Solutions

10th Class Biology 10th Lesson Natural Resources Textbook Questions and Answers

Improve your learning

Question 1. The BP Statistical Review of World Energy in June measured total global oil at 188.8 million tonnes, from proved oil resources at the end of 2010. This is only enough for oil to last for the next 46.2 years. What measures should be taken to conserve oil? What will happen if we do not conserve it?

Answer: Measures to be taken to conserve oil are

  • Walk, ride a bike, carpool and use public transportation whenever possible
  • Prefer public transport system like bus or train instead of travelling in personal vehicles
  • Choose materials other than plastic which uses crude oil for household items
  • Use cloth or paper bags instead of plastic bags when shopping
  • Use organic fertilizers for agriculture and gardening because fossil fuels are used in making chemical fertilizers
  • Produce renewable biofuels to power cars and trucks
  • Vehicle owners should keep their vehicles serviced i.e., correct amount of air in fires, oil change, spark plug/fuel injector checks, often-at least quarterly
  • Drive in the correct gear. Incorrect gear shifting can lead to as much as 20% increase in fuel consumption
  • Consider a hybrid vehicle or an electric vehicle
If we do not conserve oil, we never get oil after 46-47 years. So all the industries that depend on the oil for energy will break down. Facilities linked with oil will be hampered. So the future generations will suffer.
Question 2. Here is a news strip, read it carefully and answer the following questions?
Villagers oppose sand mining project Santhabommali (Srikakulam): People of more than 20 villages in two mandals of Srikakulam have raised a banner of revolt against the proposed beach sand mining project by o private company and threatened to intensify their agitation if the government does not cancel the project. The sand mining is being taken up to extract rich minerals from the area. The villages are located around the forest belt were mining was initiated.
i) Do you think the villagers are doing the right thing to agitate? Why?

Answer: Yes, the villagers are doing a right thing to agitate. Because beach sand mining leads to certain problems such as -

  • Destruction of natural beaches and ecosystems
  • Habitat loss for globally important species such as turtles, shore birds, etc
  • Destruction of nearshore marine ecosystems
  • Increased shoreline erosion rates
  • Reduced protection from storms, tsunamis and wave events
  • Economic losses through tourist abandonment
  • Loss of coastal aesthetics and
  • Increased saline water intrusion
The threats posed by sand mining are made even more critical given the prospect of a significant rise in global sea level over the coming decades,
ii) What resources are the villagers trying to save by their agitation?

Answer:

  • Villagers can save the biodiversity of the area by agitating
  • They can save flora like mangroves and fauna like turtles, gharials (a species of crocodiles) etc
iii) Will the villagers be benefited by the rich minerals extracted from sand?

Answer:

  • No, the villagers will not be benefitted by the rich minerals extracted from sand
  • Extraction of minerals may provide employment for few people in that area but most of the local people who are depending on fishing for their livelihood may lose their livelihood as the sand mining brings some disturbances in the ecosystem
iv) Why does the private company want to carry out mining in the area?

Answer: Private company wants to carry out mining in that area, for the rich minerals like Titanium and Zirconium. That can be extracted from the sand in the beaches

v) Does the government have any role to play?

Answer:

  • The governments role is very important in this regard
  • It has to make some laws to protect the beaches and their biodiversity
  • These laws should be implemented very carefully
  • Indiscriminate and unlawful mining should be prohibited strictly
vi) How will mining in that piece of land affect people of the area?

Answer: Mining in that piece of land affects people of the area in many ways

  • People who depend on tourism may lose their livelihood
  • People who depend on fishing and other natural products may also lose their livelihood
  • They may not get proper drinking water due to increased saline water intrusion
  • They may get severe loss whenever natural calamities like tsunamis and storms occur due to reduced protection
  • In severe cases they have to leave that place due to increased soil erosion and deepening of seashore
Question 3. What is sustainable development? How is it useful in natural resource management?

Answer: Sustainable development: When we use the environment in ways that ensure we have resources for the future, it is called sustainable development

Useful in natural resources management:
  • Sustainable development ensures the judicial management of natural resources
  • It helps in optimum utilization of alternative resources and renewable resources
  • Thus it helps in decreasing the ever increasing demand for fossil fuels and non-renewable resources
  • Sustainable development practices will give more scope for planning new methods of natural resource management
Question 4. Write a detailed note on management of a natural resource?

Answer:

  • Natural resource management refers to the management of natural resources such as land, water, soil, plants and animals, with a particular focus on how management affects the quality of life for both present and future generations
  • The main goal of natural resource management is sustainability - balancing social, economic and environmental factors to make sure that our children and grandchildren can equally benefit from our natural resources
  • Our social, economic and environmental well-being depends on the sustainable management of natural resources
  • Natural resource management deals with managing the way in which people and natural landscapes interact
  • It brings together land use planning, water management, biodiversity conservation and the future sustainability of industries like agriculture, mining, tourism, fisheries and forestry
  • Natural resource management specifically focuses on a scientific and technical understanding of resources and ecology and the life-supporting capacity of those resources
  • The various approaches applied to natural resource management include
  • Command and control
  • Community-based natural resource management
  • Adaptive management
  • Precautionary approach and
  • Integrated natural resource management
  • Reduce, Reuse and Recycle are the key concepts for Natural resource management
Question 5. Suggest some ways of reusing a resource in your locality?

Answer: Reusing of a resource (water) in our locality

  • Washing hands in the garden
  • Washing machine rinse water can be used for toilet flushing and floor cleaning
  • Water from washing of fruits and vegetables can be used to water plants
  • Laundry water can be reused to clean the cars
  • Even the drain water can also be recycled
  • After purification recycled water can be used for agriculture
  • Recycled water can be used to cool down the machinery in the industries
  • Once used water can be used to recharge the ground water. Once used water can be used again like this to conserve the water resource
Question 6. Why should we conserve forests and wildlife?

Answer: We should conserve forests and wildlife for the following reasons

  • These are the rich habitat for plants and animals (wildlife)
  • Forests are needed for the smooth functioning of biogeochemical cycles
  • Forests are necessary for the formation of humus and for maintaining soil fertility
  • Forests serve as lung for the world. They purify air and protect the earth from greenhouse effect and global warming
  • Many industries such as sport equipment, paper, lac manufacturing, timber and furniture etc., depend on forests
  • Forests and wildlife provide many fruits, medicines, dyes, sandal wood, bamboo, etc
  • Forests provide employment to a large number of people and also help in generating revenue
  • Wildlife act as gene bank
  • Conservation of wildlife ensuring that all diverse species in an area survive, breed and flourish
  • Conservation of forests and wildlife is vital for the ecological stability of a particular area
Question 7. Suggest some approaches towards the conservation of forests?

Answer: The approaches towards the conservation of forests

  • Sustainable forestry methods should be adapted
  • Avoiding certain logging techniques such as removing all the high-value trees or all the largest trees from a forest should be avoided
  • There should be proper laws for the exploitation of forest resources
  • People should be made more aware about the importance of forests
  • All possible forest should be announced as the reserve forests
  • Participation of local people and villagers must be taken in the conservation of forests and they should be given proper employment
  • Over exploitation by industrial groups and due to the activities of tourist depart¬ment should be checked
  • There should be incentives and rewards for the efforts made by the people towards the conservation of forests
  • Overgrazing of forest vegetation by the cattle of local people should be prevented
  • Measures should be taken to prevent and control forest fires
Question 8. Natural resources are decreased more rapidly. Guess what will be the consequences?
What are the consequences of depletion of natural resources?

Answer: The consequences of rapid decrease of Natural resources

  • The resources scarcity will arise shortly and demand for them will increase
  • Future generations may not get these resources
  • Vehicles running with fossil fuels become useless
  • All the industries that depend on these sources will shutdown
  • Electricity production through these sources will be stopped. So we have to stay in dark during night
  • All the utensils and other articles should be made out of recycled materials
  • Balance in the nature will be disturbed due to decrease in these sources like forest and biodiversity
  • We have to search for other sources as the alternative for these resources
Question 9. Prepare a questionnaire to conduct interview with petrol filling station personnel about consumption of fossil fuels. (OR) What questions are you going to ask petrol-filling personnel about consumption of fossil fuels?

Answer: Questionnaire to conduct interview with petrol filling station personnel about the consumption of fossil fuels

  • What is the name of the filling station
  • Where is it located (landmark)
  • How many litres of petrol is being imported everyday or week or month
  • How many litres of diesel is being imported
  • How many two wheelers are being filled everyday here
  • How many autos are being filled everyday here
  • How many lour wheelers are being filled everyday here
  • How many litres of petrol is being sold per day in this filling station
  • How many litres of diesel is being sold per day in this filling station
  • What is the total amount of fossil fuel consumed by the people through this filling station per month
  • Why the rates of petrol and diesel changing everyday
Question 10. Prepare model for rain water harvesting or energy saving or soil management. That reflect your innovative thoughts?

Answer: Rain Water Harvesting: Procedure to prepare a model for rain water harvesting

  • Make a model of a house with roof little slanting towards one side
  • Connect a tube/pipe to the down end such that the rain water that falls on roof can be collected
  • Connect the other end of this tube to a barrel like structure which can be used as storage tank
  • From the tank arrange a tube towards the garden along with a valve that can be closed and opened
  • Arrange one more tube with valve into a recharge pit or percolation pit arranged at one corner
  • Arrange a tap to the tank that can be opened to collect the water for cleaning floor, vehicles etc
  • During rain, water from roof can be collected into tank and we can utilize it later for gardening or cleaning purposes
  • When water is in excess it can be used to recharge underground water
Question 11.
List out names of villages, farmers and procedure followed to the restoration of any natural resource in your area?
(OR)
How villagers and farmers of your village restore natural resources in your area?

Answer:

S.No Village name Farmers name Procedure followed to restoration of natural resources
1 Kandlagunta Ch. Ramaiah Constructed recharge pits to restore under - ground water
2 Kotappakonda B.Bangar Raju Constructed check dams to restore under - ground water
3 Reddy Palem T. Ranganadh Recharged the well by building dykes in the nalla
4 Uppalapadu R. Sundaram Motivated the villagers to construct percola¬tion pits
5 Nagaram Palem D. Raja Reddy Removed silt from the tank
Question 12. You might have heard the Natural Gas drillings near Kakinada by ONGC (Oil and Natural Gas Corporation). Collect information and prepare a note on the status of Gas production at the basin?

Answer:

  • Presently ONGC producing gas at the rate of 3.05 MMM3 / day to 4.0 MMM3 / day
  • ONGC, GSPC, Reliance Industries are companies exploring oil and natural gas in this region
  • GAIL is marketing and distributing the natural gas through gas collection station
  • ONGC is associated with GAIL, in planning the additional facilities and technical inputs needed for the future enhanced gas supplies.
  • ONGC has established mini oil refinery at Tatipaka
  • Total allocation of natural gas from K.G. area is 8.5 MMM3 / day
  • ONGC has already projected a production potential of 6.5 MMM3 / day of availability of which entire quantity has been allocated to the industrial consume of the area
  • 16 Industries are actively using Natural gas investing Rs. 5500 crores are working well for power generation, steel re-rolling, producing fertilizers, etc. and some power projections are almost invested Rs. 4000 crores and waiting for a supply of Natural gas
Question 13. Does your village or nearest city have a mechanism in place for recycling these waste materials? Find out how it is done and write in detail?

Answer: Near to our village, there is a center that recycles paper waste. Here the waste paper is recycled in the following way

  • Waste paper is collected from various sources
  • This paper is taken to the recycling plant where it is separated into types and grades
  • The separated paper is then washed with soapy water to remove inks, plastic film, staples and glue
  • The paper is put into a large holder where it is mixed with water to create slurry
  • By adding different materials to the slurry different paper products can be created, such as cardboard, newsprints or office paper
  • The slurry is spread using large rollers into large thin sheets
  • The paper is left to dry
  • Then it is rolled up, ready to be cut and sent to the shops
(OR)
  • Plastic Recycling process:
  • Stage - 1: Plastic needs to collected by the recycling company. Once plastic arise recycling plant, the first stage is to sort the plastic into specific types because plastic recycling is more complex than of other metals like glass or paper. Due to many different types of plastic, mixed plastic cannot be used in manufacturing without delivering poor quality products.
  • Stage - 2: Once the waste plastic is identified and separated, the cleaning process will begin. This starts with washing to remove paper labels, adhesives and other impurities to be completely removed as this lowers the quality of recyclic plastic.
  • Stage - 3: The shredding stage is when the plastic is taken and loaded on to conveyor belts or directly into huge hoppers, that funnel the clean scrap towards rotating metal teeth that rip the plastic into small pellets which are bagged up and ready for testing.
  • Stage - 4: Identify and classify the plastic: Once the shredded plastic has been bagged, it is then chemically tested and labelled as to its exact specification. This grade plastic can be used as it is by adding to a mix of vergin plastic in a manufacturing run alternatively the grade plastic can be further recycled.
  • Stage - 5: Extruding: This is the final stage in recyclic plastic. This involves cleaning and melting, shredded plastic and extruding the form of pellets which then go on to manufacture the next lot of plastic products.
  • Reasons to recyclic plastic:
    Millions of tons of waste plastic end up in land fill. When the vast majority of it can be recycled, it is too easy to throw away rubbish without second thought.
    But we need to take care of our planet and not just reducing the amount of rubbish we bury but also given that plastic is derived from oil, a natural product with ever depleting resource, it makes sense to recycling as much as possible.

    Question 14. Collect any graph that shows oil (petroleum) consumption in India?
    • Does the production meet consumption in India
    • During which period of time shows highest increase in consumption rate
    • What will you say happened to production from past ten years, for example, 2004 to 2014
    • Suggest some ways to bring down the consumption of petroleum

    Answer:

    • No, the production of oil doesnt meet the consumption in India
    • During 2009 to 2011, there is highest increase in consumption rate
    • There was a gradual increase in production from 2001 to 2011. 139.94 million bbl more petroleum was produced in 2011 than 2001. But it does not meet the increased consumption. 1242.27 million bbl more petroleum was consumed in 2011 than 2001. This is nearly nine times more than growth in production
    • Using public transport
    • Walking, using car pool whenever possible
    • Using hybrid vehicles/electric bikes
    • Planning alternate source of energy like biofuel
    • Using products free from petrochemicals like organic fertilizers instead of chemical fertilizer, cloth or paper bags instead of plastic bags etc., can bring down consumption of petroleum
    Question 15. Proper utilization of natural resources is the way to show gratitude to our nation. Can you support this statement? Give your argument?

    Answer: Yes, I support this statement for the following reasons

    • Natural resources are our natural wealth which is very essential for our well-being and economic growth
    • The growth and development of any nation depend on its natural resources and their proper utilisation
    • We are enjoying the fruits of these resources which is provided by our nation to us
    • In return, it is our responsibility to safeguard our nations wealth
    • For this it is very essential to utilise these natural resources in such a way that they will remain in our nation and available for the future generations
    • If we dont utilize them in proper way there will be crisis for these resources and we have to depend on other nations for it
    • Such a situation will damage our economy and life standard, for which we are the responsible persons
    • So, proper utilisation of natural resources is surely the way to show gratitude to our nation
    Question 16. Crop selection and cultivation should be based on the availability of water. Prepare a slogan to make aware of farmers about this?

    Answer:

    • See the water availability - Choose the crop
    • Use micro irrigation - Save water for future
    • Use less water - Get more productivity
    • Need based irrigation - Best production
    • Less water availability - Use dry land crops
    • Drop by Drop - Grow and grow
    • Sprinkle water on crop - Crop feels happy
    • See the water - Grow the crop
    • Todays rain water to tomorrows life saver
    • No matter your occupation - Water conservation is your obligation
    Fill in the blanks?
    • ---- plants are used for production of biofuels
    • Biodiversity is important for more than just food and for ---- also
    • Example for non-renewable resource is ----
    • ---- is the alternative method to prevent groundwater depletion
    • Cultivation of paddy is suitable for ---- areas

    Answer:

    1. Jatropha curcas
    2. medicines
    3. coal, petroleum
    4. Water storage structure
    5. water rich

    Choose the correct answer.

    1.Percolation tanks helps to [ ] ?
    1. Supply water for agriculture
    2. Increase ground water level
    3. Preserve rain water
    4. Prevent overflow water from tanks during rainy season

    Answer: B/C

    2.Which of the following practices is suitable to farmer at less water resources? [ ] ?
    1. select short term crops
    2. cultivate commercial crops
    3. adapt drip system
    4. crop holiday
    5. i, iii
    6. i, ii, iii
    7. i, iv
    8. iii, iv

    Answer: B

    3.Which of the fossil fuel reserves decrease more rapidly in India? [ ] ?
    1. natural gas
    2. coal
    3. petroleum
    4. all

    Answer: C

    4.Huge amount of toxic chemicals leak into the surrounding ecosystem because of [ ] ?
    1. industries
    2. mining
    3. pesticides
    4. modern technology

    Answer: B

    5.Sustainable development means [ ] ?
    1. prevention of wastage
    2. stable growth
    3. development without damaging
    4. high yielding in less time

    Answer: C

    10th Class Biology 10th Lesson Natural Resources InText Questions and Answers

    Table-1: Area under irrigation
    Village Total Area (acres) Percentage Area Irrigated Number of Wells Sample Size
    Village -1 3791 25% 155 25
    Village-2 2970 15% 175 25
    Question 1. a) What is the total irrigated area in acres, in Village - 1?

    Answer: The total irrigated area in Village -1 is 947.75 acres

    b) If one needs to irrigate all the land in Village -1 how many wells would be required?

    Answer: Number of wells required to irrigate all the land in Village -1 are 620

    c) Though the number of wells is less in Village -1, the area under irrigation is more as compared to Village - 2. How is this possible?

    Answer: The area under irrigation is more in Village -1 when compared to Village - 2 because the farmers in Village - 1 use water resource jointly and follow micro irrigation techniques

    d) Do you think the area under irrigation will change due to rise in population?

    Answer: No, the area under irrigation will not change due to rise in population

    Table 2: Status after five years
    Village Percentage Change in area under irrigation Percentage decline in number of wells Percentage change in area under crops Paddy Cotton Gingelly All crops
    Village -1 -14 -39 -17 -17 163 86 11 -17
    Village -2 -30 -68 -22 -50 27 138 -05 -50

    K stands for Kharif while R stands for Rabi. Negative values indicate loss/ decline, while positive ones show gain/rise.

    Question 2. a) If the number of wells is 155 now, what was it 5 years back ?

    Answer: 5 years back nearly 215 wells were there

    b) What do you think decline in number of wells represents?

    Answer: Decline in number of wells represents fall of ground water levels due to less rainfall

    c) How would crops be affected due to decline in the number of wells?

    Answer: The crops do not grow well and the yield is less due to decline in the number of wells

    d) Compare table 1 and 2 and state what they tell us about the area under irrigation in both the villages?

    Answer: When compared table 1 and 2 the area under irrigation in Table - 2 is decreased

    e) Which village do you think is more affected?

    Answer: Village - 2 is more affected. f) What is the change in types of crops grown in the villages? The crops which need less water and has less duration are grown

    Question 3. If 45 per cent of wells have dried up in Village -1 and there is 39 per cent decline in number of wells, what percentage of wells do you think have been converted to bore wells?

    Answer: 84% of wells have been.converted to bore wells

    Question 4. By comparing the two villages, find out where greater number of wells dried up? What methods would have saved the wells in other village?

    Answer: By comparing the two villages Village - 2 has greater number of wells dried up. Percolation tank in Village -1 saved the wells drying up

    Question 5. Which type of farmers, those having small land holdings or those with large land holdings are most affected when wells dry up?

    Answer: The farmers having large land holdings are most affected

    Question 6. If water resource becomes scarce, will it affect the nature of soil in an area?

    Answer: Yes, it will also affect the nature of the soil in an area

    Question 7. As wells dry up, how are people in the area dependent on the well affected?

    Answer: Open wells have dried up, water tables have gone down

    Question 8. Why do you think water became scarce mainly in Village - 2?

    Answer: Water is pumped out of wells and bore wells using electricity leads to water scarcity

    Question 9. Table 3 : Annual expenditure on well irrigation for small and large farmers(2002) ?
    a) Is the availability of water resource same for a small and a large farmer?

    Answer: Yes the availability of water resource is same for a small and a large farmer

    b) Do you think the availability should be same for everyone in an area?

    Answer: Availability should be the same as the ground water level is same in all places

    c) A well irrigates more area in Kharif season as compared to Rabi, how is it possible?

    Answer: A well irrigates more area in Kharif season as compared to Rabi because Kharif occurs in rainy season and Rabi in winter season. So well irrigation is more in Kharif season

    d) How should a farmer utilize such a condition?

    Answer: Farmer wants to irrigate more land in Kharif season to grow more crop to get more yield

    e) If a well can irrigate 2.5 per cent of cultivable land, how many wells would irrigate whole of the land?

    Answer: The number of wells required to irrigate whole land in Village -1 are around 1516 wells

    f) Which factor has a greater effect on expenditure, number of wells or depth of a well?

    Answer: Depth of a well has greater effect on expenditure

    g) What is the total expenditure on a whole cultivable land owned by a small farmer in Village - 2? How do you think a small farmer meets this expenditure?

    Answer: The total expenditure on a whole cultivable land owned by a small farmer in Village - 2 is around 20,000 - 45,000 rupees per acre per year. The small farmer meets this expenditure through agricultural loans from banks

    h) What could help the small farmer reduce expenditure?
    (Hint: Think of crops that require less water)

    Answer: Cultivating the crops which require less amount of water

    i) Do you think increasing the depth of bore well is a good solution for increasing total land area under irrigation? Why/Why not?

    Answer: Increasing the depth of bore well is not a good solution for increasing total land area under irrigation. This is because with increasing depth, expenditure also will increase so net profit will decrease. Moreover, groundwater level decreases much more and has to dig more depth

    Question 10. Table 4: Income on crops?
    Village Type of Farmer Net income per acre in Rupees Paddy Kharif Paddy Rabi Cooton Gingelly Total income per acre year in rupees
    Village -1 Large 8200 8700 <4900 3300 25100
    Small 7046 8490 10889 3110 29535
    Village - 2 Large 10698 5970 4000 3595 24263
    Small 9128 7380 3031 2650 22189
    a) Which crop is most profitable for a small farmer in Village - 2?

    Answer: For a small farmer in Village - 2 paddy in Kharif Is more profitable

    b) What is the difference between a small farmer in Village - 1 and Village - 2?

    Answer: Small farmer in village -1 is getting more income than farmer in Village - 2

    c) Which crop could replace paddy and the profitable as well for a small farmer in Village - 1?

    Answer: Cotton crop could replaces paddy, it is more profitable than others

    d) Though we know that paddy consumes maximum water, why do you think farmere still like to grow paddy?

    Answer: Though paddy consumes maximum water, farmers believe that it is profitable and less risky. It Is a staple food for people. So they still like to grow paddy

    e) What is the impact of a depleting resource upon the farmers?
    Depleting resource increases the cost of production. So the farmers are becoming poor and poor as cost increases and profit or income decreases.
    f) Do you think the income of a small farmer in Village - 2 is sufficient enough to meet his expenditure?

    Answer: No, the income of a small farmer in Village - 2 is not sufficient enough to meet his expenditure

    g) What are the major causes of pitiable condition of small farmers at Village - 2?

    Answer: The major causes of pitiable condition of small farmers at Village - 2 are

      1.Lack of awareness regarding sustainable use of natural resources like water. 2.Not adopting crops suitable to their conditions.
      h) Do you think farming as an occupation is profitable for the small farmer in Village - 2?

      Answer: No. Farming as an occupation is not profitable for the small farmer in Village - 2

      i) Would the farmer have to look for other kind of occupations to meet his needs?

      Answer: No need to look for other kind of occupations to meet their ends, but has to select proper crops that requires less water, proper methods that increase ground water, proper devices to use water discriminately

      j) How did the availability of water affect a small farmer at Village - 2?

      Answer: The availability of water affected the average household income at Village - 2 For them farming is not profitable. As their income is less than the life standards of these people will also be less.

      Question 11. How can wells be recharged ?

      Answer: Percolation pits helped in reacharging dried up bore wells. Dykes or barriers are constructed to build underground streams

      Question 12. How would recharging dried up wells help farmers of Village - 2?

      Answer: In Village - 2 the recharged dried up wells build up under ground streams to tap underground water optimally

      Question 13. What does the case tell us about a water resource and its effect on farmers?

      Answer: The case tells us that water should not be used indiscriminatly. Every water drop in the ground is important

      Question 14. How do you think we can use water judiciously?

      Answer: The amount of fresh water is in small amounts only 2.5 - 2.75%. So we should use water carefully

      Question 15. Why were farmers at Village - 1 at a better state than those at Village - 2?

      Answer: Farmers were at Village -1 at a better state than those at Village - 2 because the farmers of Village -1 have plenty of water to grow their crops

      Question 16. How did farmers of Village - 2 and Village -1 recharge their ground water resources?

      Answer:

      • The farmers of Village - 2 and Village -1 recharge their ground water resources by construction of soak pits
      • The soak pits to tap rain water and by construction of dykes, they increased the ground water levels
      Question 17. What other ways of restoration of a resource does the Kothapally case tell us about?

      Answer: Broad bed furrows land form and contour planting are the other ways of restoration of a resource

      Question 18. What are some common means of restoration and conservation of water resource that we came across in the cases studied so far?

      Answer: Planting Gliricidia on field bunds to restrengthen and make soil nitrogen rich. Farmers were encouraged to use water resource jointly and irrigate land using micro irrigation techniques

      Question 19. What do you think will happen if we do not take care of the sources of water?

      Answer: If we do not take care of water resources, they get replenished

      Question 20. How do you think we will meet our requirements in future?

      Answer: We have to meet our requirements in future by

      • Desalenating the sea water
      • Restoring of ground water by recharging with rain water
      • Getting cooperation from the neighbouring states and
      • Conserve water now for future
      Question 21. Do you think we would have to depend upon other states or perhaps other countries as well?

      Answer: Yes, we would have to depend upon other states for water

      Question 22. Could the amount of water used for irrigation in our state be reduced? How?

      Answer: The amount of water used for irrigation in our state could be reduced by following micro irrigation techniques like drip irrigation, sprinkles, etc., and by growing crops that require less amount of water

      Question 23. Does cropping pattern have any role to play in reduction of water utilisation?
      (Hint: Think of the case of Village - 2 and Village -1).

      Answer: Yes, cropping pattern have role to play in reduction of water utilisation. Broad bed furrow, land form and contour planting helps in reduction of water utilisation

      Question 24. Do you think one needs laws for distribution of water and its use? Why/Why not?

      Answer:

      • Yes, laws are needed for distribution of water and its uses
      • Otherwise all the people may not have self discipline to conserve water
      • As water is a key resource for life competition may arise between people or states or countries
      • Laws help to control this kind of disputes and use it judiciously
      Question 25. How much per cent of area do you think is irrigated by other sources of water?

      Answer: Five per cent of area in our state is irrigated by other sources of water

      Question 26. Why is it important to recharge the ground water sources?

      Answer:

      • Recharge of the ground water sources is very important
      • This is because nearly 43% of irrigating land is getting water from ground
      • Due to over drilling of bore wells and pulling out the water by using electric motors, the ground water level is decreasing day by day
      • If it goes on without recharging, ground water becomes scarce
      • It shows a vast impact on agriculture and the productivity will decrease
      • Flourine level in ground water will increase
      • Saline water may intrude in to the interior places of land and water becomes unfit for both drinking and agriculture
      • Farmers have to drill the bore wells to the more depths which increase the losses for them
      Question 27. Why do the rivers fail to benefit the state to an extent they should have?

      Answer: Rivers fail to benefit the state to an extent they should have. Because

      • There are no sufficient structures (dams) to store river water
      • Over usage of water by the other states
      • Geographically our rivers are flowing through the rocky and hill areas in most of the places in our state where it is difficult to make canals
      • The government should plan for proper utilization of river water after scientific study with the help of expert engineers
      Question 28. Since ground water resources are getting depleted at a fast pace what are the alternatives?

      Answer: Since ground water resources are getting depleted at a fast pace we have to construct percolation tanks to collect run off water. Water shed management projects should be adopted to renew the ground water levels

      Question 29. River Godavari fails to provide water for the projects like Sri Rama Sagar in Telangana due to over usage of water by some other state. How should states and countries work to provide enough for all?

      Answer: States and countries should work to provide enough water for all by allotting water to other states or countries in an emicable atmosphere

      Question 30. What would you do to motivate others to manage an important resource in your locality?

      Answer: To motivate others manage an important resource in my locality I will do the following activities

      • I will explain the importance of resource and need for its proper management
      • I will conduct the seminars on this issue
      • With the help of my friends and teachers I will conduct some competitions like debate, essay writing, etc., on this issue
      • I will plan some cultural activities such as songs, skits that explain the importance of managing the resource and exhibit them in the school and the village to motivate the village
      Question 31. How did the villagers in Kothapally resort to sustainable management?

      Answer:

      • The villagers in Kothapally resort to sustainable management with the help of ICRISAT
      • ICRISAT educated villagers by large and provided technical support for cost-efficient water storage and soil conservation structures
      • The measures were community as well as individual farmer-based
      • Fourteen water storage structures with the storage capacity of 300 to 2000 m3, 60 mini percolation pits, field bunding on 38 hectares were completed
      • Twenty-eight dry open wells, near Nalla were recharged by building dykes in the Nalla and retaining the run off rain water in it
      • A user group was formed for each water storage structure and the water collected was exclusively used for recharging the ground water to the dried well
      • Broad bed furrow land form and contour planting was implemented to conserve soil and water
      • Gliricidia plants are planted on the field bunds to strengthen the land, make the soil nitrogen rich
      • Farmers were encouraged to use water resource jointly and irrigate land using micro-irrigation techniques
      • Saplings of useful species were planted along the roads, field bunds and Nallas
      Question 32. Why do you think forests are important?

      Answer: Forests are important because

      • They are rich habitat for plants and animals
      • They serve as a lung for the world
      • They purify air, decrease carbon dioxide, global warming and green house effect
      • Thus provide various valuable things such as wood, medicines etc
      • They are providing raw materials for several industries.
      • They maintain ecological balance in nature
      • They preserve the soil fertility
      • They cause rains
      Question 33. Observe a lawn in your area (if you have one) and see how it is maintained. Find out from the gardener the different types of plants that he removes from time to time. Do you think a farmer does the same thing on his farm?

      Answer: The gardener removes all the species of plants that grow in the lawn from time to time. Farmer does the same thing on his farm. But the variation is all the plants are removed from lawn just for pleasant look whereas farmer remove only weed plants that compete with the crop plants for space, nutrients, water and sunlight. This is to increase the productivity of crop plants

      Question 34. What do fossil fuels provide us?

      Answer:

      • Fossil fuels provide us energy
      • This energy can be used for various purposes such as running vehicles, machinery in industries, etc
      • They are also useful in the production of electricity
      • They also provide petrochemicals which are helpful in the manufacturing of several products that include plastics, synthetic rubber, fabrics like nylon, medicines, cosmetics, waxes, cleaning products, medical devices, etc
      • They also provide energy for cooking, lighting, etc
      Question 35. Why do we need to conserve the fossil fuels?

      Answer:

      • Fossil fuels are non-renewable resources
      • If once they are used up, they never replenish again or take several thousands of years to replenish
      • They become integral part of our life, that we cannot live without these
      • So, we need to conserve fossil fuels so that we dont run out of them
      Question 36. Collect information about solar, wind, tidal and water power and prepare a scrap book?
      (OR)
      Collect information about conventional energy sources from internet and prepare a note on it.

      Answer: Solar energy: To use solar energy is to generate electricity from sun light. For this purpose special chemical substances which are sensitive to light have been developed. When light falls on these substances small chemical current is generated in large amounts. This can be stored and used when needed. Watches, calculators, street lamps have been invented which use the current produced by light falling on light sensitive material. Wind Energy: Wind mills are in use for centuries especially for pumping water from wells. In wind mills, wind rotates the blades of windmill and is used to move the piston and lift the water from the well. Wind energy is being used to pump water and to run turbines for the production of electricity. Tidal energy (Kinetic energy) : Large amount of energy (Kinetic energy) la stored In the waves especially In seas. Special devices have been made to rotate as the water passes through them by the wave action. This Is used to generate electricity. Water power: Dams are constructed across the rivers water from the reservoir falls from a height on the turbines. This water falls Is used to drive turbines to generate electricity. These are called hydro electric projects

      Question 37. Ask your teacher about nuclear energy and its impacts on ecosystem?

      Answer: Nuclear energy is produced by splitting the nucleus of an atom of elements like uranium or plutonium. This process Is called fission. Another process for production of nuclear energy Is by fusion. In this process two nuclei of the same elements are fused with one another. In this process more energy is produced than by fission. The energy Is produced as heat. This Is used to produce steam which runs generators to produce electricity

      Question 38. Think why disasters like Uttarakhand happened?

      Answer:

      • Uttarakhand and Himachal Pradesh are two hill states that were stuck by extreme rains in 2013
      • Heavy rainfall has wrecked havoc on the region because of fragile nature of Himalayan range and poor soil stability in its deep steps. But it is the man made factor that has compounded the scale of the disaster
      • Unabated expansion of hydro power project and construction of roads to accommodate ever-increasing tourism especially religious tourism are also major causes for the unprecendented scale of devastation
      • The valleys of Yamuna, Ganga and Alakananda attract heavy traffic of tourists. For them, government has to construct new roads and widen the existing ones
      • A new mountain range like Himalayas will remain study if not tampered much. But the huge expansion of trade and transport is bringing the mountains in Uttarakhand down
      • Study should be conducted to assess the carrying capacity of the Himalayas and development should be planned accordingly
      • Threat from dams: The Ganga in upper reaches has been engineers play ground. The central electrical authority and Uttarakhand power department have estimated the rivers hydrolytic potential at some 9000 muc and planned 70 odd projects on its tributaries. In building these, key tributaries have been modified through diversions through tunnels or reservoirs.
      Question 39. Do you think it is necessary to have a lot of lighting for decoration during celebrations?

      Answer: No, it is not necessary to have a lot of lighting to decorate an occassion of celebration. It is mere waste of electricity and money. We should conserve electricity for proper use

      Question 40. What other things could you reuse to save our resources?

      Answer:

      • Glass, paper, wax, plastic, etc., can be reused to save our resources
      • Recycle: By recycling the waste materials we can reduce pollution.
      • Ex : Plastic recycling is a tricky process and can cause havoc
      • Plastic needs to be carefully stored before it can be processed
      Question 41. Why should one sort wastes carefully before discarding them from home?

      Answer:

      • Before discarding the waste materials we should sort out the reusable things and recycling things
      • If it is undecayable waste like glass or plastic we can discard them or if they are the decayable waste we can prepare a compost pit to enrich the soil
      Question 42. Often we keep a plastic bag in our dustbins to discard waste, is it a good practise?

      Answer:

      • No, it is not a good practise to discard waste in a plastic bag
      • When we threw the waste along with the plastic bag it takes hundreds of years for the plastic to get destroyed in the soil and the soil gets polluted
      Question 43. Can international, national or state organisations alone manage a resource? Who are all involved in the whole process of management?

      Answer: Along with international, national or state organisations there is private organisation named International Union for the Conservation of Nature founded by private groups

      Question 44. Suggest some ways in which you and your Mends would like to manage a resource?

      Answer: By practising four Rs-reduce, reuse, recycle and recover the things, preparation of recharging structures for water, protecting the wild life and habitats we can manage the resources

      Question 45. Are we also an important resources of nature? How?

      Answer:

      • Yes, we are also an important resources of nature
      • Human beings, through the labour they provide and the organizations their staff are also considered to be resources
      • The term human resources can also be defined as the skills, energy, talent, abilities, and knowledge that are used for the production of goods or the rendering of service
      • In a project management context, human resources are those employees responsible for undertaking the activities defined in the project plan
      Question 46. Find out the usage of water in litres per day in your home? Do you actually require that much water and how much water is enough in accordance with National standards?

      Answer:

      • In my house 900 litres of water is being used per day at the average of 225 litres for a person per day (4 members family).
      • Actually this much water is not required
      • We can conserve at least 400 - 500 litres of water at the average of 100 to 125 litres per head
      • In India, the design of water supply system has been done using certain standards
      • Currently the standard being used is BIS 1179 : 1993, reaffirmed in 1998
      • According to this, for communities with a population between 20,000 to 1,00,000 - 100 to 150 litres per head per day can be considered
      • For communities with population over 1,00,000 - 150 to 200 litres per head per day can be considered
      • On the whole, at an average of 150 litres per head per day is enough in accordance with National standards
      10th Class Biology 10th Lesson Natural Resources Activities Activity - 1
      Study the different ways in which water is used, misused and recycled in the area where you stay. Prepare a questionnaire with the help of your friends and teacher and study at least five households in your locality for the same. Also explore and discuss ways to provide water for all?

      Answer: Ways in which water is used

      • Drinking
      • Bathing
      • Washing clothes
      • Cleaning utensils
      • For plants in garden and agriculture, etc

      Ways in which water is misused:

      • Not closing the taps after using
      • Contaminating the water
      • Brushing near open taps
      • Getting bath under shower
      • Playing with water

      Ways in which water is recycled:

      • Allowing the water used in kitchen for garden
      • Using the once used water to wash vehicles.
      • Using the water from bathing for toilet flush
      • Washing hands in plant pots

      Questionnaire:

      • For what purposes water is being used in your home
      • From where this water is being collected
      • Are you using water only for the needed things
      • Are you closing taps properly after using
      • Are you getting shower bath
      • Are you using more water than required for cleaning, bathing etc
      • Are there any leaks in your water pipelines
      • Are you recycling the once used water
      • In what way are you recycling the water
      • What measures do you suggest to conserve water and make it available for all

      Ways to provide water for all:

      • Wastage of water should be strictly minimised
      • Washing hands in the plant pots
      • Rain water should be directed into recharge pits
      • Care should be taken to prevent leakage of water from pipes and taps
      • Wash clothes in running water canals if possible
      • Direct the kitchen water free from soap and detergents to the garden
      • Use the soap and detergent water for toilet flush or cleaning vehicles
      • Recycling of water can be done on large scale in towns and cities and can be utilised again
      • Cooperation between the states through which a river passing is very essential for providing water for all
      • People should be motivated in such a way that each drop of water is life and should conserve it
      Activity - 2
      i) Find out how many different types of insects are present in and around your house?

      Answer: We find different types of insects present in and around our house

      ii) Do you find the same type of insects in all seasons ?

      Answer: No. We find different types of insects in different seasons

      iii) Make a chart of insects and note their occurrence for at least a week in each season?

      Answer: Ants - All seasons particularly in summer for collection of food.
      Butterflies - Winter, summer - Collecting nectar
      Honeybee - Winter, summer - Collection of honey.
      Beetles - Winter, summer - Collection of food grains
      Cockroaches - All seasons - Food and shelter

      Activity - 3
      Nowadays people are revolt against mining. Collect any such incident of our state or neighbouring states from your school library or newspapers and conduct seminar on its impact?

      Answer:

      • People living in hill top hamlets in seven mandals of Visakhapatnam and East Godavari districts are up in arms against laterite mining in Nagulakonda hill range
      • Laterite is a raw material used by cement factories
      • Huge deposits of laterite worth hundreds of crore rupees are found in Nathavaram and Kowur mandals in Visakhapatnam and Pratthipadu, Yeleswaram, Sankhavaram, Routulapudi and Kotananduru in East Godavari
      • All these mandals are technically coming under scheduled areas.
      • If the mining continues here, it will badly threaten the ecology of that area
      • The tribal people in that area will lose their livelihood
      • To reach the mining area road should be laid in the reserve forest area
      • This leads to depletion of forest resources also
      • Health of the local people will be badly affected due to the dust spread during mining
      • Keeping all these in mind the tribal people are opposing the mining in that area

Important Question

TS 10th Class Biology Important Questions 10th Lesson Natural Resources

1 Mark Questions:
Question 1.
Suggest any two activities to check soil erosion in your school?

Answer:

  • Observe the school ground after rain
  • Conduct a field project on soil erosion
Question 2.
To create awareness on "Water conservation" in your locality, what slogan you will suggest?

Answer:

  • "Dont Waste Water"
  • "Save every drop"
  • "Water is life"
Question 3.
The symbol imgis there on the Item you bought. What it instructs?
(OR) What does the given logo indicate ? What does It mean?

Answer: It is the Recycle logo. It indicate that the item we bought is prepared from recycled materials or the item can be recycled after use

Question 4.
What happens If the forest area decreases rapidly?

Answer: If the forest area decreases

  • It destroys wild life habitat
  • It increases soil erosion
  • It releases green house gases into the atmosphere contributing to global warming
  • It also harms people who relay on forest for their survival, hunting and gathering, harvesting forest products or using timber and firewood
Question 5.
Write two activities which you are performing to save the electricity?

Answer:

  • We can reduce the consumption of electricity by putting off the fans and lights when there is no need
  • We can use LED (Lighting Emitting Device) bulbs to save electricity
  • To shut down laptops and computers when they are not in use
Question 6.
Prepare two slogans on protecting non-renewable resources?

Answer:

  • Use Biofuel - Reduce Fossil Fuel
  • Use alternative resources - Save the environment
Question 7.
Write two examples for non-renewable resources?

Answer: The examples for non-renewable resources are coal, petroleum and natural gas

Question 8.
Write any two measures you take in your home to reduce consumption of electricity?

Answer:

  • We can use LED (Light Emitting Device) bulbs to save electricity
  • We can reduce the consumption of electricity by putting off the fans and lights when there is no need
Question 9.
What is sustainable development? Why it is needful for us?

Answer: When we use the environmeht in ways that ensure we have resources for the future, it is called sustainable development. It is needed because development and conservation can coexist in harmony

Question 10.
Expand ICRISAT?

Answer: ICRISAT stands for International Crop Research Institute for Semi-Arid Tropics

Question 11.
When can we say that the water resource Is scarce in an area?

Answer: According to United Nations Development Programme, Water resource is an area, where annual water supply drops below 1700 m3 per person, is becoming scarce".

Question 12.
What is the prediction of the food and Agriculture Organisation of the United Nations regarding water scarcity?

Answer: The food and Agriculture Organisation of the United Nations has predicted that by 2025, 1.8 billion people will be living in countries or regions with absolute water scarcity

Question 13.
What is conservation?

Answer: Conservation is the practice of caring for the resources, so all living things can benefit from them now and in the future

Question 14.
Why are fossil fuels non-renewable?

Answer: Fossil fuels are non-renewable. This is because it takes a long time for their formation while there consumption occurs very quickly

Question 15.
What serves as a lung for the world?

Answer: Forests serve as a lung for the world

Question 16.
What is contour strip cropping? What is its use?

Answer:

  • Contour strip cropping is a method of soil conservation
  • Several crops such as corn, wheat and clover are planted in alternating strips across a slope or across the path of the prevailing wind
  • Different crops with different roots systems and leaves, help to prevent soil erosion
Question 17.
What is selective harvesting?

Answer: The practice of removing individual plants or small groups of plant leaves, other plants standing to anchor the soil is called selective harvesting

Question 18.
How many species are extinction every year ?

Answer: Based on various estimates of the number of species on Earth, we could be losing anywhere from 200 to 100,000 species each year

Question 19.
From where fossil fuels were produced?

Answer: Fossil fuels were produced from the remains of ancient plants and animals

Question 20.
Expand IUCN?

Answer: IUCN stands for the International Union for the Conservation of Nature

Question 21.
What is percolation tank?

Answer: Percolation tanks are normally earthen dams with masonry structures where water may over flow

Question 22.
What is micro-irrigation?

Answer: Micro-irrigation is an irrigation method that saves water and fertilizers b allowing water to drip slowly to the roots of plants either on the soil surface or directly onto the root zone through network of valves, pipes, tubing. etc. Drip irrigation, sprinklers, etc., are collectively called as micro-irrigation

Question 23.
Give an example of bio fuels?

Answer: Seeds from the Jatropa curcas plant are used for the production of bio-fuel

Question 24.
What are biodiversity hot spots ? What is the measure of the biodiversity?

Answer: Forests are biodiversity hot spots. One measure of the biodiversity of an area is the number of species found here

Question 25.
What is the effect of continuous depletion of ground water along coastal regions?

Answer: The effect of continuous depletion of ground water along coastal regions will lead to movement of saline sea water into fresh water wells then spoiling their quality

Question 26.
Write two points to be kept in mind while storing water in tanks?

Answer:

  • Storage tank should not be located close to the source of contamination
  • It should be accessible for cleaning
2 Mark Questions:
Question 1.
Why do we use fossil fuels judiciously?

Answer:

  • Fossil fuels were produced from the remains of ancient plants and animals
  • They include coal, petroleum (oil) and natural gas
  • We need to use fossil fuels judiciously because they are non-renewable resources
  • We need to conserve fossil fuels so we dont run out of them
  • The pollution caused by them when burnt, to limit our fossil fuel use
  • Future generations may not get these resources
  • Balance in the nature will be disturbed
  • Electricity production will be stopped
  • Vehicles running with fossil fuels become useless
Question 2.
Write two suggestions to create awareness on groundwater conservation?

Answer:

  • We need to adapt different methods to improve the quality and increase the quantity of groundwater
  • We should dig water harvesting pits for every house
  • We should clean the silt, mud fill in tanks and ponds
  • We should prohibit the establishment of borewells for extraction of groundwater for agricultural and industrial use
  • These measures will Improve quality and quantity of groundwater
Question 3.
Suggest four measures to conserve fossil fuels?

Answer:

  • Usage of alternatives to fossil fuel
  • Minimise the usage of fossil fuel
  • Walk, ride by bicycle and use public transportation whenever possible
  • Purchase energy efficient appliances
  • Turn off light and other electronics when you are not using them
Question 4.
What is the importance of 4Rs In achieving the goal of "SwachhBharat"?

Answer:

  • Reduce the production of garbage
  • Reuse the garbage for the production of manure and electricity
  • Recycle the garbage by separating it as dry and wet garbage
  • Recover the plants
Question 5.
The Indiscriminate digging of Borewefls may result In what type of consequences in future?

Answer:

  • Due to over drilling of borewells and pulling out water by electric motors, the ground water level is decreasing day by day
  • It is goes on without recharging, ground water becomes scarce
  • It shows impact on agriculture and the productivity will decrease
  • Fluorine levels in ground water will increase
  • Sometimes, saline water may intrude into the interior places of land and water becomes unfit for consumption
  • Farmers have to drill the bore wells to more depths which increase the losses for them
Question 6.
Ramaiah made broad bed furrow around his field under employment guarantee scheme. Guess the reasons for it? If all the farmers of your village work together, will their water scarcity meet?

Answer: The reason for Ramaiah making broad bed furrow around his field was, it is useful to conserve soil and water, fertilizer application weeding operations. It also conserve rain water. The farmers are over coming the water scarcity by sharing water available in the village. They formed groups of farmer including large and small ones who would use the same water resource. Farmers were also motivated to use irrigation techniques like drip Irrigation

Question 7.
Write a short note on the distribution of water on earth?

Answer:

  • Out of all the water on earth, salt water in oceans, seas and saline ground water make up about 97% of it
  • Only 2.5- 2.75% is fresh water
  • 1.75 - 2% of this is frozen in glaciers, ice and snow
  • 0.7 - 0.8% of water is present as fresh ground water and soil moisture
  • Less than 0.01% of water is present as surface water in lakes, swamps and rivers
  • Though this fresh water is a meagre portion of the whole, if used judiciously, shall last for a long time
Question 8.
What are the disadvantages of deforestation ?

Answer:

  • Deforestation destroys wildlife habitats
  • Deforestation increases soil erosion
  • It also releases greenhouse gases into the atmosphere, contributing to global warming
  • Deforestation accounts for 15 percent of the worlds green house gas emissions
  • Deforestation also harms the people who relay on forests for their survival, hunting and gathering, harvesting forest products or using the timber for firewood
Question 9.
What is the importance of soil as a natural resource?

Answer:

  • Soil is vital to food production
  • We need high-quality soil to grow the crops that we need
  • Soil is also important to plants that grow in the wild
  • Many other types of conservation efforts, such as plant conservation and animal conservation depend on soil conservation
Question 10.
What is "Biodiversity"? What is its Importance?

Answer:

  • Biodiversity is the variety of living things that populate the earth
  • The products and benefits we get from nature relay on biodiversity
  • We need a rich mixture of living things to provide foods and building materials, as well as to maintain a clean and healthy landscape
  • We need to protect biodiversity to ensure we have plentyful and varied food sources
  • Biodiversity is important for more than just food. For instance, we use between 50,000 to 70,000 plant species for medicines world wide
Question 11.
How can we conserve fossil fuels?

Answer:

  • Everyone can help conserve fossil fuels by using them carefully
  • Turn off lights and other electronics when you are not using them
  • Purchase energy - efficient appliances
  • Walk, ride a bike. Carpol and use public transportation whenever possible
  • It is better to prefer public transport system like bus or train instead of travel in personnel vehicles
  • Scientists are exploring alternatives to fossil fuels
  • They are trying to produce renewable biofuels to power cars and trucks
  • They have successfully produced electricity using the sun, wind, water, etc. So such source of energy should be encouraged
Question 12.
What is the state of Minera is as a resource ? Mention two methods that help to conserve mineral resources?

Answer:

  • Earths supply of raw mineral resources is in danger
  • Many mineral deposits that have been located and mapped have been depleted
  • As the ores for minerals like aluminium and iron became harder to find and extract, their prices go up
  • This makes tools and machinery more expensive to purchase and operate
  • Many mining methods, such as mountain top removal mining (MTR); devastate the environment
  • They destroy soil, plants and animal habitats
  • Many mining methods also pollute water and air as toxic chemicals leak into the surrounding ecosystem
  • Less wasteful mining methods and the recycling of materials will help conserve mineral resources
Question 13.
Write about the four Rs that can save environment?

Answer: The four R s that can save environment are

  1. Reduce
  2. Reuse
  3. Recycle and
  4. Recover
  1. Reduce: That is useless if you can afford to save water, repairing leaky taps and avoiding a shower or switching off unnecessary lights and fans
  2. Reuse: Things that you often tend to throw away, like paper that would save plants and wrapping papers that would minimise pollution
  3. Recycle: It is the process of converting waste materials into new materials and objects. Ex: Some metals, glass, paper, etc. Recycling may not always be a very good option hut useful to conserve certain minerals. In Japan for example, car manufacturers recycle many raw materials used in making automobiles. In United states, nearly one-third of the iron produced comes from recycled automobiles
  4. Recover: When we cut trees to construct industries or roads for transportation, it is important to grow trees in another areas
Question 14.
Why is recycling of plastic not a very good option?

Answer:

  • Recycling of plastic may not always be a very good option as recycling plastic is a tricky process and can cause havoc
  • The chief problem lies in plastics complexity
  • There are as many types of plastic as their are uses
  • Since each type can only be recycled with its own kind, plastics need to be carefully sorted before they can be processed.
Question 15.
Draw the recycling logo?

Answer:

Question 16.
Draw the logo of sustainable development?

Answer:

Question 17.
Draw a pie diagram to show, the water sources and area under irrigation in our state?

Answer:

Question 18.
Why is scarcity of water there in our country in spite of natures monsoon bounty (large quantities)?

Answer: It has taken place (due to the following reasons

  • Failure to sustain water availability under ground which has resulted largely from the loss of vegetation cover
  • Diversion for high water demanding crops
  • Pollution from industrial effluents and urban wastes
Question 19.
Why is dependence of man on nature greater than that of any other organism?

Answer: Mans dependence on the environment is greater than that of other organisms because man

  • Develops curiosity for more comforts and security
  • Consumes large amount of material and energy
  • Develops a new kind of socio-ecorìomic environment which consists of things developed by man through tools and techniques
Question 20.
In addition to low rainfall, what are the other reasons for non availability of water in some regions of our country?

Answer:

  • Flowing of rain water and lack of management to harvest it
  • Ground water is pumped out for high water departing crops
  • Water becomes unsafe and unusable due to mixing of urban wastes and effluents from the industries
Question 21.
Write the advantages of giving control of water management to the residents of the area?

Answer:

  • Water harvesting techniques are highly locality specific and the benefits are localised
  • Thus giving people control over their local water resources ensures that mismanagement and over exploitation of these resources is reduced
Question 22.
What are the benefits of water harvesting?

Answer:

  • Provides self sufficiency to water supply
  • Conserves valuable ground water
  • Reduces cost for pumping ground water
  • Reduces local flooding and drainage problems
Question 23.
Why are environmentalists insisting upon substantial natural resource management ? Give any four reasons?

Answer:

  • Non-renewable resources are limited. We should use them judiciously
  • We should encourage the use of renewable resources
  • We should preserve the environment for future generations
  • The benefits of the controlled exploitation should go to local people
Question 24.
Observe the given diagram on percentage consumption of some resources in India. Add your comments on it?

Answer: The above diagram shows the percentage consumption of various resources in India

  • The diagram shows that we are greatly dependent on fossil fuels for our energy resources
  • The percentage consumption under fossil fuels amounts to 73% coal being the highest consumed resource (42%) followed by oil (24%) and natural gas (7%)
  • Very little percentage of resources were used under others (2%) and nuclear resource (1%)
  • The most significant feature is that we are losing around 24% of resources as waste. This should he minimised to conserve usage of resources
4 Mark Questions:
Question 1.
Forests are renewable resource. Write four sentences supporting this?
OR "Forest is a renewable resource." Do you agree? Justify.

Answer:

  • Forests are rich habitat for plants and animals. Forests serve as a lung for the world and a bed of nutrients for new life to prosper
  • Pure air from forests protects the earth from green house effect by removing carbon dioxide and converting it into oxygen
  • Many fruits, medicines, dyes, sandle wood and bamboo is obtained from forest by local people
  • Forests provide employment to large number of people and also help in generating revenue
Question 2.
Observe the above table and answer the following questions?
Question1.
Which crop is most suitable to cultivate for small farmer in both the villages?

Answer: Cotton, paddy

Question2.
If you are a large farmer, which crop do you select to cultivate?

Answer: Cotton, paddy, mirchi

Question3.
What similarities you have identified In village A and village B?

Answer: Small and large farmers cultivated same type of crop in both villages. Large farmer gets more income per acre on crops than small farmer in both the villages

Question4.
Which is the lowest income crop?

Answer: Mirchi

Question5.
Is there any relationship between production of crops and income? How?

Answer: Commercial crops are good for income. Income may or may not related to production of crop. It depends upon demand of the market

Question 3.
Read the given information and answer the following questions. A survey was conducted in two villages, Vanaparthy and Voddiche ria of Warangal district in Telan gana State. The first with no scarcity and the second with scarce groundwater. Well census was curried Out in the villages in order to get a complete picture of well irrigation and its status as well as the availability of water. There are no alternative sources of supply as against wells in Vaddicherla, where there is an existing tank that has been converted into a percolation tank, so the water situation is much better in Vano party?
  1. Why did they conduct survey
  2. What are irrigation resources in Telangana State
  3. In which village, do you suggest drip irrigation
  4. Why is the water situation much better in Vanaparthy village compared to Vaddlcherla

Answer:

  1. A compartive study on available water resources irrigation method in the Vaddicharla and Wanaparthi of Warangal district of Telangana state
  2. Lakes, wells, canals and ground water, etc
  3. Vaddicherla
  4. Existing tank has been converted into a percolation tank
Question 4.
Observe the Pie diagram and answer the following questions?
Questioni.
Identify the fossil fuels from the above diagram?

Answer: Coal, natural gas, oils are fossil fuels

Questionii.
Why wastes should be considered as primary energy source in future?

Answer: The fossil fuels may be exhausted in future. So we may be considered that wastes are primary alternative energy resources

Questioniii.
Why cant we depend on fossil fuels forever?

Answer: We cant depend on fossil fuels forever because fossil fuels are non-renewable resources

Questioniv.
What are the alternatives for fossil fuels?

Answer: Solar energy, wind energy, tide energy, nuclear energy, energy from waste materials

Question 5.
Explain the Importance and implementation of community based Interventions and farmer based Interventions for water management?

Answer: Community based Interventions

  • For water harvesting, there is an urgent need to construct earthen and masonry dams. They help us to store rain water during rainy seasons. They are help in increasing the ground water table
  • Construction of percolation pits and field bunding are very helpful in the harvesting every rain drop
  • Open dry wells near nalla canal were recharged by building dykes or barriers in the nalla and maintaining the run-off rain water. The ground water is recharger these community-based Interventions
Farmer based interventions:
  • Broad Bed Furrow (BBF) land form and contour planting methods are very useful to conserve soil, water and fertilizer application and weeding operations
  • Planting Gliricidia, a leguminous plant adapted to grow in dry areas on field bunds to strengthen them and make the soil nitrogen rich
  • Farmers were encouraged to use water resource jointly and irrigate land using micro irrigation methods like sprinklers and drip irrigation
Question 6.
Explain the farmer based and community-based interventions to conserve soil and water resources?

Answer:

Question 7.
"The humans who were developed by us the natural resources, today has econ the reason for destroying them". Explain analytically?

Answer: "The humans who were developed by using the natural resources, today has become the reason for destroying them" This statement is absolutely true

  1. Primitive man lived in forests and hills. H used the natural resources for his livelyhood. He worshipped nature and used them wisely for his development
  2. After his development, he becomes greedy and using the natural resources and is criminately and held responsible for their destruction
  3. To meet the needs of growing population, industrialization, urbanization, and huge constructive activities, man utlilsed natural resources indiscriminately. At the same time, he did not planned for their revival
  4. But now he realised the importance of natural resources and taken up steps for their conservation. The concept of "Sustainable development" is being implemented in natural resource management.
  5. He focussed on development of alternatives for fossil fuels, conservation of water and soil at community level and farmer based interventions
  6. Now he is so keen on conserving forests, wild life and biodiversity
  7. He is so cautious in minimising the utilization of natural resources by following 4R principle in the day today life [R - Reduce, R - Reuse, R - Recycle, R - Recover]
  8. Now, he is adopting micro-irrigation methods like sprinklers and drip irrigation to minimise the water usage in low water available areas
  9. He is very Interested in following eco-friendly techniques, natural farming methods, using biofertilizers,vermicompost and natural pest control methods in place of toxic chemical pesticides
I. Conceptual Understanding
Question 1.
Write a short notes on the role of Governments and other organisations in conserving resources?
OR Write a short note on IUCN.

Answer:

  • Governments enact laws defining how land should be used and which areas should be set aside as parks and wildlife preserves
  • Governments also enforce laws designed to protect the environment from pollution, such as requiring factories to install pollution-control devices
  • Finally, governments often provide incentives for conserving resources
  • Many international organizations are also dedicated to conservation
  • Members support causes such as saving rain forests, protecting threatened animals, and cleaning up the air
  • The International Union for the Conservation of Nature (IUCN) is an alliance of governments and private groups founded in 1948.
  • The IUCN works to protect wildlife and habitats
  • In 1980, the group proposed a world conservation strategy
  • Many governments have used the IUCN model to develop their own conservation plans
  • In addition, the IUCN monitors the status of endangered wildlife, threatened national parks and preserves and other environments around the world
Question 2.
What programmes are you going to conduct to create awareness among farmer in your locality on waste land development?

Answer: I will conduct following awareness programmes for farmers n our locality on waste land development

  • Conducts awareness programmes on soil importance how soil important for life
  • Growth of population is very rapid and cultivated land not increasing any more
  • Already tertile land being using for construction of house, factories and institutions land for cultivation becoming less day by day
  • Hence construction of new cities, airports, industries, institutions, it is better to use waste land
  • To increase the cultivated lard I will motivate the local farmers to bring waste land into cultivated land
Question 3.
What changes would you suggest hi your home in order to be environment friendly?
OR Write about the 4 Rs needed in the protection and conservation of the environment.

Answer: By pursuing tile maximum of tour Rs i.e., Reice, Reuse, Recycle and Recover, we can save the environment in an effective way

  1. Reduce: It want to use less, I would save electricity by switching off unnecessary heights and farts. prefer walking or cycling than using a vehicle, turn off the engine of car at red light, repair leaky taps and would not waste food
  2. Recycle: It means to collect used things like plastic, paper, glass and metal items and recycle these materials to make required things instead of synthesizing or extracting fresh plastic, paper, glass or metal
  3. Reuse: It refers to use things again and again. Fur example, instead of throwing away used envelopes, they can t)e used by pasting new labels
  4. Recover: We should implement recover to prevent environmental threat. For example, when we cut trees to construct industries or roads for transportation, it is important to grow trees in another area
II. Asking Questions And Making Hypothesis
Question 1.
The wells and tanks in your village become dry. Ground water levels decreased?
OR Assume the causes for this. Will there be no water scarcity if all the farmers of your village work collectively?

Answer: Causes for decreasing ground water levels

  • Varying monsoon behaviour in recent years, there is pressure on ground water utilization
  • Indiscriminate tapping of ground water in our village by too much drilling construction of deep tube wells and bore wells have resulted in over exploit on and depletion of ground water resources
  • There will be no water scarcity if all the farmers of our village work collectively. Farmers in our village were encouraged to use water resource jointly and irrigate land using micro irrigation techniques. By using micro irrigation techniques farmers in our village obtained more crop yield. Farmers in our village follow the micro irrigation method i.e. drip irrigation and can reduce water consumption by 70% in our village
  • III. Communication Through Drawing, Model Marking
    Question 1.
    Draw a pie diagram showing percentage consumption of some resources in india?

    Answer:

    IV. Application to Daily Life, Concern to Bio-Diversity 
    Question 1.
    Think that there is much scarcity of water for drinking and cultivation in your village. What advice do you give to prevent this?
    OR How do you overcome the problem of water scarcity in your village?

    Answer:

    • Motivate the people to conserve water
    • I will educate the people to avoid wastage of water whenever possible
    • Construction of recharge pits in the house, school and in the open areas to increase the underground water level
    • Planting trees wherever possible in the village, particularly in the vacant lands
    • Educate the farmers about the micro irrigation system like drip irrigation, sprinklers, etc
    • Encourage the farmers to form groups to share available air among themselves
    • Construction of percolation tanks in the low-lying areas of the village
    Question 2.
    For which works fossil fuels are used in your house? What measures do you take to conserve them?

    Answer: Fossil fuels are sources of energy for cooking, heating and burning in our house holds. Petrol and diesel are being used in our house for transport and running generators and water pumps Measures to be taken to conserve fossil fuels in my house:

    • I will put the food material to be cooked on the stove only after arranging all the things which are necessary for cooking
    • By using pressure cookers 20% gas on rice and 41.5% on meat would be saved when compared to other cooking means
    • We must reduce the flame as soon as the boiling process starts in a pressure cooker. This process saves nearly 35% of fuel
    • I will soak the food material before cooking. It saves 22% of fuel
    • I will cook food in broad and low depth vessel
    • I will keep Lid on the cooking vessel. If not, it takes more time to cook
    • For short distances to travel I will go by walk to save fuel for longer distance. I use public transport
    • Encourage people to use solar water heater and solar cooker
    Question 3.
    How did centre for Wòrld Solidarity help the farmers in wanaparthy and Vaddicherla in recharging cells?

    Answer:

    •  A project of the centre for world solidarity that addresses sustainability of ground water intervened to help in recharging wells that were drying up in the villages - of Wanaparthy and Vaddicherla
    • They encouraged more water sharing among farmers
    • They formed groups of farmers including large and small ones who would use the same water resource
    • Farmers were also motivated to use irrigation techniques like drip irrigation, sprinklers, etc
    • Construction of soak pits to tap rain water optimally was carried out as community efforts
    • Soak pits helped in recharging dried-up horewells
    • Dykes or harriers. nearly 30 cm thick of brick-cement or stone cement harrier, extending down to the compact bed rock, with mud or clay fillings were built in underground streams to tap ground water optimally
    • Thus center for world solidarity helped the farmers in Wanaparthy and Vaddicherla in recharging ground water
    Question 4.
    To make people as a part in development. and environment protection sustainable development write some slogans?

    Answer: Some of slogans are follow

    • Development essential. but at cost our own destruction
    • Development and environmental protection are like our two eyes
    • For todays happiness development dont spoil tomorrow (environment)
    • Development with the destruction of our environment will not stand for long time
    • If you protect the environment, it will protect you for generations. (You can add some more Slogans )
    Question 5.
    What steps you would like to follow on your part to conserve biodiversity?

    Answer:

    • Biodiversity is the variety of living things that populate the earth
    • To conserve biodiversity we should avoid hurting
    • Sustainable forest conservation methods should be followed
    • I will actively participate Vana mahosthavam programmes
    • I will educate and encourage people and make them participate in conservation programmes
    • Create awareness programmes and around school
    • Writing slogans and also make some posters about conservation of biodiversity
    • Judicious use of electricity wherever possible
    • Finding out of various alternative sources of energy
    • Plant the saplings in the habitat
    • Encouraging of social forestry

Question Papers / Notes Download


Videos


Join
Intermediate