Solutions

TS 10th Class Biology 2nd Lesson Respiration - The Energy Releasing System Textbook Questions and Answers

Improve your learning

Question 1.Distinguish between?
  • Inspiration and Expiration
  • Aerobic and Anaerobic respiration
  • Respiration and Combustion
  • Photosynthesis and Respiration

Answer:

  • Inspiration and Expiration
  • Inspiration Expiration
    1. It is also called inhalation 1. It is also called exhalation
    2. The air or water is taken into the respiratory organ 2. The air or water is sent out of the respiratory organ
    3. It is an active process 3. It is a passive process
    4. Rib cage moves forward and outward 4. Rib cage moves downward and inward
    5. Diaphragm contracts and becomes flattened 5. Diaphragm relaxes and becomes original dome shaped
    6. Increase in volume of thoracic cavity 6. Decrease in volume of thoracic cavity
    7. Air pressure in lungs is less than the atmospheric pressure 7. Air pressure in lungs is greater than the atmospheric pressure
    (b) Aerobic respiration and Anaerobic respiration?
    (OR) Respiration is energy-producing process in the organisms. It takes place both in the presence and absence of oxygen. Laxmi said there are some differences between the two processes. How do you support her?

    Answer:

    Aerobic respiration Anaerobic respiration
    1. It takes place in the presence of oxygen 1. It takes place in the absence of oxygen
    2. In aerobic respiration, complete oxidation of glucose takes place 2. In anaerobic respiration, the glucose molecule is incompletely oxidized
    3. End products are CO2 and water 3. End products are either ethyl alcohol or lactic acid and CO2
    4. Lot of energy is liberated (38 ATP) 4. Relatively small energy is liberated (2 ATP)
    5. It occurs in plants and animals cells 5. Occurs in many anaerobic bacteria and human muscle cells
    6. 6.
    7. It has two stages - Glycolysis and Krebs cycle 7. It has two stages - Glycolysis and Fermentation
    (c) Respiration and Combustion?
    (OR) Even though both are oxidation processes, combustion and respiration are different in many aspects. Explain those differences. (OR) Combustion and respiration are oxidative processes but still there are differences between them. What are they? (OR) Write the differences between respiration and combustion.

    Answer:

    Respiration Combustion
    1. It occurs in living cells 1. It is non - cellular
    2. Oxidation of food materials especially glucose to carbon dioxide and water is called respiration 2. When sugar burns CO2 and water are produced and energy is released as heat. This process is called combustion
    3. Oxidation of sugar molecules occurs at the body temperature of an organism 3. Heat is to be supplied for the sugar molecule to burn
    4. The energy is released in several stages 4. The energy is released at once as heat
    5. Several intermediate substances are formed 5. No intermediate substances are formed
    6. Enzymes are required for oxidation 6. Enzymes are not required for combustion
    7. Respiration occurs in the presence of water 7. Combustion occurs in the absence of water
    8. It is a controlled process 8. It is an uncontrolled process
    9. Energy is stored in ATP in the body. 9. Energy is not stored and is released into the atmosphere
  • Photosynthesis and Respiration
  • Photosynthesis Respiration
    1. Occurs only in all plants and photo¬synthetic bacteria 1. Occurs in all living organisms
    2. Takes place in the presence of sunlight 2. Takes place throughout day and night
    3. A plant can survive without performing photosynthesis for few days 3. No organism can survive without respiration for few minutes even
    4. In plants, only few cells perform photosynthesis 4. All living cells in an organism perform this process
    5. Raw materials are C02 and water 5. Uses carbohydrates and oxygen
    6. Oxygen is liberated 6. Carbon dioxide is released
    7. It occurs in chloroplast 7. It takes place in cytoplasm and mitochondria
    8. Adds weight to the organism 8. Decrease weight of the organism
    9. It is an anabolic process. 9. It is a catabolic process
    10. 10.
    Question 2.State two similarities between aerobic and anaerobic respiration?

    Answer: Similarities between aerobic and anaerobic respiration

    • Both are catabolic processes
    • Both aerobic and anaerobic respiration takes place in all cells
    • Energy is released in both the processes
    • CO2 is the end product of both processes
    • First stage of both respiration is glycolysis
    • Respiratory substances in both processes are glucose, fatty acids and amino acids
    Question 3.Food sometimes enters the wind pipe and causes choking. How does it happen?

    Answer:

    • Pharynx is the common passage of both air and food
    • From here air enters into trachea and food enters into oesophagus
    • Pharynx is connected to larynx through glottis a slit like opening
    • A cartilagenous flap called EPIGLOTTIS act as a lid over glottis and prevents food from entering into trachea during swallowing
    • Any food particles enters the trachea it causes chocking
    • Sometimes the food particles are forced back by cough
    Question 4.Why does the rate of breathing increase while walking uphill at a normal pace in the mountains? Give two reasons?

    Answer: The rate of breathing increases while walking uphill at a normal pace in the mountains

    • It is because as we go up the hill above sea level the concentration of oxygen is greatly reduced. So we have to breathe more to get required amount of oxygen
    • While walking uphill a lot of oxygen is used by our body to release energy from glucose
    • This leads to lack of oxygen in the cells
    • We take in oxygen when we breathe
    • Hence to increase the amount of oxygen intake there is an increase in breathing rate during walking uphill
    Question 5.Air leaves the tiny sacs in the lungs to pass into capillaries. What modification is needed in the statement?

    Answer:

    • Gaseous exchange takes place within the lungs by diffusion from the alveoli to blood capillaries and vice versa
    • The carbondioxide in the blood is exchanged for oxygen in alveoli
    • This sentence may be modified as "Air that contains oxygen reaches the tiny sacs in the lungs to pass into capillaries
    Question 6.Plants photosynthesize during daytime and respire during the night. Do you agree to this statement? Why? Why not?

    Answer:

    • No, I do not agree with this statement. Plants photosynthesize during daytime only and respire during the daytime as well as night time also
    • During daytime when photosynthesis occurs in the presence of sunlight. Oxygen is produced. The leaves use some of this oxygen for respiration and the rest diffuses into air
    • During daytime CO2 produced by respiration is all used up in photosynthesis by leaves
    • At night time no photosynthesis occurs and oxygen diffuses into leaves to carryout respiration
    Question 7.Why does a deep sea diver carry oxygen cylinder on his/her back?

    Answer:

    • When we go deep into the sea, the oxygen level decreases. Oxygen is in dissolved state in water
    • Humans are adapted for utilizing oxygen in gaseous state. They cannot use dissolved oxygen for breathing
    • Only aquatic animals like fish can utilize the dissolved oxygen for breathing using gills
    • Human beings have lungs for respiration. Therefore, sea divers have to carry oxygen cylinders in their back so as to receive oxygen
    • If they do not carry them, they do not get oxygen and there is a chance even to die
    Question 8.How are alveoli designed to maximise the exchange of gases?

    Answer: The human lungs have been designed to maximise the exchange of gases as follows

    • The interior of lung is divided into millions of small chambers called alveoli
    • The presence of millions of alveoli in the lungs provide a very large surface area
    • If all alveoli of our lungs are spread out they will cover an area of nearly 160 m2
    • Availability of large surface area maximises the exchange of gases
    Question 9.Where will the release of energy from the glucose in respiration take place? Mala writes lungs, while Jiya writes muscles. Who is correct and why?

    Answer:

    • Respiration is the process of releasing energy from the breakdown of glucose
    • Respiration takes place in every living cell, all the time
    • All cells need to respire in order to produce the energy that they require
    • During respiration the release of energy from the glucose takes place in muscles but not in lungs
    • So Jiya is correct. The energy is released from the muscle cells during respiration. Only gaseous exchange takes place in lungs
    Question 10.What is the role of epiglottis and diaphragm in respiration?

    Answer: Epiglottis

    • Epiglottis, a flap like muscular valve controls movement of air and food towards their respective passages
    • Epiglottis is partly closed when we swallow food and it opens more widely when we take a breath and air enters the lungs
    • Epiglottis allows air pass through the larynx and the respiratory system
    • Diaphragm :
    • The diaphragm in the respiratory system is the dome shaped sheet of muscle that separates the chest from the abdomen
    • When the diaphragm contracts during inhalation it flattens out a bit. This results in the enlargement of the volume of the chest cavity
    • This reduces the pressure in the lungs and air enters into lungs from outside the body
    • During exhalation, the diaphragm relaxes and assumes its dome shape. This change increases the pressure on the lungs and squeezes the air through the nose to the atmosphere
    Question 11.How does gaseous exchange take place at blood level?

    Answer:Lungs are made up of several thousands of small chambers called alveoli

    • Within the alveoli, exchange of gases take place between the gases inside the alveoli and blood
    • Blood arriving in the alveoli has higher CO2 concentration which is produced during respiration by the body cells
    • At the same time air in the alveoli has a much lower concentration of CO2 and this allows the diffusion of CO2 out of the blood and to alveolar air
    • Similarly blood arriving in the alveoli has a lower oxygen concentration while air in the alveoli has a higher oxygen concentration
    • Therefore oxygen moves into the blood by diffusion
    Question 12.Explain the mechanism of gaseous exchange at bronchiole level?

    Answer:

    • the trachea (wind pipe) is divided into two tubes called BRONCHI. As there are two lungs each bronchus (singular) enters the lungs on the same side
    • In the lung, the bronchus divides into smaller and smaller branches called BRONCHIOLES which enters into each alveoli
    • When oxygen from outside reaches the alveoli through bronchioles and the carbondioxide from alveoli moves out
    • The inhaled air from outside enters into bronchioles through nostrils ? nasal cavities ? pharynx ? larynx ? trachea ? bronchus.
    • The exhaled air from alveoli enters bronchioles ? pharynx ? nasal cavities ? nostrils ? outside
    Question 13.After a vigorous exercise or work we feel pain in muscles. What is the relationship between pain and respiration?

    Answer:

    • We obtain energy by oxidation of glucose molecule
    • In the absence of oxygen (anaerobic respiration) glucose is converted to latic acid
    • During vigorous exercise oxygen gets used up faster in the muscle cells that can be supplied by blood
    • When oxygen supply is inadequate the muscles use energy released during the anaerobic breakdown of glucose
    • The anaerobic respiration by muscles bring about partial breakdown of glucose to form lactic acid
    • The accumulation of lactic acid in the muscles causes muscular pains or cramps
    Question 14.Raju said, "Stems also respire along with leaves in plants". Can you support this statement? Give your reasons?

    Answer: Yes. I support the statement of Raju that stems also respire along with leaves in plants

    The reasons are
    • The stems of herbaceous plants have stomata
    • So the exchange of respiratory gases in the stems of herbaceous plants takes place through stomata
    • The oxygen from air diffuses into the stem through stomata and reaches all the cells for respiration
    • The carbon dioxide released during respiration diffuses out into the air through the stomata
    • In woody stems the bark has lenticels for gaseous exchange. Through lenticels, oxygen diffuses in and carbon dioxide diffuses out into the air
    Question 15.What happens if diaphragm is not there in the body?

    Answer:

    • The lungs cannot draw in air or push it out by themselves. The chest wall muscles and the diaphragm helps the lungs in moving air into and out of them
    • If diaphragm is not there in the body, we would not be able to breathe
    • The diaphragm is the major muscle in the process of respiration
    • It separates the thoracic and abdominal cavities
    • In the absence of diaphragm, the relaxation and contraction of the chest wall muscles do not take place and thereby inspiration and expiration become difficult that leads to death of the person
    Question 16.If you have a chance to meet pulmonologist, what questions are you going to ask about pulmonary respiration?

    Answer: If I have a chance to meet pulmonologist, I would like to ask the following questions

    • What is pulmonary respiration
    • What is the organ involved in pulmonary respiration
    • What is the name of blood vessel that brings deoxygenated blood to lungs
    • What is the name of the blood vessel that carries oxygenated blood from the lungs to the heart
    • Out of the two lungs which one is larger than the other
    • What type of diagnostic test will be performed to assess the function of lungs
    • What is pulmonary edema? How does it occur
    • Can all the diseases of the lungs be cured permanently
    Question 17.What procedure do you follow to understand anaerobic respiration in your school laboratory?
    (OR) (Lab Activity) Write the procedure and observations of the experiment which you have conducted in your laboratory to prove that CO2 and heat are evolved during anaerobic respiration by using yeast. (OR) How do you prove that carbon dioxide is released during anaerobic respiration? (OR) How do yeast cells convert glucose solution to CO2 and ethyl alcohol?

    Answer: Aim : To prove that CO2 is released during anaerobic respiration. Apparatus: Thermos flask, splitted corks, thermometer, wash bottle, glass tubes, liquid paraffin, glucose solution, yeast cells, bicarbonate solution

    Procedure:
    • Remove dissolved oxygen from glucose solution by boiling it for a minute and then cooling it without shaking
    • Now add some yeast to the glucose solution and fix a two-holed rubber stopper to the flask
    • The supply of oxygen from the air can be cut off by pouring a 1cm layer of liquid paraffin into the mixture through the holes.
    • Insert one end of the thermometer into the thermos flask. See the mercury bulb of thermometer keep inside the solution
    • Arrange for any gas produced by the yeast to escape through a wash bottle containing bicarbonate solution or lime water as shown in the figure
    • Add a few drops of diazine green (Janus Green B) solution to the yeast suspension before you pour liquid paraffin over it
    • The blue diazine green solution turns pink when oxygen is in short supply around it
    • Warm the apparatus to about 37° F in order to speed up the test
    • Keep the apparatus undisturbed for one or two days
    Observations :
  • After two days it can be observed that lime-water of the wash bottle turns into milky white precipitate
  • Increase in temperature in thermometer
  • Alcohol smell given off from the flask
Result: These observations indicate that yeast cells respire anaerobically converting glucose solution into CO2, ethyl alcohol and release heat energy.
Question 18.What are your observations in the combustion of sugar activity?

Answer: Observations in the combustion of sugar

  • When sugar is heated, first it melts, chars and later burns producing flames
  • When sugar is combusted, carbon dioxide and water are produced
  • Energy is also released in the form of heat and it released at once.
  • We cannot control the combustion of sugar
  • Intermediate products are not formed
  • We can combust sugar in the absence of water and enzymes
  • When combustion of sugar, heat energy is released into the atmosphere and we cannot store it for further use
Question 19.Collect information about cutaneous respiration in frog. Prepare a note and display them in your classroom?
(OR) How does frog respire with the help of skin?

Answer:

  • Respiration through skin is called cutaneous respiration
  • In frog, skin is an additional or secondary or accessory respiratory organ
  • Skin is a very important respiratory organ in both on land and water
  • One-third of the total oxygen taken up by frog is through the skin
  • Frog also keeps its skin moist. Frog skin has a large number of mucous glands which secrete mucous onto the surface of the skin
  • The mucous layer retains water and reduces evaporation of water from body
  • To keep the skin wet and moist frogs jump into water very frequently
  • Frog skin is supplied with a large number of blood vessels which help in absorbing oxygen from the water
  • The carbon dioxide produced during to respiration, diffuses out into the water through the blood vessels present in the skin of the frog
Question 20.Collect information about respiratory diseases (because of pollution, tobacco) .and discuss with your classmates?

Answer: Respiratory diseases because of pollution

  • Irritation of eyes, nose, mouth and throat
  • Headaches and dizziness
  • Respiratory symptoms such as coughing and running nose
  • Respiratory and lung diseases including
  • Asthma attacks
  • Chronic obstructive pulmonary disease (COPD)
  • Reduced lung function
  • Pulmonary cancer caused by a series of carcinogen chemicals that through inhalation
  • Mesothelioma: A particular type of lung cancer, usually associated with expo¬sure to asbestos (it usually occurs 20 - 30 years after the initial exposure
  • Pneumonia: Infection of lungs caused by bacteria
  • Bronchitis: It is inflammation or swelling of bronchial tubes
  • Emphysema: It is a lung condition in which tiny air sacs in lungs alveoli fill up with water
Respiratory diseases due to tobacco :
  • Chronic bronchitis: A long term inflammation of the bronchi is characterized by coughing
  • Lung cancer: An abnormal continuous multiplication of cells that can result in tumors in the lining of the bronchi
  • Emphysema: A chronic lung condition that affects the air sacs in the lungs characterized by shortness of breath, coughing, fatigue, sleep and heart problems
Question 21.What is the pathway taken by air in the respiratory system? Illustrate with a labelled diagram?

Answer: The path way taken by air in the respiratory system: Nostrils ? Nasal cavity ? Pharynx ? Larynx ? Trachea ? Bronchus ? Bronchioles ? Alveolus ? Blood

  • Nostrils : Air enters the body through the nostrils
  • Nasal cavity: Air is filtered and its temperature is also brought close to that of the body
  • Pharynx: It is the junction of respiratory and digestive system. Epiglottis - a flap like muscular valve controls movement of air and food towards their respective passages
  • Larynx: Also called voice box. This stiff box contains vocal cords. When air passes out of the lungs and over vocal cords, it causes them to vibrate. This produces sounds on the basis of our speech, song etc
  • Trachea: This is also called wind pipe. It channels air to lungs.
  • Bronchi: Trachea at its lower end divides into two bronchi one leading to each lung
  • Bronchioles: The bronchi further divided into smaller and smaller branches called bronchioles
  • Alveoli: Clusters of air sacs called alveoli in the lungs which are very small and numerous. The gaseous exchange takes place here as blood capillaries take up oxygen and expel CO2
  • Blood: It carries oxygen, to each and every cell of the body and collects CO2 from them
Question 22.Draw a block diagram showing events in respiration. Write what you understood about cellular respiration?

Answer: Events in respiration :

Cellular respiration :
  • All living cells must carry out cellular respiration
  • Oxidation of glucose of fatty acids releasing energy takes place in cells, hence it is called cellular respiration
  • It can be in the presence of oxygen that is aerobic respiration or in its absence that is anaerobic respiration (fermentation)
  • Cellular respiration in prokaryotic cells like that of bacteria occurs within the cytoplasm
  • In Eukaryotic cells cytoplasm and mitochondria are the site of cellular respiration
  • The energy released in cellular respiration is stored in a special compound called ATP
  • ATP is utilised for carrying out other functions in the cell
Question 23.How do you appreciate the mechanism of respiration in our body?

Answer:

  • Respiration is essential for life because it provides energy for carrying out all the life processes which are necessary to keep the organism alive
  • The energy that is obtained from respiration is used to build the organism by way of cell growth, reproduction and cell repair, etc.
  • All systems in living beings need energy to survive
  • Respiration helps to expel out the toxic carbon dioxide out of the cells. This CO2 will be utilised by the plants to produce food materials through the process of photosynthesis
  • The respiratory system goes into operation from the movement of our birth and works without ever stopping as long as we live our breath continues
  • During exhalation, the vocal cords in the larynx vibrate to produce sounds and help in speaking as we like
Question 24.Prepare an article on anaerobic respiration to present school symposium?

Answer: Anaerobic respiration

  • Respiration that occurs without oxygen is known as anaerobic respiration
  • It is present in primitive organisms and muscular cells in higher animals
  • Alcohol, CO2 and H2O are end products in this process
  • Merits:
  • In the absence of oxygen it is good process
  • Mechanism is simple
  • Suitable to microorganisms
  • Demerits:
  • Provides less energy
  • Not suitable to higher animals
Question 25.Prepare a cartoon on discussion between haemoglobin and chlorophyll about respiration?

Answer: Discussion between haemoglobin and chlorophyll about respiration

Haemoglobin: Hello good morning chlorophyll. How are you? Chlorophyll: Very good morning haemoglobin. I am fine. Haemoglobin: I am also doing well. Let me know something about you. Chlorophyll: I am a green coloured pigment present in leaves of plants. Haemoglobin: How many types of chlorophylls are there ? Chlorophyll: We are four types i.e., chlorophyll - a, chlorophyll - b, chlorophyll - c and chlorophyll - d. Haemoglobin: May I know your job in leaves? Chlorophyll: Yes. Why not? I am an essential factor required to prepare food through the process of photosynthesis in plants. Haemoglobin: Oh! You are participating in the process of preparing food materials by green plants. Chlorophyll: Now tell me about your presence. Haemoglobin: I am present only in animal cells. That too in the red blood cells of the blood. The red colour of the blood is due to my presence. Chlorophyll: Then tell me about your function in respiration? Haemoglobin: During respiration, I carry oxygen to the cells in the body tissues. Chlorophyll: How are you able to do this? Haemoglobin: I have an oxygen binding element iron. It binds oxygen on four corners of it. I form oxy-haemoglobin with oxygen in the lungs. Chlorophyll: What happens to the digested food in the cells? Haemoglobin: In cells, oxygen breakdown the glucose molecule into C02 and H20 releasing large amount of energy. Around 38 ATP molecules are produced. Chlorophyll: What is the use of this energy? Haemoglobin: This energy is utilised by the cell to carry other functions. Chlorophyll: Thank you haemoglobin. You have taught me everything about respiration. In our next meeting we will discuss another topic. Haemoglobin: Thank you chlorophyll for your interest and patience

Fill in the blanks?
  • Exhaled air contains ---- and ----
  • A flap like muscular valve controls movement of air and food is ----
  • Energy currency of the cell is called ----
  • Lenticels are the respiratory organs that exist in ---- part of the plant
  • Mangrove trees respire with their ----

Answer:

  • carbon dioxide, water vapour
  • Epiglottis
  • ATP (Adenosine Tri Phosphate)
  • stem
  • aerial roots
Choose the correct answer.
6. We will find vocal cords in [ ] ?
  • Larynx
  • Pharynx
  • Nasal cavity
  • Trachea

Answer: A

7. Cluster of air sacs in lungs are called [ ] ?
  • Alveoli
  • Bronchi

Answer: A

8. Which of the following is correct ? [ ] ?
  • The diaphragm contracts - volume of chest cavity increased
  • diaphragm contracts - volume of chest cavity decreased
  • The diaphragm expands - volume of chest cavity increased
  • The diaphragm expands - volume of chest cavity decreased
A) i B) i and ii C) ii and iii D) iv

Answer: A

9. Respiration is a catabolic process because of [ ] ?
  • Breakdown of complex food molecules
  • Conversion of light energy
  • Synthesis of chemical energy
  • Energy storage

Answer: A

10. Energy is stored in [ ] ?
  • Nucleus
  • Mitochondria
  • Ribosomes
  • Cell wall

Answer:B

10th Class Biology 2nd Lesson Respiration - The Energy Releasing System

Activity - 1
How do you test the presence of water vapour and heat in the exhaled air?

Answer:

  • Keep your palm around an inch away from your nose
  • Feel you breathing out
  • Do not remove your palm until you have finished the activity
  • Breathe steadily for 1 - 2 minutes
  • Now take a piece of any fruit
  • Chew and before swallowing it keep the fingers of the other palm on your neck, now swallow it
Questions:
1.What did you notice? What happens to your breath as you try to swallow?

Answer: We cannot swallow while breathing. We usually stop breathing when we swallow food

2.What is helping you to swallow without deflecting it to the windpipe?

Answer:

Epiglottis is helping me to swallow without deflecting food to the windpipe

Activity - 2 Write an experiment to observe changes during combustion of sugar. (OR)

What are your observations in combustion of sugar activity?

Answer: Aim: To observe changes during combustion of sugar. Apparatus: Wooden stand, test tubes, rubber stopper, delivery tube, glucose or sucrose powder, lime water, spirit lamp

Procedure

  • Take a small amount of glucose in a small test tube
  • Arrange the apparatus as shown in the figure
  • Heat the test tube until the glucose catches fire
  • Observations :
  • In the initial stage the glucose becomes liquid
  • Later it turns to black colour after catching fire
  • In this process carbon dioxide and water are produced.
  • Energy is released as heat
  • The carbon dioxide released changes lime water to milky white
  • Conclusion:
  • From this experiment, we can conclude that carbon dioxide, water and heat are produced during combustion of glucose in the laboratory
  • The carbon dioxide changes lime water to milky white in nature
Activity - 3
How can you prove that carbon dioxide is evolved during respiration?
(OR) Write the experimental procedure and draw the arrangement of apparatus to show that CO2 is evoloved in respiration. To understand that CO2 is evolved during respiration, what experiment you have performed in your laboratory? Explain the procedure. (OR) Write an experiment to prove that CO2 is released during respiration.

Answer: Aim: To prove that CO2 is released during aerobic respiration. Apparatus: Two wide mouthed plastic or glass bottles, germinating seeds, dry seeds, two small injection bottles or beakers with lime water

  • Take two wide mouthed glass bottles
  • Keep germinating bengal gram seeds in one bottle and dry seeds in another bottle
  • Keep two small beakers with lime water in each glass bottles.
  • Close the glass bottles tightly
  • Keep both the sets undisturbed for one or two days
  • Observation:
  • After two days it can be observed that lime water of the beaker placed in the bottle containing germinating seeds turns into milky white
  • And the lime water kept in the glass bottle containing dry seeds do not change its colour
  • Result: It indicates that germinating seeds liberated carbon dioxide which turns lime water into milky white
Activity - 4
Explain the procedure you have adopted in your school to prove that heat is liberated during respiration. What result we will get, if you perform this experiment with dry seeds?
(OR) Write the procedure you have followed to observe "heat is evolved during respiration" in your laboratory. What precautions did you take during the activity?

Answer: Aim: To prove that heat is liberated during respiration. Apparatus: Two Thermos flasks, two thermometers, two rubber corks, dry seeds, germinating seeds

Procedure:
  • Take a handful of moong or bazra seeds
  • Soak the seeds in water a day before experiment
  • Keep these soaked seeds in a cloth pouch and tie with a string tightly
  • Next day collect the sprouts / germinated seeds from the pouch in a thermos flask and take dry seeds in another thermos flask
  • Remove the lid and prepare a cork through which you can bore a hole to insert thermometers into two flasks in such a way that the bulb of the thermometer should dip into the germinating and dry seeds
  • Close the thermos flasks with tight fitting rubber corks
  • Record the initial temperature in both the flasks and record it for every two hours for at least 24 hours
Observation: Constant increase in the temperature is observed in thermometer placed in the germinating seeds. Result: Hence it is proved that germinated seeds respire and liberate heat which is responsible for increase in the temperature. Questions:
Make a graph by using your observations?

Answer:

Is there any increase in temperature?

Answer: Yes, there is increase in temperature

Does the temperature increase steadily or does it abruptly increase at a time of the day?

Answer: The temperature in the thermometer increases steadily

Where does the heat come from?

Answer: The sprouting or germinating seeds respire and liberate heat

10th Class Biology 2nd Lesson Respiration - The Energy Releasing System InText Questions and Answers

10th Class Biology Textbook Page No. 25
Question 1.Can it be said that Priestlys experiment helped us to find out more about composition of air? How?

Answer: Yes, Priestlys experiments helped to find out the composition of air when burning of charcoal, carbon dioxide is produced which is the one of the composition of air done by Lavoisier. Another experiment with phosphorus done by Lavoisier was cleared that a gas which is the respirable air that is helped in burning was oxygen also a component of air. Lavoisier proved experimentally that carbon dioxide and oxygen were the components of air. Lavoisier confirmed the experiments of Priestly about the gases present in the air

Question 2.What gas was produced by combustion according to Lavoisier?

Answer: The gas produced by combustion is carbon dioxide

Question 3.What did Lavoisier find out about air from his experiments?

Answer: A fixed air carbon dioxide and respirable air oxygen which helped in burning were liberated during his experiments

Question 4.What conclusion can be drawn from Lavoisiers experiments?
A. Oxygen and carbon dioxide are the compositions of air. 10th Class Biology Textbook Page No. 26
Question 5.Which gas do you think is Lavoisier talking about when he says chalky acid gas?

Answer: Carbon dioxide

Question 6.Which gas according to Lavoisier is respirable air?

Answer: Oxygen

Question 7.What steps in the process of respiration does Lavoisier mention as an inference of his experiments?

Answer: Lavoisier mentioned that there were two steps in the respiration

  • Inspiration: Breathing oxygen
  • Expiration: Eliminating carbon dioxide from lungs
Question 8.It is a common observation that our breath is warmer than the air around us ; does respiration have anything to do with this?

Answer: Our exhaled air is warmer than the air around us because heat is liberated during respiration

10th Class Biology Textbook Page No. 27
Question 9.What does this experiment indicate?

Answer: This experiment indicates that carbon dioxide is liberated during respiration

Question 10.Which gas turns lime water milky?

Answer: Carbon dioxide

Question 11.Which gas do you think might be present in greater quantities in the air we breathe out as compared to air around us?

Answer: Nitrogen (78%) is present in greater quantities in the air

Question 12.We are also aware of the fact that water vapour deposits on a mirror if we breathe out on it; where does this water vapour come from in Exhaled air?

Answer: Water vapour is liberated during respiration

10th Class Biology Textbook Page No. 29
Question 13.Why are we advised not to talk while eating food?

Answer:

  • When we are eating food, epiglottis helps to avoid food entering into trachea
  • If we talk while we eat food, there is a chance of food entering into trachea and causes choking
  • As a result irritation and inflammation takes place in the respiratory tract
  • So we are advised not to talk while eating
10th Class Biology Textbook Page No. 30
Question 14.What is the role of diaphragm and ribs in respiration? Are both active in man and woman?

Answer:

  • Diaphragm and ribs are helpful the chest cavity to increase or decrease the volume for inspiration and expiration in respiration
  • Diaphragm plays a major role in men and ribs play a major role in mechanism of respiration
Question 15.What can be concluded from this?

Answer: All movements of breathing is controlled by nerves leading from the brain

Question 16.What happens during the process of breathing?

Answer: During the process of breathing, the patterns of breathing show a great range for they are coordinated with moment by moment needs of the body for supply of oxygen and removal of carbon dioxide

Question 17.Which gas needs to be removed from our body during exhalation? Where does the extra amount of gas come from?

Answer: Carbon dioxide needs to be removed during exhalation. The extra amount of gas comes from the breakdown of glucose to release energy in the mitochondria. Carbon dioxide gas is released here

Question 18.What is the composition of inhaled air?

Answer: Inhaled air contains oxygen -21%, C09 - 0.03%, Nitrogen - 78%

Question 19.When exhaled air is compared with inhaled air, is there any difference in composition?

Answer: Yes, there is a difference between inhaled air and exhaled air. The difference is

10th Class Biology Textbook Page No. 32
Question 20.Why does the amount of oxygen vary between exhaled and inhaled air?

Answer: Because some amount of oxygen will be utilised during cellular respiration in the body. Hence the difference in amount of oxygen occurs

Question 21.What has raised the percentage of carbon dioxide in exhaled air?

Answer: CO2 is released from all the cells in the body in respiration and is added to the exhaled air

10th Class Biology Textbook Page No. 34
Question 22.Do cells of alveoli or lungs also require oxygen to carry out cellular respiration? Why / Why not?

Answer:

  • Alveoli are made of squamous epithelium tissue which is very thin and elastic
  • Alveoli are so thin that oxygen can pass from air-filled alveoli to R.B.C inside the vessels
  • Simple squamous epithelial cells function as mediators of filtration and diffusion. As these cells are living tissue they also need oxygen
  • This is done through the exchange of gases in the alveoli
Question 23.After undergoing strenuous exercise we feel pain in muscles, does adequate oxygen reach the muscles?

Answer: No. Adequate oxygen does not reach the muscles

Question 24.What is being formed in the muscles?

Answer: Lactic acid

10th Class Biology Textbook Page No. 42
Question 25.In which set does the colour change faster? Why?

Answer: In the set which has germinating seeds the colour changes faster. Because CO2 is formed faster in aerobic respiration

Think and Discuss 10th Class Biology Textbook Page No. 29
Question 1.What will happen if the respiratory tract is not moist?

Answer:

  • If the respiratory tract is not moist the dirt particles in the inhaled air will not be removed from air in the nasal cavities and reaches lungs and create problems to lungs
  • The temperature of the inhaled air is brought close to that of the body for the smooth passage in the respiratory tract. If it is dry, it is not possible
  • If the surface dries out, gas exchange will happen at a very reduced rate since fast moving gaseous oxygen molecules do not efficiently cross the alveoli membrane
  • The reduced gas exchange is most likely not enough to support blood oxygenation for vital functions of the body
  • Hence respiratory tract should be moist for smooth exchange of gases
Question 2.Are both lungs similar in size?

Answer: No. Right lung is slightly bigger than left lung

Question 3.Why are alveoli so small and uncountable in number?

Answer:

  • The pouch-like air sacs at the ends of the smallest bronchioles are called alveoli
  • The walls of the alveolus are very thin and they are surrounded by very thin blood capillaries
  • It is in the alveoli that gaseous exchange takes place
  • There are millions of alveoli in the lungs. The presence of millions of alveoli in the lungs provides a very large area for the exchange of gases
  • And the availability of large surface area maximises the exchanges of gases

Important Question

TS 10th Class Biology Important Questions 2nd Lesson Respiration

1 Marks Questions
Question 1.
Fermented idli, dosa produces smell. Name the microorganism responsible for producing such smell?

Answer: Yeast is responsible for producing such smell in fermented idli, dosa

Question 2.
In what compound, the energy released during the breakdown of glucose, is stored?

Answer: "ATP" (Adenosine Triphosphate)

Question 3.
Label a and b in the given diagram?

Answer:

  • Matrix
  • Cristae
  • Question 4.
    Name chemical substances produced in human muscles during Anaerobic respiration?

    Answer: Lactic acid is produced in human muscles during Anaerobic respiration

    Question 5.
    Why Diazene Green solution is added to the glucose solution in anaerobic respiration experiment?

    Answer: Diazene Green solution is added to the glucose solution in anaerobic respiration experiment to check the presence of oxygen in glucose solution

    Question 6.
    Name the food material on which trypsin acts and name the end products?

    Answer:

    • protein
    • end products - peptones
    Question 7.
    Identify the figure?

    Answer: Aerial roots in Mangrove plants

    Question 8.
    "Respiration is the energy releasing process." Write your opinion on this statement?

    Answer: The given statement is absolutely correct. We respire to use the oxygen to oxidise our food and release energy. This is similar like burning but a slower process. With the help of respiratory enzymes, energy released can he stored in the form of ATP for later use

    Question 9.
    Can we say that combustion and respiration are almost same actions. What evidences do you have for this ?

    Answer:

    • In both these processes sugar is converted to carbon dioxide and water
    • Both these processes require oxygen
    • Both combustion and respiration releases energy
    Question 10.
    What is the role of epiglottis in respiration and swallowing food ?

    Answer: The epiglottis is a flexible flap at the superior end of the pharynx in the throat. Epiglottis acts as a lid over glottis and prevents food from entering into larynx. Air from pharynx enters the larynx while food enters into oesophagus

    Question 11.
    What is the pathway of air from nostril to alveolus ?

    Answer: Nostrils  Nasal cavity  Pharynx  Larynx  Trachea  Bronchus  Bronchioles  Alveolus  Blood.

    Question 12.
    What is respiration ?

    Answer: Respiration is the process by which food is broken down for release of energy

    Question 13.
    What does the respiration mean ?

    Answer: It means to breathe in Latin

    Question 14.
    Who did comprehensive work on properties of gases, their exchange and respiration ?

    Answer: Lavoisier and Priestly

    Question 15.
    What was the gas liberated on heating powdered charcoal in a hell jar 2?

    Answer: It was fixed air. In those days carbon dioxide was known as fixed air

    Question 16.
    What was produced by combustion according to Lavoisier ?

    Answer: Carbon dioxide

    Question 17.
    What is vitiated air ?

    Answer: A term used then to show air from which the component needed for burning had been removed

    Question 18.
    Which gas, according to Lavoisier, is respirable air ?

    Answer: Oxygen

    Question 19.
    Who was the renowned chemist ? Who wrote a textbook of Human Physiology ?

    Answer: John Daper

    Question 20.
    What happens when air passes through nasal cavities ?

    Answer:

    • Air is filtered in nasal cavity by mucus lining and the hairs growing from its sides remove some of the tiny particles of dirt in the air
    • The temperature of the air is brought close to that of the body
    Question 21.
    What is the function of epiglottis ?

    Answer: Epiglottis controls the movement of air and food towards their respective passages

    Question 22.
    Where does gaseous exchange take place?

    Answer: Gaseous exchange takes place in tiny air sacs of lung called Alveoli

    Question 23.
    What is breathing?

    Answer:

    • Breathing is the process of inhaling and exhaling
    • The mechanism by which organisms obtain oxygen from the environment and release carbon dioxide is called breathing
    Question 24.
    What is inspiration or inhalation?

    Answer: Entry of air into lungs from outside is inspiration

    Question 25.
    What is expiration or exhalation?

    Answer: It is the pushing out air from lungs to outside

    Question 26.
    What are pleura?

    Answer: Pleura are the two membranes that protect lungs from injury

    Question 27.
    What is cellular respiration?

    Answer: Oxidation of glucose or fatty acids takes place In the cells and releasing energy. Hence this process is known as cellular respiration

    Question 28.
    What is aerobic respiration?

    Answer: Oxidation of glucose in presence of oxygen is called aerobic respiration

    Question 29.
    What is anaerobic respiration?

    Answer: Respiration in absence of oxygen is called anaerobic respiration

    Question 30.
    Where does aerobic respiration occur in eukaryotic cells?

    Answer: Cytoplasm and Mitochondria

    Question 31.
    What is Glycolysis?

    Answer: It is the breakdown of glucose molecule into two molecules of 3 carbon compound called pyruvic acid or pyruvate releasing energy

    Question 32.
    What is the fate of pyruvate in the absence of oxygen in plants?

    Answer: In the absence of oxygen pyruvate will be converted to ethanol, CO2 releasing energy in plants

    Question 33.
    What is the fate of pyruvate in the absence of oxygen in animals?

    Answer: In the absence of oxygen pyruvate will be converted to lactic acid releasing small amount of energy

    Question 34.
    In aerobic respiration pyruvate is converted into?

    Answer: If oxygen is available pyruvate is oxidized to CO2 and water releasing large amount of energy

    Question 35.
    What is the main reason for feeling pain in muscles after strenuous exercise?

    Answer: Due to the anaerobic respiration in muscles large amounts of lactic acid is accumulated and this results in muscular pains

    Question 36.
    What is fermentation?

    Answer: In the absence of oxygen, yeast cells convert pyruvic acid to ethanol. This process is called fermentation

    Question 37.
    What is the method used to separate ethanol from the yeast glucose mixture in anaerobic respiration?

    Answer: By Fractional distillation method

    Question 38.
    What is combustion?

    Answer: Combustion is a process in which heat is released when organic molecules (sugar) are burnt, CO2 and H2O are released

    Question 39.
    In which organisms exchange of gases takes place through diffusion?

    Answer: Amoeba, hydra and planarians

    Question 40.
    In tracheal respiratory system which carry air directly to the cells in the tissues?

    Answer: Trachioles, the fine branches of trachea

    Question 41.
    In fishes what are the respiratory organs?

    Answer: Gills or bronchiae

    Question 42.
    What is cutaneous respiration?

    Answer: If the respiration occurs through skin, it is known as cutaneous respiration. e.g: Leech, Earthworm and Frog

    Question 43.
    What are the other areas on the plant body through which gaseous exchange take place?

    Answer: It is through the surface of roots, lenticels on stem

    Question 44.
    What is the full form of ATP ? How is it formed?

    Answer:

    • ATP stands for Adenosine triphosphate
    • The energy released during respiration process is used to make an ATP molecule from Adenosine diphosphate (ADP) and inorganic phosphate (P)
    Question 45.
    Whatis the use of ATP?

    Answer:

    • ATP is the energy currency for most cellular process
    • ATP is used to supply energy in the cells for carrying all the metabolic processes
    Question 46.
    What are the factors that control respiration?

    Answer: Oxygen and temperature are the two important factors that control the process of respiration

    Question 47.
    What are the substances that are used for the production of energy in all living organisms?

    Answer: Glucose and fatty acids are used for the production of energy

    Question 48.
    How many types of respiration are present? What are they?

    Answer: There are two types of respiration. They are

    • Aerobic respiration
    • Anaerobic respiration
    Question 49.
    Where is energy stored in ATP?

    Answer: Energy is stored in the terminal phosphate bond in ATP which is having three phosphates attached to a molecule of Adenosine

    Question 50.
    What are the power house of the cell?

    Answer: Mitochondria are the power house of the cell

    Question 51.
    What is the main difference between respiration and combustion?

    Answer: In respiration several intermediates are produced and in combustion there are no such intermediates are produced

    Question 52.
    What are the end products of aerobic respiration?

    Answer: CO2 and H2O are the end products of aerobic respiration

    Question 53.
    What is the equation that represents respiration?

    Answer: C6H12O6 + 6O2 ? 6 CO2 + 6H2O + 686 KCal

    Question 54.
    What are the sites of cellular respiration?

    Answer: Mitochondria are the sites of cellular respiration

    Question 55.
    What are cristae in mitochondria?

    Answer: The inner membrane of mitochondria is thrown into several folds called cristae

    Question 56.
    What is the net gain of ATP molecules in Glycolysis?

    Answer:

    • Four ATP molecules are produced when one molecule of glucose is converted to two molecules of pyruvate but two are consumed
    • The remaining two ATP molecules are net gain in glycolysis
    Question 57.
    What are the number of ATP molecules produced when one glucose molecule is completely oxidised?

    Answer: A net gain of 38 ATP molecules are formed from the total oxidation of one glucose molecule

    Question 58.
    What are the three stages present in complete oxidation of glucose molecule?

    Answer:

    • Glycolysis
    • Krebs cycle
    • Electron transport
    Question 59.
    Why does oxidation of fatty acids give more energy?

    Answer: Oxidation of fatty acids gives more energy due to the presence of more carbon atoms in them

    Question 60.
    What is meant by aquatic animals and terrestrial animals?

    Answer: Animals that live on land are known as terrestrial animals and animals that live in water are called aquatic animals

    Question 61.
    Why is the rate of breathing in aquatic organisms much faster than terrestrial organisms?

    Answer: The amount of dissolved oxygen in water is low as compared to the amount of oxygen in air, therefore the rate of breathing in aquatic animals is much faster than in terrestrial animais

    Question 62.
    Which part of roots is involved in the exchange of respiratory gases?

    Answer: The respiration in roots occurs by the diffusion of respiratory gases through root hairs

    Question 63.
    Name the areas in a woody stem through which respiratory exchange of gases takes place?

    Answer: In woody stems, the bark (outer covering of stem) has lenticels for gaseous exchange

    Question 64.
    Out of photosynthesis and respiration in plants which process occurs all the time and only at daytime?

    Answer: Respiration occurs all the time and photosynthesis occurs only at daytime.

    Question 65.
    The trachea divides into two tubes at its lower end What is the name of these tubes?

    Answer: Bronchus

    Question 66.
    What is the average breathing rate in an adult man at rest?

    Answer: The average breathing rate in an adult man at rest is about 15 to 18 times per minute

    Question 67.
    Why is trachea prevented from collapsing?

    Answer: The wails of the trachea are supported by several C shaped cartillagenous rings. They prevent the trachea from collapsing and closing

    Question 68.
    What has raised the percentage of carbon dioxide in exhaled air?

    Answer: During oxidation of glucose carbon dioxide is produced as waste product. Hence the concentration of carbon dioxide increases in exhaled air

    Question 69.
    What are the reasons for the animals to develop different types of respiratory organs?

    Answer: Body size, availability of water, habitat in which they live and the type of circulatory system are some of the reasons for the animals to develop different types of respiratory organs

    Question 70.
    Why do fishes die when taken out of water?

    Answer: This is because fishes do not have lungs to utilise the oxygen of air for breathing and respiration. They have gills which can extract and dissolve oxygen from water for survival

    Question 71.
    What would be the consequences of deficiency of haemoglobin in our bodies?

    Answer: Deficiency of haemoglobin in blood can affect the oxygen supplying capacity of blood in body cells. It can also lead to a disease called Anaemia

    Question 72.
    Which gas did you think is Lavoisler talking about when he says chalky acid gas?

    Answer: It is carbon dioxide

    Question 73.
    What is the composition of inhaled air?

    Answer: Inhaled air contains 21% of oxygen, 0.04% carbon dioxide and 79% of nitrogen

    Question 74.
    What is the composition of exhaled air?

    Answer: Exhaled air contains 16% of oxygen, 4% of carbon dioxide and 79% of nitrogen

    Question 75.
    Why does the amount of nitrogen not vary between exhaled and inhaled air?

    Answer: Because nitrogen has no role to play in respiration

    Question 76.
    In which kind of respiration more energy is released?

    Answer: In aerobic respiration more energy around (686 KCal) is released than in anaerobic respiration (58 KCal)

    Question 77.
    Which gases are exchanged in your lungs?

    Answer: Oxygen and carbon dioxide

    Question 78.
    The bark of woody plants is dead but the inner layers inside the bark are living?
    OR How do they get oxygen and release carbon dioxide?

    Answer: Through lenticels

    Question 79.
    What are lenticels?

    Answer: Lenticels are portions of the periderm (bark) with numerous intercellular spaces. Their purpose is to allow gas exchange through the compactly arranged cork cells of the bark, which otherwise presents an impermeable barrier to the passage of water and gases

    Question 80.
    How does diaphragm help in inhalation?

    Answer: It flattens during inhalation, thus increasing the volume of the thoracic cavity

    Question 81.
    Name the type of respiration in which the end products are?
    • C2H5OH and CO2
    • CO2 and H2O
    • Lactic acid
    • Answer:

      • Anaerobic respiration in yeast
      • Aerobic respiration
      • Anaerobic respiration in muscles
      • Question 82.
        "If there were no algae, there would be no fish in the sea" Comment?

        Answer: Algae produce oxygen as a result of photosynthesis. This oxygen is utilised by the fishes in the sea for carrying out respiration. If there were no algae, no oxygen would have been produced. Thus fishes might have died

        2 Marks Questions
        Question I.
        What happens if there is no epiglottis in human beings?

        Answer:

        • Food may enters into the larynx
        • Food may enters into the lungs leading to the death
        • May not speak properly
        • Entry of food and air may not he regulated properly
        Question 2.
        Write two chemicals and two materials required to conduct the experiments "Heat and Carbon dioxide are evolved during anaerobic respiration"?

        Answer: Materials required : Thermosflask, splitted corks, thermometer, wash bottle, glass tubes. Chemicals required : Liquid paraffin, glucose solution, bicarbonate solution, Janus green B and Yeast cells.

        Question 3.
        Observe the below diagram?
        • This picture is related to which biosystem
        • Write the names of the parts of A, B
        • To which system they are linked with
        • Which process is happening here
        • What happens as a result of it

        Answer:

        • Respiratory system
        • A - alveolus; B - blood capillary network
        • Respiratory system; circulatory system
        • Gaseous exchange between alveolus of lungs and blood capillaries. Due to this the CO2 present in blood capillaries enter alveolus and oxygen present in alveolus enter blood capillaries
        Question 4.
        A person reached a specific distance once on foot and once by running. In which situation his legs pain ? Why?

        Answer:

        • When a person rules to reach a specific distance gets pain in his legs
        • This is due to the production of lactic acid in the muscles
        • The sugar ¡n the working muscles when a person runs was being changed to lactic acid
        • Accumulation of lactic acid results pain in leg muscles
        Question 5.
        What is the advantage of the wet and warm passage of air from the nostrils to capillaries?

        Answer: The foist surface of the lining of the nasal cavity and the hair growing from it sides, remove some of the tiny particles of dirt in the air. In addition as the inhaled air passes through the nasal cavity, its temperature is brought close that of the body and it takes up water vapour so that it becomes more moist than before. Warming and moistening is goes on in the pharynx and also throughout the respiratory tract

        Question 4.
        In the experiment of anaerobic respiration with yeast?
        1. Why was liquid paraffin poured on glucose
        2. What did you understood about anaerobic respiration

        Answer:

        • The supply of oxygen from the air can be cut off by pouring liquid paraffin on glucose
        • Anaerobic respiration takes place in the absence of oxygen. In this glucose molecule is incompletely oxidised. The end products of anaerobic respiration are ethyl alcohol or lactic acid and CO2

        During anaerobic respiration small amount of energy is liberated (2ATP). Anaerobic respiration occurs in many anaerobic bacteria and human triuscies cells. The anaerobic respiration can he represented as: C6H12O6 ? 2C2H5OH + 2CO6+ 56 K.Cal

        Question 5.
        See the below table. Write what you know from it?

        Answer:

        Gas % in inhaled air % of exhaled air
        Oxygen 21 16
        Carbon dioxide 0.04 4
        Nitrogen 79 79
        • The inhaled air consists of 21% of oxygen whereas the exhaled air contains 16% of oxygen only. [his is due to utlilisation of oxygen during cellular respiration in the body. Hence the difference occurs
        • inhaled air contains 0.04% of carbendiuxide whereas exhaled air contains 4% of carbondioxide. The concentration of CO2 is increased a lot due to the release of CO2 during cellular respiration in the body
        • Both inhale and exhale air contains 79% of nitrogen because nitregen has no role to play in cellular respiration
        Question 6.
        How does the respiration in amoeba and hydra occur through diffusion? What are the similarities in respiration of amoeba and hydra?

        Answer:

        • Amoeba and hydra are aquatic organisms
        • Respiration in them occurs through diffusion
        • As oxygen is used by these organisms in respiration its concentration is reduced in cytoplasm and hence oxygen diffuses into cytoplasm from surrounding water
        • Due to respiration CO2 is continuously produced, its concentration increases in the cytoplasm, hence it diffuses into surrounding water
        Question 7.
        What are different ways in which glucose is oxidised to provide energy in various organisms?

        Answer: Breaking down of glucose involves two processes. In the first step, it is broken into three carbon molecules called pyruvate. The pyruvate is further broken down into energy in following different ways in various organisms

        • Aerobic respiration : In this case pyruvate is broken town into water and carbon dioxide along with release of energy. It commonly occurs in mitochondria of cells
        • Anaerobic respiration in yeast : In yeast cells during fermentation pyruvate is converted into ethanol and CO2 in the absence of O2
        • Anaeorbic respiration in muscles: Due to lack of oxygen. eg. during vigorous running or exercise, in human muscles, pyruvate is converted to lactic acid
        Question 8.
        How does respiration in plants differ from that iii animals?

        Answer:

        • In plants all parts like root, stern, leaves, etc., perform respiration individually, while in animals either the general body surface or specific organs like skin, gills, lungs, etc., are involved in respiration
        • The rate of respiration is much slower in plants than in animals. Unlike animals there is little transport of gases from one part of the plant to another
        Question 9.
        Write about respiration in mangroves that grow in marshy lands?

        Answer:

        • Mangroves grows near the marshy places respire through aerial roots or respiratory roots
        • The root hairs exchange the gases from their surface
        • They obtain oxygen from the airspaces present between the soil particles
        • The plants grows in marshy places are adapted to develop aerial roots above the soil surface which helps in gaseous exchange.
        4 Marks
        Questions
        Question 1.
        Explain different steps In respiration in human beings?

        Answer: Different steps in respiration in human beings Breathing : Air movement into and out of lungs. Gaseous exchange at lungs level: Exchange of gases between alveoli and blood. Gas transport by blood : Transport of oxygen from blood capillaries of alveoli to blood cells and return of carbon dioxide. Gaseous exchange at tissue level : Exchanging of oxygen from blood into the cells and carbon dioxide from cells into the blood. Cellular respiration: Using oxygen in cell processes to produce carbon dioxide and water, releasing energy to be used for life processes

        Question 2.
        observe the above diagram and answer the following Questions?
        Questioni.
        What does the above setting (diagram) indicate?

        Answer: The above setting (diagram) indicate to prove that carbon dioxide and heat are liberated during anaerobic respiration by yeast cell

        Questionii.
        Why boiled and cooled glucose is covered with paraffin?

        Answer: To prevent supply of air boiled arid cooled glucose is covered with paraffin

        Questioniii.
        What is the use of adding diazime green to glucose solution ? What change you notice in glucose solution?

        Answer: Diazine green is added to glucose solution to know whether oxygen is present or not in glucose solution. When the availability of oxygen is less the diazine green changes to pink colour

        Questioniv.
        Why lime water is used lu this experiment?

        Answer: To know whether carbon dioxide is released or not in this experiment lime water is used. Carbon dioxide changes lime water to milky white

        Questionv.
        Why bulb of thermometer is dipped in the glucose water?

        Answer: To know the rise in temperature of glucose solution when heated, the bulb of thermometer is dipped in the glucose water

        Question 3.
        Study the graph and answer the following
        Questions: Graph showing effects of vigorous excercise on the concentration of lactic acid in blood. on the concentration of lactic acid in blood?
        1. What was the concentration of lactic acid in blood to start with
        2. What was the greatest concentration of lactic acid reached during the experiment
        3. What is the concentration of lactic acid after 25 minutes of exercise
        4. What is the relationship between lactic acid and muscle pain

        Answer:

        1. 20mg/cm3
        2. 20 minutes (Or) at B" point
        3. 101 mg/cm3
        4. If concentration of lactic acid increases muscle pains also increases
        Question 4.
        Explain with the help of a flow chart, the pathway of air in humans?

        Answer:

        Question 5.
        Observe the following?
        Write the answers to the following Questions:
        Questioni.
        How many Pyruvic acid molecules form from one Glucose?

        Answer: 2 Pyruvic Acid molecules

        Questionii.
        What conditions influences Pyruvic acid to participate in Aerobic and Anaerobic respiration?

        Answer: Presence of oxygen

        Questioniii.
        In which we get more energy in both Aerobic and Anaerobic respiration?

        Answer: Aerobic respiration

        Questioniv.
        The chemical that is formed in human muscles during Anaerobic respiration?

        Answer: Lactic Acid

        I. Conceptual Understanding
        Question 1.
        Describe the structure of mitochondria with the help of a diagram. OR Which cell organelle is called energy currency or power house of cell? OR What do you know about its construction?

        Answer: Structure of mitochondria:

        • Mitochondria is known as energy currency or powerhouse of cell
        • Mitochondria can be seen with a special microscope called electron microscope
        • Mitochondria are sac-like structures present in the cytoplasm of the cells
        • They may be of various shapes thread-like, spherical
        • Mitochondria have two compartments - an two compartment and zin outer compartment. The substance in the inner compartment is called matrix
        • The matrix is surrounded by a membrane called inner membrane of mitochondria
        • The inner membrane is thrown into several folds called cristae. The cristae extended into the matrix
        • The space between the folds is continuous with the outer compartment
        • The outer compartment is surrounded by another membrane - the outer membrane. The outer membrane is smooth and has no projections
        • The inner membrane, the matrix and the elementary particles in the mitochondria have large number of enzymes and other required proteins for the respiration and energy production
        Question 2.
        Why the exchange of gases happens only in alveoli, though arteries are present in pharynx, trachea and bronchus?

        Answer: Alveoli have several adaptations to maximize the efficiency of gas exchange. They fold to provide a wider surface area for gas exchange to take place and they are ventilated to remove carbon dioxide and to replenish oxygen levels in the alveolar air This maintains maximum concentration gradient which refers to the difference in the concentration of a chemical across a membrane, between the air in the alveoli and blood. The alveoli have thin walls that are one cell thick to make the exchange surface extremely thin

        Question 3.
        Describe how oxygen enters the blood in lungs with the help of block diagram?
        OR How gaseous exchange occurs in lungs?

        Answer:

        • Gaseous exchange takes place within the lungs by diffusion from the alveoli to blood capillaries and vice versa. Alveoli in lungs are numerous and only one cell thick
        • Alveoli are surrounded by capillaries that are also one cell thick
        • Blood, dark red in colour flows from the heart through these capillaries and collects oxygen from the alveoli. At the same time, carbon dioxide passes out of the capillaries and into the alveoli
        • When we breathe out, we get rid of carbon dioxide
        • The bright red, oxygen rich blood is returned to the heart and pumped out to all parts of the body
        Question 4.
        What is the role of diaphragm and ribs in respiration ? Are both active in man and woman ?
        OR Is respiration possible without diaphragm and ribs in human? Explain.

        Answer:

        • Diaphragm is a muscular dome shaped tissue present at the floor of the chest cavity separating abdomen from respiratory system
        • Diaphragm expands downwards into the abdomen thus increasing chest cavity. This allows the lungs to expand as we inhale
        • As the diaphragm contracts upwards thus decreasing the chest cavity, it allows the air to expel from the lungs
        • The ribs protect the lungs and expand as we inhale to facilitate space for the lungs to expand. The ribs then contract expelling the air in the lungs
        • The intercostal muscles present between the ribs help in contraction and relaxation of ribs
        • In man, diaphragm plays a major role in the respiration, while in woman, the ribs play a major role
        Question 5.
        Explain the process of transportation of gases through the blood?

        Answer:

        1. The relative amount of gases and their combining capacity with haemoglobin and other substances in blood determine their transport via blood in the body
        2. When oxygen present in the air is within normal limits (around 21%) then almost all of it is carried in the blood by binding to haemoglobin, a protein present in the red blood cells
        3. As oxygen is diffused in the blood, it rapidly combines with the haemoglobin to form oxyhaemoglobin
        4. Not only haemoglobin can combine with oxygen, but the reverse can also happen to yield a molecule of haemoglobin and oxygen
        5. Carbon dioxide is usually transported as bicarbonate, while some amount of it combines with haemoglobin and rest is dissolved in blood plasma. Hb + 4O2 ? Hb(O2)4 (in lungs) Hb(O2)4 ? Hb + 4O2 (in tissues)
        Question 6.
        What are the different ways in which glucose is oxidised to provide energy in various organisms ? Give one example of each?

        Answer:

        • Glucose is the most commonly used sugar for deriving energy in plants, animals and in micro-organisms
        • In all these organisms glucose is oxidised in two stages
        • The first stage is known as Glycolysis. It occurs in cytoplasm
        • During glycolysis glucose is converted to two molecules of pyruvic acid
        • In the second stage, if oxygen is available pyruvic acid is converted to CO2 and water, large amount of energy is released. This is known as aerobic respiration. In most of the plant and animal cells aerobic respiration occurs
        • If oxygen is inadequate or not available, pyruvic acid is converted into ethanol and carbon dioxide. This is anaerobic respiration. taking place in yeast cells that is called fermentation
        • If oxygen is not available in muscle cells, the pyruvic acid is converted into lactic acid
        Question 7.
        Write a brief note on respiration in plants?

        Answer:

        • In most plants exchange of gases takes place through stomata
        • There are other areas on the plant body as well, through which gaseous exchange takes place like surface of roots, lenticels on stem, etc
        • Some plants have specialized structures like, breathing roots of mangrove plants as well as the tissue in orchids
        • Breathing roots and tissue in orchids help plants to take oxygen to produce energy and carbon dioxide is released
        • Inside the plants stomatal openings lead to a series of spaces between the cells which form a continuous network all over the plant
        • The whole system works by diffusion
        • As the oxygen is used up by the cells a gradient develops between the cells and the air in the spaces and similarly between the air spaces and the air outside stomata and lenticels, so oxygen passes in
        • In the same way, as more carbon dioxide is given out by the cells, a gradient occurs in the reverse direction and it passes out
        Question 8.
        Write the adaptations seen in plants living in water logged conditions?

        Answer:

        • Most plants can aerate their roots by taking in the oxygen through lenticels or through the surface of their root hairs
        • But plants which have their roots in very wet places, are unable to do this
        • They are adapted to these water logged conditions by having much larger air spaces which connect the stems with the roots, making diffusion from the upper parts much more efficient
        • The problem of air transport is more difficult for trees and many not survive with their roots permanently in water
        • An exception is the mangrove tree of the tropics which sends up aerial roots above the surface and takes in oxygen that way
        Question 9.
        Write a brief note on tracheal respiration in insects?

        Answer:

        • In insects blood has no haemoglobin and is white in colour. Hence it cannot carry oxygen
        • For respiration insects adopt a special system called tracheal system
        • This system consists of a series of tubes called trachea
        • These trachea open out through small apertures called spiracles on either side of the body
        • All tracheal tubes of each side join and form a longitudinal tracheal trunk
        • Trachea divide into a number of branches called tracheoles which carry air directly to the tissues
        • As the air moves in and out of the trachea, oxygen present in the air diffuses into the cells and CO2 diffuses into the air from the cells
        Question 10.
        Write about the mechanism of respiration in human beings?

        Answer:

        • Respiration in man occurs in two stages. They are inspiration and expiration
        • During inspiration air from outside enters into the lungs by increasing the thoracic cavity
        • lncrease in the thoracic cavity is made by pulling the diaphragm down and pushing the ribs forward
        • As the air pressure in the lungs is reduced, air from outside enters the lungs through external nostrils, nasal cavities, pharynx, epiglottis, larynx, trachea, bronchi and bronchioles and finally reach the alveoli where exchange of gases takes place
        • During expiration the diaphragm and ribs come back to original positions
        • This reduces the volume of thoracic cavity
        • So the volume of lungs is decreased and air under lressure comes out of the lungs
        Question 11.
        Explain the evolutionary changes in energy releasing system?

        Answer:

        • Exchange of gases is a common life process in all living organisms, but it is not same in all
        • Single celled organisms amoeba or multicellular organisms like hydra and planarians obtain oxygen and expel carbon dioxide directly from the body by the process of diffusion
        • In multicellular animals special organs are evolved
        • Animals either terrestrial or aquatic adopted different types of respiration and different types of respiratory organs mostly due to the habitat in which they live
        • Body size, availability of water and the type of circulatory system are some of the reasons for the animals to develop different types of respiratory organs
        • In insects tracheal respiratory system is present in which small branches of trachea called tracheoles carry air directly to the cells in the tissues
        • In fishes gills are utilised for the exchanges of gases. Blood is supplied to gills through capillaries which have thin walls for exchange of gases. This is called bronchial respiration
        • Respiration through skin is called cutaneous respiration
        • This type of respiration is seen in earthworm and leeches
        • Frog, an amphibian can respire through cutaneous pulmonary processes
        • Most of the higher animals respire with the help of lungs. This type of respiration is known as pulmonary respiration
        Question 12.
        Describe the structure of human lungs with the help of a diagram?

        Answer:

        • A pair of lungs is present in the chest cavity one on either side of the heart
        • Lungs are spongy and elastic and are enclosed by two membranes called pleura
        • Space between the two membranes of Pleura is filled with fluid. Pleura protects the lungs from injury
        • Right lung is larger than the left lung
        • Right lung is made of three lobes while the left lung has only two lobes
        • Lung has several thousands of alveoli which are supplied with blood capillaries
        • Pulmonary artery brings deoxygenated blood from heart to lungs
        • After entering the lung. this artery divides into several arterioles and capillaries and supplies deoxygenated blood to alveoli
        • Gas exchange occurs in the alveoli
        • Oxygenated blood is carried from the lung to heart by the pulmonary vein
        III. Experimentation And Field Investigation
        Question 1.
        What are the experiments carried out by Lavoisier to understand the property of gases ?

        Answer:

        • In his early experiments Lavoisier thought that the gas liberated on heating powdered charcoal in a bell jar kept over water in a trough was like fixed air i.e., carbon dioxide
        • The next series of experiments deals with the combustion of phosphorus in a bell jar. From this he showed that whatever it was in the atmospheric air which combined with the phosphorus was not water vapour
        • This was respirable air, a component of air that also helped in burning
        • The air that we breathe out precipitated lime water while that after heating metal did not
        • From this he concluded that there were two processes involved in respiration
        • Lavoisier carried out another experiment by which he showed that about one-sixth of the volume of vitiated air consists of chalky acid gas (fixed air)
        • Either eminently respirable air is changed in the lungs to chalky acid air; or an exchange takes place, the eminently respirable air being absorbed, and an almost equal volume of chalky acid air being given up to the air from the lungs
        • Lavoisier had to admit that there were strong grounds for believing that eminently respirable air did combine with the blood to produce the red colour
        Question 2.
        Study the graph given below and analyse the reasons for accumulation of lactic acid in blood after strenuous exercise?

        Answer:

        • The graph shows the analysis of blood of a person during and after exercise
        • The athlete taking part in the experiment had to stay still where the apparatus was
        • He pedaled a stationary bicycle, or ran on a tread mill
        • Some results are shown in the graph
        • Vigorous exercise lasted for nine minutes (shown by the bar at the base of the diagram) and regular blood samples were taken and analysed
        • One particular compound in the blood, lactic acid, was found to vary greatly in its concentration as we see from the graph
        IV. Information Skills and Projects
        Question 1.
        Observe following table and answer the
        Questions given below?
        Gas % in inhaled air % in exhaled
        Oxygen 21 16
        Carbon dioxide 0.03 4.4
        Nitrogen 78 78
        QuestionA.
        Why does the amount of oxygen vary between exhaled and inhaled air?

        Answer: Gaseous exchange takes place in alveoli of lungs where oxygen is taken in, hence exhaled air contain 16% oxygen

        QuestionB.
        Why does exhaled air contain more carbon dioxide?

        Answer: In lungs gaseous exchange takes place in alveoli, CO2 present in blood diffuses into alveoli. The collected CO2 comes out as exhaled air

        QuestionC.
        Why there is no change in Nitrogen percentage in exhaled and inhaled air?

        Answer: Nitrogen is not present in our body. Hence there is no change in nitrogen

        V. Communication Through Drawing, Model Making
        Question 1.
        Draw a neat labelled diagram of power house of a cell. What is the function of inner membrane?

        Answer:

        Question 2.
        Label the parts for given diagram?

        Answer:

        1. Larynx
        2. Trachea
        3. Right Lung
        4. Brochus
        5. Bronchioles
        Question 3.
        A student conducted an experiment in which he proved CO2 evolved in respiration of sprouts. Draw diagram of apparatus arrangement and label parts?

        Answer:

        VI. Appreciation And Aesthetic Sense, Values
        Question 1.
        In human respiratory system different stages are there begining with nostril to gaseous exchange between blood and cell. Which of these stages do you think amazing? Why do you think so?

        Answer:

        • Human body consists of trillions of trillions cells, each cell in human body gets oxygen for respiration which ultimately releases energy in the form of ATR
        • Most amazing thing is all the huge number of cells getting oxygen for respiration and this oxygen enter in cells through diffusion
        VII. Application to Daily life,Concern to Biodiversity
        Question 1.
        After learning this lesson what precautions will you lake to protect your lungs?

        Answer:

        • I would try to avoid most pollutant atmosphere
        • Whenever exposed to air pollutants I cover the nose and mouth with mask or cloth
        • I like to keep our surroundings parthenium free to avoid asthma
        • I dont smoke and I keep away from smokers
        • I practice pranayarna to strenthen lung capacity and concentration

Question Papers / Notes Download


Videos