NCERT Solutions for Class 12 Business Studies Chapter 7 Directing

NCERT Solutions for Class 12 Business Studies Chapter 7 Directing

NCERT Solutions for Class 12 Business Studies Chapter 7 Directing is designed and prepared by the best teachers across India. All the important topics are covered in the exercises and each answer comes with a detailed explanation to help students understand concepts better. These NCERT solutions play a crucial role in your preparation for all exams conducted by the CBSE, including the JEE.

NCERT TEXTBOOK QUESTIONS SOLVED

1. The workers always try to show their inability when any new work is given to them. They are always unwilling to take up any kind of work. Due to sudden rise in demand a firm wants to meet excess orders. The supervisor is finding it difficult to cope up with the situation. Suggest ways for the supervisor to handle the problem.

Ans.The supervisor can take help of monetary incentives to motivate the workers. Their wages can be linked to productivity, they can earn more incentives besides wages by producing goods. Supervisor should also play the role of a good leader and encourage them to accept any kind of work as it would lead to increase exposure to the industry and better job prospects.

2. Workers of a factory often come to the production manager with the grievances. The production manager finds himself overburdened with so many tasks advise a way to relieve the production managers.

Ans. To overcome the problem, the production manager should take the following measures
(i) Arrange necessary training programmes
(ii) Prepare a work schedule.
(iii) Recommend the cases of the workers for promotion, rewards, transfer, punishment etc.
(iv) Proper availability of materials, machines and tools for the workers.
(v) Delegate sum of his authorities.

3. In an organisation employees always feel they are under stress. They take last initiative and fear to express their problems before the manager. What do you think is wrong with the manager?

Ans. The manager should adopt more friendly approach towards the workers. The manager should encourage a system of two-way communication, provide an outlet to workers to share their feelings, suggestions and problems.

4. In an organisation all the employees take things easy and are free to approach anyone for minor queries and problems. This has resulted in everyone taking to each other and thus resulting in inefficiency in the office. It has also resulted in loss of secrecy and confidential information being leaked out. What system do you think the manager should adopt to improve communication?

Ans. Excess of everything is bad. More use of informal communication is resulting in this problem. A proper chain of command should be established. Only the necessary information should be passed through chain of command The employees will not be allowed to communicate at all levels. This will save time and more discipline.

5. Identify how the company can supervise its employees and agents effectively. What benefits will the company derive from effective supervision?

Ans. The company can supervise its employees and agents by taking the following steps
(i) Training programmes should be organised.
(ii) Make them understand the various policies so that they can convince their clients.
(iii) Establishing targets for them and also monetary incentives.
(iv) Regularised system for submission of periodical reports of their performance.
The benefits of the above steps will be
(i) Trained personnel will give better performance. They can improve upon their skills.
(ii) Knowledge of the products of the insurance company will ensure better satisfaction for the clients.
(iii) They will compete to give better performance and earn higher incentives.
(iv) It will help in identifying the areas where workers and agents need specialised training programmes.

6. What financial and non financial incentives can the company use for employees and agents separately to motivate them. What benefits company will get from them?

Ans. Incentives for Employees
(i) Financial
(a) Productivity linked wage incentive
(b) Bonus
(c) Co-partnership
(d) Employee stock option
(ii) Non-financial
(a) Job-security
(b) Status
(c) Employee empowerment
(d) Employee recognition programme
Incentives for Agents
(i) Financial
(a) Commission (b) Bonus like paid vacation
(ii) Non-financial Incentive
(a) Cordial relationship
(b) Career advancement opportunity
(c) Job enrichment
(d) Recognition programmes like certificate of merit etc.
(e) Company achieves the motivation among the employees and they will contribute more in achieving targets.

7. How can the company ensure that higher order needs z. e., the esteem and self actualisation needs are met?

Ans. The higher order needs can be satisfied through
(i) Career advancement opportunity
(ii) Assignment of challenging job
(iii) Perquisites
(iv) Participation in management decisions

8. Identify the qualities of leadership in this line of business that the company manager must possess to motivate employees and agents.

Ans. The qualites of leaders which the manager of the insurance company must possess are
(i) Intelligence
(ii) Good communication skills
(iii) Self confidence, integrity and honesty
(iv) Good listener
(v) Pleasing personality

Post your comments

Your mobile number will not be published.

View Comments

  • Jasmita Naik
  • 2020-September-15 12:24:24
Thank you very much.... Sir we need more help from you.... From other subject also we need like this questions.. So please sir kindly help us through uploading questions from science... Please sir
  • Jasmita Naik
  • 2020-September-15 12:24:22
Thank you very much.... Sir we need more help from you.... From other subject also we need like this questions.. So please sir kindly help us through uploading questions from science... Please sir
  • Mohini
  • 2020-September-01 09:39:49
Kitne time se
  • Rajudutta
  • 2020-August-29 09:08:57
Excellent and reliable apps
  • SALMAN
  • 2020-August-28 09:54:17
I WANT 2019 ENGLISH CBSC CLASS 3RD COURSE BOOK SYLLABUS AND SOLUTIONS
  • ULRICA
  • 2020-August-20 18:23:29
It
  • Rishabh Kumar
  • 2020-August-20 12:06:16
Please give me
  • Chandra shekar
  • 2020-August-17 18:16:29
Mandasa
  • p.harshavardhan
  • 2020-August-17 09:41:40
Ok
  • Charchit
  • 2020-August-15 09:24:13
Yes they are all question are main
  • Muthalagu
  • 2020-August-10 13:04:53
10 A class
  • Vadde madhu
  • 2020-August-09 13:05:59
Hallo
  • Veeranna
  • 2020-August-04 18:04:29
1:1 2004
  • Eslavath Kalyan
  • 2020-July-29 13:13:11
Komatipalli kesamudram
  • Gumma pavan kalyan
  • 2020-July-27 19:15:47
Hall ticket
  • Rajudutta
  • 2020-July-21 14:09:35
Excellent solutions and easy to learn.
  • VAGEESHA
  • 2020-July-17 12:42:54
NICE JOB
  • Syed sayeed saaqib
  • 2020-July-17 09:17:31
10 th class marks
  • P.fairoz khan
  • 2020-July-17 09:17:26
My SSC result
  • Gangavarapu Ashok Reddy
  • 2020-July-16 18:48:26
10 the class 2020 markas
  • Kusi Mani kumaR
  • 2020-July-16 13:12:26
2008125010
  • suhailhajam
  • 2020-July-16 13:12:18
plz kindly MCQ question s
  • suhailhajam
  • 2020-July-16 09:23:15
plz kindly MCQ question s
  • Koripalli. Bindu ramya
  • 2020-July-16 09:23:07
Inter results second year
  • Faizan
  • 2020-July-15 19:05:41
Beautiful
  • K. Umesh Chandra
  • 2020-July-15 19:05:34
Please release 10th results
  • Surra naidu
  • 2020-July-15 18:11:06
S me result
  • Lakpathi
  • 2020-July-15 18:10:58
Cbse resuls
  • S.sravani
  • 2020-July-15 18:10:50
CBSE 10th class result
  • Gundrathi Mohan
  • 2020-July-15 18:10:35
S me results
  • Gundrathi Mohan
  • 2020-July-15 12:58:21
S me results
  • suhailhajam
  • 2020-July-15 12:02:02
plz kindly MCQ question s
  • chandar
  • 2020-July-15 12:01:55
chan
  • suhailhajam
  • 2020-July-15 09:56:17
plz kindly MCQ question s
  • Kaustab Roy
  • 2020-June-29 08:44:49
I want to explore everything
  • Anup
  • 2020-June-16 19:51:29
Workbook unit 1 exercise solution
  • Khushdeep Kaur
  • 2020-June-15 09:19:07
I want pdf of MCQ class 10th C.B.S.E
  • Saddam
  • 2020-June-09 15:24:13
Kindly s me 10 maths mcq question answer
  • SADDAM
  • 2020-June-08 14:24:07
SEND ME
  • Bed prakash
  • 2020-June-01 09:44:40
Mera result
  • palla sivaram
  • 2020-April-21 13:55:32
haiii
  • Dany
  • 2020-March-07 16:10:18
NCERT Solutions Very Good I Like It
  • laxman
  • 2020-February-17 15:31:16
good
  • Bhanusam.manjula
  • 2019-August-17 12:35:47
Ssc 2007batch regular halltichet number
  • Ramu
  • 2019-July-31 12:35:35
NCERT Solutions
  • Kalamata gowriswari
  • 2019-June-17 17:57:24
Open 10th result 2019ap
  • Nagra rayal
  • 2019-May-17 10:35:13
Yappudu 10th reselts
  • Yanati nagarani
  • 2019-May-17 10:20:31
10th result
  • NAGESWARA
  • 2019-May-11 18:30:50
How can see ssc ap 10th results
  • m.kalyani
  • 2019-May-11 18:30:36
10th result
  • Naveen
  • 2019-May-10 13:17:17
10th results
  • Sri kesav
  • 2019-May-10 09:58:50
Please tell me the correct date of AP ssc results
  • K. Sudhakar
  • 2019-May-10 09:58:43
Plz 10th result
  • V pawan durga sriniva
  • 2019-May-07 14:24:49
Please 10th cbsc results
  • V pawan durga sriniva
  • 2019-May-07 14:24:39
Please 10th cbsc results
  • Charan
  • 2019-May-07 14:24:21
Result ssc
  • Ayesha
  • 2019-May-07 14:24:17
At. What time did exam results will come?
  • Vadithya suresh
  • 2019-May-04 14:44:06
Results
  • VANKUDOTH pavan kalyan
  • 2018-May-30 10:16:07
Results
  • C H VAISHAVI
  • 2018-May-29 18:18:18
Cbse result by name
  • varunsai sanne
  • 2018-May-29 16:00:17
Xth results 2018
  • varunsai sanne
  • 2018-May-29 15:44:24
Xth results 2018
  • Yalagala Srihari
  • 2018-May-29 13:04:27
Exam results
  • Alpesh Dhamale
  • 2018-May-29 11:36:50
Nice article my baby wait for exam result i hope this year pass percentage may be increase
  • m. mohan rao
  • 2018-May-28 11:03:47
hi, s me cbse 10 class 2018 results
  • akshaya
  • 2018-May-26 10:22:07
at what time resilts are going to today
  • Velupala Ashwarya
  • 2018-May-15 11:01:52
My result
  • Ramu
  • 2018-May-12 16:09:34
good information