ADVERTISEMENT728 x 90
BREAKING NEWS
SHARECopied!
Home / Boards / Study Material
TELANGANA

TS Inter 1st Year Maths 1A Solutions Chapter 3 Matrices Ex 3(a)

(ii) ⎡⎣⎢01−1⎤⎦⎥+⎡⎣⎢−110⎤⎦⎥ Answer: ⎡⎣⎢01−1⎤⎦⎥+⎡⎣⎢−110⎤⎦⎥ = ⎡⎣⎢0−11+1−1+0⎤⎦⎥ = ⎡⎣⎢−12−1⎤⎦⎥

M Junaid Verified Source Updated: Jan 9, 2026 04:07 PM IST 1 min read
SHARECopied!
Google Ad728 x 90Responsive / 320 x 100Top Content
Google Ad728 x 90Responsive / 320 x 100Middle Content
ALSO READTG Inter 1st Year Question Papers 2026: Download PDF Previous Year Question Papers at manabadi.co.inView ›

TS Inter 1st Year Maths 1A Matrices Solutions Exercise 3(a)

Question 1.
Write the following as a single matrix.
(i) [2 1 3] + [0 0 0]
Answer:
[2 1 3] + [0 0 0] = [2 + 0 1 + 0 3 + 0]
= [2 1 3]

(ii) ⎡⎣⎢01−1⎤⎦⎥+⎡⎣⎢−110⎤⎦⎥
Answer:
⎡⎣⎢01−1⎤⎦⎥+⎡⎣⎢−110⎤⎦⎥ = ⎡⎣⎢0−11+1−1+0⎤⎦⎥ = ⎡⎣⎢−12−1⎤⎦⎥

(iii) [31980−2]+[470124]

Answer:
TS-Inter-1st-Year-Maths-1A-Solutions-Chapter-3-Matrices-Ex-3a-1

(iv) ⎡⎣⎢−1132−2−1⎤⎦⎥+⎡⎣⎢0−1−2101⎤⎦⎥
Answer:
TS-Inter-1st-Year-Maths-1A-Solutions-Chapter-3-Matrices-Ex-3a-2

Question 2.
If A = [−1432], B = [231−5], X = [x1x3x2x4] and A + B = X then find the values of x1, x2, x3 and x4.

Answer:
A + B = X
TS-Inter-1st-Year-Maths-1A-Solutions-Chapter-3-Matrices-Ex-3a-3
⇒ x1 = 1, x2 = 4, x3 = 7, x4 = – 3.

Question 3.
If A = ⎡⎣⎢−112−22−1343⎤⎦⎥ B = ⎡⎣⎢101−2−2252−3⎤⎦⎥ and C = ⎡⎣⎢−212110221⎤⎦⎥ then find A + B + C.

Answer:
A + B + C =
TS-Inter-1st-Year-Maths-1A-Solutions-Chapter-3-Matrices-Ex-3a-4

Question 4.
If A = ⎡⎣⎢3212−23−101⎤⎦⎥, B = ⎡⎣⎢−324−11−1032⎤⎦⎥ and X = A + B then find X.

Answer:
X = A + B
TS-Inter-1st-Year-Maths-1A-Solutions-Chapter-3-Matrices-Ex-3a-5

Question 5.
If [x−3z+22y−86] = [5−22a−4] then find the values of x, y, z and a. [May 2006, Mar. 14]

Answer:
Given [x−3z+22y−86] = [5−22a−4]
We have x – 3 = 5, 2y – 8 = 2, z + 2 = – 2, a – 4 = 6
⇒ x = 8, y = 5, z = – 4, a = 10

II.
Question 1.
If ⎡⎣⎢x−1012z−105−y7a−5⎤⎦⎥ = ⎡⎣⎢101240370⎤⎦⎥ then find the values x, y, z and a.
Answer:
Given ⎡⎣⎢x−1012z−105−y7a−5⎤⎦⎥ = ⎡⎣⎢101240370⎤⎦⎥
we have x – 1 = 1, 5 – y = 3, z – 1 = 4,
a – 5 = 0
⇒ x = 2, y = 2, z = 5, a = 5

Question 2.
Find the trace of ⎡⎣⎢1213−10−551⎤⎦⎥

Answer:
Trace of the given matrix
= 1 – 1 + 1 = sum of the diagonal elements
= 1

Question 3.
If A = ⎡⎣⎢02413524−6⎤⎦⎥ and B = ⎡⎣⎢−10021030−1⎤⎦⎥ find A – B and 4A – 5B.

Answer:
TS-Inter-1st-Year-Maths-1A-Solutions-Chapter-3-Matrices-Ex-3a-6

Question 4.
If A = [132231] and B = [312213] find 3B – 2A.

Answer:
TS-Inter-1st-Year-Maths-1A-Solutions-Chapter-3-Matrices-Ex-3a-7

Google Ad728 x 90Responsive / 320 x 100Bottom Content
Source: Board updates and article informationLast updated: Jan 9, 2026 04:07 PM ISTReport a Correction