leading educational portal of india
Most Recent Articles
Most Rated Articles
Categories

Defence & Police

Education Loans

General Knowledge

Hobbies& Habits

National Symbols

Nature

Products & features

Travel/ Tourism

International Current Affairs
INTERNATIONAL & NATIONAL Current affairs
Author : Admin
Category : International Current Affairs
posted Date :
Total No.of views :
Total No.of Comments : 0
Rating: 
5 / 5 (1 votes)


Tags :
international and national current affairs

INTERNATIONAL & NATIONAL Current affairs

INTERNATIONAL

1) Which country on 2 June 2014  announced a series of resolutions against the new Palestinian Unity government ?
Ans:- Israel

2) Quebec province of which country on 5 June 2014 adopted legislation Right-to-Die that allows terminally ill patients to kill themselves with a doctor’s help ? Ans:- Canada

3) Which country Queen on 5 June 2014 announced to introduce a new legislation bill Recall of Member of Parliament (M.P.) Bill ?
Ans:- Britain

4) Who was elected as the new Prime Minister of Finland on 14 June 2014 to replace outgoing Prime Minister Jyrki Katainen?
Ans:-  Alexander Stubb

5) What is the name given to a major operation started by the Pakistani military from 15 June 2014 to flush insurgents out of the volatile region of North Waziristan bordering Afghanistan?
Ans:- Zarb-e-Azb

INDIA & WORLD

1) Bhagwan Mahaveer Viklang Sahayta Samiti (BMVSS) will provide Jaipur Foot to 1000 amputees in which country free of cost ?
Ans:- Afghanistan

2) Last US Prisoner of War in Afghanistan Bowe Bergdahl was freed on 1 June 2014 in swap deal with ——— ?
Ans:- Taliban

3) Which state Government on 10 June 2014 announced that it will donate one crore rupees for restoration of Tolstoy Farm in South Africa, the place where Mahatma Gandhi first began his Satyagraha ?
Ans:- Madhya Pradesh

4) Which country on 13 June 2014 became a permanent signatory to Washington Accord ?
Ans:- India

5) Recently which country has been elected to the Intergovernmental Committee for Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage for the next four years (2014-18) ?
Ans:- India

 

NATIONAL

1) Central Information Commission on 4 June 2014 ruled that the private schools which were governed by a law such as the Delhi Education Act come under the provisions of ———— ?
Ans:- Right to Information (RTI) Act

2) Name the Portal was launched by Indian Army on 5 June 2014 ?
Ans:- Army Veterans Grievance Handling (AVGH)

3) Union Health Minister Harshvardhan on 17 June 2014 gave consent for setting up of the Regional Institute of Paramedical Sciences in ———- ?
Ans:- AIIMS Bhopal

4) Project Seabird Phase II in ———- on 9 June 2014 got environment clearance by the Union Ministry of Environment and Forests ?
Ans:- Karwar, Karnataka

5) Name the Union Water Resources Minister was on 17 June 2014 launched a nationwide tree plantation drive and public awareness programme to save rivers ?
Ans:- Uma Bharti

 

STATES

1) Which state Government on 5 June 2014 notified to provide 12 percent horizontal reservation for below poverty line (BPL) candidates in all state government jobs and posts in public sector undertakings ?
Ans:- Sikkim

2) Which project was in news due to its approval by the Delhi’s Lt. Governor Najeeb Jung on 11 June 2014 ?
Ans:- Regional Rapid Transit System (RRTS)

3) Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) on 13 June 2014 commissioned 68 MW Unit at the Rampur Hydro Electric Project in ——- ?
Ans:- Himachal Pradesh

4) Which state government on 12 June 2014 clears Bill to put a complete ban on dance bars across the State ?
Ans:- Maharashtra

5) Which two state governments have recently signed a Memorandum of Understanding (MoU) to ensure identification and repatriation of women and children who are victims of trafficking ?
Ans:- West Bengal and Maharashtra

CONFERENCES

1) The 18th SAARC Summit will be held at ——- in November 2014 ?
Ans:- Kathmandu, Nepal

AWARDS & HONOURS

1) UN General Assembly on 7 June 2014 announced an award in honour of ——– ?
Ans:- Nelson Mandela

2) Who was conferred with the prestigious Bharat Ratna JRD Tata Award for 2013 by the Aeronautical Society of India (ASI) on 9 June 2014?
Ans:- Somasundaram of Airports Authority of India (AAI)

3) Name the leading NRI industrial was honoured with the Lifetime Achievement Award by a UK-based business association on 13 June 2014 ?
Ans:- Lord Swraj Paul

4) Name the Indian-origin businessman has been honoured by Queen Elizabeth II on 14 June 2014 ?
Ans:- Hari Dutt Seth

5) Which Airport recently won the Airport Service Quality (ASQ) Award by Airport Council International (ACI) in the category of the best improved airport in Asia Pacific Region ?
Ans:- Kolkata Airport

SPORTS & GAMES

1) Who won the Orange Cap in IPL 2014 for scoring highest number of runs?
Ans:- Robin Uthappa

2) Which city would host the World Chess Championship rematch between Indian chess veteran Viswanathan Anand and title-holder Magnus Carlsen (Norway) during November 2014?
Ans:-  Sochi, Russia

3)  India ended its campaign at the FIH Hockey World Cup on 14 June 2014 by playing their last classification match. India finished at which place in this World Cup? Ans:-  Ninth

4) The goal-line technology, introduced for the first time in the FIFA World Cup, awarded the first international goal in its history on 15 June 2014.This goal was awarded to which country?
Ans:-  France

5) Prime Minister Narendra Modi on 12 June 2014 released commemorative postage stamps on the 2014 FIFA World Cup.What is the slogan of FIFA World Cup 2014?
Ans:-  All In One Rhytm

ECONOMY

1) Which mobile phone operator signed a two-year agreement with Indian Oil Corporation Ltd (IOC) to deploy its enterprise mobility platform to company’s LPG customers?
Ans:- Idea Cellular

2) In its second bi monthly policy review on 3 June 2014, RBI has slashed Statutory Liquidity Ratio by …… basis points to make it 22.5 per cent of deposits?  Ans:- 50bps

3) The World Bank lowered its growth forecast for developing countries during 2014 in its Global Economic Prospects (GEP) report which was released on 11 June 2014. The growth forecast was lowered from the January estimate of 5.3% to – ?
Ans:-  4.8%

4) With over 3 lakh employees Indian IT company TCS has become the world’s third largest employer in the technology sector. Which is the leading employer in this segment?
Ans:-  IBM

5) The railway passenger fare was increased by 14.2% in all classes while freight charge was hiked by 6.5% on 20 June 2014 by the union govt.This hike comes into effect from which date ?
Ans:- 25 June 2014, i.e., post midnight of 24 June 2014

SCIENCE & TECHNOLOGY

1) What is the name of NASA’s Spectrograph launched recently to study birthplace of stars?
Ans:- CHESS

2) What is the name of the World’s first supersonic car which can run at 1,609 kmph (1,000 mph), which was unveiled on 13 June 2014 in Bristol (UK)?
Ans:-  Bloodhound SSC

3) Who was on 14 June 2014 dedicated INS Vikramaditya to the nation?
Ans:- Prime Minister Narendra Modi

4) New titanium Oxide tiles were recently developed by the research team from ———- to fight against AirPollution?
Ans:- University of California

PERSONS IN NEWS

A) APPOINTMENTS

1) Who took over the charge of Western Naval Command (WNC) as Commander-in-Chief on 6 June 2014?
Ans:- Vice Admiral Anil Chopra

2) Name the Indian-origin judge was on 25 June 2014 appointed as 8th Attorney-General of Singapore ?
Ans:- V K Rajah

B) RESIGNS

1) Renowned journalist Shekhar Gupta was heading which newspaper as its Editor-in-Chief, from which he officially resigned on 15 June 2014?
Ans:-  ‘Indian Express’

C) DEATHS

1) Alexander Shulgin, who passed away recently, was popularly known as_____?
Ans:- Godfather of ecstasy

D) VISITORS

1) Name the Deputy Prime Minister of Russia visited India from 18 June to 19 June 2014 ?
Ans:- Dmitry O Rogozin

E) MISCELLANEOUS

1) According to the latest survey report released by a US travel website ‘whichairline.com’, which airline emerged as the cheapest in the World?
Ans:-  ‘Firefly’ of Malaysia

PLACES IN NEWS

1) What is the name assigned to a tropical cyclone which initiated in the east-central Arabian Sea on 11 June 2014?
Ans:- Nanauk

ABBREVIATIONS IN NEWS

1) What is the full form of …… ‘ FIPB ‘ ?
Ans:- Foreign Investment Promotion Board

BOOKS IN NEWS

1) Name the autobiography of iconic Bollywood actor Dilip Kumar – has been released in Mumbai on 10 May 2014?
Ans:- The Substance and the Shadow

COMMITTEES IN NEWS

1) Which former Indian cricketer joined the Supreme Court-appointed Mudgal committee as a member on 8 June 2014?
Ans:-  Sourav Ganguly

DAYS & DATES

1) World Blood Donor Day was observed across the world on ——-?
Ans:- 14 Jun

 


 

Comments


Receive All Updates Via Facebook