ADVERTISEMENT728 x 90
BREAKING NEWS
SHARECopied!
Home / Boards / Study Material
TELANGANA

TS Inter 1st Year Maths 1A Matrices Solutions Exercise 3(f)

Answer: Let A = [120−1−43] The determinant of a submatrix of order 2 × 2 of A = ∣∣∣12−43∣∣∣ = 3 + 8 = 11 ≠ 0 ∴ ρ(A) = 2

M Junaid Verified Source Updated: Jan 12, 2026 02:15 PM IST 1 min read
SHARECopied!
Google Ad728 x 90Responsive / 320 x 100Top Content
Google Ad728 x 90Responsive / 320 x 100Middle Content
ALSO READTS Inter 1st Year Maths 1A Study Material Pdf Download | TS Intermediate Maths 1A SolutionsView ›

I.
Find the rank of each of the following matrices.

Question 1.
[1000]

Answer:
Let A = [1000] and det A = 1
∴ ρ(A) = Rank of the matrix A = 1.

Question 2.
[1001]

Answer:
Let A = [1001] and det A = 1 ≠ 0.
∴ ρ(A) = 2

Question 3.
[1010]

Answer:
Let A = [1010] and det A = 0
∴ ρ(A) = 1

Question 4.
[1110]

Answer:
Let A = [1110] and det A = -1 ≠ 0.

Question 5.
[120−1−43]

Answer:
Let A = [120−1−43]
The determinant of a submatrix of order 2 × 2 of A = ∣∣∣12−43∣∣∣ = 3 + 8 = 11 ≠ 0
∴ ρ(A) = 2

Question 6.
[123463]

Answer:
Let A = [123463]
The determinant of a submatrix order 2 × 2 of A is = ∣∣∣1234∣∣∣ = -2 ≠ 0

II.
Question 1.
⎡⎣⎢100010001⎤⎦⎥

Answer:
Let A = ⎡⎣⎢100010001⎤⎦⎥ and det A = 1(1 – 0) = 1 ≠ 0
∴ ρ(A) = 3

Question 2.
⎡⎣⎢120431−102⎤⎦⎥

Answer:
Let A = ⎡⎣⎢120431−102⎤⎦⎥
and det A = 1(6) – 4(4) – 1(2)
= 6 – 16 – 12 = -12 ≠ 0
∴ ρ(A) = 3

Question 3.
⎡⎣⎢120231342⎤⎦⎥ (March 2015 T.S)

Answer:
Let A = ⎡⎣⎢120231342⎤⎦⎥
and det A = 1(6 – 4) – 2(4) + 3(2)
= 2 – 8 + 6 = 0
The determinant of submatrix of order 2 × 2 of A = ∣∣∣2334∣∣∣ = 8 – 9 = – 1 ≠ 0
Hence ρ(A) = 2

Question 4.
⎡⎣⎢111111111⎤⎦⎥

Answer:
Let A = ⎡⎣⎢111111111⎤⎦⎥ and
det A = 1(0) – 1(0) + 1(0) = 0
The determinant of submatrix of order 2 × 2 of A is ∣∣∣1111∣∣∣ = 0
Hence ρ(A) = 1

Question 5.
⎡⎣⎢13−2243012−125⎤⎦⎥

Answer:
Consider 3 × 3 submatrix of above matrix
|A| = ∣∣∣∣13−2243012∣∣∣∣
= 1(8 – 3) – 2(9 + 8)
= 5 – 34 = -29 ≠ 0
∴ ρ(A) = 3

Question 6.
⎡⎣⎢042101123−251⎤⎦⎥

Answer:
Let A = ⎡⎣⎢042101123−251⎤⎦⎥ and
Consider a submatrix B of order 3 × 3 of above matrix ‘A’.
Then |B| = ∣∣∣∣042101123∣∣∣∣
= -1(12 – 4) + 1(4)
= -8 + 4 = -4
Hence ρ(A) = 3

Google Ad728 x 90Responsive / 320 x 100Bottom Content
Source: Board updates and article informationLast updated: Jan 12, 2026 02:15 PM ISTReport a Correction