ADVERTISEMENT728 x 90
BREAKING NEWS
SHARECopied!
Home / Boards / Study Material
TELANGANA

TS Inter 1st Year Maths 1A Matrices Solutions Exercise 3(c)

Answer: We have (AB)’ = B’A’ and (AB’)’ = (B’)’ A’ = BA’ (∵ (B )’ = B)

M Junaid Verified Source Updated: Jan 8, 2026 01:55 PM IST 1 min read
SHARECopied!
Google Ad728 x 90Responsive / 320 x 100Top Content
Google Ad728 x 90Responsive / 320 x 100Middle Content
ALSO READTS Inter 1st Year Maths 1A Study Material Pdf Download | TS Intermediate Maths 1A SolutionsView ›

Question 1.
If A = [2−10115] and B = [−10110−2] then find (AB’)’

Answer:
We have (AB)’ = B’A’
and (AB’)’ = (B’)’ A’ = BA’ (∵ (B )’ = B)
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(c) 1

Question 2.
If A = ⎡⎣⎢−25−1104⎤⎦⎥ and B = [−243012] then find 2A + B’ and 3B’ – A.

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(c) 2

Question 3.
If A = [2−5−43] then find A + A’ and A. A’ (May 2007) (Board Model Paper)

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(c) 3

Question 4.
If A = ⎡⎣⎢−12325x367⎤⎦⎥ is a symmetric matrix then find x.

Answer:
A matrix ‘A’ is said to be symmetric if A’ = A
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(c) 4

Question 5.
If A = ⎡⎣⎢0−2−120x1−20⎤⎦⎥ is a skew symmetric matrix, find x. (May 2014, 11)

Answer:
A matrix A is said to be skew symmetric if A’ = – A
⎡⎣⎢021−20−2−1x0⎤⎦⎥=⎡⎣⎢021−20−x−120⎤⎦⎥
from equality of matrix x = 2

Question 6.
Is ⎡⎣⎢0−1−410−7470⎤⎦⎥ a symmetric or skew symmetric?

Answer:
Let A = ⎡⎣⎢0−1−410−7470⎤⎦⎥ then A is symmetric if A’ = A and skew symmetric if A’ = – A
i.e., A’ = ⎡⎣⎢014−107−4−70⎤⎦⎥=⎡⎣⎢0−1−410−7470⎤⎦⎥ = -A
∴ The matrix A is a skew symmetric matrix.

II.
Question 1.
If A = [cosα−sinαsinαcosα], show that A . A’ = A’ . A = I2. (March 2007)

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(c) 5

Question 2.
If A = ⎡⎣⎢12354−130−5⎤⎦⎥ and B = ⎡⎣⎢201−1−22050⎤⎦⎥, then find 3A – 4B’.

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(c) 6

Question 3.
If A = ⎡⎣⎢7−15−223⎤⎦⎥ and B = ⎡⎣⎢−24−1−120⎤⎦⎥ then find AB’ and BA’.

Answer:
TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(c) 7

Question 4.
For any square matrix A; show that A A’ is symmetric. (March 2015-A.P)

Answer:
By definition a matrix is said to be symmetric if A’ = A.
∴(A A’)’ = (A’)’ A’ = A A’
[(∵ (AB)’ = B’A’ and (A’)’ = A]
Hence AA’ is a symmetric matrix.

Google Ad728 x 90Responsive / 320 x 100Bottom Content
Source: Board updates and article informationLast updated: Jan 8, 2026 01:55 PM ISTReport a Correction
Tags: BIE Telangana Maths Matrices solutionsInter 1st Year Maths 1A Matrices Important QuestionsTelangana Intermediate Maths 1A Chapter 3 SolutionsTS Inter 1A Maths textbook solutionsTS Inter 1st Year Maths 1A Matrices SolutionsTS Inter 1st Year Matrices Solutions PDFTS Inter Maths 1A Exercise 3 SolutionsTS Inter Maths 1A Matrices Exercise 3 answersTS Intermediate 1st year Maths 1A Guide