. Movement of plant towards water is called hydrotropism. The type of response by plants to make contact or touch is called thigmotropism. The response of plants to chemicals is called chemotropism
    Question 11.
    Divide the following into groups. Walking, blinking of eyelids, heart beat, laughing, digestion of food and reading. How do you divide them into groups?

    Answer: These can be divided into voluntary actions, involuntary actions and reflex actions

    • Voluntary actions : Walking, laughing, reading
    • Involuntary actions : Digestion of food, heart beat
    • Reflex actions : Blinking of eye lids
    Question 12. What are the differencesbetween unconditioned and conditioned reflexes?

    Answer:

    Unconditioned reflexes Conditioned reflexes
    1. They are inborn reflexes 1. They are not inherited. These are learned by doing the same at several times
    2. They are inherited shown from the birth 2. They are inherited shown from the birth
    3. These are present in all individuals and are basically same 3. They are not same in all individuals
    4. Ex: With drawing the hand when you touch fire 4. Ex: Standing in attention when you hear National Anthem
    Question 13.
    Write the components of reflex arc and their functions?

    Answer:

    • The structural and functional unit that carries out reflex action is called a reflex arc
    • It consists of five components
    • They are receptor, a sensory nerve, a association neuron, a motor nerve and an effector organ
    SI. No Component of reflex arc Functions
    1. Receptor Receives information and generates impulses
    2. Sensory neuron (Afferent) Carries information from the receptor to the interneurons in the spinal cord
    3. Interneuron (Association neuron) Processes the information and generates responses
    4. Motor neuron (Efferent) Carries the information from the spinal cord to the effector organ
    5. Effector organ Receives the information from the efferent neuron and shows the appropriate
    Question 14.
    How is brain in the human beings protected from injuries?

    Answer:

    • Brain is a very soft tissue and is surrounded by a bony case called cranium, which is made up of skull bones
    • Cranium protects the brain from injuries
    • Brain is covered by three membranes - Dura matter, Archnoid membrane and pia matter. They give protection to the brain
    • The cerebro - spinal fluid which flows between the outer and middle membranes, protect the brain from injuries and also the cerebro-spinal fluid provides nutrients to the brain and spinal cord
    Question 15.
    What are plant growth substances ?

    Answer:

    • Plant growth substances are the chemical (organic) substances which are produced in plants and act at minute concentration on growth and other phisiological functions of plants
    • There are five major types of plant growth substances. They are auxins, gibberellins, cytokinins, ethylene and abscisic acid
    Question 16.
    What are the functions of cytokinins?

    Answer:

    • Cytokinins are capable of stimulating cell division along with auxins
    • They promote cell elongation
    • They have ability to delay the process of ageing in leaves
    • Cytokinins can prolong the life of fresh-leaf crops like cabbage, spinach
    • They are also used for keeping the flowers fresh
    • Cytokinins are most effective in breaking dormancy of buds and seeds
    • The levels of cytokinins decrease in senescing leaves
    Question 17.
    What is ABA Explain its function in the plant?

    Answer:

    • ABA means Abscisic acid. It is the plant growth inhibiting substance
    • It Induces dormancy in buds, tubers and many seeds
    • ABA is responsible for the formation of separation layer or abscission layer between main plant and the leaf or between plant and flower or fruit. It results in the falling of leaves, fruits and flowers
    • It prevents the water loss during drought conditions by closing the stomata
    Question 18.
    What is ethylene ?

    Answer:

    • Ethylene is a gaseous growth inhibiting substance
    • Ethylene causes ripening of the fruits
    • It modifies the growth of the plant by inhibiting stem elongation
    •  It accelerates abscission of leaves, flowers and fruits
    Question 19.
    How do living organisms respond to the changes in the environment?

    Answer:

    • All living organisms have a mechanism to identify the changes in the environment and respond to the changes
    • There are specific cells in the organisms which have ability to respond to the environmental changes
    Question 20.
    Why are samepaileirs of diabetes treated by giving injections of insulin?

    Answer:

    • Diabetes is a condition in which sugar level in blood is very high
    • Insulin hormone is released by pancreas glands which regulate the blood sugar level
    • In diabetic patients pancreas is stopped releasing insulin hormone
    • In it is not secreted in proper amounts, the sugar level in the blood rises, causing many harmful effects
    • Due to this reason diabetic patients are treated by giving injections of insulin
    Question 21.
    On touching a hot plate you suddenly withdraw your hand. Which category of neurons become active first and which are next?

    Answer:

    • On touching a hot plate, first the sensory organs are activated which take the information to the brain or the spinal card
    • Next the motor neurons become active and bring the impulses from the brain to the muscles
    •  In receiving these impulses, the muscles contract and the hand is immediately removed from the hot plate
    Question 22.
    How does the plant shoot bend, when the plant is placed in a room having only one open window?

    Answer:

    • When the plant is placed in such a room that has only one open window, the shoot of the plant bends towards the direction of light
    • Plant hormone auxin is formed that diffuses towards the shady side of the shoot and stimulates the cells to live longer on the side of the shoot which is away from light
    • In this way the shoot bends towards the light
    Question 23.
    Give a reason to explain why adrenaline helps in dealing emergency situations?

    Answer:

    • Adrenaline increases the heart beat and breathing rate which results in the supply of more oxygen to muscles
    • It reduces the blood to the digestive system and skin as a result the blood is further diverted to skeletal muscles
    • All these responses together prepare the body to leal with the emergency situations
    Question 24.
    Rami, has met with an accident. After that he has lost the capacity to?
    1. walk in straight line
    2. smell anything
    3. does not feel full eating Which part of brain is damaged in each case

    Answer:

    1. Cerebellum is hurt which affects walking in straight line
    2. Smelling part of fore brain is injured
    3. The sensation of feeling full eating is because of a centre associated with hunger, which is in a separate part of the fore brain. The sensation of feeling full is not because of injury to this centre present in fore brain
    Question 25.
    What is the difference between a reflex action and walking?

    Answer:

    Reflex action Walking
    1. It is a spontaneous immediate response to a stimulus. It happens without thinking 1. It is a response to the information transmitted by nerves to muscles of the legs. In this case thinking is involved
    2. Keflex action is controlled and coordinated by spinal cord 2. Hind brain instructs and controls leg muscles to move
    3. It is an involuntary action 3. It is a voluntary action
    Question 26.
    How do you feel when you realize that plants respond to the stimuli of their surroundings ?

    Answer:

    • It is very interesting and amazing to observe trophic and nastic movements of plants in our surroundings
    • For example, the bending of shoots of creepers towards light kept near the window
    • The plant roots always grow downwards
    • The creepers like cucumber and bitter gourds develop tendrils in response to contact or touch
    • Butterflies fluttering around the flowers for nectar
    Question 27.
    Why is anger short living factor ?

    Answer: Anger is always short lived factor. Increased levels of adrenalin are responsible for anger. When the levels of adrenalin in the blood come down slowly. The anger also comes down. We came to normal state

    Question 28.
    What will happen if it is continued for longer periods of time ?

    Answer: The sugar levels in the blood rise than normal level. Blood pressure increases, burning sensation in the heart, stomach upsets are the some of the abnormal conditions may happen

    4 Mark Questions:

    Question 1.
    Analyze the information given below. Write answers to the
    Questions given below?
    Hormones Uses  
    Auxins Cell elongation, differentiation of shoots and roots
    Cytokinins Promote cell division, delaying the ageing in leaves, opening of stomata
    Gibberellins Germination of seeds, sprouting of buds; elongation of stem; stimulation of flowering; development of seedless fruits, breaking the dormancy in seeds and buds
    Abscisic acid Closing of stomata; seed dormancy, promoting ageing of leaves
    Ethylene Ripening of fruit
    Questioni.
    What are Phytohormones ? Write the names of two phytohormones?

    Answer: Phytohormones: The hormones present in the plants are called phytohormones. Names of phytohormones: Auxins, Cytokinins, Gibberellins, Abscisic acid, Ethylene

    Questionii.
    Which hormone is responsible for closing of stomata and which hormone acts against it ?

    Answer:

    • Abscisic acid is responsible for closing of stomata
    • Cytokinin acts against it
    Questioniii.
    What are the functions performed by abscisic acid ?

    Answer: Functions of abscisic acid :

    • Closing of stomata
    • Seed dormancy
    • Promotes the ageing of leaves
    Questioniv).
    Which hormones help in the growth ?

    Answer: Auxins, Gibberllins and cytokinins help in the growth

    Question 2.
    Observe the following information and answer the following
    Questions?
    S.No. Hormones Uses
    1. Auxins Cell elongation and differentiation of shoots and roots
    2. Abscisic acid Closing of stomata, seed dormancy
    3. Ethylene Ripening of fruit
    4. Cytokinins Promote cell division, promote sprouting of lateral buds, delay ageing of fruits
    Questioni.
    What do we call the hormones that are present in plants?

    Answer: We call phyto hormones which are present in plants

    Questionii.
    Name the hormones which are helpful In the growth of the plants?

    Answer: Auxins, gibberellins, cytokinins are helpful in the growth of the plants

    Questioniii.
    Farmers keep carbide powder in between raw mangoes. What might be the reason? What will be the end result after 3 to 4 days?

    Answer: Carbide release Ethylene, which promotes the fruit ripening. After 3 or 4 days fruits will ripen

    Questioniv.
    Plants also respond like animals. Do you agree with this statement ? Support your answer?

    Answer: Yes, plants also respond like animals. They shut off leaves in summer, germinate in  rainy season, blooms according to seasons

    Question 3.
    What are the divisions In the brain? What are their functions?
    OR Explain the different parts of the brain and their functions in a table form. OR Write in a tabular form the different parts of human brain and their functions.

    Answer:

    1. Brain has the following divisions
    • Fore brain - Cerebrum, diencephalon
    • Mid brain - Optic lobes
    • Hind brain - Cerebellum, medulla
    1. Functions of the various parts of the brain
    Parts of the brain Functions
    Cerebrum i. Seat of mental abilities, controls thinking memory, reasoning, perception, emotions and speech. ii. Interprets sensations and responds to cold, heat, pain and pressure
    Diencephalon i. Relay centre for sensory impulses, such as pain, temperature and light. ii. Reflex centre for muscular activities. iii. Centre for certain emotions such as anger. iv. Centre for water balance, blood pressure, body temperature, sleep and hunger. v. The hypothalamus controls the pituitary gland, which functions as the master gland
    Mid brain i. It relays motor impulses from the cerebral cortex to the spinal cord and relays sensory impulses from the spinal cord to thalamus, reflexes for right and hearing
    Cerebellum i. Maintains posture, equilibrium and muscle tone. ii. Coordinates voluntary movements initiated by cerebrum
    Medulla oblongat i. Contains centre for cardiac, respiratory and vasomotor activities. ii. Coordinate reflexes like swallowing, coughing, sneezing and vomiting
    Question 4.
    Read the following table and answer the
    Questions given below?

    Answer:

    S.No. Name of the gland Location Hormone secreted Response of the body to hormone
    1. Pituitary Floor of brain Somatotropin Growth of bone. Somatotropin Growth of bone
    2. Thyroid Neck Thyroxine General growth rate and metabolic activity
    3. overy Lower abdomen Estrogen Growth of the uterus and skeleton of the pelvis
    4. Testis Scrotal sac Testosterone Growth of male secondary sexual characters
    Question1.
    Write the importance of glands and hormones?

    Answer: Glands and hormones controls and coordinates various functions of the body with nervous system

    Question2.
    Which hormone Is responsible for growth of bone?

    Answer: Somatotropin is responsible for growth of bone

    Question3.
    What happens if testosterone is not secreted?

    Answer: Secondary sexual characters are not developed if testosterone is absent

    Question4.
    Where is the gland that secretes thyroxine located?

    Answer: Thyroid gland which secretes thyroxine is located near the neck

    Question5.
    Which glands are common in male and female?

    Answer: Pituitary, thyroid, adrenal glands are common in male and female

    Question 5.
    Explain the different types of adaptations in plants with suitable examples?

    Answer:

    • Most plants can aerate their roots by taking in the oxygen through the lenticels or through the surface of their root hairs
    • But plants which have their roots in very wet places, such as ponds or marshes, are unable to obtain oxygen
    • They are adapted to these water-logged conditions by having much larger air places which connect the stems with the roots, making diffusion from the upper parts much more efficient
    • The most usual adaptation is to have a hollow stem
    • The problem of air transport is more difficult for trees
    • An exception is the mangrove tree of the tropics which have aerial roots above the soil surface and takes in oxygen through these roots
    Question 6.
    Which system of our body is called second brain ? Why?

    Answer:

    1. Enteric nervous system is called "second brain"
    2. The neural apparatus of our digestive tract comprises of such a vast and complicated network of neurons
    3. Nervous system of gut is not only constricted to digestion or inflict the occasional nervous pang of hunger, but also mass of neural tissue is filled with important neurotransmitters
    4. Enteric nervous system is connected with big brain in our skull
    5. It determines our mental state and plays key role in certain diseases throughout the body
    6. The digestive tract is exposed to a large variety of psychochemical stimuli from the external working in the form of ingested food
    7. The intestine act as a rich store of coordinated moments of its muscular apparatus along with the neural apparatus
    8. Enteric nervous system consists of sheaths of neurons in the walls of our gut, which measures about 9 meters from the oesophagus to Anus. So it is called enhene nervous system
    9. Second brain involves in stimulating and coordinating breaking down of food, absorbing nutrients, and expelling of waste requires chemical processing, mechanical mixing and rhythmic muscle contractions
    10. It equipped with its own reflexes and senses, the second brain can control several gut functions often independently of the brain
    Question 7.
    Karthik is suffering from excess sugar in urine and Varun is suffering from repeated dilute urination. What are the reasons for these diseases? Explain?

    Answer:

    • Excess sugar in urine condition is known as diabetes milletus. (sugar diabetes)
    • Repeated dilute urination is known as diabetes insipidus. (diuretic condition)
    • Deficiency of insulin causes high level sugar in the blood and urine. It leads to diabetes milletus. (Sugar diabetes)
    • Vasopress in maintains osmotic concentration of body fluids.Deficiency of vasopress in causes excessive repeated dlilute urination it is called as diabetes insipidus
    Question 8.
    Analyse the following information and answer the
    Questions?
    SI. No Organ List-1 Effect of Nervous system List-2 Effect of Nervous system
    1. Eye Dialates pupil Constricts pupil
    2. Mouth Inhibits salivation Stimulates salivation
    3. Lungs Relaxes bronchi Constrict bronchi
    4. Heart Accelerates heart beat Accelerates heart beat
    5. Blood vessels Increase blood pressure Decrease blood pressure
    6. Pancreas Inhibits Pancreas activity Stimulates Pancreas activity
    1. Write two functions of Sympathetic Nervous System
    2. Name two organs that are Influenced by Parasympathetic Nervous System
    3. Name the Nervous system mentioned in the table that Increases the blood pressure
    4. What systems constitute Autonomous Nervous System

    Answer:

    1. Dilates pupil, inhibits salivation, relaxes bronchi, accelerates heart beat, etc
    2. Eye, heart, pancreas, etc
    3. Sympathetic nervous system
    4. Sympathetic and para sympathetic nervous system
    Question 9.
    Explain the Phytohormones which controls growth in plants?

    Answer: Major plant hormones and their action

    Hormones Uses
    Auxins Cell elongation and differentiation of shoots and roots
    Cytokinins Promote cell division, promotion of sprouting of lateral buds, delaying the ageing in leaves, opening of stomata
    Gibberellins Germination of seeds and sprouting of buds; elongation of stems; stimulation of flowering; development of seedless fruits, breaking the dormancy in seeds and buds
    Abscisic acid Closing of stomata; seed dormancy, promoting aging of leaves
    Ethylene Ripening of fruit
    Question 10.
    Analyse the table and answer the following
    Questions?
    Sl.No. Part of Brain Functions
    1. Cerebrum Mental abilities, memory, speech.
    2. Diencephalon Sensory impulses, emotional impulses, muscular activities
    3. Midbrain Reflexes of sight and hearing
    4. Cerebellum Equilibrium
    5. Medulla oblongata Respiratory, cardiac centres, blood press
    Questioni.
    Which part of the brain recollects the childhood incidents?

    Answer: Cerebrum

    Questionii.
    Write two parts of hind brain?

    Answer: Cerebellum, med ulla oblongata

    Questioniii.
    Name the part of the brain that will not function in drunken person?

    Answer: Cerebellum

    Questioniv.
    Name the part of the brain that controls involuntary actions?

    Answer: Medulla oblongata

    Question 11.
    Write contrasts and comparisons of the style of response in plants and animals to the stimuli?

    Answer:

    • Both plants and animals react to various stimuli around them. But the method of responding to stimuli is not similar in plants and animals
    • Higher animals respond to stimuli because they have a nervous system and an endocrine system
    • Plant do not have a well defined nervous or endocrine system. They do have some mechanism of control by means of some chemicals or hormones
    • Plants can sense the presence of stimuli like light, heat, water, touch, pressure, chemicals, gravity, etc
    • The hormones present in the plants called phytohormones control response towards the stimuli. Phytohormones coordinate the activities of the plant usually by controlling one or the other aspect of the growth of the plant
    Question 12.
    Read the below paragraph and write answers. There is systematic method in showing response to stimuli. There is different stages in it. First stage starts with the response recognising the changes in out-side or inside of the body atmosphere with recognising the stimuli. Transmitting the received information is second stage, analysing that information is third stage and showing correct response to that stimuli is the last stage?
    1. What does this information show
    2. Convert the above information into flow chart
    3. Write about the mechanism that conducts this action
    4. It shows the systematic method in showing response to stimuli
    5. Nervous system can sense the changes inside and outside the body through specialised cells called Receptors. This information in the form of small electrical currents is analysed and responses are generated in the nervous system. These responses once again in the form of small electrical currents are conveyed to the appropriate organs such as muscles and glands at a greater speed. Nervous system may store this information for future use
    Question 13.
    See the below action. What does it indicate ? Explain with an example?

    Answer: It indicates the stimulus - response action. This stimulus response can be explained with an example. Suppose a mosquito is biting you on your arm. Mosquito bite is stimulus. The receptor in the skin responds and send the information in the form of electrical impulses through sensory nerve to spinal cord or brain.

    Brain or spinal cord analyses the information that the mosquito bite is causing pains. The brain or spinal cord sends the message through motor nerve to the effector organ i.e. hand to kill the mosquito. As per the message our hand immediately hits the mosquito and kills it

    Question 14.
    Describe the structure of brain?
    OR All the activities of human are controlled by a vital organ. With the help of a neat labelled diagram describe its structure.

    Answer:

    • When compare to body weight human brain quite large as compared to several other animals
    • The brain is present in the hard bony box like structure called cranium
    • It is covered by three layers called the meninges. The meninges are continued and coyer the spinal cord as well
    • It serves as a shock - absorbing medium and protects the brain against shocks / jerks along with meninges and cranium
    • The nerve cell bodies together with capillaries form a mass called grey matter while the inyelinated axons form white matter
    • The grey matter is in the outer layers while the white matter is present towards inner layers
    Question 15.
    Describe the structure of spinal cord?

    Answer:

    • Spinal cord extends from the back of the hind brain (medulla oblongata) to the back of the stomach or lumbar region
    • It is cylindrical in shape. It passes through the neural canal of the vertebral column
    • The white matter is towards periphery, while grey matter is towards the centre of the spinal cord
    • In the cross-section, grey matter of the spinal cord is in the form of H and it is called horn
    • In the middle of the grey matter of the spinal cord, there is a canal called spinal canal which is filled with Cerebro-spinal Fluid
    • From the sides of spinal cord 31 pairs of nerves arise and supply branches to various parts of the body
    • Function of spinal cord is receiving and sending information from brain to various parts and from various parts to brain. And it also helps in reflex actions
    Question 16.
    What were the studies of the experimentalists on spinal cord?

    Answer:

    • The role of spinal cord in nervous control was studied largely by the experimentalists of the sixteenth and seventeenth centuries
    • They found that the Greeks concept of the brain was erroneous. Animals have shown to have the ability to respond to stimuli even when the brain was removed
    • The animals still produced muscular movements if its skin was pinched or pricked
    • The observers Leonardo Davinci and Stephen Hales recorded that the animal died as soon as spinal cord was damaged by pushing a needle down it
    • It is suggested that the spinal cord was not simply a trunk road for instructions from the brain but might be a control center in its own right
    Question 17.
    What do you understand by peripheral nervous system?

    Answer:

    • The peripheral nervous system consists of nerves that arise from the brain and spinal cord
    • The peripheral nervous system has 43 pairs of nerves of these 12 pairs are called CRANIAL NERVES and the rest of 31 pairs are called SPINAL NERVES
    • The grey matter of the spinal cord appears like butterfly or in the shape of letter H. Each segment of the H shaped grey matter is called HORNS
    • The upper horns are called DORSAL HORNS and the lower horns are called VENTRAL HORNS
    • The sensory fibres originate from the dorsal horn of the spinal cord. They carry information from body organs to spinal cord
    • The motor fibres take their origin from the ventral horns of the spinal cord. These supply information required for the movements of the muscles
    Question 18.
    Give an example of autonomous nervous system?

    Answer: Certain involuntary functions (without our knowledge) are controlled by autonomous nervous system takes place in our body. A very evident observation is the reduction and expansion of the pupil of our eye. When we enter a dark room, we cannot see anything immediately. Slowly we are able to see the things around us in the room. This is because of increase in diameter of pupil, which allows more light in

    When we come out of the dark room into broad day light, the diameter of the pupil decreases allowing less light to enter into the eyes. Both these functions are under the influence of the autonomous nervous system

    Question 19.
    Give an example of autonomous nervous system?

    Answer: Certain involuntary functions (without our knowledge) are controlled by autonomous nervous system takes place in our body. A very evident observation is the reduction and expansion of the pupil of our eye. When we enter a dark room, we cannot see anything immediately

    Slowly we are able to see the things around us in the room. This is because of increase in diameter of pupil, which allows more light in. When we come out of the dark room into broad day light, the diameter of the pupil decreases allowing less light to enter into the eyes. Both these functions are under the influence of the autonomous nervous system

    Question 20.
    Explain how coordination takes place without nerves by the story of Insulin?

    Answer: In 1868 Paul Langerhans, professor of pathology at the university of Freburg in Germany, working on the structure of the pancreas, noted certain patches of cells quite different in appearance from the normal tissue cells of the organ and richly cupplied with blood vessels. They are known islets of Langerhans, but their function remained unknown. When pancreas is removed from the body of experimental animal, it was found that the animal developed a well-known human ailment sugar diabetes. It is a cause in man was unknown, but evidence pointed to the pancreas as a possible role

    The animal treated with pancreatic Langerhans would not develop diabetes. This was really a strong evidence that the level of blood sugar is linked with the islet cells. The chemical substance secreted by these cells is the hormone insulin. We can understand that the coordination also can be brought by the hormones, which are directly liberated into the blood. Insulin is now produced in large quantities for the treatment of human sufferers from sugar diabetes, to whom it is administered by injection into the skin

    Question 21.
    What are endocrine glands ? Mention their functions?

    Answer: Endocrine glands : Endocrine glands are the ductless glands. They secret complex organic substances called hormones directly into the blood. Hormones are transported through blood to different tissues. Their secretions act as biochemical messengers in the body

    Functions : The hormones secreted by these glands play an important role in co-ordinating various organ systems. Hormones can increase or decrease the metabolism and synthesis of substances like proteins, carbohydrates and lipids. Irregular functioning of these glands may lead to serious diseases. The quantity of hormone required is very minimum (1/10,00,000 gram). A slight increase or decrease may brings out large changes in the target tissue

    Question 22.
    What is feedback mechanism ?

    Answer:

    1. A feedback mechanism is a loop in which a product controls its own production
    2. The production of several hormones is controlled in this manner
    Example 1.
    • A pituitary hormone, prolactin stimulates mammary glands to produce milk
    • As the baby sucks, more prolactin is produced enhancing milk production
    Example 2.
    • When the glucose level in blood rises above normal level certain cells of pancreas respond by producing more amount of insulin hormone into the blood effectively lowering blood glucose levels
    • Lowering to normal level results in turning down the secretion of the hormone
    • If the glucose level comes back to normal level secretion of insulin is automatically reduced. There are also ways in which hormonal secretion may also enhance the production of product and vice versa
    Question 23.
    What is autonomous nervous system ?

    Answer: The system that helps to bring about activities of internal organs is called autonomous nervous system. Example : heart beat, breathing, etc. Autonomous nervous system consists of nerve centres called GANGLIA. From these nerve centres nerves are given off to the various organs like heart, lungs, kidneys, alimentary canal and muscles

    The autonomous nervous system is automatic and involuntary. It controls the involuntary actions of heart, the working of the lungs, movement of muscles in the alimentary canal and others. The autonomous nervous system is divided into parasympathetic nervous system and sympathetic nervous system

    Question 24.
    Write differences between nastic and tropic movements?
    S.No.   Nastic movements Tropic movement
    1. Growth Growth independent movements Growth dependent movements
    2. Time of action Immediate Slow
    3. Response to stimulus Non-directional directional
    4. Reason for action Change in turgor Cell division
    5. Alternate name Nasties Tropism
    6. Examples Folding of leaves of touch me - not (mimosa), opening and closing of stomata Phototropism, geotropism, hydropism, chemotropism
    Question 25.
    On the basis of pathways, how many types of nerves are there ?

    Answer: On the basis of pathways followed, nerves are classified mainly into three different types. They are

    1. Afferent Neurons
    2. Efferent Neurons
    3. Association Nerves
    4. Afferent Neurons: They carry messages towards the central nervous system (brain or spinal cord) from nerve endings on muscles of different sense organs that sense the change in surroundings are called stimulus detectors. These are also called sensory nerves
    5. Efferent Neurons : They carry messages from the central nervous system to the parts that shall carry out the responses. They are also called "motor" nerves
    6. Association Nerves : They link together the afferent and efferent nerves
    II. Asking
    Questions And Making Hypothesis
    Question 1.
    Can you imagine how it (the tendrils of plants growing towards a support) is happening ? Would you think it is a responding to a stimulus ?

    Answer: Plants also can response to stimulus. They can sense the presence of stimulus like light, heat, water, touch, pressure, chemicals, gravity, etc. The hormones present in the plants are called phytohormones. These control responses towards the stimuli

    Question 2.
    What will happen if intake of iodine in our diet is low ?
    OR Why is the use of iodised salt advised ?

    Answer:

    1. It is advised to use iodised salt to prevent goitre (enlargement of the thyroid gland)
    2. Iodine is required for the proper functioning of thyroid
    3. Iodine stimulates the thyroid gland to produce thyroxin hormone
    4. This hormone regulates carbohydrate, fat and protein metabolism in our body
    Question 3.
    What happens if testis and ovary do not function properly ?

    Answer:

    • If the testis does not work properly Testosterone may not secrete, as a result secondary sexual characters like growth of hair on face, muscular development, deepening of voice, normal sexual behavior and development of male sex organs may not takes place
    • If ovary does not work properly Estrogen and Progesteron may not secrete as a result growth of the uterus and skelton of the pelvis may not take place
    • Menstrual cycle may not take place in female, as a result ovary may not release and children may not occur
    Question 4.
    If you get a chance to met a neurologist/neurophysician, what type of
    Questions will you ask to keep your Nervous System healthy ?

    Answer: To keep our nervous system healthy I will ask following

    Questions

    • What kind of diet you will suggest to keep our nervous system healthy
    • What is meant by brain stroke
    • How does paralysis occur
    • What are the reasons for paralysis
    • Why polio (patients) is not curable
    •  Why some people do creative works easily, when compared to others
    • Why cell division does not occur in neurons
    • What are factors effect the nervous system (You can add your own
      Questions based on concept)
    Question 5.
    What Will happen if thyroid is removed ?

    Answer:

    • If thyroid is removed from body, tissue metabolism and growth may stop
    • Absorption of glucose will not takes place, as a result sugar levels will increase and ultimately it leads to health problems
    III. Experimentation And Field Investigation
    Question 1.
    Write the following items about the experiment you have done to show that plants move to light?
    1. Used equipments
    2. Method of the experiments
    3. Observed results

    Answer:

    1. Used equipments : Glass jar filled with soil, bean seed
    2. Method of experiment: Take a glass jar and fill with soil. Sow a bean seed near the wall of the jar. This helps us to observe how root and shoot are growing. After 4-5 days we will notice seed germination. Keep the jar under the sun - observe how root and shoot grows. Then fill the glass jar and keep the plant horizontally. Observe the direction of root and shoot growth for more than a week
    3. Observed results: The shoot position (tip) of the plant grows towards light. It bends towards light. It is due to collection of more auxin on the light illuminated side of the stem. So cells on that side grow faster. On opposite side cells grow slow to make the stem bend
    Question 2.
    Write brief notes on Ivan Pavlovs experiment on dog to demonstrate conditioned reflexes?

    Answer:

    • Conditioned reflexes are not inherited
    • Ivan Pavlov, a Russian scientist did experiments on conditioned reflexes. His experiments on dogs have become very famous
    • When the dog sees food, it salivates. He rang a bell whenever the dog was given food
    • After doing this for few days he noticed that the dog salivates when it hears the bell even if the food is not given
    • In other words dog associated the sound of the bell with the food and assumes that whenever the bell rings food is given
    • In expectation of food, saliva starts flowing from its mouth. Human beings are no exception to this
    • For example, standing in attention when you hear National Anthem
    Question 3.
    What experimental procedure will you follow to prove phototropism and geotropism in germinating seeds ?

    Answer: Aim : To show phototropism and geotropism in germinating seeds. Apparatus : Glass jar, soil, bean seed, water

    Procedure:
    • Take a glass jar with soil. Sow a bean seed near the wall of the jar
    • After 4-5 days you will notice seed germination
    • Keep the jar under sun. Observe how roots and shoots grow
    • Then tilt the glass jar and keep the plant horizontally for more than 1 week
    Observation :
    • Observe the plantlet when plant keeps errect. Shoot will grow towards sun and root towards gravity (soil)
    • When keep the plant horizontally, after one week you observe that shoot take tilt grow towards sun and root will grow towards gravity
    IV. Information Skills And Projects
    Question 1.
    Rangaiah is not feeling well. The following results have come in the tests. Analyse the table. Write answers for the following
    Questions?
    1. How can you state that Rangaiah is diabetic
    2. What are the tests to know about Biliru bin
    3. What do you understand from the above report
    4. What
      Questions do you ask the doctor on the above report

    Answer:

    1. After blood test it was found that level of glucose (Fasting) is 120 whereas the normal range is 60 - 100. After lunch the level of glucose in blood of Rangaiah further raised to 220, the normal being between 160 - 180. This shows that Rangaiah is diabetic
    2. We can know about bilirubin by blood test
    3. It shows that Rangaiah is diabetic and his systolic pressure ¡s slightly high. The levels of bilirubin ¡n blood also slightly high, almost normal range. Urine test shows sodium levels and at normal range but 24 hours protein is much higher than normal levels
    • What are symptoms shown by Rangaiah as diabetic patient
    • What are the ways to control sugar in the blood
    • Which hormone is responsible for raise of glucose in the blood
    • How sodium maintains blood pressure at normal levels
    • What is the role of bilirubin in digestion
    Question 2.
    Write the list of
    Questions to ask the manager of the garden of your village to know which plants are grown through grafting?

    Answer:

    • What is grafting
    • What are the advantages of grafting
    • What are the plants that can be propagated through grafting
    • Do the plants produced by grafting are susceptible to diseases
    • Give example for plants propagated by grafting
    • What is the time required to obtain grafted plants
    • Can we propagate plants with desirable characters through grafts
    • What is the name of the Plant rooted in the soil
    • What is the name of the plant that is grafted to the rooted plant
    •  How many plants are involved in Grafting
    Question 3.
    Explain some major plant hormones and their functions in a tabular form?

    Answer: Some major plant hormones and their actions are given in the following table. Major plant hormones and their actions

    Hormones Uses
    Abscisic acid Closing of stomata; seed dormancy
    Auxins Cell elongation and differentiation of shoots and roots
    Cytokinins Promote cell division, promotion of sprouting of lateral buds, delaying the ageing in leaves, opening of stomata
    Ethylene Ripening of fruit
    Gibberellins Germination of seeds and sprouting of buds; elongation of stems; stimulation of flowering; development of fruit, breaking the dormancy in seeds and buds
    Question 4.
    Observe the information from above the table and answer the
    Questions given below?
    Questioni.
    Which hormone is responsible for reduction of transpiration in plants?

    Answer: Abscisic acid

    Questionii.
    What are the hormones that help in growth of plants?

    Answer: Auxins and cytokinins

    Questioniii.
    What is the use of Ethylene in plants?

    Answer: Help in ripening of fruits

    Questioniv.
    Which hormone promotes seed dormancy and breaks the dormancy in seeds?

    Answer: Abscisic acid promotes seed dormancy and Gibberellins break the seed dormancy

    Questionv.
    Which hormone helps in delaying the ageing in vegetable leaves like spinach?

    Answer: Cytokinins delay the ageing of vegetables

    Question 5.
    Explain Endocrine glands in a tabular form?

    Answer: Endocrine glands

    V. Communication Through Drawing, Model Making
    Question 1.
    Draw a diagram of Reflex area and describe the functions of different parts of Reflex arc?

    Answer: Functions of different parts of Reflex arc : Reflex arc consists of a receptor, a sensory nerve (afferent) an association neuron or inter neuron, motor nerve (effferent) and an effector organ

    S.No. Component of the Reflex arc Function
    1. Receptor Receives information and generates impuls
    2. Sensory (Afferent) nerve Carries information from the receptor to the inter neurons in the spinal cord
    3. Inter neurons Processes the information and generates responses
    4. Motor (efferent) nerve Carries the information from the spinal cord to the effector organ
    5. Effector organ Receives the information from the efferent neuron and shows the appropriate respon
    Question 2.
    Draw a diagram of a plant showing phototropism. Explain why plants possess such type of response?
    OR A plant which grows near a window bends towards sunlight. Write the reason for it.

    Answer:

    • The response of a plant to light is called phototropism
    • The plant stem responds to light and bends towards it due to the action of auxin hormone
    • When the light falls only on the right side of the stem, then the auxin hormone collects in the left side of the away from light. This is because auxin hormone prefers to stay in shade
    Question 3.
    Draw the diagram of afferent nerve and label the parts?

    Answer:

    Question 4.
    Draw the neuron which carries messages from brain / spinal cord to muscles?

    Answer:

    Question 5.
    The diagram given below depicts the cross-section of the spinal cord. Label the parts?

    Answer:

    1. Dorsal root
    2. Spinal nerve
    3. Ventral horn
    4. Dorsal horn
    5. Motor nerve
    Question 6.
    Draw a block diagram of different nerve pathways?

    Answer:

    VI. Appreciation And Aesthetic Sense, Values
    Question 1.
    How will you appreciate the co-ordination among different organs of your body?

    Answer:

    • When you crossing a road, eyes and ears will see and listen to the voice
    • Through brain and motor nerve, legs will receive information to cross the road
    • With help of eyes, ears, legs, hands and body (co-ordinated by brain, spinal cord, sensory nerves and motor nerves) you can cross road safely
    • If co-ordination misses among different organs of our body, you may not complete task successfully
    VII. Application To Daily Life, Concern To biodiversity
    Question 1.
    How does our body maintain blood sugar level?

    Answer:

    • The timing and amount of hormone released are regulated by feedback mechanisms
    • When the sugar levels in blood rise, they are detected by the cells of the pancreas which respond by producing more insulin
    • If the blood sugar level falls, insulin secretion is reduced
    Question 2.
    Many youngsters in our state are dying with head injury when they meet with bike accidents i.e. damage to brain. To motivate people to wear helmet, write slogans?

    Answer:

    • Wear helmet - Save life
    • Human brain is very precious - Save it by wearing helmet
    • Youngsters - Helmet is your life guard
    • (It is open ended
      Question. You can add some more slogans based on concept.)

Question Papers / Notes Download


Videos


Join
Intermediate